Home    Решения    Услуги    Download    Публикации    Работа    Продукти    Документи
 

 

 
Print this page/Отпечатай тази страница  

Публикации на Linux center
Кеш ориентирано програмиране 

Статията се спира на проблема с ефективното използване на кеш паметта при програмирането на модерни микропроцесори. Кратък експеримент показва значението на кеша за ускоряване на изпълнението на програмния код. 

Материалът е тук.

Тънки клиенти под Linux 

Принципът зад тънките клиенти всъщност е доста стар. Той датира с появата на първите mainframe и миникомпютри, въвели т.нар. "time sharing". Това е позволявало няколко потребителя да работят едновременно на една и съща машина, като всеки е стоял пред собствен текстов терминал с клавиатура. 

Материалът е тук.

Gnutella и Freenet: Новите виртуални същества на Мрежата  

Целта на проектите Gnutella и Freenet е информацията в интернет да приеме форма наподобяваща самата мрежа, в която се намира - неуязвима, децентрализирана и свободно достъпна.

Материалът е тук.

Можем ли да се доверим на Linux и програмите с отворен код  

    Отворено писмо до българската ИТ общественост. Инициатива на български специалисти и личности, поддържащи идеята за отворения код.

Пълният текст е тук.

Cisco стана втората компания в света  

    Cisco Systems стана втората компания в света, след като пазарната и капитализация достигна 446 млрд. щатски долара изпреварвайки General Electric. От първенеца Microsoft я делят само 16 млрд. долара.

Съобщението за пресата е тук.  

Linux корените или кратка UNIX история  

    UNIX е операционна система с бурно минало и бляскаво бъдеще. Много от нейните способности още дълго време ще останат недостижими от останалите операционни системи, които дори нямат и половината от нейната история. 

Материалът е тук.  

Можем ли да се доверим на Linux и програмите с отворен код  

   Отворено писмо до българската ИТ общественост. Инициатива на български специалисти и личности, поддържащи идеята за отворения код.

Пълният текст е тук.  

Linux - операционната система на XXI век  

    Linux е безплатна операционна система от UNIX-ов тип. За рожденна година на Linux се смята 1991г., когато създателят и Линус Торвалдс - тогава студент по изчислителна техника в университета в Хелзинки - обявява първата официална версия на Linux 0.11.

Материалът е тук.  

Основите на Интернет и UNIX  
от Ерик Реймънд  

    Знаете ли как точно работи Вашият компютър? Познавате ли операционната си система отвътре? Легендарният есеист и всепризнат говорител на Open Source движението и Linux обществото Ерик Реймънд обяснява фундаменталните принципи на Интернет и управлението на компютъра от операционната система.

Пълният превод е тук.  

Интервю на Линус Торвалдс  
пред Linux World  

    "Стандартите всъщност не се правят от комисии и не това определя дали един стандарт е добър или лош и дали ще се използва. Пазарът решава това." Това и още други свои мнения сподели Линус Торвалдс пред репортер на Linux World в интервю веднага след като Intel и Netscape обявиха своите инвестиции в Red Hat Software.

Цялостен превод тук.  

Историята на кърнъла  
от Линус Торвалдс  

    "The Story Of The Linux Kernel" е авторско есе на Линус Торвалдс от новата книга на O'Reilly & Associates, наречена "Open Sources: Voices from the Open Source Revolution".

Превод с незначителни съкращения тук.  

Как да стана хакер ?  
от Ерик Реймънд  

   Легендарният документ "How To Become A Hacker" на Ерик Реймънд е преведен на повече от десет езика, сред които и български. Именно българският превод се намира при нас.

Целият текст е тук.  

Демонстрации срещу Microsoft  
по материали от Интернет  

    На 15 февруари 1999 - един ден след денят на влюбените - множество американци изразиха "любовта" си към софтуерният гигант. Linux и FreeBSD потребителите си поискаха обратно парите, които са платили за Windows-ите, които не използват. Microsoft се опита да не забелязва събитието, но за по-сигурно изпозаключи офисите си.

Материалът от изключителното събитие e тук.  

Едно лично мнение  
от Йовко Ламбрев  

    "Използването на нелицензиран софтуер върви в комплект с този хардуер", "Be sure it's legal!", "Икономиката икономична - дело, на ... който го може го може. Едно споделено мнение...

което се намира тук.  

Битият - бит, ебаният - ебан  
от Йовко Ламбрев  

    Кампанията по легализирането на софтуера приключи. Последният влак потегли, кой го хвана и кой не, и какво остана след него. Мнение на един човек, чиято професия го принуждава да е наясно с подробностите от събитието.

Мнението е тук.  

Мнение на един професионалист  
от Калоян Доганов  

    Един български Java програмист споделя впечатленията си от лицензионната кампания на Microsoft в България, проведена през лятото на 1999 година.

Личното му мнение е тук.  

Войната срещу Microsoft  
цитати от двете страни на барикадата  

    Това е постоянно нарастващ материал съдържащ мнения, мисли и цитати на известни личности от световната IT индустрия по отношение на софтуерния гигант.

Материалът е тук.  

Как се става богат?  
от Йовко Ламбрев  

    Защо точно Microsoft е най-често споменаваното име, когато се говори за PC софтуер. Заради авоарите на компанията естествено, но как те направиха парите си - с късмет, търговски нюх или професионализъм... Историята на вашата Microsoft зависимост според Йовко Ламбрев.

Материалът е тук.  

Защо Microsoft трябва да бъде спряна  
от Ralph Nader и James Love  

    Едно мнение на адвоката Ralph Nader и директора на Consumer Project on Technology във Вашингтон James Love: "Трябва да се поучим и да спрем усилията на Microsoft да превърне Интернет в частна мрежа доминирана от една единствена безжалостна компания."

Четете тук.