/ Технологии

Elephants Dream (ex-Orange)

Едва сега научавам, а всъщност странно защо едва сега се появи новината и в Creative Commons блога, че филмът, чието работно заглавие бе Orange вече е готов и е преживял своята премиера на 24 март в Амстердам. Филмът си има ново заглавие Elephants Dream и е изцяло направен с помощта на видеообработващия софтуер с отворен код Blender.

Всъщност Elephants Dream е първият в света филм, направен изцяло с помощта на софтуер с отворен код, по модела на разработване на свободен софтуер и сам по себе си е свободно произведение под Creative Commons Attribution лиценз. Филмът е реализиран от Фондация Blender, Холандския институт за медийни изкуства, Montevideo/Time Based Arts и с помощта на доброволци, които са помагали за различни детайли от филма.

DVD-то с филма може да се купи от http://orange.blender.org/, където се очаква да бъде публикувано и за свободен download.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

IT инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Съосновател на Trakia.Tech и сайта за независима журналистика „Тоест“. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Повече
Етикети: Технологии
Elephants Dream (ex-Orange)
Сподели

Абонамент за yovko in a nutshell