Hi-Tech уют

Или съм окончателно трансформиран или наистина за уюта на един съвременен дом наличието на Интернет e подразбиращо се. Не съм addict – преживях без проблем почти месец без домашен интернет в новия апартамент. Само, че дотолкова съм напаснал ежедневието си към наличието на свързаност навсякъде, където пребивавам за повече от два-три поредни часа на денонощие, че ми се наложи да променям ритъма на делника си, заради това, че много от нещата, които иначе мога да свърша между другото от вкъщи, се наложи да върша примерно от офиса. Да ходя по-рано, да тръгвам по-късно. Да обработвам по-големи обеми поща за по-кратки интервали от време и някак неравномерно, което всякак ми вдига нивото на стрес.

Нямам нужда от мрежата непрекъснато, но самият факт, че тя е само… някъде, и липсва именно вкъщи също създава фон на тревожност…

Всъщност БТК бяха виновни за липсата на този уют у дома досега. Като типична тромава структура им отне цяла седмица да ме осведомят дали изобщо е възможно да ме снабдят с телефон на новия ми адрес и да преместят ADSL-а ми от последната ми квартира. Оказа се невъзможно. Нищо, че на номер 5 в предходната сграда се мъдри лепенка, гласяща че услугите на БТК са на разположение на живущите там. На номер 3, където съм аз и който е само на 4-5 метра от номер 5, това още не било възможно – нямало свързаност… Вече втора седмица чакам евентуална прогноза кога това би било решено. Всъщност вече не чакам…

Не, че държа да потребявам ADSL, но в корпоративната култура и принципи на компанията, за която работя аз трябва да имам домашен офис и да мога да работя от вкъщи, когато мога, искам или се налага. Съответно ми осигурява комуникациите за тази цел, а избраната централно услуга за интернет достъп е именно БТК ADSL. Обаче след две седмици, пропилени в чакане на БТК, миналият петък взех нещата в свои ръце и днес преди няколко часа се влях в многобройните редици на българите, потребяващи LAN достъп до Интернет. Първите ми впечатления са повече от превъзходни. Дано са такива и занапред.

Не знам дали ми трябва особено много стационарен телефон, но мисля да си взема VoIP такъв. Остават още съвсем малко инвестиции в домашния hi-tech уют и новия апартамент съвсем ще заприлича на дом 😉

17 мнения за “Hi-Tech уют”

 1. Е, ти поне си сам в нов блок. Мой приятел от Севлиево чака две седмици, за да може да му кажат от БТК, че може да си пусне интернет, като се има впредвит това, че комшията му от горния етаж ползва тази услуга от година. Да не говорим за чакането, от близо още две седмици, за да ти доставят пакета след като си си подал молбата за включване.

 2. Вече не съм сам, Светльо! Някъде около 4 апартамента вече са населени. По-интересното е, че днес момчетата от LAN доставчика ми казаха, че аз съм третият им клиент във входа. Значи само един от съседите ми няма интернет.

 3. бТК са [censored]. Аз платих 20 лв на техен човек уж техник и ме свърза без никакви проблеми за 1 час. Иначе колко и пъти да се обаждах все ми казваха че не е възможно да ме свържат, нямали модеми, нямали незнам си какво. Дадох си подкупа и си взех услугата, но ми паднаха в очите. Аз те съветвам да потърсиш екипа, който работи по мрежата, тези с бусчето дето обикалят. Отиваш и ги питаш както някои казват пичовската, момчета искам интернет, плащам си по втория начин и това е. Верно – 20 лв си ама и – много нерви. Успех!

 4. Аз тепърва ще се местя и за всеки случай вече подпитах в БТК за възможностите за прехвърляне на ADSL. Засега нямало възможност … интересно защо в сградата на 20 метра от нас възможност а и потребители има … ?

 5. БТК = мизерници и [censored].

  Аз още с прибирането ще се обадя на „момчетата“ от ЛАН-а (даже сигурно са същите), за да уговорим срещата. Защо не опита WiMAX? Цената или нещо друго?

  Питам, защото аз и за тях се чудя…?

 6. Сравнявам качеството на ADSL-а, който имам в московската квартира и качеството на ADSL-а в софийския ми апартамент и за съжаление сравнението е в полза на stream.ru…

 7. Дончо, там където ще живееш нямаш кой знае какъв избор за LAN доставчик, но поне изборът изглежда читав. WiMAX има смисъл ако много се местиш, малко по-скъп е от LAN доставката – от около 50% до два пъти по-скъп (за доста по-скромни скорости обаче), но трябва да си пазаруваш и оборудване 200-300-400 лв според зависи. А аз живея на две места основно – в офиса и в къщи (които сега са на 15-20 минути пеша). Ако толкова ми дотрябва Интернет в движение си ползвам GPRS-а на телефона.

  За момента нямам ключова потребност от WiMAX или друга подобна технология. Нека мине още малко време за да се установят лидерите и услугите в сегмента.

 8. И аз ползвам лан и съм много доволен. Вече минаха два месеца и за това време съм имал едно прекъсване само, понеже бях свързан към чужд суич. Няма да казвам името на доставчика за да не правя реклама, но скороста е един мегабайт българска свързаност и два мегабита международна и това за 20 лева. Да не казвам, че скороста е приблизително равна и при up и down, което ADSL няма как да предложи 🙂

 9. Честно казано след цял ден прекаран пред ПЦ-то в работата, не изпитвам никаква потребност от НЕТ вкъщи, освен може би за Ласт.ФМ, филм или да поразгледам снимки от контактите ми във ФликР. Най-дългия ми период без интернет вкъщи беше почти 9 месеца, докато съквартиранта ми не си взе и той ПЦ и вкарахме мрежата 🙂

 10. Йовко, хубаво е да помислиш да си купиш някакъв читав surge protector, за предпочитане на APC. Не знам в София как са направени мрежите, но в Пловдив положението е плачевно и при първата гръмотевична буря гори всичко, особено вградени LAN карти на ноутбуци и настолни PC.
  Другия проблем е че след като изгърми всичко (имам предвид и тяхното оборудване по трасето – switch-ове и т.н.) , поне на Евроком в Пловдив им трябваха 20 дни за да дойдат и да пуснат интернета наново. Звънял съм им всеки ден по 2 пъти в течение на 20 дни, отговарят че ще пратят техници и толкова.

 11. Ха! Аз пък веднъж стоях една година без интернет вкъщи. И то заради откази на няколко LAN фирми, които, разбира се, бяха разлепили обяви на входа ми. Така постоянно трябваше да ходя в някакви мизерни интернет клубове, пълни с пушещи геймъри в интервала 4-40 години, които псуват разпалено пред мониторите. А за ADSL не съм си и помислял, останал съм с впечатление, че предлагат твърде бавна скорост.

 12. Йовко, като каза GPRS, се сетих да те питам. Това онази китайска джаджа с двете SIM карти ли е? Нищо не каза за този телефон.

 13. Не със старата си Nokia 6600 съм си, понеже си разкарах Motorola-та. Китайския dual-SIM телефон не ми се понрави. Всъщност е читав, прави това, което обещава, но няколко дребни неудобства ме принудиха бързо да се отърва от него. Аз съм хипер претенциозен към хардуера и софтуера, който ползвам и ако нещо от нещата, които ползвам често ме дразни, не мога да направя компромис. В случая управлението на контактите.

  През ануари ще трябва да си избирам нов телефон (нещо класическо от Motorola или Nokia), засега препращам повикванията към едната към другата карта и говоря само от единия си номер.

Вашият коментар