Хайде няма нужда

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Ти поне си получил показа за бизнес. Не е, като тази, която получи моят колега (шеф на отдел „ИТ сигурност“) в банката, с която във весели картинки (комикс) се обясняваше, каква вреда носи използването на незаконен софтуер. Човекът беше обиден и смутен от това, че точно той е получил подобна заплага (иначе как да го разбира). Предполагам, че е станала някаква грешка в рекламният им отдел и са пращали наред, на всички дето са им в базата с „потребители“. Голям смях падна…
  Всъщност, може би и ти ще получиш подобен комикс? :)

 2. Аз и едни други странни писма от тази компания съм виждал… ама хайде да не разказвам, че страшно става… пък и ги нямам на хартия за доказателство за жалост – пропуснах да си направя копия…

  Ама какво си говорим след рекламните кампании с белезниците на BSA преди време. Това беше най-отвратителния културен абсурд, който можеше да се случи само в страна като нашата. Рекламна кампания съдържаща заплаха. Алоо – дуетчето Авеню – къде дават така в Европа?

  Авторите на тази кампания трябва да си татурат едно Идиот на челото и до края на дните си да се самозатворят в манастир!!

  А аз лично съм се заклел до края на моите си дни да не пропускам да напомням при всеки удобен случай за този отвратителен резил!

 3. Колкото до тъпите реклами – пазя си на диска една, смъкната от Yahoo. Имате я при поискване, не вярвам RIAA да се бори срещу разпространението й. На нея тинейджър слуша пред компютъра си MP3-ки, а зад него мечкоподобен съветски полковник го тупа доволно по рамото. Текстът отдолу гласи: „Когато пиратствувате музика, даунлоадвате КОМУНИЗЪМ“… По-добра реклама на комунизма не съм виждал през живота си!

  А колкото до забравената вносна бележка от МС – спокойно. Следващата година нищо чудно да ти предложат участие като партьор безплатно, а по-следващата – да ти плащат, за да участваш. Както са тръгнали… :-)

  Иначе обаче търпиш критика за невъздържаност към МС. Че я заслужават – заслужават я. Въздържаността и културата обаче говорят за теб, а не за тях. След като с труд и пот си се самопоставил, волно или не, за лице на свободния софтуер в България, не върви да се излагаш като емоционален човек…

 4. Пишейки горното бях готов да се обзаложа, че ще ме критикуваш ;)

  Но за жалост няма да послушам критиката ти – не се сърди. Аз съм емоционален човек и никога не съм го крил. Онази компания по никакъв начин не е заслужила уважението ми и вече дори няма никакъв шанс за поправителен – даже да пропишат свободен софтуер. Така, че позицията ми към тях за нулева толерантност трудно може да бъде сменена. Аз приемам технологиите им, работя с тях и т.н., защото не мога да си позволя да не подхождам професионално към проблемите на клиентите си, но също така спрямо някакъв тип поведение не се ангажирам никак с дипломатична търпимост.

  Преди да бъда лице на общността (което никога не съм се страл да бъда) аз съм себе си. Всъщност общността има (и така трябва) много лица и би било тъжно моето поведение да се приема за еманация на някаква групова мисъл и настроение. Та понеже аз съм себе си и като такъв съм емоционален – без значение дали ругая някого или пиша стихове – ще продължа да бъда такъв… Просто ми е по-лесно да бъда себе си, защото цената да не съм е далеч по-висока, от цената на негативите на моята емоционалност.

  А всеки е свободен да бъде различен от мен…

 5. Не мога да се въздържа :)! Не могаааа, щото и аз съм такъв… невъздържан.
  Странното в случая е, че съм съгласен и с Григор, и с Йовко! Не ме питайте как мога да се съглася с две противоположни мнения – вЕрвайте ми, това малко противоречие между тях (мненията) не е нищо в сравнение с някои други в главата ми :)!
  Има още нещо, което бих искал да добавя. Да, никой не е карал Йовко да става лице на СС в БГ, и никога Йовко не се е стремял към това :). Но трябва да приеамаме фактите. А фактите говорят, че Григор е прав.
  От друга страна, „лице на СС в БГ“ не е професия, за която ти плащат, така че никой не може да иска от Йовко да пази някакъв етикет на поведение. Общността го е приела какъвто е, и едва ли ще иска от него да се промени (ама и аз взех от името на Общността да говоря, тц тц тц).
  Тъй че Йовко е прав също!
  Абе, знаех си че трябваше юрист да стана, едно адвокатче с едно Линукс клъстерче в офиса! Ама пусто програмиране, като ти е в кръвта, а пък тя като не става на вода, кво да правиш? Съдба :)!

 6. Zero Tolerance. Това е отговора ми на критиката на Григор Гачев. Ако въздържаността и културата според него означават въздържане на емоциите към една толкова емоционална (в негативен смисъл) към нас компания (кампания) – не, благодаря – предпочитам Йовко да е човек, а не просто лице. Както можеш и сам да се убедиш бащата на свободния софтуер (Ричард Столмън) не скрива емоциите си във всички сфери от земното си съществуване (дори и по отношение на политиката на държавата си). Беземоционалните същества (забележи – не казвам хора) са перфектна маса за беземоционално управление от политиците…;-(

 7. Всъщност двете мнения не са различни никак – малко хора знаят колко ценя мъдростта на Григор и наистина знаех, че ще го провокирам с реакцията си. Ако щете вярвайте – убеден бях… Всъщност той се опитва да ме предпази от грешките ми. И той наистина е прав повече от мен… Ама наистина…

  Но…

  Част от моята свобода е да не спазвам правилата… Аз почти винаги знам кое е правилното решение – но често правя това което трябва, а то не винаги съвпада с правилното. Понякога това, което трябва е точно против мен, но ако не го направя просто наистина няма да бъда себе си… И Григор го знае прекрасно, защото той всъщност е същия тип човек. Прости, Григи, че те издавам…

  Всеки трябва да направи грешките си, нали… ;)

  Особено, когато вярва в тях…

 8. А по отношение на лицата на общността… дори да приемем, че съм едно от тях – то условията могат да са само две (за разлика от други по-класически в определен смисъл общности)…

  – Общността не може да моделира по никакъв начин лицата си – може само да си подбира някои от тях, на база наличния набор…
  – Общността си запазва правото да може по всяко време да си сменя (подбира) лицата с нови, когато старите муцуни се изтъркат/похабят/изглупеят/пенсионират ;)

 9. всъщност, тази реклама я имам някъде сканирана. ако решиш, че ти трябва, може спокойно да се обадиш.

  и сега, като стана дума за нея, мисля да я сложа в ‘перлите на мъдростта в картинки’. само трябва да намеря по-прилично място за хостване, защото се оказа, че http://ddangtwyn.data.bg/gallery/prl/ не е най-подходящото място.

  и понеже виждам, че си ‘любител’-фотограф, ако имаш някакви подходящи попадения и искаш да ги споделиш – може да ги изпратиш.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: