Домейни на български? Не, благодаря!

От известно време се дискутира появата на домейн-имена на кирилица – днес чрез RSS-четеца си попаднах на този анонс в блога на Григор, а преди малко изчетох и репликата на Вени. Признавам, че заглавието на моят пост е вариация на това на Вени, но понеже темата е важна си позволявам подобна категоричност. Разглеждам темата и под коренно различен ъгъл, защото за мен появата на имена на кирилица ще е повече проблем, отколкото благо.

Мнението си е мое – чисто принципно е – и не ангажирам никого с него – просто споделям защо съм против и никога няма да си купя домейн, изписван на азбука, съдържаща нещо различно от 26-те символа на стандартната латиница плюс деветте цифри, нулата или някое и друго тире. С други думи разрешените символи от ASCII таблицата.

Всъщност нека започна с единствения аргумент „За“, с който се изкушавам да се съблазня – и той е, че хората е добре да имат избор. Само, че аргументите, които моментално анихилират това ми залитане са много по-сериозни и повече.

Не бих си купил домейн на кирилица (и по-лошото – рядко бих посещавал сайт на такъв URL), защото всъщност името е това, което на прима виста отличава един сайт от друг. Идеята за глобалната мрежа Интернет в една или друга степен означава достъпност за всички до тази мрежа, по приблизително сходен начин. Да – това не означава непременно след няколко десетилетия всички да говорим един език – но факт е, че Мрежата (и не само тя) има няколко сечения на общности, нации, групи, системи и т.н. и някои от тях са латиницата, английският език и някои други. Парадоксално е да твърдя, че латиницата или английският са средство за интернационалност, но факт е, че във времето на Интернет – те са повече интерфейс за общуване отколкото страна в общуването.

Използването на домейни на български, кирилица или други азбуки не е в съзвучие с глобалността на Мрежата, не улеснява общуването, а напротив – затруднява го. Харесва ли ни или не – твърде много хора по този свят нямат никакво намерение да полагат каквото и да е усилие за да се научат да различават една кирилишка буква от друга. Така, както аз не смятам да се уча да пиша на японски или иврит, примерно. Нека не забравяме, че много компютри по света нямат друга азбука, гравирана на клавиатурата си, освен латиницата. Затруднявайки хората да изписват името на даден сайт по никакъв начин няма да ги провокира да го посещават.

Всъщност проблемът е далеч по-дълбок от липсата на кирилица и други азбуки по клавиатурите. И на моята клавиатура няма кирилица, което не ми пречи да напиша този текст на български, но за някои хора това би било трудно. За други пък би било невъзможно да го направят, доколкото това не е достатъчно условие за да се пише на български. Нужни са много други неща, а именно коректна локализация, евентуално специфична кодова (символна) таблица, клавиатурен мениджър. Да – всички ние имаме тези неща, понеже ежедневено използваме родния си език, но нужно ли е да го изисквате от ваш приятел или бизнес-партньор във Франция или Испания, само за да може да въведе името на сайта ви в браузъра си?…

Използването на имена на домейни на български (или друга някаква азбука) вместо към глобализация води към парцелиране на Интернет на езиков, регионален, общностен или друг аналогичен признак.

Домейните на български (и други не-ASCII азбуки) могат да имат смисъл само като паралелно име на сайт, който вече си има нормално име. Това обаче, освен някакъв разход за излишна екстравагантност, си води и някои концептуални и технически особености и специфики, като индексиране на едно и също съдържание под различни имена, линкване по различен начин и др. Това е в разрез с моето усещане за „чист“ web…

Дано не бъда разбиран погрешно, винаги съм считал, че следва да се насърчава използването на кирилица в електронна поща, български web-сайтове, но не и където не и е мястото. Не случайно никога няма да видите кирилица в header на мое писмо (знам, че вече е допустимо), да не говорим, че лично аз стигам и по-далеч като и интерфейса на този сайт не е на български – знам, че за много хора, това е странно… или е екстравагантност… Засега…

Отделно има различни технически аргументи като това, че някои DNS реализации имат нужда от допълнителна функционалност за да обслужват не-ASCII имена… В случая за мен техническите аргументи са по-леки, защото ако реалността го изисква за всеки технически проблем ще се намери решение. Има и икономически аргументи, които също следва да се имат наум – проблеми с идентичността на имената, запазването на търговски марки и др. Отделно, че процедура за TLD имена на кирилица няма, за което алармира и Вени. А правилата в Интернет съществуват за да се спазват… И според тях няма .бг регистър нито домейн-имена на кирилица!

В случая проблемът е морален и концептуален! Затова йовко.нет или йовко.бг ще са свободни, за който му харесва – аз имам нулев интерес към тях… Нямам против хората да имат по-голям избор, нито всеки да си упражнява своя бизнес, но нека цената не е компромис с концепциите на Интернет, идеята за глобална мрежа, равнопоставеност, отвореност и лесна комуникация между хората.

26 мнения за “Домейни на български? Не, благодаря!”

 1. Да не говорим, че освен всичко друго подобни имена ще бъдат напълно неизползваеми в много от случаите и ще се налага да се дублират.
  И тук бих желал да дам 1-2 примера:
  1. Не е ясно какво се прави, ако трябва да използваш публичен компютър ако си в чужбина (или дори на „гости“ накъде в чужбина)
  2. В няколко от форуми където чета и пиша на няколко пъти се включват чужденци, които ни канят на тяхни мероприятия и сбирки – това означава, че почти всеки домейн ще трябва да бъде регистриран и на килирица и на латиница и да бъде с еднакво съдържание – а според мен това има смисъл единствено за фирмата, която ще обсужва имената на кирилица 😉
  Освен това техническия проблем не е маловажен – например, ако желаеш да се „host-ваш“ някъде в чужбина – това ще ти бъде почти невъзможно (съмнявам се че хостинг провайдерите ще си настроят сървърите да поддържат всички възможни азбуки ;-))

 2. @stolev, домейните са основно за употреба в България.

  За чужбина можеш да си отвориш домейна през Punycode, където .бг ти идва .xn--90ae . 🙂
  Но от публичен компютър във Виена не съм имал проблем да отворя примерно сливен.com

 3. Т.е. не говорим за решаване на проблем и т.н. – а някой да изкара пари.
  бтв. А ако някой „идиот“ от чужбина реши да ми прати мейл – да се оправя… или пък – купувам си и алтернативен домейн от Регистър.БГ, след това и .com и така – просто си давам пари на разни фирми.
  И само да подчертая преди няколко години (5-6-7) ми се наложи да регистрирам домейна saab.bg. Направих го през цифрови системи (а тогава правилата бяха доста по-жестоки), то не беше договори, не беше оторизации, не беше запазване на марка и т.н. ама го преживях. Определено смятам, че процедурата беше доста сложна и тромава и не ми хареса. Друго важно нещо според мен е не точно как се изписва даден домей, а какво седи зад него – ако е някакъв web сървър – въпроса е в съдържанието, а не името. Ако е мейл – да можеш да му пратиш мейл-а (и да получиш отговор, а не колко ГОРДО звучи изписан на кирилица.

  П.С. предлагам да се създадат домейни София – само да хора ползващи софийски провайдер, Пловдив, и т.н. да не се ограничаваме само в рамките на България!.

  П.П.С. Едно да е подкрепя човек писането на кирилица (в това число и аз), коренно различно – да стига до идиотии (въпреки, че част от хората, които седят зад инициативата ги уважавам)!!!

 4. Големият проблем, който трябва да се реши, е защо с използването на глобални ресурси (цялата система за имена в Интернет), да се решава проблем с локална видимост на имена на домейни. Т.е. защо следва кореновите сървъри за имена в Интернет, които са глобални, да знаят нещо за домейни от първо ниво, които имат локално значение, напр. .бг.

  Има и друг проблем. Той е свързан с принципното разделяне на Интернет на база съдържание, достъпвано с дадено име. Излиза така, че до сега градихме Интернет като глобална мрежа, а от утре почваме да го локализираме. Изобщо не е вярно, че в Япония някой е посрешнал с радост изписването на домейн имена на канджи. Нито пък има някъде на страницата на WIDE (www.wide.ad.jp) фанфари за това как японците ще си пишат вече домейните на канджи. На възможността да се изписва дадено име на хост или домейн на канджи, се гледа като на чист експеримент. Вие колко каднжи домейна знаете? Все пак говорим за Япония – най-богатата капиталово страна в света и страната, която олицетворява Интернет в Азия. За Израел положението е същото. Гледа се като на експеримент.

  За да не страдаме от заблуда как някой имал добри намерения, ще кажа, че цялата работа с налагането на домейни на символна таблица различна от ASCII се почна от VeriSign. Знаете, че търговията с имена напоследък замира и е главно съпътстваща дейност към други услуги (хостинг, известен на български като „домуване“). VeriSign решават да изцедят колко се може повече потенциалния пазар на домейн имена. Първо се появиха домейните от типа „домейн.com“ и „домейн.net“, които хвърлиха в шок почти цялата общност на DNS разработчиците. Но сами се сещате, че техническа логика и бизнес логика се разминават. В случаят с .бг и др. домейни от първо ниво, се отива на още по-голям опит за съживяване на тази търговия на локално ниво. Целта е примерно китайския пазар да се накара да купува много домейн имена. За Япония е ясно, че при такава образователна система, всеки знае символите от ASCII. Т.е. там не може. Затова се опитва налагане на пазари, потребителите на които изповядват шовинизъм, патриотизъм и откровен фашизъм (за последното Русия е ярък пример). Помислете колко добре може да се прави цензура на база имена в HTTP заявката? Пускаме само „нашите“. Случаят с .бг е просто една психическа трагедия, на един човек, който след като видя, че за да си някого в DNS се иска да учиш много, реши с никакви познания в системата за имена, да стане регистър. Е да му е честито, само дето всички знаем кой е той и кои са тези около него – технически инвалиди, хора с неясна мисъл, с неясен мисловен статус изобщо. Да, всеки има избор и вие можете да изберете тяхната услуга. Но се замислете нужна ли ви е тя в условията на Глобална мрежа и глобализация на ресурсите.

 5. За да няма заблуди, нека кажем, че се вдига много шум, без да има реална основа за функционирането на домейн от първо ниво .бг. Дори започна продажбата им, което е супер смешно и говори за сериозността на тези „компании“, които предлагат подобна услуга. Е да, идиоти винаги е имало и ще има, следователно балъци да плащат ще има също.

  Давам ви пример:

  https://www.superhosting.bg/web-hosting-regiter-domains.php (оттам в секция „Регистрация на .БГ домейн)

  (държа на да кажа на дизайнера на тази страница, че е принцип на пълно неуважение към някого да слагаш хипервръзки в javascrpt функии)

  Обявена е продажба на нещо, което още не функционира. Показвам ви, за да не ви лъжат разни търгаши. Домейнът xn--90ae, „преведеното“ .бг, още не е позициониран в кореновата DNS зона. Следователно купувайки си срещу 11,90 лв на година подобен домейн от Superhosting.bg, вие получавате псевдо услуга. Причината е, че трябва на всеки сървър за имена, който евентуално трябва да бъде запитан за да преобразува заявката с име в IP адрес, да се каже от неговия администратор, кои са сървърите за имена на домейна xn--90ae, да направи изрична декларация от кои сървъри за имена се опреснява зоната и т.н. Следователно болшинството сървъри за имена, дори в България няма да знаят за домейни от тази зона. Това е абсолютна измама! Т.е. клиентът плаща за нещо, което реално не работи. По същата процедура аз мога да стане регустър на произволен домейн и той да се вижда в два квартални LAN-а.

  Същата е политиката на друг псевдоставчик на услуги – ICN.bg:

  http://www.icn.bg/default.icn?show=about&status=about-news

  Вие намирате ли за сериозна фирма или организация, която продава необезпечена услуга – реално тя не функционира и това не е казано в страницата на тези фирми (може да се помисли дали да не се съдят за подвеждане – ще мине според мен в съда при една добра обосновка)? Ще работите ли с тези две фирми по-горе, я пак помислете.

  Какво става, ако вие ползвате нормално конфигурирани сървъри за имена? Ами просто не виждате зоната на домейна от първо ниво xn--90ae. Защото DNS функционира в йерархична схема, а в нея няма такъв домейн от първо ниво все още (но пък домейни от второ ниво вече се продават). И защото никой нормален субект няма да ползва сървър за имена, който не спазва йерархията, а я преиначава.

 6. Интересно когато 99% от текстовете в един сайт са на български език, да се счита, че той се ползва от неговорещи този език е меко казано странно. Дали някой може да каже какъв процент от страниците у нас имат частична или 100 % версия на чужд език и какъв е смисъла страниците адресирани изцяло към говорещи български език да нямат домейн само/и на кирилица?

 7. Смисълът е простичък – затрудняват се услуги, които стоят зад този домейн – горе беше даден пример с електронна поща към такъв домейн. Нека не забравяме, че във времето на Web 2.0 потребител на една услуга може да бъде не само човек, но и машина…

 8. @Веселин

  никой не говори, че домейните съществуват в root сървърите. Споменато е на няколко места.
  За разлика от webnames.ru, където изобщо не е споменато.

  Главният сървър на xn--90ae. e ns.uninet.bg и останалите правят обръщения към него, когато потребителите въвеждат домейни на кирилица. Някои от доставчиците определено не отговарят на определението „квартален ЛАН“. Фирмите в „Подкрепят ни“ не искат да си пипат сървърите, но ще ни подкрепят пред ICANN.
  Благодарим на Орбител за което.

  И какво имаш против Русия и Китай? Чел ли си желанието на Путин да си направи „отечествен Интернет“?

  @yovko:

  I-DNS, а и не само те имат експерименти с поща от вида

  име@поща.ком

  И дори за тяхна изненада, писмата пристигали без проблеми.

 9. @Веселин Колев: Сърдечно благодаря за комплимента! 🙂

  @yovko: Машините би трябвало да имат далеч по-малко проблеми с Punycode- или UTF8-кодирани адреси, отколкото хората. Не съм забелязал например машини да имат сериозни проблеми с обработката на URL-овете в българската Уикипедия, например. Пощата към домейни от типа на сливен.com върви чудесно – според мен би вървяла също така добре и към сливен.бг. (Ако греша, поправи ме.)

  А дори да имаше проблеми, бих очаквал да са преходни. Китай с гаранция ще поддържа предимно китайски домейни, за Русия също предполагам, че ще са предимно руски, за арабските страни – арабски. Това вече е около една трета от света като хора – вероятно всеки софтуер, който има някакъв проблем, скоро ще бъде оправен. Еволюцията на Интернет вече има опит – преходът от чисто IP адресиране към DNS е много по-тежък, отколкото разнообразяването на знаците, използваеми в URL-и. И е бил направен…

 10. Аз съм написал кое за мен е проблем – а, че техническите неща са решими по един или друг начин не го прави по-пренебрежим.

 11. Йовко,
  добре, че си посочил (СС) 🙂
  За т.нар. домейни, мисля, че съм ги описал достатъчно в моя блог, но е странно, че има хора, които се връзват и купуват такива „домейни“. Всъщност, на второ четене – не е странно. Докато има баламурници, ще има и шарлатани.

 12. Да караш доставчици на интернет свързаност да вършат DNS измама, като обявяват пред клиентите си съществуването на домейн от първо ниво, който не съществува практически, е анти-интернет поведение. Доставчик, който прави подобно нещо и мами потребителите си, е на ниво квартален LAN (с коренов сървър за имена в него). Странно е, че Орбител са се съгласили да участват в подобен маскарад. Това не е поведение на сериозен субект в Интернет. То е не само безотговорно, а и опасно, защото създава прецедент, който може да се повтаря до степен, при която да опорочи тотално доверието в DNS-услугата. Всъщност Орбител са с достатъчно затихващи функции като доставчик на свързаност, което до някъде прави щетите от подобно безотговорно поведение ограничени. Но според мен подобно поведение от страна на този доставчик на услуги, трябва да бъде направено публично достояние и клиентите му да знаят, че са обект на фалшифицирана DNS услуга, която няма общо с действителния статут на домейните от първо ниво.

  Аз не знам как един субект, претендиращ за регистър на домейн, може да падне до такава техническа низост (не коментирам измамата с регистрация в несъществуващ домейн срещу пари – има юристи, които да заведат дело срещу подобна пирамидална структура, може да се сезира и КРС). Кой сериозен регистър на имена ще пледира за DNS измама? Коя сериозна организация, която иска да бъде някакъв фактор в Интернет, ако ще и на локално ниво, може да си позволи да прави подобни неадекватни изпълнения и да се обявява за регистър на нещо, което още не й е дадено? Какви хора, с какво разбиране относно DNS, колективни интернет услуги и мрежова етика, могат да организират DNS измама за домейн от първо ниво?

  Всъщност то самото присъствие на имена като Илия Базлянков и Григор Гачев, ясно говори за това, че си нямаме работа с технически грамотни и ангажирани в полза на Интернет хора. Това са хора, за които принципите на изграждане на доверие в услугите в Интернет са нещо несъществуващо и пренебрежимо. Поведението им с нищо не се различава от това на VeriSign, които преди 3 години имаха наглостта да обявяват за регистриран всеки нерегистриран домейн в управляваните от тях TLD. Тогава на тях им опънаха ушите и то бая яко. Мисля, че същото трябва да стане и сега. Не трябва да позволяваме да се разрушава доверието в услугата DNS.

  Йовко, държа хронологията на измамата с регистрации на имена и с подбуждането на доставчици да мамят съзнателно в DNS своите клиенти, да се отрази в становище на фондация „Отворени проекти“ (ще имате подкрепата и на организацията, която представям, ще говоря и с научно-изследователската мрежа и за тяхната подкрепа). Становището да се изпрати до ICANN в легализиран вид, ще намерим пари за легализация. Същото становще да се изпрати до големите доставчици на интернет свързаност. Не знам дали тези двамата разбраха, че оттук нататък ще са само нелегален регистър по DNS-ите на квартални LAN доставчици.

 13. Хъм, Григор, не си съвсем прав. Ако някой китаец ми даде визитка с йероглифи, изобщо няма да отида на сайта му. По две много прости причини:
  – как да разбера кое точно е сайтът?
  – как да изпиша всичкото това, което нищо не означава за мен? Да науча китайската писменост? Ами иврит?

  Имам опит с китайски сайтове, много е неприятен. Още по-неприятен е опитът ми да науча поне нещо от тях, обаче текстът да е скрит с тайните на „великата и прекрасна технология“ flash.

  Не мисля, че ще бъде кой знае какво техническо затруднение да се въведе локализация в уеб-адресирането. В крайна сметка – все ще се появи някой гениален инженер 🙂 Но това на практика означава частен интернет, ограничения пред нещо, което по принцип е родено да бъде свободно.

  Примерите с уикипедия и заглавието на електронната поща обаче са нещо съвсем различно, не ги смесвайте.

 14. Към Весо:

  Чукча май писател, чукча не читател. 🙂

  Никъде не е обявено съществуването на домейни от първо ниво. Обявено е съществуване на зони на кирилица, които могат да бъдат достигнати по три начина… виж сайта на Унинет.

  Прочети какво са писали в сайта на Унинет за Орбител, какво си писал ти за тях.

  Регистрация в несъществуващ домейн …. покажи къде си го видял. Има регистрация в зони, активни в сървърите на партньорите на Унинет. Някой хора дори продават TLD в алтернативни мрежи и никой не смята, че е незаконно.

  Нито един доставчик не „мами съзнателно или несъзнателно“ клиентите си. Всички те ще премахнат записите си след като Унинет получи правата от ICANN.

 15. По темата мога само да кажа, че:
  1. Предпочитам да ползвам кирилица вместо латицица, шльокавица и т.под.
  2. Въпреки това хич не се виждам да пиша име на домейн на иврит, за да пиша на някого в Израел например. Или приятел от щатите да се поти да пише някакъв домейн на кирилица…
  3. китайците, както са се емнали да построят великата китайска стена в интернет, съм уверен, че много ще се зарадват на подобна услуга.

  Иначе от както прочетох снощи този пост се подсмихвам. Мисля си какво ли щеше да е ако китайците бяха създали глобалната мрежа. Дали сега щеше да се води дискусиията „за и против разширяването на използваните йероглифи в иманата на домейните извън основните 300 такива“ 😀

 16. @Веселин Колев: Още веднъж благодаря за топлите думи, изсипани така щедро в аванс.

  И най-вече за увереността, която ми даваш. След като си ни толкова бесен, значи с гаранция правим точно каквото, и точно както е нужно. Дори ако това значи да нарушаваме правилата.

  Давай още, вдигай света на главата си, пиши становища и непременно ги пращай до ICANN. Иначе ще си помисля, че не сме в България.

  @Pocu: Точно така е – но пропуска важен момент (същият, който пропуска и Йовко):

  Ако си направя сайт изцяло на български език, не бих очаквал някой, който не знае български, и не чете кирилица, да се интересува от него. И, абсолютно естествено, не бих му връчил визитна картичка със само този сайт – дори да се свързва с него чудесно, каква му е ползата от това? Ако ще общувам чрез този сайт с небългари, е естествено да се погрижа той да има домейн и страници на съответния език. Точно както, ако ще говоря с тях, е редно да науча езика им.

  От друга страна, пък за българоезичните този сайт ще е голямо улеснение. И това, че името на домейна е на кирилица, ще е една мъничка част от улеснението. Ако ще могат да четат сайта, значи компютрите им ще имат кирилица и прочее.

  Най-сетне, от гледна точка на програмите, които ползват мрежата, затруднението ще клони към нулата. Още не съм видял софтуер, който да има проблеми с коректно енкоднат URL с кирилица вътре; вероятно има такива софтуери, но това би значело, че те по принцип си имат проблеми с URL парсинга, и е нужно да бъдат оправени.

  Накратко – частните ограничения са не между компютрите, вследствие на знаковите набори – а между хората, вследствие на различните езици и азбуки. А тях надали някой ще предложи сериозно да бъдат премахнати, за повече стандартизация. Или ако предложи, ще го сложа за себе си в една категория с Веселин Колев. 😉

 17. Понеже наглостта на някои хора е безкрайна и искат да бъдат чукчи-регистър, искам да им обясня пак колко не знаят (за кой път, барем да беше чел какво ти се казва). Та, Българино, да ти обясня няколко елементарни неща от DNS, които ти не знаеш, а и тези дето са тръгнали с теб не ги знаят… а са елементарни нещица. На кадри с вашите знания не може да се повери нищо освен домашна мрежа, защото този дето ви е повярвал за каквото й да е обречен на фалит поради дефицит на знания.

  Първо научи какво е зона и какво е домейн. Зоната е описанието на ресурсите в даден домейн. Това ти разрешавам да си го татуираш дори. Пускайки дадена зона ти я ангажираш с домейн, защото домейн е разклонение в DNS йерархията базирано на съществуването на зоната. Пускайки зона простак.бг, ти делегираш домейна .бг щеш или не, защото такава е йерархичната структура. Това, че го декларираш неявно през по-долно разколонение в йерархията (домейн зона.бг) е пример за лоша практика и се говори от много време насам за него. Разбира се, за това е нужно човек на попрочете това-онова и да има опит.

  За да не се лъжем обаче, съм увековечил за себе си тези кадри, където ясно се говори как ще се регистрират домейни в зоните .бг, .инфо и .име:

  http://www.vesselin.org/notes/images/icn_bg_fake_registrar.png
  http://www.vesselin.org/notes/images/superhosting_bg_fake_registrar.png

  Лъжеш под много имена, но за жалост си бездарен – всеки път го правиш по един и същ начин.

  А най-много се смях за махането на записите от сървърите за имена на доставчиците. Ако Унинет спечели пред ICANN (след като ние пратим становището си в ICANN няма да спечелите нищо). Ако не спечели, ще останат ли? Ще съботират регистъра ли? И какво ще стане, ако клиентите до момента са свикнали да ползват услуги до домейн.бг, а той след време стане собственост на друг? Ще трябва доставчика на DNS услугата да лъже клиентите, за да могат те да виждат старата услуга ли? В недоумение съм. Явно в някой доставчици падението по отношение на знания и разбиране е пълно и необратимо.

  Така, сега ти дръпвам една безплатна лекция. Обяснявам като на чукчи, с надеждата да се научиш малко, не казвам много, малко.

  DNS е колективна система и е базирана на конвенцията, че всеки ще спазва йерархичната структура на имена. Ако някой не я спазва, той нарушава конвенцията и разпада услугите. Не само това, ако някой доставчик е коректен, той никога няма да подчини сървъра си за имена на желанията на група хора да правят мътна бизнес схема и да лъжат, че са регистратори на нещо, което го няма. Най-малкото той е длъжен да предупреди клиентите си, че неговите сървъри ще подават модифицирана информация. Колко са казали това на клиентите си? Ти и тези технически инвалиди около теб каква поддръжка осигурявате срещу тези 12 лева, които един наивник налива в нищото? И какво, ако аз имам домейн домейн.бг, може би трябва да принуждавам всеки потенциален негов посетител да си сменя адресите за имена в резолвера, че да ми види домейн ресурсите ли? Това 12 лева ли струва? А? Ами ако утре аз на моите сървъри за имена сложа мой домейн .бг и ваш клиент ползва моите сървъри за имена, вие какво ще направите, за да може той да си види „своя“ домейн, дето е при вас? Т.е. същия начин аз мога да искам и аз да регистрирам домейни в .бг. И какво? Ще ходя да принуждавам останалите доставчици да пускат моите зони ли? Ами утре някой друг може да поиска да направи това за себе си и така да се нароят N на брой регистъра на едно и също нещо и да дават N на брой различни изгледи за едно и също домейн име. По един сървър за имена на всеки пишман мераклия регистър е най-великата схема, а? Пък може да си направим една война задето едния пуска зоните на единия, а друг на другия. Режем порт 53 за всички клиенти към външните сървъри или трансперираме отговорите, че да може да не видят другия регистър. А да, едните ще са от отечествения интернет, другите от неотечествения.

  Имам един откровен въпрос… Ти скоро преглеждал ли си се?

 18. Дами и господа, щом има интерес към едно нещо, то ще се наложи, колкото и нелепо и безсмислено да изглежда.

  Когато преди повече от 30 години прочетох в „Паралели“ за кабелна телевизия в Лондон, това ми се видя абсолютно нелепо и си мислех, че скоро ще отпадне, или ще остане ограничено до отделни групи от жилища. Да, ама вижте сега наоколо. (Още не съм пуснал такова нещо у дома де)

  Та и с домейните с изчанчени имена. Съм съгласен с аргументите на Йовко, ама явно интерес(и) има.

 19. Григоре, както и да го казваш, все парцелиране на Интернет си е. Мрежата не е измислена да бъде парцелирана. това с домейните на не-ASCII, не-латиница си е чиста проба простотия и може да е оправдано, само ако с него защитниците му си начешат някаква краста за „известност“ и „заслуги“. Иначе не струва.

  Разделението, викаш, било между хората, а не между машините и затова било нормално да се подпомага и увеличава? То пред машините изобщо не стои този проблем, те си имат закон на Ом и подобни и им е през транзистора.

  но аз викам нека направим още една малка крачка за нас, но голяма крачка за търсещите слава в Интернет – да преведем PHP! Не документацията, ами самия език. После и C, Perl, Python, Java. Знаеш ли колко по-удобно ще е на българските програмисти да си пишат на родния език.

  Сега ще кажеш, че пиша глупости и може да си прав. Но това с домейните на кирилица, дето не се разпознават като такива от root-сървърите и дето трябва да си настройвам по специален начин мрежата, да си „чупя“ практически DNS-а, само за да може да пиша „григор.бг“, си е пълна глупост също.

  Хора, нямате ли си по-ценни неща за правене? Има безброй проекти, дето чакат някой да ги направи, как от всички неща точно с най-безмислените сте се захванали? (Всъщност не зная кой точно е зад тая „инициатива“, затова и не се обръщам поименно… А честно казано и не ме интересува кой е)

 20. Мдамс, бях пропуснал писаниците на Григор Гачев. Григоре, лека поправка. Вие не може да продължавате напред. Нещо сте извън реалността, ако страдате от такива халюцинации. Tака вървите назад, че няма как да ви стигне човек. Не знам защо, но винаги като чета писанията ти имам усещането, че имаш нелегална ферма за халюциногенни гъби, или халюциногенни кактуси и се изкушаваш да опитваш от продукцията си или може би тя цялата е за лична употреба. Другото обяснение би било много по-гадно, спестявам го.

  За останалите читатели, които са запазили поне ясната си мисъл:

  Искам да кажа, че когато някой става регистър на имена, за това се изисква най-малко някакво положение в техническата йерархия и определено ниво на познания как се оперира подобна услуга. Трябва в цялата тази организация да има поне един човек, който да прави разлика между зона и домейн и да е пускал повече от DNS сървър в квартален LAN. Трябва този регистър да гради доверие в клиента, а не да пуска продажба на имена преди да има решение дали изобщо домейна от първо ниво да го има или не. Това са меко казано несериозни неща. Да не говорим, че едноличният представител-кандидат на регистъра се изявява по форуми и по доставчици съм съмнително ниво на услугите. Това никой регистър от тези, които знам, не си го е позволил, дори регистъра на Мозамбик или тихоокенска островна държава. Регистърът трябва да акумулира доверие, а това доверие не се гради с подвеждащи реклами, лъжливи оферти и т.н. Регистър от шепа лаици, които технически са далеч под средното ниво на грамотност за съжаление не се прави. Това да накараш доставчик да лъже в DNS клиентите си говори както за качеството на доставчика, така и за качеството на този, дето го кара да прави това. Дори този регистър да се пребори за делегиране на домейна .бг и да го даде за техническо обслужване на външна фирма, той трябва да има елементарни разбирания за дейността, която се върши. Аз не виждам такива разбирания. Нещо повече, виждам едни елементарни хора, които от едната заядливост, шовинизъм и пещерен антиамериканизъм, са решили да покажат, че Интернет е само в тяхното село. Сигурно това е прекрасно за лумпени от редиците на Атака, за трайно безработни или хора с вестникарско възпитание, болезнени рисофили и др. Но в момента, в който един представител на този регистър похвали идея за „отечествен интернет“, става ясно, че си имаме работа с човек, който има сериозно изкривени представи не само за интернет, но и за отношенията в едно демократично общество. След като той олицетворява една организация по този начин и си намира говорители и съмишленици, които са известни с това, че имат неадекватно на реалностите в мрежата поведение, е ясно, че доверие в него не може да има. И тук проблемът не е изобщо с домейните на не-ASCII кодова таблица. Проблемът е много по-дълбок и засяга изобщо свободата на обмен на информация, безпристрастността в технологиите и т.н. Всяко изкривяване на технологията е начин да развалиш нещата. Това се прави или в полза на някого или в ущърб на някого. Е, в този случай се прави в ущърб на Интернет. Имаме кандидат-регистър шовинист (но кой ли в България ще забележи това, ако се съди по последните избори), който е и кандидат да използва технология за разделяне на Интернет. Да, намира се един поет с китара, който живее в измислен свят, да му приглася. Че и тънкообиден като му кажат какъв е. Просто не съм лицемер. Това, че на него не му харесва, е негов личен проблем и драма.

  Истината е, че в Интернет започнаха да попадат всякакви хора. Лошото е, че нещо, което се гради с години, тества се, развива се, накрая попада в ръцете на технически лумпени, които не знаят как работи, но искат да го управляват. DNS е типичен пример за това, защото е лесна за комерсиализиране технология. Ако си с нищо незабележим, ако не можеш нищо, ако си аутсайдер, ако няма как да блеснеш, или си заемаш шикозен домейн или … ставаш регистър на екзотичен домейн от първо ниво. Цялата логика в този случай е сбъркана, защото хората свързани в Интернет се делят на разбработчици, инженери, потребители и амбициозни потребители, които насилват технологиите. От това страдат първите две категории, защото в името на криворазбрана юзерщина някой се изпикава отгоре на труда има, само защото е по-амбициозен от тях и има време да иска и да се бори за правото да управлява нещо, което не познава. Защото замислете се над това кой е този Илия Базлянков и кой е този Григор Гачев. С какво те са улеснили потребителите и какво са надградили в технологията на Интернет? Но всички мълчите и гледате сеир, когато те се опитват да минат „отгоре“ и да се изпикаят на разбиранията ви за Интернет като среда за връзка между свободни хора. Ако някой не може да научи как се натискат 23 латински символа на клавиатурата, той не е за Интернет, той е за помощно училище. Да, може в случая ситуацията да е невинна и да иде реч за двама дето просто не са на себе си, но по същата схема какви ли не технологии се подчиняват на лумпенизацията. Ако се замислите, целия ИТ сектор е лумпенизиран по същата схема – идва амбициозен глупак и казва „това ще работи така, както аз искам, защото аз така искам“. Накрая става едно технологично мъртвило, губи се стимул за каквото и да е ново, че изобщо и за работа.

  Знам, че този дневник се чете от хора, с които заедно или поотделно сме се старали нещата в българското интернет пространство да работят преди всичко на принципа на неутралността и общата полза, само и само някой ден да видим, че целият този информационен свободен обмен, за който се борим, е влял знания в главите на хората, научил ги е на повече и ги енаправил по-грамотни и свободни. Вие, приятели, как мислите, не е ли целия този каламбур с този псевдорегистър една подигравка с вас? Познаваме се от доста време, съмишленици сме, заедно сме се лишавали от какви ли не неща в името на едно по-добро технологично общество, свободно сме обменяли знания, не мислите ли, че е дошло време да се напише едно ясно писмо до ICANN с подписите ни под него и да прекратим веднъж за винаги стремежите на лумпенизирани потребители да управляват технология за разделяне на Интернет? Да, нека има регистър за .бг, но нека това бъде някой за който поне нямаме съмнения, че е поне технически грамотен и споделя идеите на Интернет, ако ще да е търговец. Надявам се скоро фондацията да излезе с ясно и достатъчно информативно становище, което да стигне до ICANN. Ние нямаме нищо против Григор Гачев да упражнява извратената си философия на принудително разделяне на хората, но да си я прави в някоя от многобройните online игри, може да води и IRC войни (с никове на кирилица задължително). Нямаме нищо против Илия Базлянков да кирилизира и IP адресите, но да си го прави наум, в локалната си домашна мрежа или на чашка някъде, или ако иска „отечествен Интернет“, да хваща пътя за Русия.

 21. @turin: Домейните на различни азбуки се оправдават с удобството на хората. Иначе наистина не биха си стрували…

  Уви, разделението е между хората. Не знам струва ли си да се засилва. Но не забравяй, че то е и културно богатство – не бива да се унищожава с лека ръка. Китайският културен поход изби врабчетата, да не ядат от реколтата… и после вредителите, които всъщност врабчетата ядяха, я унищожиха напълно. (Забежката е философска, но съм убеден, че ме разбираш – дори ако не си напълно съгласен.)

  За езиците – да, на програмистите ни щеше да е по-удобно да пишат на български. Разликата е, че при програмните езици печалбата в удобство е малка, а проблемите ще са огромни. При домейните разликата в удобството на ползване (за българи) е прилична, а проблемите не са големи.

  И да, това, което правим сега, не е утвърдено от ICANN. Само че все някой трябва да го направи вече, по дяволите! Да, сигурно не го правя по най-супер-перфектния начин. Но поне гледам да го направя свястно, удобно и полезно колкото ми е по силите… Някой път насаме – да не се хваля на публично място – ще ти кажа какви суми сме отказали заради донкихотовщината си и мерака си нещата да се администрират честно и коректно. Винаги съм се гордял, когато ме нарекат „поет с китара“, ако и да не се чувствам дорасъл до честта да го заслужа…

  Спокойно. Ще дойде ден тези домейни да са официални. Не знам дали ще ги администрира точно Унинет. Но знам, че това, което сме свършили ние, ще ги е направило малко по-популярни, малко по-достъпни, и малко по-честно разпределяни. Просто след нас ще е мъничко по-трудно те да се разпределят или само срещу три коли документи, или пък абсолютно безотговорно и печалбарски… Според мен ще си е струвало труда ни.

  @Веселин Колев: Само фондацията ви ли? (Апропо, коя фондация има честта да си й член?) А организацията, която представляваш (коя е пък тя?), научно-изследователската мрежа (чия?), КРС… Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за сигурност на ООН? Моля те, не ги забравяй!… Пък аз ще си пробвам малко халюциногенни гъби, за утешение. Пардон, кактуси.

 22. За да видите с колко технически неграмотни хора си имате работа, ще ви покажа нещичко „от извора“, т.е. от любимата на всички махлан доставчици страничка http://www.uninet.bg (която очаквам скоро да хвърли това противно име uninet.bg и да се прекръсти на унинет.бг).

  Погледнете тази снимчица от страницата:

  http://www.vesselin.org/notes/images/uninet_poor_dns_practice.png

  Сред най-смразяващите неща на нея е поканата след извършване на конфигурацията на сървъра за имена BIND, той или машината, на която е (не става много ясно), да се рестартира. Четем великата инструкция:

  „Добавете ги във файла named.conf и рестартирайте сървъра си.“

  Ако след добавяне на инструкция или декларация в named.conf се налага да се рестартира машината, на която е сървъра, по-добре тези доставчици да си пуснат по един Windows Server, там поне това така и така се прави по подразбиране. Сериозна организация не рестартира сървъра си ей така.

  Ако пък след добавяне на инструкцията се рестартира самия сървър за имена, това е най-смешната и погрешна практика, която можете да видите. Обяснявам защо, искам много точно да се види с какъв човек и каква организация си имате работа. Зона от тип „stub“ обикновено се прибавя на кеширащи сървъри за имена, които клиентските резолвери питат (изпращат заявки и чакат отговор от тях). Всеки кеширащ сървър има критична „маса“ кеширани заявки, която оформя т.нар. кеш. Наличието на кеш в критично количество ускорява извличането на отговори на клиентските заявки и намалява трафика свързан с DNS протокола от и към Интернет. Да рестартираш сървъра си за имена и да загубиш критичния си кеш е проява на пълно аматьорство. Като гледам какви субекти подкрепят инициативата „да ползваме нещо преди да са ни го дали“, сигурно е имало подобни изцепки. Но след като един субект си позволява да подава фалшива информация в DNS на клиентите си, липсата на познания по системна администрация на BIND са в реда на нещата.

  Как се прави по нормалния начин? Отнема от 10-15 мин до половин час, да се прочете и изтества в ръководството към BIND. За да не се налага рестартирането на демона named, има специален протокол rndc (remote name daemon control), който пък най-често използва TSIG схема за удостоверяване (електронен подпис) на дистанционно подавани към демона команди. Командите се подават през приложението rndc. Когато се направят промени в една конфигурация на named.conf, те задължително първо се проверяват за синтактична правилност, защото ако не се проверят и има грешен синтаксис, след въвеждането им може самия демон named да спре работата си или най-малкото новите настройки да не влязат в сила. Умните хора са измислили инструмента named-checkconf, който проверява синтаксиса на файла named.conf. След като бъде проверен той, чрез инструмента rndc се изпраща сигнал към демона named за препрочитане на конфигурацията и зареждането й (rndc reconfig). Така не се губи кеш, не се спира обслужването на заявки нито за секунда.

  Разбира се, техническия гений на кандидата за регистър стига до аматьорски изпълнения, нищо повече.

  Нечовешко би било спрямо този индивид, да се иска да знае, че използването на зони от тип „stub“ е ограничено и не се препоръчва. Както ISC пишат в документацията на BIND9:

  „Stub zones can be used to eliminate the need for glue NS record in a parent zone at the expense of maintaining a stub zone entry and a set of name server addresses in named.conf. This usage is not recommended for new configurations, and BIND 9 supports it only in a limited way. “

  Товз значи, че в следващата версия на BIND например, този тип зони няма да го има.

  Нормалните хора използват зони тип „forward“, които са точните типове зони в случая.

  Погледнете списъка с доставчици дето са гушнали идеята. Да се обзаложим ли колко от тях са направили дебилщината да си унищожат кеша?

  Пълна мъка, мрак, незнание и откровена простотия. Погледнете за какъв човек става дума и сами преценете за какво е годен той.

 23. Да спориш с Григор Гачев е като да спориш с телевизор. Да му обясняваш, че не членуваш във фондация е като да учиш метла на пасо добле, а да му разсняваш как ще помогнеш на хора от фондация да напишат становище по темата и да останеш разбран е сравнимо само с библейско чудо. Пък и да му кажеш от кои организации ще искаш подкрепа за становище до ICANN, е като да искаш да слезе на земята. Да му обясниш, че с каквото се захванеш го правиш и го отстояваш, е като да го учиш на разум. Все невъзможни неща.

  Да си зададем следния така спонтанен и уместен въпрос… С какво Григор Гачев заслужава да е повече регистър от Евгени Минчев? С какво баничарницата на Красно село е по-лоша от Унинет, че да не може да стане организация-регистър?

 24. Считам, че темата е важна, поради което два дни пускам всички коментари по нея без редакция и модериране. Не мисля, че спорът оттук-нататък обаче може да каже нещо кардинално ново, поради което затварям темата за коментари. Аз лично оставам на първоначалната си позиция, която между другото е известна на Илия, още в началния зародиш на проекта, отказвайки му да участвам или да съдействам на инициативата. Запазвам си правото, разбира се – да споделям настоятелно това си мнение и занапред пред различни субекти, в една или друга форма, така щото да бъде защитена идеята за Глобалност на Internet и ресурсите му, паралелно с чистотата и прецизността на техническите реализации в глобалното пространство, за да е удобно и използваемо за всички и според традицията и правилата, ситуирани за него.

Коментарите са изключени.