Elephants Dream (ex-Orange)

Едва сега научавам, а всъщност странно защо едва сега се появи новината и в Creative Commons блога, че филмът, чието работно заглавие бе Orange вече е готов и е преживял своята премиера на 24 март в Амстердам. Филмът си има ново заглавие Elephants Dream и е изцяло направен с помощта на видеообработващия софтуер с отворен код Blender.

Всъщност Elephants Dream е първият в света филм, направен изцяло с помощта на софтуер с отворен код, по модела на разработване на свободен софтуер и сам по себе си е свободно произведение под Creative Commons Attribution лиценз. Филмът е реализиран от Фондация Blender, Холандския институт за медийни изкуства, Montevideo/Time Based Arts и с помощта на доброволци, които са помагали за различни детайли от филма.

DVD-то с филма може да се купи от http://orange.blender.org/, където се очаква да бъде публикувано и за свободен download.

7 коментара за “Elephants Dream (ex-Orange)”

  1. Очаква се, защото премиерата е била направена от суровия материал, за окончателната му обработка за DVD-формат и стартиране на производството на самото DVD са нужни още няколко дни. Обещанията са за първите дни на април, така че ще се появи всеки момент.

    Освен това екипът едва ли би отказал някой да направи и да им изпрати субтитрите на филма на български език… (Подсказване само…)

    Още едно подсказване – към списанията и издателите им. Лицензът на този филм позволява да го тиражирате към следващия брой на изданието си. Включително на всеки да го копира и разпространява свободно. Да бъдат правени други филми (производни) на негова база, като единствено трябва да бъдат спазвани условията на този лиценз и тези условия, както и авторите да бъдат изрично цитирани за всяко ново копие на филма.

  2. Хм, звучи ми интересно, ще се поразровя, може някъде из по българските сървъри да го има (малко вероятно, но от опит глава не боли, казват). Във всеки случай, заглавието ужасно много ми харесва, както и шапката.

  3. Йовко благодаря за новината. Отдавна не бях гледал до къде е стигнала разработката.

    Доколкото си спомням в блогът на Orange/Elephants Dream имаше запитване за субтитри на различни езици и някои беше се заел с превод на български.

Вашият коментар