Фотозин

Фотозин

Аз все още се стряскам, когато някой ми каже, че съм фотограф, само защото се занимавам с фотография. Вярно, че правя това откакто се помня, но винаги, както и с другите си хобита понякога залитам по техническите аспекти на физиката във фотографията, друг път пък към абстрактни art-стремления, но в мен винаги са се борили инженерът и фотографът. В което, всъщност, нищо лошо не намирам.

Едно време ми липсваше български портал за Linux и реших да си го направя. Сега пък ми липсва български фотосайт, който да отбелязва накратко или в подробности важни случки от света на фотографията – технически новости, интересни фотографи. Аз чета около дузина такива ежедневно и реших да резюмирам накратко това, което научавам за деня или го намирам за интересно. Photozine.biz няма да е като повечето проекти на тема Фотография в българския Интернет, които са посветени на това хората да качват и обсъждат снимките си. Идеята му е да бъде електронно списание, или както нескромно се опитах да го определя в първата си статия – експеримент за свободна публицистика. Надявам се никой не е изненадан, че щом го започвам аз, то текстовете в него ще са Creative Commons – Признание.

Засега започвам сам. Така беше и с Linux център… Надявам се да се появят и други желаещи да пишат новини, да споделят опит, да представят интересни автори от България и отвъд. Дори да напишем заедно един кратък (или пък неясно колко голям) наръчник по фотография. Добре е да има и други – най-малкото, защото аз нямам претенции всичко да знам добре или пък защото съм Nikon-ец и не винаги имам време да следя в детайли какво става в градинката на Canon или Pentax, след като не прекопавам често там.

Благодаря на Иван Масларов (Джъмбо) и на вносителя на Nikon за България фирма Профайлд ООД, че окуражиха старта на проекта и моя милост неговият автор с една Nikon-ска шапка още в първите часове на новородения блог!

Всъщност, обявявам го тук с две седмици закъснение, защото исках да се понатрупа съдържание, да доизлъскам темата Hemingway, а и старта да е по-плавен. Само го бях линкнал в моите проекти в лентата вдясно, които предполагам, че никой не гледа. Но пък вече е на четвърто място в google.bg при търсене на photozine, което не е лошо за необявен проект. Сайтът се задвижва от WordPress с dirty-hack на темата Hemingway така, че да показва каре от четири резюмета на първа страница. Moonlight Hemingway даже вече задвижва още един сайт от вчера – този на канонеца Георги, който без малко да забрави да свали рекламата на Nikon от нея и да го заподозрат в измяна на правата канонска вяра. На всичко отгоре се е влюбил в един никонски обектив и без това вече е съмнителен 😉

Адресът на проекта е очеизваден – photozine.biz – разбира се…

P.S. Проектът вече не съществува…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България