Форумите - интернет чалга или съдържание и netiquette

Форумите - интернет чалга или съдържание и netiquette

„Как и с каква кредитна карта мога да направя плащане в BH Photo“, се пита потребител на един фотографски форум преди три дни, „доколкото разбрах може да се направи плащане от тук в BH Photo, а да се поръча на адрес в USA, дайте малко подробности ако сте запознати“. Един ден по-късно, след специфичното за този форум (и не само) настояване темата да е актуална получава първият отговор „90% от сериозните онлайн търговци в САЩ не приемат поръчки с доставка на адрес различен от посочения в кредитната карта“, което разбира се е напълно невярно твърдение. Десетина минути по-късно друг потребител на форума допълва „Имам познат със златна мастер или виза издаден в България. Беше му отказано да пазарува онлай в УС от БГ.“, твърдение, което може и да е вярно, но със сигурност е частен случай, от който не би следвало да се правят генерални изводи. След което темата започва да се движи опипом около истината и далеч от нея, всеки цитира собствен опит, дори се оценяват едни или други финансови инструменти и съвсем естествено… по форумски се превръща в почти безполезна говорилня

Това разбира се е само пример, от който също не бива да се правят генерални изводи. Във всеки форум по принцип се намират много полезни неща по темата, за която е създаден. Не винаги прецизно, понякога само уклончиво, но в резултат те са място, където със сигурност се натрупват полезни данни, които всеки според собствените си способности и интелект може да прецени дали да ги приеме, отхвърли или ползва за справка или сверяване на часовника.

Много пъти съм казвал, че недолюбвам форумния жанр – основната ми причина за това е ниския коефициент на полезно съдържание спрямо общия шум. С времето хората в един форум се сприятеляват, започват да се чувстват по-близки или поне се познават повече и докато усещането за някаква общност е хубаво нещо, то прехвърлянето на фамилиарнеченето и в темите на форумите макар и да носи специфично настроение, всъщност не е нищо повече от форумен спам или плява.

С времето модераторите или администраторите на форумите се опитват да обособят отделни раздели за “празни приказки”, но са безпомощни когато такива мнения зачестят в иначе полезна тема, която няма как да разделят на две. Нито пък винаги можеш да прецениш кой коментар е плява и кога ще обърне каруцата в безсмислена посока. Често темата потъва в забрава много далеч от фокуса на първоначалния си замисъл и заглавие.

Появата на такива раздели за празни приказки всъщност имат обратен ефект – те провокират потребителите към специфично поведение за безцелно приказване и в другите теми. А когато модераторите подходят по-грубо те се превръщат в лоши и недемократични тирани.

Всъщност форумният жанр отдавна не спазва никакви правила за нетикет и се е самопревърнал в негово отрицание. Форумите са едно от първите неща, които открива младият интернет жител и често на тази база си изгражда кофти модел за подражание в мрежата. Търсачките във форумите се пренебрегват, защото са очевидно безполезни при толкова много плява. Явява се по-лесно да питаш директно (често нещо, което е втръснало до болка на останалите) вместо да се поровиш и съответно да си спестиш да се чувстваш обиден, когато те наругаят (с основание), че не си положил минимум усилия поне да се огледаш…

Чета и вчерашните истории в Капитал по темата bg-mamma… Интересно е – макар и някак непълно и повърхностно – провокирано от желанието да забравим за проблема. Между другото ако не знаете как да си вдигнете трафика към сайта със SEO-технологии – изказвате негативното си мнение за някой форум (а да не харесвате нещо имате пълно право) и гледайте какво става. През седмица, през която почти не писах, един форум реши, че не съм го обичал достатъчно и… всякакви други източници на трафик, включително блогосферата на Дневник бяха надминати в пъти за отрицателно време. Сигурно изглежда смешно, но всъщност ако се отворим на психология сигурно ще стигнем до много тъжни изводи за силата на негативизма. Все едно… не е ми е за това думата…

Та подобни популярни форуми като photo-forum, bg-mamma и други с техния обем посетители и статус в мрежата е добре да се замислят и за нещо друго и да огледат собствената си градина, преди да обвиняват за всичко вражеската ненавист, човешката злоба и завист или несподелената всемирна любов. Специално за photo-forum, където тематиката му все пак ме кара да му хвърлям избирателно по едно око откакто е online, впечатленията ми са, че концептуалната му модерация е сведена до санитарния минимум. Това със сигурност носи повече потребители, повече трафик и съответно повече рекламодатели, но за сметка на читаво съдържание и ниско съотношение полезност/шум.

Много е лесно да се хлъзнеш по това да пуснеш хората да си говорят глупости – дали аргументацията е на потребителите да им е по-комфортно, да се чувстват по-близки или някаква друга, като да си докарваш повече от реклама, няма значение. Защото това означава провалена концепция. Изпуснат авторитет… Петорно по-трудно е да върнеш нещата в рамки, когато потребителите ти са вкусили от хаоса.

Bg-mamma нямаше да имат проблем с ПИБ, нито ПИБ с тях, Капитал, медиите или блогърите… ако форумът се занимаваше със своята си тема – майчинство, бременност и всичко около това – където предполагам форумът е наистина полезен източник на информация. Ако bg-mamma не дискутираше финансова информация, което не е работа на сайта, а администраторите на photo-forum не позволяваха на техния URL да се занимават със сараите на Доган или победителите на Евровизия със сигурност информацията щеше да е по-полезна и фокусирана. Не, че това не са важни теми – просто не там им е мястото.

Нека не се заблуждаваме, че в стремежа си форумът да има по-по-най статут в някой Интернет парцел администрацията или създателите на подобни проекти не пропускат най-важното – а именно да останат фокусирани в съдържанието си и темата, заради която са стартирали. Превръщането на един форум в място по всичкология или виртуален град-държава в Интернет може да води до все повече такива случки, да не говорим, че те могат много лесно да се провокират и нарочно.

Във времената на новия уеб the content is the king и днешните форуми изостават сериозно от осмислянето на този факт. А в ръцете на техните създатели и потребители е изборът дали ще им е уютна ролята на чалгата на Интернет пространството.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България