Хляба и свободата

Хляба и свободата

Протестът срещу наредбата по чл.251 на ЗЕС и косвено срещу европейската директива 2006/24 провокира едва няколко десетки души да се откажат от обяда си днес и да дойдат пред ДАИТС. Не е така на никой митинг, който защитава нечий хляб. Явно все още темата за насъщния е по-важна за различните сечения на българското общество от тази за свободата и личната неприкосновеност. За мен лично бе странно отсъствието на представители на класическите и алтернативните телекоми, браншовите организации, хостинг компаниите (окей – последните имаха някакво присъствие, но не съм сигурен доколкото това не бе проява на личната позиция на техните служители). Забелязах единствено Георги Шарков от BASSCOM сред хората, с който поговорихме доста, а с бившия депутат от десницата и мой приятел Стойчо Кацаров сме се разминали за малко, понеже не можах да остана до края. Останалите бяхме обикновени хора – граждани на българския Интернет, доста хора от българската open source общност, доста блогъри и горе-долу още толкова журналисти, фотографи и оператори.

И понеже Боги ме замъкна с него в ДАИТС на предложена от тях среща-разговор следва да кажем какво си казахме там… В интерес на истината разговорът беше ведър. Позицията на ДАИТС е, че те са транспонирали директивата почти буквално, защото това им е вменено задължение. Тя е била изготвена преди България да бъде член на ЕС и съответно без участието на България. Много страни вече са я приложили в една или друга форма и България не може да прави изключение. Намекнато беше, че проектът за Наредба е бил публикуван на сайта още пред месец ноември и е бил изпратен на телекомите и СЕК, поради което не може да говорим за непрозрачност.

Ние от своя страна заявихме, че сме запознати с проблема далеч преди той да има пряка релация с България. Още през 2005-та година хората, които днес бяха отвън и много други, бяхме подписали декларацията против самата европейска директива, когато тя беше проект. Богомил подсказа, че сме третата страна събрала най-много подписи против директива 2006/24 – факт, който не знаех. Потвърдихме, че нямаме претенции към прозрачността с която е приета наредбата, но тревогите са свързани с това, че ефективността на мерките, които наредбата изисква ще рефлектират повече върху обикновените потребители, вместо към евентуални реални терористи. Както и че не виждаме никакви гаранции, че събраните данни ще бъдат използвани по предназначение, а не за някакви други цели.

ДАИТС не можеха, разбира се, да декларират някакви гаранции, само казаха, че те са технологичният съавтор на наредбата, другият участник е МВР, които всъщност ще събират данните и разчитат МВР да има своите механизми и процедури, с които да контролират процеса. Нещо, в което аз лично дълбоко се съмнявам, особено на фона на отминалите 2-3 години и редица действия на някои служби и текущото ръководство на МВР.

Директивата ще бъде преразглеждана през 2011 година и ДАИТС бяха скептични по отношение на възможностите тя да бъде отменена или поправяна преди това. Въпреки това ние настояхме, че този протест най-малкото е доказателство, че темата не се приема еднозначно в България, консенсус няма и те биха могли най-малкото да имат наум тези факти, когато представляват позицията на България у нас и на различни международни форуми.

Това беше…

Гледната точка на ДАИТС за днешния разговор е публикувана вече на техния сайт.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България