Ер-малките

Омръзнах си и на себе си! Съвсем наистина…

Но поводът да пиша това е новопостигнатата висота в „журналистиката“ от екипа на ер-малък-ТВ Репортерите вчера, с нещо-като-водещ Асен Блатечки и тема „Авторските права“. Разбира се, че предаването разгледа темата силно пристрастно и едностранно. Да не би пък някой да е очаквал нещо друго от този канал? В крайна сметка „водещият“ е заел обществено-известна позиция по темата отдавна и тя очевидно е банално-простичка от неговата гледна точка – свежда се до ядене или до плюскане, както може би по-прецизно го определи друг блогър. ьТВ даде трибуна на правоносителите отново да изпеят своята песен, да си пресметнат загубите, разбира се, пропускайки да отворят базовия учебник по икономика за да проверят, че нереализираните обороти и очаквания не са точно загуби. Гадините зад БГ-торент-тракерите отказали да изкажат позиция, но за сметка на това не се чуха мненията на Интернет-доставчиците, потребителите и бизнеса, защото кой да се сети да потърси „всички гледни точки“… Нищо, че отново към градината на доставчиците полетяха камъни, с толкова безумни аргументи, че предизвикват поне вторичен пернишки земетръс, но от смях. На толкова глупости в 15 минути само ер-малките са способни.

И всичко това след внесеното предложение за промени в Наказателния кодекс. Не, не – няма връзка. Моля, ви! Да не си помислихте нещо за лобита или за използване на медия като проводник на една или друга позиция. Всъщност една… друга не би могло да има. Какви ги говоря?…

По повода във Facebook се появи група „Изпрати салам на Блатечки!“ и си мисля, че би било добре саламите да не останат виртуални. И понеже един саламен flood по Български пощи май не е много добра идея (ьТВ няма да си вземат пратките, а БГ пощи ще се вмиришат, докато ги върнат обратно на изпращача като непотърсени) си мисля, че не е лоша идеята някой уикенд да се занесем лично с по един салам пред малкото НДК. Освен това с удоволствие бих си поръчал тениски с надпис „Салам за Блатечки“ и една голяма стрелка, сочеща под пъпа… стига да има някой, който да направи шаблон (за свободна употреба без авторски права). Ще си ги нося цяло лято.

Не – не се шегувам! Обявена е война! Война, която няма лесно да бъде спечелена и няма да приключи скоро…

Но си мисля, че по-важната съпротива е следната:
– Аз лично спрях да купувам музика и филми от тукашните разпространители – особено на физически носител – нищо… Купувам само дигитално – музика през iTunes, Magnatune и Jamendo, а носители (DVD/Blu-Ray) – много рядко от Amazon.(co.uk). Дано скоро да има и Netflix. Софтуер си купувам също online – директно от изворите, според зависи от платформата и авторите му.
– Мисля, че ще спра да ходя на кино на тези заглавия, които Александра филмс разпространяват. Заради г-н Стефан Минчев и блестящите му математически умения. И Бъргър Кинг не съм вкусвал – и без това е junk food.
– Днешните посредници трябва наистина да генерират истински загуби за да изчезнат, за да се сменят, за да се промени нещо, а това което трябва да се промени фундаментално е авторите да се издават директно от тези, които ги продават – защо не и Apple, Amazon и Google… в цифровия свят е напълно възможно – с ясен, простичък и честен бизнес-модел. Защото истинските пирати днес са именно посредниците – дали са торент-тракери или самата развлекателна индустрия – особена разлика няма. Ограбени са и двете страни – автори и фенове.

Иначе… да – аз също мисля, че зад БГ-торент-тракерите стоят бизнес интереси, които не са част от решението на проблема и се възползват от ситуацията – но те се възползват, защото има ситуация – и няма адекватни алтернативи. Това обаче не прави технологията лоша. Нито Интернет вреден. Напротив, защото очевидно доказва работоспособност, трябва само правилен бизнес-модел в добавка. И докато някой си отвори широко-затворените очи – технологиите ще бъдат естествен регулатор – оръжие за съпротива срещу закостенял бизнес-модел, който не заслужава нито минута повече живот, който противопоставя фенове на автори, и който не работи за нито една от двете страни. Нищо, че папагали като Блатечки не го разбират…

Що се отнася до загубите… Поглеждам си текущото извлечение за покупките си на софтуер, книги и музика от iTunes от началото на месец май до днес. В горната половина на картинката са днешните движения…

Над стотина лева грубо явно съм изхарчил, а още месецът не е приключил. Не знам малко ли е или много от един човек за по-малко от месец, но тези пари излизат извън българската икономика, защото тук не ги искат. Иначе сигурно и тях местните лакомници ще ги преброят за загуби, докато в същия момент при Apple влизат в графите оборот и печалба. Интересно, нали?

P.S. И да не забравя, избягвайте телевизията на ер-малките… Заслужаваме повече!

P.P.S. Появи се и първото предложение за дизайн на t-shirt-ка 🙂

Векторен файл за поръчка –> http://file.bg/c166253mKVtZ (още при Бого)

21 коментара за “Ер-малките”

 1. Това е толкова гнусно, че ме е гнус да пиша за него! Но се подписвам под твоите и под думите на Борис! Добре написано!

 2. 1M домакинства по 30 лв за интернет прави 30М, при цена на Нова ТВ от 1000М, хич не мога да разбера какво точно печелят интернетдоставчиците и какво крадат от телевизиите.

 3. „……….но за сметка на това не се чуха мненията на Интернет-доставчиците, потребителите и бизнеса, защото кой да се сети да потърси „всички гледни точки“… Напротив, сещат се , но току виж на някоя заблудена овца й светне под капачката за какво иде реч…

 4. Много добра статия и мисля, че ще достигне до голям брой хора, не само защото е напписана в един леко съркастичен стил, но и покрива мнението на голяма част от хората oсъзнали се последно време.

 5. Първите две изречения са странен увод в темата, но понеже ми е пределно ясно какво е усещането – само отбелязвам без заяждане (голямо).
  Иначе – добре казано. Изключвам идеята с тениската – леко е сексистка – предлагаш салам на Блатечки, но не всички могат да проявят твоята щедрост, пък и – консумацията на твоя подарък би могла да се тълкува като своеобразен опит да се запуши устата на опонента.
  А сериозно – така се случи, че гледах това предаване, а тази телевизия от доста време ми е в черния списък. Чух безкрайно плоски и едностранчиви послания. През цялото време си мислех за авторите му – колко тъпа аудитория смятат, че имат и колко зле са самите те – е това ме вбеси много повече от простотиите, които се разтягаха за бюджетни загуби, за рекламите и как доставчиците имат изгода да поддържат пиратството.
  Убедена съм, че наличието на подобни телевизии е един от основните фактори за развитието на пиратството – ако ти се предлага помия, а плащаш като за салам… все някога се хващаш за салама и посягаш към нещо друго, дори и по не съвсем законен начин.

 6. Ок.. Ще опитам втори път 🙂 yovko ти какво мислиш, ще кажат интернет доставчиците? Именно те години наред благодарение на пиратско съдържание въртяха бизнеса си. В нашата мила страна за някой хора Интернет все още значи безплатно кино. А потребителите какво да кажат? Еми докато минава номера ще ползват безплатно. Блатечки да си върти видеото, бТВ да си бърбори… На кой му пука? Това е дискусия, която тече от много години и едва ли ще свърши с предаването на бТВ или пък с твоя блог-пост.. Реално ти не адресираш никакви проблеми, а просто си чешеш езика. Кой го интересува какво си купил последния месец от iTunes?

 7. @Павел Цеков, не особено успешен опит, но от мен да мине… че то понякога като не се получи от първия път…

 8. идеята за тениската ми харесва, но става малко персонално към Балтечки.

  той е едно просто момче, което се снима без да разбира какви позиции подкрепя

 9. Всичко в този свят е твърде лично… както коментирах и на друго място – онзи ден получих предложение да пускам статии за недвижими имоти в този блог (срещу заплащане)… отказах… Блатечки явно не е отказал… Като се е цанил за знаме на някаква кампания, сега ще стои на течение.

 10. off-topic: Виждам, че харесваш Omar Akram и си си го купил от iTines… Много приятна музика! 🙂

  А това, дали Apple, Amazon и Google някой ден ще почнат да продават и издават директно (пропускайки дългата верига от „благодетели“ по пътя, всеки с неговите проценти, докато за автора всъщност останат 0.05%)… кой знае? Или по-точно: а дано!! 🙂

 11. Виждам сега и в линка, който си постнал (http://delibertate.info/интелектуална-собственост/за-разликите-между-феърплея-и-салама/) и в твоя пост се говори, че „някой“ трябва да предостави платформа, за да може бг потребителя да направи разумен избор и да прецени дали да си купи даденото произведение или да си го свали безплатно. Wtf?! Кой е тоя някой – Блатечки или бТВ може би? Големите компании разпространители си правят проста сметка и виждат, че въвеждането на такава платформа е със съмнителен смисъл за пазар като българския. Има опити в тая посока (примерно PlayStation Network, вече има български фронтенд и Voyo да речем), но още сме много далеч по простата причина, че няма достатъчно платежоспособни клиенти. За пример в Англия са ми известни поне 4-ри виртуални видиотеки за съжаление достъпа до тях е ограничен за български клиенти. Ако тука има пазар, който ще генерира пари бъди сигурен, че ще има и кой да ги събира.

 12. Интересни са ми тези постове и хората, които стоят зад тях. От една страна хем нямало алтернатива, хем когато започне да се предлага такава, всички вкупом започвате да я плюете.
  ьтв като пуснаха войо и всички скочиха, ама как така ще се плаща? Не, че аз лично бих си платил за това, защото просто съдържанието не ме интересува. Обаче е лицемерно да ревете, че няма алтернатива, а когато такава се появи да я плюете.
  И когато „закостенелият“ бизнес модел се променя, хората пак плюят, защото не им харесвал. Като цяло сме си държава от хейтъри и такива ще си останем. В този ред на мисли и аз да нахейтя ьтв – да си оправят съдържанието на войо с някакви по-нови филми и сериали, с радост ще си платя, защото стъклен дом и турски сериали не гледам.

 13. Аз от както се разделих с телевизора и не гледам ьТВ съм по-хепи 🙂

  А за въпросния Блатечки нищо не знаех, докато не го подбара в твоя блог 🙂

  ПС: Току що си пуснах нещо от Омар и ми харесва.

 14. @Даниел, voyo на какво точно е алтернатива, че не разбирам… то е платформа за удобно и разнообразно съдържание в полза на зрителя или за повторение на вече излъчени и измъкнали приход неща – чрез реклама, „продуктово позициониране“ и т.н.

  @Павел Цеков, преди около година, около разработката на една платформа за video-on-demand се наложи да си общувам с „правоносители“, включително с наши – Ай Пи Видео и Александра. Срещите ми и с двете могат да бъдат описани в книга и няма да е смешна. Не искам да цитирам конкретни имена, че ще стане страшно и ще има обидени, понеже никак няма да съм благороден. От Ай Пи Видео получих някакъв списък със заглавия, но не и условия за цифрово разпростанение. В Александра се наложи да вляза почти с взлом, след като многократни опити да уговоря среща с търговски представител от тяхна страна по фиксиран, мобилен телефон, чрез познати, посредници или поща се оказаха безполезни. Накрая нахълтах на рецепцията им и заявих, че имам среща с търговския им директор, което не беше вярно, но сработи. В последващи няколко срещи и телефонни разговори бях запознат в детайли с величието им в миналото и настоящето, проблемите с изнасянето на отпадъците от ресторантите Burger King, но така и не получих нито заглавия, нито ясно декларирани условия за разпространение чрез pay-per-view или video-on-demand. Междувременно имах при себе си условията на два европейски диструбутора на съдържание, заедно с готови договори за подписване и… им теглих една наум. И приключих с тях.

  Съгласен съм, че пазарът у нас е тегав, но в същия момент трябва и някак да се провокира. Иначе отиваш да продаваш сандвичи… А когато не само не го провокираш, ами спъваш и другите, а в същото време си търсиш виновни, пирати и т.н. е толкова нагло, че… определено е по-добре да продаваш сандвичи. За всички е по-добре!

 15. @Michel, бях на гости на едни приятели наскоро, които ми пуснаха Omar Akram. Не бях чувал за него преди, а те бяха свалили няколко негови парчета от Интернет. Хареса ми… И си купих един негов албум от iTunes. Хареса ми още повече. Ще си купя и другите му два, които продават Apple.

  Ето как Omar Akram спечели от това, че беше „изпиратстван“. Три продажби и дори още малко неволен и безплатен маркетинг покрай този пост.

 16. Саламите може да ги пращаме в Народния театър, в който Блатечки има постановки. Хем ще направим политическо изявление, хем артистите ще имат нещо за мезе и закуски.

  Ох, не мога да го разбера играе ли в момента в някоя постановка или не.

 17. Не знам. Не ми се иска шегичката с Блатечки (който си я заслужава) да се превръща в ирония към българския театър, който лично аз дълбоко уважавам и ми е нещо свято. И без това театърът ни понесе много и всякакви гаври през последните години…

 18. Ох, за съжаление като гледам напоследък и театър много не ни остана, всички добри комици започнаха да се правят на клоуни по телевизията – язък за таланта. Колкото до всички тия дето излизат в публичното пространство и величаят подобни каузи срещу пиратството – може ли един от тях поне с ръка на сърце да заяви, че не се е облагодетелствал?… Аз този въпрос искам да задам на всички…

 19. Не гледам телевизия, но и аз подочух за таз прословута ‘реклама’. А преди няколко дни, гостувайки у един приятел дори успях да я видя.
  Е не знам защо, но тутакси ми напомни култовата реплика на Кръстю Лафазанов от „Улицата“ – „Ние обичаме и културата и бахура…“ 🙂 http://vbox7.com/play:3e8fec63
  Та не знам дали не е по-добре да им се праща бахур на праводържачите, белким се усетят … ама надали.

 20. Свалих си от Замунда да гледам това за торент индустрията по бТВ. През цялото време докато разни пуяци се дуеха за кинти си мислих едно. Вечер, когато останат на саме с малките си …(салами) от къде си свалят порно?

  А като се замисля, че това го е гледала и баба ми, и ако имаше идея къде са тия торенти и как се влиза в интернет, аз сега щях да съм престъпник в нейните очи.

  Истинския проблем е, че хората с реална власт споделят познанието на баба ми.

Вашият коментар