FLOSSworld 2

FLOSSworld 2

В роматичния период на ССС, когато правехме много неща с огромен ентусиазъм и щракване с пръсти, най-сериозното изследване, което можехме да противопоставим на измишльотините на БАИТ, наречени анализ на използването на софтуер с отворен код, бе именно изследването FLOSSworld. Бяхме направили Кръгла маса в Центъра за изследване на демокрацията заедно с фондация ПИК и Дневник online. Беше съвсем в началото на 2003-та, а документът всъщност вече бе с една година по-стар – първото изследване бе направено в периода 2001-2002 и бе публикувано през февруари 2002 (ако не ме лъже паметта).

Сега е време за второто подобно глобално проучване на общностите, занимаващи се със свободен софтуер. Проектът е научен и няма за цел да използва данните за комерсиални или маркетингови цели. България този път също участва в това проучване. Идеята е въпросникът да се попълни от възможно най-голям брой разработчици, системни администратори, преводачи, лектори, доброволци и т.н. – хора, които се занимават и са тясно свързани със свободния софтуер/софтуера с отворен код.

Въпросникът е съставен от Оксфордския Интернет Институт и МЕРИТ (Холандия), попълва се анонимно и идеята е на негова база да се изгради по-ясна представа за общностите и разработчиците на свободен софтуер в Югоизточна Европа, Латинска Америка, Южна Африка, Китай и Индия.

Въпросникът е локализиран и на български език, благодарение на Интернет общество, които участват в проекта FLOSSworld 2 от българска страна.

Въпросникът не е кратък, но попълването му не отнема повече от 15-20 минути. Web-адресът е http://www.flossworld.org/survey/dev_open.php

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България