Фотозин

Аз все още се стряскам, когато някой ми каже, че съм фотограф, само защото се занимавам с фотография. Вярно, че правя това откакто се помня, но винаги, както и с другите си хобита понякога залитам по техническите аспекти на физиката във фотографията, друг път пък към абстрактни art-стремления, но в мен винаги са се борили инженерът и фотографът. В което, всъщност, нищо лошо не намирам.

Едно време ми липсваше български портал за Linux и реших да си го направя. Сега пък ми липсва български фотосайт, който да отбелязва накратко или в подробности важни случки от света на фотографията – технически новости, интересни фотографи. Аз чета около дузина такива ежедневно и реших да резюмирам накратко това, което научавам за деня или го намирам за интересно. Photozine.biz няма да е като повечето проекти на тема Фотография в българския Интернет, които са посветени на това хората да качват и обсъждат снимките си. Идеята му е да бъде електронно списание, или както нескромно се опитах да го определя в първата си статия – експеримент за свободна публицистика. Надявам се никой не е изненадан, че щом го започвам аз, то текстовете в него ще са Creative Commons – Признание.

Засега започвам сам. Така беше и с Linux център… Надявам се да се появят и други желаещи да пишат новини, да споделят опит, да представят интересни автори от България и отвъд. Дори да напишем заедно един кратък (или пък неясно колко голям) наръчник по фотография. Добре е да има и други – най-малкото, защото аз нямам претенции всичко да знам добре или пък защото съм Nikon-ец и не винаги имам време да следя в детайли какво става в градинката на Canon или Pentax, след като не прекопавам често там.

Благодаря на Иван Масларов (Джъмбо) и на вносителя на Nikon за България фирма Профайлд ООД, че окуражиха старта на проекта и моя милост неговият автор с една Nikon-ска шапка още в първите часове на новородения блог!

Всъщност, обявявам го тук с две седмици закъснение, защото исках да се понатрупа съдържание, да доизлъскам темата Hemingway, а и старта да е по-плавен. Само го бях линкнал в моите проекти в лентата вдясно, които предполагам, че никой не гледа. Но пък вече е на четвърто място в google.bg при търсене на photozine, което не е лошо за необявен проект. Сайтът се задвижва от WordPress с dirty-hack на темата Hemingway така, че да показва каре от четири резюмета на първа страница. Moonlight Hemingway даже вече задвижва още един сайт от вчера – този на канонеца Георги, който без малко да забрави да свали рекламата на Nikon от нея и да го заподозрат в измяна на правата канонска вяра. На всичко отгоре се е влюбил в един никонски обектив и без това вече е съмнителен 😉

Адресът на проекта е очеизваден – photozine.biz – разбира се…

P.S. Проектът вече не съществува…

13 мнения за “Фотозин”

 1. Само ти си мислиш, че никой не гледа вдясно :-))

  Поздравления за новия проект и успех! Дано се разрастне и укрепне бързо с качествени автори и творци. И попътен вятър 😉

 2. Е, на добър час! Между другото, не си прав, че не се е забелязвал – аз го бях мернал и се чудех кога ще „си кажеш“ официално 😉

  А с тия теми ме разбивате направо… Нищо лошо няма, ама… как да кажа – готино е, ама първите няколко секунди, преди да почна да чета. Тия дизайни са очоизбодни бре! Кофти малко – хем ти е интересно, хеч те болят очите от дългото взиране в неразличимите букви 😉 (това второто – ако приемаш критика, иначе не ма слушай;)

 3. Кажи, кажи, кое точно не те кефи да го поправям? Черния фон, сивите букви, шрифта?…

 4. Честито. Аз съм хипер начинаещ фотолюбител, така че този e-zine е добре дошъл за мен. Обаче бих искал да се присъединя към коментара на turin – цветовото оформление не ме грабва. Личното ми предпочитание е за нещо като този блог – чете се много по лесно от photozine.biz.

 5. Ами много неща са, Йовко… Не зная как да ти кажа – например такъв шрифт със сиви букви на черен фон просто не се чете лесно. Някои от околните ни блогове имат подобни дизайни. Аз ги чета заради съдържанието, но пък наистина е трудно за очите. Може би ако някой специалист в тая област се изкаже и даде съвет. Примерно Здравко не се ли е занимавал (и) с такива неща? Знам че например има такива печатарски правила – кое как и с какво да бъде написано, за да се чете възможно най-лесно.

  Идеята ми е, че ако е за някакъв си сайт – ок. Ама ако е за блог или списание, основното е да може да се чете максимално бързо и лесно. Тоест съдържанието да е водещото, не формата и красотата на буквите… Това ми е идеята. Иначе аз конкретни неща не мога да дам, пак ти казвам не съм спец. Просто споделям трудността си при четене на такива дизайни 😉

  Да илюстрирам само – един приятел дизайнер, Ийори, като му казах, че на сайта си имам нов дизайн, той веднага каза „дай да го видя“. Видя го и каза „ама то това не е дизайн, това е метрампаж!“. Той го каза с насмешка, но всъщност това, което трябва на такива сайтове като нашите е не дизайн, а именно метрампаж! Та ако някой специалист по метрампаж познаваш, хвани го изкъсо и го разпитай 😉 (метрампаж е печатарски термин, идва от френски, от „mettre en page“, което означава „поставяне (разполагане) върху страницата“)

 6. Окуражена от Ясеновия почин, и аз ще вметна – щом в тая посока е решен да е дизайна, белите букви на антрацита по-долу са много по-очофрендли от белите на черен фон.

 7. Е, и аз гледам лентата в дясно:))

  И естествено бях леко учуден че никъде не беше официално обявен старта на списанието. Но пък го чета с интерес от самото му начало и сега използвам случая да Ти благодаря за начинанието, Йовко! На добър път!

 8. Ами Здравко е толкова overload-нат, че изобщо не искам да го занимавам с това. Има вариант на същата тема в бяло… но не бих казал, че е по-добре… А пък и темата се сменя лесно и бързо… просто трябва да набележа някоя…

 9. иван гинев също е фото-любител, ама не знам как да го прикоткаме да измайстори някакъв дизайн 🙂 себз също ако има време може да имисли нещо. мен темата като разположение много ме кефи. аз лично мисля да пипна малко цветовете на моята. иначе не съм дизайнер и немога да предложа нищо конкретно.

  успех на проекта, страхотно ми изглежда като идея/двигател. 🙂

 10. Поздравления и от мен Йовко. Много добра идея. Но аз също ще се присъединя към Турин. Тази тема не ме впечатли много. Не само цветово, но и малко като дизайн. На моето лаптопско мониторче, като отворя главната страница и не се вижда нищо от категориите(може би това е целта на темата, незнам). Твоята тема има доста добър контраст между фона и шрифта и е по-приятна за гледане. Някък си мрачна обстановка създават всички тези сиви тонове на фотозина.
  Но, разбира се, съдържанието е по-важно.

  Мислил ли си да ползваш друг софтуер за съдържанието? Нещо като Joomla ? Лично на мен, темите за Joomla ми изглеждат малко повече за списание, отколкото тези на WP, но това, разбира се, е мое мнение.

  Още веднъж браво за идеята и успех

 11. Joomla ако не се лъжа е новото Mambo. Не съм го гледал наскоро, но Mambo беше малко далеч от моята представа за управление на съдържанието. Някак твърде мащабно и сложно за обикновено доста скромните ми нужди. Освен това повечето ми неща са върху WordPress и това ми спестява време и усилия при обновяването на версиите, познавам WP в червата дето се вика. Но може да се пробва и Joomla, разбира се. Благодаря за идеята!

  Иначе теми за всичко има всякакви 🙂

Коментарите са изключени.