И на вас ви готвят SOPA

Остават броени дни до едно от най-големите премеждия пред съществуването на Интернет. Поне такъв, какъвто бе създаден и такъв, какъвто го познаваме днес. Интернет, който свърза целия свят в едно голямо село. Интернет, който се превърна в мащабна индустрия и осигури прехрана на толкова много хора по света. Интернет, който промени начина, по който се случва ежедневието ни. И най-важното… Интернет, който ни прави по-свободни от всякога.

И за пореден път, хора, които не разбират съществуването му, хора, които предпочитат заспалото племе консуматори пред мислещия, информиран и знаещ потребител, хора, които не искат да прекрачат в 21-ви век, се опитват да попречат на еволюционния ход на развитие на Интернет. Със законопроекти в полза на една мимикрираща и паразитна индустрия, неадекватна на времето си. Засега в САЩ, но ако (недай боже) опита успее там, скоро без съмнение ще последват и други.

Иде реч отново за музикалната и филмова индустрия, която предпочита да отрича новите реалности, вместо да се напасне към тях. И използвайки могъщите си лобита се опитва да установи законодателен ред, по който лесно и бързо да обвинява, когото си поиска за крадец или пират с цената на… всяка цена… дори тази да съсипе вашия или който и да е друг бизнес.

Аз искрено се надявам, че прагматичността на Америка ще надделее и че няма да жертва бъдещето и прогреса на целия свят заради един изгнил и ферментирал бизнес-модел. Както и че технологичния свят най-накрая ще престане да бъде твърде демократичен към тази гнида на съвремието, в каквото се превърна развлекателната индустрия (и ще я размаже с палец). Но надеждите не са достатъчни. Защото същата тази Америка, която се присмива и критикува страни като Иран или Китай заради Интернет цензура може да направи нещо много по-страшно, поставяйки под съмнение свободния web по целия свят.

Заплахата се нарича SOPA/PIPA и ако на 24 януари не се намерят достатъчно сенатори, които да гласуват против, Щатското правителство (действайки като оръжие на Холивуд) ще бъде в правото си да изисква спиране на сайтове, дори само заради публикувани линкове към „пиратско“ съдържание. Дори един линк е проблем, според текущата чернова! Законопроектът предвижда възможност за това да се ползва DNS (глобалната система за имена в Интернет), което означава, че за първи път в историята на човечеството прилагането на един локален закон ще влияе с последствията си върху целия свят, при това на практика моментално. Заплашени са всички сайтове, които позволяват публикуване на потребителско съдържание. Това е всеки форум, блог или социална мрежа, дори големи електронни корпорации, които вместо върху бизнеса си ще трябва да се фокусират върху това да преглеждат и филтрират какво съдържание или линкове са публикувани при тях от потребителите им. Това ще бъде и прекрасно оръжие да навредиш на конкуренцията си подмолно. Просто подхвърляш малко коментари с линкове на вражеския сайт…

Звучи като безумие ли? Точно такова е, но е на прага да се превърне в действителност. PIPA е в Сената, а SOPA в Камарата на представителите с потенциалната подкрепа на достатъчно конгресмени и от Демократическата и от Републиканската партия.

Затова отделете малко време и поне изгледайте това кратко филмче, защото войната не е далече и не е в бъдещето. Войната не само е обявена отдавна, а се води с всички средства и е на ръба да бъде загубена. И изобщо не е просто сблъсък на миналото с бъдещето, в което с времето еволюцията побеждава. Заплашена е именно еволюцията. И свободата. И си спомнете, че за свобода, дори се умира!

12 мнения за “И на вас ви готвят SOPA”

 1. Филмчето е страхотно и информационно, но точно в такива моменти е време неправителствените организации, както и самата опозиция да се намесят… и то сериозно. Няма смисъл да говорим колко малоумна е самата индустрия, чиито приходи между другото идват най-вече от хората, дето теглят „нелегално“. Всички знаем, че много усърдно тези хора сами си режат клона вече над 10 години.

  Но не мисля, че ще се стигне до там… особено сега, особено в Щатите. Пък и в крайна сметка, ако законът бъде прокаран очаквам веднага президентът да им спре мераците. Едва ли ще се случи и при нас. Държави като Русия, Германия, Швеция и Англия (под чиито опашки постоянно гледа нашето правителство и взима пример, без значение дали е в наш интерес) няма да прокарат подобен закон и ние да не изглеждаме като изтърсаци ще следваме примера. Което е правилното решение.

 2. Същият този президент навръх нова година подписа едно друго безумие! И проблемът изобщо не е политически, а лобистки. А сериозни лобита има и в едната и в другата партия.

 3. Ако става въпрос за Пакистан, да – безумие е. Между другото не съм от Обама-фанатиците и не го защитавам, не смятам, че се справя дори с работата си (като всеки президент на тази държава), но силно се съмнявам, че ще му позволят, тези около него, да зашлеви такава плесница на гласоподавателите си. Подобно решение означава сам да се откаже от следващ мандат. Едва ли и медиите ще го оставят на мира (колкото и ще да са проядени), все пак всички изнесоха масово продукцията си в мрежата и от там им падат баснословни суми. Но, и то добре, нещата все още не са опрели точно до него.

  Вярно, че се осланям на някакъв небивал оптимизъм и вяра баш правителството на щатите да по-умно от агресорите на 5-те компании, държащи целия развлекателен бизнес, но наистина не смятам, че ще прокарат закона.

 4. @troubadour: Става въпрос за това.

  @Милен: Големите са по-малко заплашени. И нерядко са част от проблема. YouTube отдавна не е това, което беше.

 5. „Законопроектът предвижда възможност за това да се ползва DNS (глобалната система за имена в Интернет), което означава, че за първи път в историята на човечеството прилагането на един локален закон ще влияе с последствията си върху целия свят, при това на практика моментално.“

  Това не е вярно. Да, DNS инфраструктурата ще се ползва за налагането на цензура, но в рамките на ISP, а не на ниво DNS root servers. Т.е. интернет доставчиците ВЪВ САЩ ще са задължени, да режат DNS заявките на ТЕХНИТЕ клиенти за блокирани домейни, което по никакъв начин няма да влияе в световен мащаб. Което прави законопроекта още по малоумен, тъй като е сравнително лесно който пожелае да ползва DNS сървъри извън САЩ, дори и ако доставчиците филтрират целия DNS трафик, а не само собствените си DNS сървъри.

  В световен мащаб може да повлияе само „светлия пример“, което за съжаление не е никак малко вероятно, дори е много вероятно да стане не от желание да се имитира САЩ, а както наскоро стана ясно че се е случило в Испания с друг малоумен закон на тема авторско право и пиратство, прокарван под директен дипломатически натиск от САЩ (http://www.guardian.co.uk/technology/2012/jan/05/us-pressured-spain-online-piracy).

  Лошото е, че тук можем само да си плачем и да се жалваме. Няма механизми, с които недоволни индивиди извън САЩ да влияят на законодателния процес там — не мисля, че някой конгресмен или сенатор (не знам до къде точно е стигнал този законопроект) ще се трогне много, ако получи протестно писмо от някой, който изобщо не му е и не може да му бъде избирател. А воля за дипломатически натиск няма, и не мисля че скоро някъде ще се появи.

  Големите не винаги са част от проблема. Много големи корпорации вече си пуснаха за малко гушите един на друг, за да се противопоставят заедно на SOPA (http://www.netcoalition.com/). Колкото и да е странно, дори това има твърде малък ефект.

 6. Изречението, съдържащо „не е вярно“, не е вярно 🙂 Къде съм казал нещо за root-сървъри? В черновата на SOPA от октомври (ако има по-нова не съм я чел) се дискутират и регистраторите на имена и техните отговорности. Отделно, че за много от имената (включително до неотдавна и за този мой домейн) DNS-сървърите са в US-юрисдикция, в ръцете на щатско ISP. Окей, могат да се преместят… но идеята да се блокират DNS-заявки (независимо на какво ниво и къде) е нищо по-малко от злоупотреба със системата за имена, като такава. И лоша практика.

  А за влиянието на „светлия пример“ дори не ми се разсъждава…

 7. Това е твърде вероятно да не стане, защото разпростирането на американската юрисдикция извън САЩ, чрез контрола върху DNS, може да доведе до разпад на Мрежата и разделянето и на отделни сегменти. DNS в настоящия си вид се крепи на доверието в САЩ, че няма да се намесят. В момента, в който сайт извън САЩ бъде спрян като му се блокира името, много страни ще излязат от системата на ICANN. И в момента има паралелни мрежи, ако САЩ сами ликвидират монопола на ICANN, просто ще ускорят процеса. А ако се разпадне Интернет на отделни сегменти, това ще поради американски компании от типа на Гугъл и Фейсбук, които се крепят на по едно име.

  Опасности за свободата средно срочно няма. С изпускането на духа на пакетната комутация от бутилката, спиране няма.

 8. SOPA показва само, че компаниите – правоносители са ужасно тъпи.

  1) защото правят подобно безумие във време, когато движението Occupy набира сили и вече дори има Occupy Hollywood.

  2) Защото хората дават луди пари, за да се позиционират добре в социалните мрежи и Google, а тези си измислиха закон, за да изчезнат от там. Сега как ще научим за новите им изпълнители / парчета / филми, като не можем да шернем инфо за тях. Супер зле са, а имаха привилегията съвсем естествено да присъстват в сошъл медиите.

  3) Защото само една по-голяма услуга да бъде спряна, заради новия закон – Digg, Twitter, Facebook, YouTube и проблемът ще достигне до ума на масовия потребител, а като стане това – нямат шанс да си продадат и един компакт диск.

  4) Щото иновациите и user generated content-ът няма да спрат да съществуват, заради глупости. Те просто ще се изместят извън САЩ, в по-нормални страни. А САЩ ще се превърнат в упадъчна държава на правни кантори и правоносители, в която вече никой няма да иска да ходи.

  Йовко, поздравления за поста

 9. „В черновата на SOPA от октомври (ако има по-нова не съм я чел) се дискутират и регистраторите на имена и техните отговорности. Отделно, че за много от имената (включително до неотдавна и за този мой домейн) DNS-сървърите са в US-юрисдикция, в ръцете на щатско ISP.“

  В US и преди SOPA има механизми, с които може по съдебен начин да се въздейства на US-based регистрари. В това отношение няма увеличение на влиянието на US законодателството в световен мащаб, просто се променят конкретни механизми. Когато човек реши да ползва продукти или услуги от доставчик, който оперира в друга юрисдикция, няма вариант да остане незасегнат от въпросната юрисдикция — този факт не се променя от SOPA.

  US може да контролират ICANN, но колкото и да не съм фен на Добри Божилов, тук съм напълно съгласен с него — докато US се бъркат само в работата на US-базирани регистрари, това си е тяхно право, но ако решат да бръкнат на ниво ICANN, фрагментацията ще е най-вероятното последствие.

  „Окей, могат да се преместят… но идеята да се блокират DNS-заявки (независимо на какво ниво и къде) е нищо по-малко от злоупотреба със системата за имена, като такава. И лоша практика.“

  Както е казал Джон Гилмор, „The Net interprets censorship as damage and routes around it“. Лоша практика е, но това дори не е прецедент — бая шум се вдигна, когато Verisign пуснаха „услугата“ Site Finder през 2003, която връщаше адреса на техен сървър за всички несъществуващи .com и .net домейни (http://en.wikipedia.org/wiki/Site_Finder). Още преди ICANN да се намеси и да принуди Verisign да спре „услугата“, много доставчици въведоха локални мерки за филтриране на фалшивите отговори от Verisign, ISC пуснаха версия на BIND с вграден филтър, и като цяло проблема беше решен на техническо ниво още преди да бъде решен на административно. Техническия проблем с DNS филтрирането по SOPA ще бъде решен по същия начин, най-вероятно извън US, но крайния резултат ще бъде рутиране около цензурата. Ударените от цензурата без особени проблеми ще си изнесат сайтовете и домейните извън US, потребителите им ще заобиколят цензурата, и де факто ситуацията ще остане като преди SOPA.

  От друга страна, в последните десетилетия US законодателството се движи в много сюрреалистични посоки. Много често се случва подобен „скандален“ законопроект да не успее да бъде прокаран, и скоро след това най-скандалните му части тихомълком да бъдат пришити към друг, напълно несвързан законопроект, и да минат без да се разбере веднага. Дори SOPA да не мине, медия индустриите няма да спрат да лобират за закони, които да им носят безплатни приходи, независимо от цената която ще трябва да платят всички останали.

  Може би начина това да се промени е точно като се стигне до катастрофа, предизвикана от подобно малоумие. Може пък тогава най-сетне на някои хора там да им просветне, че се движат с гъза напред.

 10. „Може би начина това да се промени е точно като се стигне до катастрофа, предизвикана от подобно малоумие. Може пък тогава най-сетне на някои хора там да им просветне, че се движат с гъза напред.“

  Мисля, че си напълно прав. SOPA може да се окаже грандиозен дизастър за развлекателната индустрия. Те няма да са първата империя, която е съборена от собственото си преяждане с власт.

Вашият коментар