Хляба и свободата

Протестът срещу наредбата по чл.251 на ЗЕС и косвено срещу европейската директива 2006/24 провокира едва няколко десетки души да се откажат от обяда си днес и да дойдат пред ДАИТС. Не е така на никой митинг, който защитава нечий хляб. Явно все още темата за насъщния е по-важна за различните сечения на българското общество от тази за свободата и личната неприкосновеност. За мен лично бе странно отсъствието на представители на класическите и алтернативните телекоми, браншовите организации, хостинг компаниите (окей – последните имаха някакво присъствие, но не съм сигурен доколкото това не бе проява на личната позиция на техните служители). Забелязах единствено Георги Шарков от BASSCOM сред хората, с който поговорихме доста, а с бившия депутат от десницата и мой приятел Стойчо Кацаров сме се разминали за малко, понеже не можах да остана до края. Останалите бяхме обикновени хора – граждани на българския Интернет, доста хора от българската open source общност, доста блогъри и горе-долу още толкова журналисти, фотографи и оператори.

И понеже Боги ме замъкна с него в ДАИТС на предложена от тях среща-разговор следва да кажем какво си казахме там… В интерес на истината разговорът беше ведър. Позицията на ДАИТС е, че те са транспонирали директивата почти буквално, защото това им е вменено задължение. Тя е била изготвена преди България да бъде член на ЕС и съответно без участието на България. Много страни вече са я приложили в една или друга форма и България не може да прави изключение. Намекнато беше, че проектът за Наредба е бил публикуван на сайта още пред месец ноември и е бил изпратен на телекомите и СЕК, поради което не може да говорим за непрозрачност.

Ние от своя страна заявихме, че сме запознати с проблема далеч преди той да има пряка релация с България. Още през 2005-та година хората, които днес бяха отвън и много други, бяхме подписали декларацията против самата европейска директива, когато тя беше проект. Богомил подсказа, че сме третата страна събрала най-много подписи против директива 2006/24 – факт, който не знаех. Потвърдихме, че нямаме претенции към прозрачността с която е приета наредбата, но тревогите са свързани с това, че ефективността на мерките, които наредбата изисква ще рефлектират повече върху обикновените потребители, вместо към евентуални реални терористи. Както и че не виждаме никакви гаранции, че събраните данни ще бъдат използвани по предназначение, а не за някакви други цели.

ДАИТС не можеха, разбира се, да декларират някакви гаранции, само казаха, че те са технологичният съавтор на наредбата, другият участник е МВР, които всъщност ще събират данните и разчитат МВР да има своите механизми и процедури, с които да контролират процеса. Нещо, в което аз лично дълбоко се съмнявам, особено на фона на отминалите 2-3 години и редица действия на някои служби и текущото ръководство на МВР.

Директивата ще бъде преразглеждана през 2011 година и ДАИТС бяха скептични по отношение на възможностите тя да бъде отменена или поправяна преди това. Въпреки това ние настояхме, че този протест най-малкото е доказателство, че темата не се приема еднозначно в България, консенсус няма и те биха могли най-малкото да имат наум тези факти, когато представляват позицията на България у нас и на различни международни форуми.

Това беше…

Гледната точка на ДАИТС за днешния разговор е публикувана вече на техния сайт.

17 мнения за “Хляба и свободата”

 1. МВР да контролират процеса … WTF?!

  Медиите отразиха протеста доста вяло. Някаде след пожара в кабинета по химия. ДАИТС няма да ги коментирам просто… Европейския съюз да има каже да скачат от моста и да се приключи въпроса.

  2011-та е далеч, технически средства за противодействие много…

 2. Ама много са чевръсти да имплементират директиви за полицейщина. Дали от Москва идват, дали от Брюксел, няма значение. Кадрите са обучени. Сигурно МВР е включило тази наредба в списъка с хвалби за ефикасната си работа, който праща преди всеки мониторингов доклад.
  Критериите от Копенхаген кучета ги яли. Къде беше тоя Копенхаген? Ааа, да, на Емил Боев една от спирките, много скучно било там. Ще почакат с имплементацията 10-20 годинки…

 3. Тази директива е приета само в седем – седем!! – страни в ЕС, не в „много“. Да не говорим, че Италия е прокарала закон против това, а в Германия (тя май е една от седемте) се вихрят спорове и нещата са под въпрос. Не е като да не са ни оставили оставили избор. Нашите хора точно това ще се постараят да ни внушат. Но не е така.
  Според мен причина за малката активност блеше и мястото – не беше добре обяснено къде е, а се оказа много лесно за намиране – м/у Славейков и Народния, но никой не го обясни като хората, поне на местата, в които аз влизах. Иначе, страшно много мнения против изчетох в нета. Но нали знаеш, едно е да пишеш някъде си от удобния си стол, друго е да се вдигнеш да протестираш.
  Предполатам, че и часът не е бил много удобен на хората (учещи, работещи), дано другият път е Свободна вечеря или нещо от сорта. :Р
  Сигурна съм, че ако протестът стане по-масов има надежда да се получи нещо. Само не трябва да се отказваме. 🙂

 4. Не съм изненадан от това, че протестиращите били малко. Ето две причини, които на мен ми минаха през ума:
  1) ако трябва да си ползвам обедната почивка за това – трява да се вдигна и с разни странни транспортни врътки, за да стигна до мястото. Там да повися 5-10 минути, след това да се вдигна и със същата или подобна схема да се върна на работа.
  2) протестът няма да промени нищо. И в това нищо се включват и вечерните новини. Разните политици, управляващи и тям подобни чевекоподобни в момента се изживяват като велики, знаят че никой не може да застраши управлението им и им е през старата капа кой за какво протестира. Ще се усмихнат благо, ще изприказват 10 кила приказки, как много ни съчувстват и ще направят всичко по силите си да ни помогнат, макар че то нищо не зависело от тях, след което ще я свършат пак каквато са я намислили. За съжаление този лицемерен сценарий май съм го виждал вече повече от колкото е здравословно.

  Ако се замисля и още извинения мога да измисля. 🙁

 5. Чудно какво ли мисли защитникът на интернет потребителя шеф на бол мол интернет и съветник на даитс лицето Вени Марковски който иначе заема „активна позиция“ по доста въпроси.

 6. Проблема е че ще оценим свободата си едва когато я загубим, ще усетим липсата и не заедно а поединично когато сме слаби. Повечето от нас приемат много от правата си за даденост и не си дават сметка че трябва да ги отстояват понякога за да не ги загубят. Ако непознат на улицата ви задърпа чантата, просто защото така е решил, няма ли да се съпротивлявате, да вдигнете врява?
  @Андро: Политиците са за това да си вършат работата в наш интерес. Никой не ги е избрал там да правят нещо друго. Всеки от последните протести за които се сещам имаше конкретни, неполитически искания, но никой не поиска оставки. Ако политиците си бяха свършили работата нямаше да има защо да протестираме, но те не са. След като не могат да се справят със задълженията си трябва да напуснат. Защо никой от протестите не поиска това от тях? За да може протестиращите в да получат надсмешка вместо отговор ли?

 7. Ако ще подслушват, трябва да има реципрочност за да можем ние, обикновенните граждани да следиме как се прилагат директивите и какво е отношението към тях. Таха че Румен Петков да не се услушва. Още утре да си слага микрофонче в мъдреците, и да го броадкастват по радиото 24 часа с кой и за какво си говори. Освен това щом следенето не е лошо нещо аз искам ключ за утях да го посещавам от време на време да проверя дали случайно някой от познатите му не е терорист и чрез министъра не заплашва държавната сигурност.

 8. English version:

  08.02 – Bulgaria: press concern over decree on conserving private electronic data

  Bulgarian journalists and Internet-users demonstrated yesterday outside the Bulgarian Telecommunications Agency, in protest at an interior ministry decree forcing telecommunications operators and Internet access providers to keep all private electronic data, including date, time, numbers called, and Internet navigation history.

  “If the transcription of the European directive into national legislation is obligatory, we would like to point out to the Bulgarian authorities that it should be put into effect in a way that respects the EU’s fundamental rights charter”, the worldwide press freedom organisation said.

  “This directive should not in any way be used to justify a permanent and increased control of electronic media.” It added.

  The press is concerned about possible abuse of such a law against a background which is generally unfavourable to press freedom and marked by often tense relations with police, who in 2007, harassed several bloggers who criticised building projects out of keeping with the environment. Tensions have also been fuelled by other press cases linked to the fight against corruption and organised crime.

  The government decree is in response to an EU demand for the European directive of 15 March 2006 relating to the conservation and management of electronic data to be incorporated into the legislation of member states. But the procedures and conditions for access to the data are determined by each member state.

  The Bulgarian government’s 7 January decree allows the police to monitor the activity of every Internet-user outside of the requirements of criminal investigations.

 9. Очаквам официалното им отказване от подслушване! В противен случай ще се появи доста софтуер (И НЕ САМО СОФТУЕР) с отворен код гарантиращ неприкосновенността на личната кореспонденция и комуникация в Интернет (Serpent, Twofish, AES 256, DES, RSA, PGP …). Препоръчително е (за доброто на всички) да се обърне внимание на написаното тук! Не разбирам самочувствието на “специалистите” от разни министерства и групи (немога да броя до толкова). Защо са се самозабравили в степен такава, че се мислят за най-добрите!? ПОЗВОЛЕТЕ и на нас (простосмъртните) да разбираме от технологии! (а дали разбирам… , вие как мислите…?) Всеки си избира САМ как да каже това свое “НЕ на незаконният тормоз със законови средства!!!” Някой от нас, освен да изкрещим в лицето им това свое “НЕ” – можем и доста повече … !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Чакам (не със скръстени ръце) отказа (официално обявен) … !!!

  (”`-”-/”).___..–””`-._
  `6_ 6 ) `-. ( ).`-.__.`)
  (_Y_.)’ ._ ) `._ `. “-..-’
  _..`–’_..-_/ /–’_.’ ,’
  (((’ (((-(((” ((((
  Daniel Denev

  Един такъв софтуер, препоръки и механизми, пуснати за свободно ползване биха могли да се използват освен от обикновенните хора и от доста други – на практика за всичко. … ТОЧНО ТАКА КАКТО НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ И ЗАКАКВО ЩЕ ИЗПОЛЗВА СЪБИРАНАТА ИНФОРМАЦИЯ!!! КОЙ ЩЕ НАБЛЮДАВА НАБЛЮДАВАЩИТЕ …. ?

  Проблема сами си го докарахме. Научихме полицаите да местят мишката. Виж им сега претенциите. Онези от тях които не са ми били студенти, са ми били колеги. Имал съм и много по-умни от тях студенти. Много мразя да ми прилагат номера на които аз съм ги учил. Ще се радвам междувременно нещо нова да са усвоили та да ме изненадат. Ако включат и малко въображение ще ме направят горд. Жалко за тези от нас от IT средите които се продадоха на такива министерства и групи. Който неможе да програмира… там мястото си намира!

  ПРЕДЛАГАМ ЗА ДА СЕ ПЕСТЯТ ПАРИ И ДА НЕ СЕ ХАРЧАТ СРЕДСТВА ЗА ТАКИВА ПРОЕКТИ ДА ИМ СЕ ПРАЩА ДОБРОВОЛНО ПО ЕДНО КОПИЕ ОТ ВСЕКИ НАШ ЕІМЕЙЛ ДОБРОВОЛНО! НЕКА СЕ ЗАДАВЯТ ОТ СОБСТВЕНОТО СИ ЛЮБОПИТСТВО!!!!!!!!

  До господата от службите: НЕ ПРОДАВАЙТЕ СВОБОДАТА НИ! ТЯ НЕ ВИ ПРИНАДЛЕЖИ! ПРОСТО ТАКА СЪМ СЕ РОДИЛ… – СВОБОДЕН!!! ПРОБЛЕМ?

  Цитат: “Който заменя свобода за ‘сигурност’ НАКРАЯ ГУБИ И ДВЕТЕ” !!!!!!!!

 10. Проблемът загуби популярностт си, но не и важността си! Събирана по този начин информация (кой с кого, и евентуално какво комуникира-Интернет, Телефон..) води до възможност за политически рекет преди избори, изнасяне на иновативни интелектуални продукти (дисертации, дипломни работи, проекти, дизайни…) и продаване на икономически и бизнес данни! Когато към това се добави и задължаването със закон на банките да нарушават банковата тайна и премахването на анонимните телефони (Предплатените Прима пакети) картинката наистина става като взета от филма „Матрицата“

  Понеже нищо не започва от днес, то съм чувал, че будилниците в соц-реализма също са ги продавали само при представяне на паспорт!

  Къде е логикката (ако има такава), значи мога да пътувам в Европа без паспорт но SIM карта немога да си купя без да го предоставя!? А ако си купя от чужбина /на чужд оператор напр.Испания/ известен брой Signature Identification Modules (SIM карти?) Тогава какво?Може ли МВР да издаде някаква вълшебна вътрешна заповед и да ги забрани и в цяла Европа и света (анонимните телефони).
  Има и един интересен феномен, подобно искане към мобилните оператори е с пожелателен характер защото НЯМА закон, който да задължава (а защо ли няма?)операторите да събират такава информация от купувачите на предплатени карти. Липсата на такъв закон (именно закон е необходим за уреждането на това) разбира се е показателно за степента в която организираната престъпност се е срастнала със структурите чиято задача е да се бори с нея! Помислиха ли „хипер-умните“ момчета в тъмносиньо как стои въпроса със притежаването на клетъчен телефон от българските гражданин под 16 години чийто лични карти не са със значимостта на паспорт (държа да контролирам детето си но не мога да отговарям за това какво става с телефона му) Питам се кога ще закрият уличните телефони!?

  http://strongmind.webs.com

Вашият коментар