Филмова фотография

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. както казва един приятел: скъпо удоволствие е снимането на филм.
  с поредния full-frame сензор, този път от Sony, опасявам се, бъдещето на този носител ще се свива в нишите на големите кадри (medium/large format), ала то и за тези цели има по 40mpixel тела дори и сега..

 2. Фуджи са май единствената от големите играчи сериозно занимаваща се с филм. На последната Фотокина имаха отделна част с големи пана на кадри с Велвиа, Провиа и Астия. За сравнение Илфорд показваха основно принтерна хартия, а Кодак манекенки…

  От 5-6 години снимам диапозитив основно Велвиа и следя пазара. Велвиа 50 не е слизала от асортимента на магазините. Все казваха последни бройки и все си имаше. Фуджи надали сериозно са мислили да зареват златното си яйце. Опипваха почвата със Велвиа 100Ф, но хората не го приеха особено радушно и се върнаха към доброто старо време. Хубаво е когато фирмите се съобразяват със своите потребители. Надявам се да продължат и Провиа400.

 3. За „аналоговият“ апарат съм съгласен – звучи странно. По-добре е „не цифров“ :-) Аз имам два „не-цифрови“ от среден формат и густото е съвсем различно. Ако към това сложим чернобял филм, нещата придобиват напълно друг вид. Лента или филм… Ми то си го пише на пакетчето :-)

  Аз съм на мнение, че цифровите камери, ще заменят „не-цифровите“ и то съвсем скоро. Но само и единствено ако говорим за „шарени“ снимки. Чернобялите са друга концепция.

  uv, Фотографията в голямата си част е скъпо удоволствие. Ала специално за филмите не съм съвсем съгласен. Няма да споменавам цифри, но един чернобял филм от най-висок клас, не би ми натежал на ежедневния бюджет. Вместо пакет цигари, пакет 120мм чернобял филм. Ммм… бе само който е снимал на такъв филм, знае за какво говоря. yovko, нали :?)

 4. Йовко прав си, кефа няма цена :)

  Аз бих се радвал ако наистина излезе това фуджи и мисля че би имало страхотен успех. Аз диапозитиви снимам адски рядко, но за ч/б на филм си умирам :)

 5. Между другото, Стефане, знаеш ли, че филмът 120 е вече на повече от 1 век и ако се беше появил само една година по-рано щеше да има претенции да се разпростре върху три века – 19-ти, 20-ти и 21-ви?… Но Kodak го анонсират през 1901-ва година :-) Няма общо с милиметри обаче ;-)

  Dau, аз диапозитиви почти не снимам, но и негативите само като ги видя как изглеждат на този формат… и…

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: