Днес научих за един интересен проект, а именно http://sofiatraffic.info и смелостта на тази реализация ме зарадва. А и тя запълва ниша, която определено съществува като празна пропаст у нас. В други държави има системи за traffic announcements по радиото – не – нямам предвид новинарските емисии на радиостанциите, а нарочни съобщения, които се пускат на тези, които са активирали такава функция на радиоапаратите в автомобилите си. У нас дори възможностите на RDS се използват само за едното име на съответната честота… Другаде пък има информационни табла за задръстванията, но ние и такива си нямаме. А не е като да не е полезно да знаеш каква е ситуацията по ключовите пътни артерии в София, а и в по-големите градове на България. Както и да е…

Ако трябва тази пропаст да се запълни по нормалния offline-начин сигурно ще бъде обявен търг, който едва ли ще бъде спечелен от най-подходящия кандидат, но за сметка на това ще го работи някой подал най-ниска (или подходяща) оферта. След това след някакво време ще бъде изработено нещо, което ще работи някак или дори никак и вероятноста да е полезно и да се ползва от много хора често се случва да е твърде малка.

Другият начин е идеята, която модерния маркетинг реши да нарича Web 2.0 – услуга, базирана на съдържание, генерирано от потребителите. Сайтът http://sofiatraffic.info на всеки 30 минути събира и обобщава информация за задръстванията в София, подадена от самите потребители на сайта съвсем доброволно. Интерфейсът е направен така, че да бъде удобен за ползване и от мобилен телефон с достъп до Интернет. Идеята е, че ако си в задръстване ще имаш достатъчно време да отвориш сайта през GSM-а си и да кажеш на останалите, че там има задръстване, усилие което отнема един клик…

А всички останали ще могат да проверят картата на сайта преди да тръгнат за някъде или дори по време на път, включително по RSS… Само внимателно с пешеходците, докато гледате телефона си – щъкат навсякъде!! ;-)

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

6 коментара

 1. Страхотна идея! Може би сътрудничесто с Vodafonе life ще направи инфото още по-достъпно.

  Отговор

 2. В САЩ има нарочни станции на къси вилни и навсякъде по магистралите има табели с честотите им.

  Отговор

 3. Идеята е уникално добра. Дано получи по-голяма популярност.

  Отговор

 4. За съжаление от пръв поглед изглежда че сайта може да бъде жертва на особенно неприятни изпълнения. Няма никаква автентификация и специално wap интерфейса е доста … леко безполезен да го кажем. Не е ясно какво точно се случва. Може би просто един ред текст отгоре ще е добра идея.

  Отговор

 5. Сайта е готин, но лично мен също типично по балкански ми дойдоха предполагаемите възможности за подаване на неправилна информация. Не вярвам, някой да хаби ресурси, за да подава глупост с цел насочване на трафика в погрешна посока. Но пък нашата действителност показва, че логиката често отстъпва. А за радио станциите, не само в САЩ ги има.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо