Home    Решения    Услуги    Download    Публикации    Работа    Продукти    Документи
 

 

 
Print this page/Отпечатай тази страница  

Free Software лицензи
    Предлагаме ви няколко open source лиценза: GNU GPL, BSD, MIT и Artistic.

    Има много различни теории и мнения за безплатния софтуер. Linux е написана и се разпространява под GNU GPL лиценза. И въпреки свободата, която дава той много хора не го харесват, а и доста го критикуват като твърде консервативен. Дори самият Linus Torvalds признава, че не всичко в него му харесва.

    Каква е общата философия? Ами софтуерът да бъде безплатен. Такъв какъвто е бил, когато хората са във времето на прохождащата компютърна индустрия. И софтуерът се е разпространявал от програмист на програмист с цел да помогне и облекчи труда на колегата. След това някой се е сетил, че от това могат да се правят много пари. А други взеха и, че ги направиха... С оправданието, че те дават гаранция за софтуера, който продават. Само, че всеки, който се е занимавал макар и малко с програмиране знае, че никога не може да се даде 100% гаранция за която и да е програма. След създаването и тя започва да живее собствен живот и може да се използва в ситуации и обкръжение, за които нейния автор дори не се и сетил - още по-малко да я е тествал.
    Така, че дано скоро доживеем момента, когато компании като Microsoft също ще се прекланят пред някакъв такъв лиценз и ще печелят от професионализъм и поддръжка, а не от търговия на едро.
    Защото в това да се печелят много пари няма нищо лошо, но можеш да го правиш и не така агресивно.