Дойде ми в повече

Това ще е груб пост! Хората със слаби сърца да не четат! Пак иде реч за непрофесионализъм и за неетично поведение в мрежата!

Герой номер 1: Получавам две копия на следното писмо днес. Ако беше едно копие щях да го изтрия навярно, но понеже са две (на два мои различни адреса) и очевидно това е професионално подготвен SPAM ще го избложа с удоволствие.

На вашето внимание представяме следните примерни пакети за уеб сайтове:
* *икономичен пакет- 250 – 300 лв.*
* *Бизнес пакет 300 – 700 лв.*
* *Корпоративен пакет – 700-1000 лв.*
Ако желаете модерен, ефектен и забележим дизайн за вашите рекламни продукти, доверете се на нас!
studio@tea.bg

Много хубаво! Браво! Това е най-прекрасния начин да се рекламирате! SPAM му е майката! За жалост компанията TEA Studio е положила достатъчно усилия да се образова в spam-технологиите, но не и в качеството на това, което предлага. Хайде да прекараме модерния, ефектния и забележимия дизайн на собствения сайт на ТЕА Студио през валидатор, кликнете на следващия линк, моля: http://validator.w3.org/check?uri=http://teastudio.net/

Това което се забелязва към този момент са цели 20 грешки разминаване в стандартите, като дори не е дефиниран тип на документа. Не че очаквах друго! В България (а и по света) масово се продава именно такъв тип дизайн и такива продукти. Цари тотален непрофесионализъм, няма никакви критерии за качество от страна на клиентите освен ниски цени. Вследствие, на което тези, които могат да предложат качество и са достатъчно почтени да не използват непочтени методи за реклама като спама предпочитат да продават вестници.

Нарочно публикувах това! Това е една чудесна реклама! Това е един напълно почтен начин за защита от подобни фирми. Нарочно изписах няколко пъти името им и на кирилица и на латиница! Защо ли? Убеден съм, че моят Google рейтинг е по-висок от техния. Дано преди някой клиент да даде парите си на тази фирма за интернет-дизайн да потърси в Google нещичко за нея. Моят пост ще излезе преди техния сайт и да се замисли, дали иска дизайн от фирма, която не е направила читаво своя и не спазва елементарна етика и поведение в мрежата, а се изявява като долнопробен спамър.

А пък за какъв професионализъм си говорим, когато днес ми обърнаха внимание на това:
Герой номер 2: Българската WEB асоциация се сдобила с нов сайт.
Всичко хубавко, но защо точно те трябва да имат 97 отклонения от стандартите само на първата си страница: http://validator.w3.org/check?uri=http://www.bwa.bg/bg/

Е, много ми дойде в един ден!!

25 коментара за “Дойде ми в повече”

 1. Ако беше в Америката, сега щеше да е Лоша работа, ще се почнат едни процеси, едни адвокати 🙂 :)…

  Добре че (още) не сме!

  Изцяло съм съгласен с тебе за етиката и професионализма на подобни жалки спамерски компании!

 2. Само да някъде те подкрепям.
  Ситуацията е такава:
  В България , в настоящия момент, можем да си *позволим* ИЛИ това ИЛИ другото, но НЕ и двете.

 3. То си има един приятен начин за разправа със spammer-и, просто ще им пратим обратно много писма, с които ще им кажем, че не ни интересува 🙂

 4. Хе-хе – това ми напомня, че преди време получавам един спам от някакъви дето искаха да ме учат на танци. Между другото пак от Пловдив. И вътре написали „това не е спам, защото ще го получите само веднъж“, ама аз го получих поне на 4 от всичките си адреси и отговорих с нещо като това:

  #!/bin/bash
  for i in seq `3000 0` ; do
  echo "Затова пък вие ще получите това още $i писма и дано си вземете бележка!" | sendmail -f revenge@here.net spammer@spam.org
  done

  Изпълних го само веднъж, оставих sendmail-а да се оправя и легнах да спя.

 5. мда…. Както ме посъветва – пуснах им feedback. Там са сложили различни в какъв раздел да отиде писмото и мисля, че избрах най-правилното „Сигнал за етични нарушения“. Дано му обърнат внимание………..

  Иначе си имат и „Етичен кодекс“ и в т. 9 пише „Да работим, съобразно Професионалните стандарти, Устава и Правилника на Асоциацията“. Някой да не се заблуди и да си помисли, че под „Професионалните стандарти“ имат предвид W3C – никак даже. Това са си техни стандарти.

  Хайде стига толкова ………

 6. А, между другото понеже един отракан момък ме репликира, че и моята галерия също не се валидирала – демек да не си размахвам пишката като не съм си вдигнал ципа (казано с цитат от Бибилията). И понеже с удоволствие му засилих коментара в небитието, а той (разбира се) не си е оставил email за връзка само да го светна, че това е отдавна известен ми факт, както може да се увери лично тук: https://yovko.net/?p=333 и тук: https://yovko.net/?p=317

  Софтуерът подлежи на подмяна не само, защото генерира невалиден код, а и защото има за жалост сериозни security проблеми, което ме притеснява далеч повече, но нямам време да го подменя, а не искам просто да го изтрия. Сбъркал си адреса, момко – никога не ме е било срам да си показвам грешките – та по-леко с краставичаря и краставиците.

  Разликата между мен и гореописания случай е, че това е мой личен недовършен и зарязан проект, на никого не го продавам и не претендирам да разбирам профи от дизайн, а май знам повече от набедените за професионалисти. Това е жалкото! И най-важното не спамвам никой да ходи да ми ги гледа! Та нямам от какво да ме е срам, пич!

 7. Хе-хе – това ми напомня, че преди време получавам един спам от някакъви дето искаха да ме учат на танци

  Ама че си и ти! Вместо да отидеш да научиш поне една „джига“, ти си задръстил връзката на горките танцьори!
  Сега щеше да мааш самба, ча-ча, танго, валс (английски и виенски) и особено пасо добле. Ама… корава глава, ей 🙂 🙂 !

 8. Хммм, пак съм аз, въпросния „отракан момък“, апострофиран в последния Ти коментар. Ако не ми беше замазал коментара, щеше да видиш, че казвам, че за съжаление покрай ограниченото време твърде често не може да се постигне качество. Може да се случи и на професионалисти и на ентусиасти – даже и на добрите и съвестните, като последното исках да демонстрирам с твоята галерия. Определено не съм имал намерението да се опитвам да те засрамявам или каквото си решил.

  Основната идея ми беше, че и спамът и некачествения HTML са ежеминутни явления за повечето от нас, така че не си струва да си хабиш нервите за това че Уеб асоциацията не си е сложила alt-ове на картинките.

  А, и намирам обръщението „пич“ значително по-обидно и неприятно от забележка, която спокойно може да се класира като bona fide градивна критика. Може би, поради това, че не обикалям много блогове по принцип, не съм знаел че коментарите трябва да съдържат основно четки към блогъра, защото блогинга май служи основно за egoboo. Което е кофти.

  Така или иначе, приятно триене.

 9. {Коментарът е радктиран}

  За спама съм съгласна, но за останалото не мога да се съглася. По-скоро съм много изненадана от отношението ти и най-вече от злобата, която долавям. Едно лично писмо в отговор на нежелания спам би било предостатъчно. Да, етиката е важно нещо, но така ли се постига?!

 10. Дневно получавам над 150 писма спам! Да им напиша лично писмо на всички ли? Повечето това и чакат – да им потвърдя, че съм жив и съм прочел спама, за да вдигнат цената на адреса ми и да ме засипят с още повече спам. Освен това съм груб точно, защото толериране на такива не помага!

  Това е интервенция в личното ми пространство – както крадци не могат да влизат в къщата ми, защото могат да бъдат застреляни – така и спамърите заслужават възможно най-жестоки мерки. Честно казано българското законодателство също заслужава да бъде patch-нато в такъв смисъл и смятам да се постарая по темата.

  Затвор ми се струва нежно наказание. Спамът е престъпна индустрия от ранга на търговията с наркотици и детската порнография. Да не кажа нещо по-страшно. Погледни някои специализирани сайтове. Моят личен яд е последното, което има значение.

 11. @Йовко: като цяло си прав. Спамерите заслужават най-лошото, което може (и трябва) да им се случи!
  Но не мога да се съглася, че като коефициент на престъпност това се изравнява на пряката търговия с дрога и с детска плът. Просто не мога… Може би е близко до това ниво, но не е чак толкова долу!

  @Сами: хич не се учудвай на злобата, и аз съм насъбрал много на спамерите. Един от старите ми адреси (имам го от повече от 10 години) получава около 350 писма на ден…

  Никаква прошка!

 12. OK, сигурно не разбирам проблема, защото всичко, което правя по въпроса е да кликна бутончето Empty, и това благодарение на добрия филтър на …..com. По-добре запознат си с IT индустрията, затова няма да споря. Само едно нещо ще репликирам – интернет не може да бъде лично пространство, колкото и да се надяваме на това. Те влизат в компютрите ни, та какво остава за пощите. И аз реагирах като посегателство над нещо лично, когато за пръв път си видях папката от моя компютър на съвсем различен, друг такъв. Но оттогава знам – интернет е обществено място и лично пространство там няма.
  И не е ли малко пресилено да го сравняваш с наркотици и детска порнография?!
  P.S. Хм, а какво откриваме в реалните си пощи? И то съвсем легално?!

 13. Само за информация на милозливо настроените… Днес получавам същия СПАМ от гадовете от ТЕА студио на друг свой адрес! Това, колко великодушен следва да ме направи?

  Грешка – на още два мои адреса!! Наглостта няма граници!

 14. Вземи им дай най-накрая да ти направят един нов Йовко.нет със FrontPage, ако обещаят да мирясат :).

  Съжалявам, ако те дразни шегата ми… не го ли приемаш наистина мноо навътре? Аз какво да кажа, като ме побъркаха от Циалис, Регалис, Незнамквосиалис и т.н….

  Но поне не са български, българските са по-близичко… иска ти се да им блъснеш главичките, да ги хванеш за гушките, да им избоцкаш очичките… Абе що не се хванете с Пейо, Стоян М. и Жоро Ч. и не им направите едно посещение на добра воля в офиса 🙂 ?

 15. Аз – милозлива?! Нееееее! Кратък преглед на живота на средностатистическия човек: Дават прочувствен филм, вживяваш се, и в най-сюблимния момент – „Хоп! Реклама!“ Аз не искам реклама. Телевизорът си е мой и искам да гледам това, което аз реша! Превключвам. Боже, те са се наговорили – и тук реклами. В пощенската ми кутия са изсипали флаери и листовки. На входната врата залепени обяви и тем подобни. Купуваш си вестник – вътре вложка, която също ти рекламира нещо. В хипермаркетите усмихнати промоутъри те подканят да опиташ това или онова. Това са нещата, които мен ме дразнят. И то въпреки, че работата ми е свързана с тях. И всичко това е легално, то е бизнес, то даже е огромен бизнес. В един агресивен свят и рекламата става агресивна. На този фон спамът, при една добра филтрация на пощата, ми изглежда много блед проблем. И все пак, не ти предлагат „Enlarge your…“ etc. Не оправдавам съществуването му, но подобна реакция според мен е пресилена. А и вече казах – не съм съгласна с останалата част от изложеното.

 16. Андро, това че наоколо цари посредственост означава ли, че трябва да се толерира тя? И точно от Уеб асоциацията ли? Не следва ли точно тя да дава пример вместо това. Знам, че бозата е навсякъде и това ме нервира, малко… Повече ме нервира отношението в стил „и какво от това“. Но няма да коментирам повече! Примерът ти с моята галерия просто си беше гадничко изпълнение в стил, чакай да ти намеря кирлива риза. Що не пробва yovko.net, а изкопа галерията, която сам бях казал, че не се валидира още по нова година? Това е достатъчно далеч от добрия тон. Глей къф си не е градивна критика! Градивна критика се прави по друг начин! Е, тя – галерията – вече не работи – свалих я. Честито! Пич е обръщение, което използвам рядко и то за приятели, ако съм те засегнал, sorry! Иначе пак да кажа за n-ти път – объркал си ми сайта с клубовете на dir-а – там можеш да искаш демокрация. Тук си ми на гости – демокрация няма! За егото ми! Мерси, че попита! Много е добре – достатъчно ми е голямо и непоколебимо – самочувствието също. И да не си помислиш, че това е лично отношение… Не е… Често има подобни обобщени образи наоколо, на които не отделям толкова внимание. Използвам повода да кажа нещо и на тях между редовете.

  Дончо, приемам го лично, защото лично съм спамнат, лично си губя цял ден вече времето с глупости и смахнати дискусии и защото ако всеки лично не се противопостави някак спамърите ще си вършеят на воля. Отдавна СПАМ-ът не е само нежелана поща и блед проблем, Sami! Това беше преди 6-7 години. С другото имаш право да си несъгласна, както и аз с теб! Аз не пиша тук за да правя добро впечатление на някого. Именно нежната толерантност към проблемите ги закостенява толкова добре и те стават все повече.

  Благодаря за мненията! Всеки си остава със своето!

  Ето защо кликването на бутончето не върши работа: http://www.cauce.org/about/problem.shtml
  И защо това не помага: http://www.cauce.org/about/nonsolutions.shtml

 17. Дончо, защо спамът е по-лош от детската порнография или наркобизнеса? Ами защото той освен всичко друго е и това. Уголемяването на разни работи е смешната страна на нещата. Аз си колекционирам по-особени спамове – имам такива с детска порнография, имам координати на терористична групировка, имам такива с опити за кражба на лични данни и банкови сметки, имам друго на нелегален оръжеен бизнес… Това са ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! И това ли ще простите?

  A спамът не е просто реклама – това е реклама, за която плащате вие – не рекламодателя! Не е просто листовка в пощата – това е зает ресурс, свързаност, интернет, ресурси… Все едно да ви звъня нон-стоп по GSM-а като знам, че сте в roaming да речем… Замислете се!

 18. Таквиз неграмотни спамери много обичам да тормозя. През месец се появява някой, който го отнася. Я ще пробвам ab (apache bench) на няколко хиляди треда на тъпият му сайт, я ще пробвам колко бързо може да праща мейл сървъра ми. Искрено се забавлявам.

 19. Този спам го получих и аз, два пъти, и един колега, който, забележи, е уеб дизайнер (и сайтът му се валидира без нито една грешка, между другото). Голям смях падна. Освен описаните от теб проблеми, обърни внимание и на правописните грешки, които ни посрещат още в title тага („фирмени занции“), мотаят се и тук-там из сайта, текстовете като цяло (на места приличат на стандартен рекламен бълвоч, взет оттук-оттам с copy и paste, без да се обръща внимание на това, че нещата из сайта трябва да са логически свързани), цените… Не особено професионален сайт, особено за фирма, която съществува вече поне 6-7 години.

 20. Аз също съм против спама. Имам поща в gmail.com и на ден получавам по 10 съобщения съдържащи спам, което е много гнусно. Но спам има,и винаги ще го има така, че това е неизбежно, може да очакваме да се повиши даже. Аз никога няма да купя продукт, които е предложен със спам, така цялата фирма просто ми пада в очите и за мен това не е никаква фирма. Ако една фирма предлага добър продукт с добро качество, няма да спамят, защото ще имат клиенти, явно в нашият случай нямат клиенти и са решили малко да поспамят с една дума българи в България ;).

 21. Точно тия льольовци от tea.bg засипаха и linux-bg.org и всички домейни, които се хостват при мен. Разбира се, postfix веднага се научи какво да прави с тях, но фактът е фактът – бълват спам и заслужават само порицание. За постъпката им няма оправдание.

 22. За спама – ОК. Издава нечовешки непрофесионализъм. Но за грешките на валидатора – просто смехотворни са. Хубаво е да има alt-тагове, но и да ги има и да ги няма, разлика в рендирането на страницата няма. Все пак, тях природата ги е наказала много повече, отколкото всички лоши думи по техен адрес на земята.

 23. Има едни хора, които се наричат незрящи – за техните четци alt-тага е от особено важно значение. А те са хора точно като всички останали и имат право на своя достъп до Интернет. А стандартите са си стандарти за да се спазват.

  Има едно нещо като Правилник за движение по пътищата… сигурно може да е по-хубав, но той е такъв и всяко отклонения и разсъждения по него създава предпоставки за катастрофи. Със сигурност нищо особено няма да се случи ако караш с 50 там където пише max 40, но мислейки така караме с 80 там, където пише 60 или със 140 където е 100, а това не е съвсем безопасно и така всеки става тарикат и вкарва своите си разбирания. И какво се случва с правилника или стандартите?

  Чудя се за къде примерно бързат всички по улиците? За онзи свят ли? Днес например спрях на пешеходна пътека за да пусна хорицата, които по дяволите бяха с предимство. Вследствие на което щях да бъда ударен от кретена зад мен, защото той дори не допуска, че някой ще спре да им даде път и да спази правилата. След което ме наруга и ядосано и нервно ме заобиколи като почти накара пешеходците, на които бях дал предимството да бягат по пешеходната пътека от него… Та се питам аз направих ли им услуга като им дадох път или им създадох грижи да ги сгазят заради това, че съм им дал път?

  За такива неща иде реч… понякога… Свикваме с това, с което не бива да свикваме…

Вашият коментар