И според Nikon краят на филмовата фотография наближава...

И според Nikon краят на филмовата фотография наближава...

В изявление за пресата вчера Nikon обяви стратегически промени, които компанията ще направи през 2006-та. С две думи това е поредната стъпка към загърбването на филмовата ера и фокусирането върху цифровата фотография.

Малко известен факт е, че Nikon произвежда едни от най-добрите обективи за голямоформатна фотография, но след вчера те се запътват в историята. Компанията спира от производство и доста обективи за 35mm фотография, както и почти всички филмови тела. Остават в производство единствено последното high-end-тяло за 35mm филм F6, както и FM10, но последното няма да се продава в Европа. Засега остават в производство само 9 от ръчнофокусните обективи Nikkor, които са изброени в публикацията.

За щастие на традиционалистите фотографи и колекционерите, към момента са налични тела и обективи, които ще надживеят повече от 1-2 поколения любители и професионалисти, но… Според Nikon цифровите SLR-тела вече са догонили филма и времето за тази крачка е настъпило.

Canon вече направи подобни стъпки преди около година, макар и не толкова радикални по отношение на фамилията си обективи. Предстоят интересни времена… The world goes digital…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България