И България е една голяма грешка

И България е една голяма грешка

Вчера най-накрая успях да гледам филма на Стоян Радев и Георги Лозанов „И България е една голяма грешка“. И макар това да не е точно суровия тип документалистика, а може би именно заради това, филмът заслужава специално внимание. Именно заради оставените просто да изтекат мнения от доста интересно подбрана група събеседници с различни политически оцветки, позиции и имидж в обществото. На моменти дори отказвах да повярвам, че чувам всичко това, което чух – толкова много изпуснати реплики, толкова много естествено изтървани признания… За „нашите“ (от службите) и „техните“ милионери (Андрей Райчев), за християнското, кръчмарско, счетоводно оневиняване на принадлежността към ДС (Богдан Богданов), за личностното развитие след архонството (Слави Бинев) или защо Явор Дачков работи в жълтата „Галерия“ – ами просто защото няма къде другаде и за да си връща кредита и храни семейството…

Филмът е и стряскащ, и смешен, и… отчайващ… Именно с очевидността на нашата невъзможност не да не допускаме грешки, а да не можем да ги поправяме, защото отказваме да ги осъзнаем, съответно да не ги повтаряме.

Най-подробното ревю на „И България е една голяма грешка“ намерих при Христо Христов – прочетете го. И гледайте филма. Аз със сигурност мисля да го направя още веднъж.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България