Ер-малките

Ер-малките

Омръзнах си и на себе си! Съвсем наистина…

Но поводът да пиша това е новопостигнатата висота в „журналистиката“ от екипа на ер-малък-ТВ Репортерите вчера, с нещо-като-водещ Асен Блатечки и тема „Авторските права“. Разбира се, че предаването разгледа темата силно пристрастно и едностранно. Да не би пък някой да е очаквал нещо друго от този канал? В крайна сметка „водещият“ е заел обществено-известна позиция по темата отдавна и тя очевидно е банално-простичка от неговата гледна точка – свежда се до ядене или до плюскане, както може би по-прецизно го определи друг блогър. ьТВ даде трибуна на правоносителите отново да изпеят своята песен, да си пресметнат загубите, разбира се, пропускайки да отворят базовия учебник по икономика за да проверят, че нереализираните обороти и очаквания не са точно загуби. Гадините зад БГ-торент-тракерите отказали да изкажат позиция, но за сметка на това не се чуха мненията на Интернет-доставчиците, потребителите и бизнеса, защото кой да се сети да потърси „всички гледни точки“… Нищо, че отново към градината на доставчиците полетяха камъни, с толкова безумни аргументи, че предизвикват поне вторичен пернишки земетръс, но от смях. На толкова глупости в 15 минути само ер-малките са способни.

И всичко това след внесеното предложение за промени в Наказателния кодекс. Не, не – няма връзка. Моля, ви! Да не си помислихте нещо за лобита или за използване на медия като проводник на една или друга позиция. Всъщност една… друга не би могло да има. Какви ги говоря?…

По повода във Facebook се появи група „Изпрати салам на Блатечки!“ и си мисля, че би било добре саламите да не останат виртуални. И понеже един саламен flood по Български пощи май не е много добра идея (ьТВ няма да си вземат пратките, а БГ пощи ще се вмиришат, докато ги върнат обратно на изпращача като непотърсени) си мисля, че не е лоша идеята някой уикенд да се занесем лично с по един салам пред малкото НДК. Освен това с удоволствие бих си поръчал тениски с надпис „Салам за Блатечки“ и една голяма стрелка, сочеща под пъпа… стига да има някой, който да направи шаблон (за свободна употреба без авторски права). Ще си ги нося цяло лято.

Не – не се шегувам! Обявена е война! Война, която няма лесно да бъде спечелена и няма да приключи скоро…

Но си мисля, че по-важната съпротива е следната:
– Аз лично спрях да купувам музика и филми от тукашните разпространители – особено на физически носител – нищо… Купувам само дигитално – музика през iTunes, Magnatune и Jamendo, а носители (DVD/Blu-Ray) – много рядко от Amazon.(co.uk). Дано скоро да има и Netflix. Софтуер си купувам също online – директно от изворите, според зависи от платформата и авторите му.
– Мисля, че ще спра да ходя на кино на тези заглавия, които Александра филмс разпространяват. Заради г-н Стефан Минчев и блестящите му математически умения. И Бъргър Кинг не съм вкусвал – и без това е junk food.
– Днешните посредници трябва наистина да генерират истински загуби за да изчезнат, за да се сменят, за да се промени нещо, а това което трябва да се промени фундаментално е авторите да се издават директно от тези, които ги продават – защо не и Apple, Amazon и Google… в цифровия свят е напълно възможно – с ясен, простичък и честен бизнес-модел. Защото истинските пирати днес са именно посредниците – дали са торент-тракери или самата развлекателна индустрия – особена разлика няма. Ограбени са и двете страни – автори и фенове.

Иначе… да – аз също мисля, че зад БГ-торент-тракерите стоят бизнес интереси, които не са част от решението на проблема и се възползват от ситуацията – но те се възползват, защото има ситуация – и няма адекватни алтернативи. Това обаче не прави технологията лоша. Нито Интернет вреден. Напротив, защото очевидно доказва работоспособност, трябва само правилен бизнес-модел в добавка. И докато някой си отвори широко-затворените очи – технологиите ще бъдат естествен регулатор – оръжие за съпротива срещу закостенял бизнес-модел, който не заслужава нито минута повече живот, който противопоставя фенове на автори, и който не работи за нито една от двете страни. Нищо, че папагали като Блатечки не го разбират…

Що се отнася до загубите… Поглеждам си текущото извлечение за покупките си на софтуер, книги и музика от iTunes от началото на месец май до днес. В горната половина на картинката са днешните движения…

Над стотина лева грубо явно съм изхарчил, а още месецът не е приключил. Не знам малко ли е или много от един човек за по-малко от месец, но тези пари излизат извън българската икономика, защото тук не ги искат. Иначе сигурно и тях местните лакомници ще ги преброят за загуби, докато в същия момент при Apple влизат в графите оборот и печалба. Интересно, нали?

P.S. И да не забравя, избягвайте телевизията на ер-малките… Заслужаваме повече!

P.P.S. Появи се и първото предложение за дизайн на04.png "asencho")](/content/images/2012/05/asencho.png)

Векторен файл за поръчка –>http://file.bg/c166253mKVtZ (още при Бого)

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България