Холандия: Open source до април 2008

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

  1. Както е тръгнало, до 2011 г. май няма да има европейска държавна институция, която да използва продукти на Microsoft.

  2. Време е нашите управници да вземат пример от Холандия… При положение, че ще похарчат близо 70 млн. лв. за Microsoft боклуци и неизвестно каква сума след 4 години можем да сметнем, че така правителството ни ще пести по около 17 млн. лв. годишно през следващите 4 години.
    Тук обаче имаме друг проблем. Хората в държавните институции с много зор можеш да ги научиш да използват нещо ново… Българинът все още се страхува от промяната, а по-голямата част от хората в държавните институции не са от най-адаптивните…
    Да не забравяме и факта, че така някои държавни чиновници ще лапат по-малко… Въпреки че тогава ще измислят нещо ново, за да не търпят „загуби“. Не се съмнявам в талантите им…

  3. В една БГ организация the big boss решил да се премине масово към Open Office. Поради наличието на огромно количество MS Office документи, било решено тук-там да останат PC-та с MS Office. Нормално, да. И какво се получило. Служителките, на чиито компютри останал MS Office категорично се съпротивлявали да учат Open Office, остави това, ами се сърдели на другите, които трябвало все пак от време на време да отварят MS Office файлове и затова сядали на техните работни места. Получил се конфликт – служителките започнали да се карат. Което иде да покаже, че един проблем преди да бъде технически е организационен и междуличностен.

    Една от тези служителки, която е с OpenOffice, преди две седмици беше силно притеснена от това дали ще се справи, дали ще успее да научи новата програма, все пак е на около 50 години. Преди два дена я видях отново, беше доста по-спокойна, след като научила къде са бутоните за обичайните функции в Excel – „ами то пак си ги има, ама са малко разместени“. Т.е. великият проблем с пренастройката към Open Office не е толкова технически, колкото човешки. Ако в организацията се намерят няколко човека, владеещи OO, със способности да обучават и да отговарят на всякакви въпроси без да се нервират, преминаването ще бъде твърде лесно. Главното е хората да преодолеят страха си пред новото/другото. Тези неща са много повече политика, отколкото техника. Не трябва да се естествения страх у хората от промяната. И трябва да се започне от шефа, явно. Но в никакъв случай по ленински – който вкарвал хората в комунизма с ритник от червеноармейски ботуш.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: