ICANN парцелира Интернет

Нямам какво ново да кажа. Рядко сменям позициите си – оставам на своята. Проследих ескалацията на напрежение в локален контекст – по диагонала между блоговете на Вени Марковски [1] [2] и Григор Гачев [1] [2] с тревога. Танцът между популизъм и наивност по толкова значима тема никак не ме изпълни с оптимизъм за бъдещето. Не споделям ентусиазма (макар и разнопосочен) на нито един от двамата. За сметка на това не сто, а 200% заставам зад черногледството на Комитата. Честно казано скандалът на родна почва няма такова значение и както обикновено е по нашенски дребнав.

Иначе на всеки му се случва да греши – и ICANN го прави не за първи път. Това решение обаче събужда един стар и един нов въпрос – вечният е какви хора и водени от какви подбуди взимат решенията в тази организация – това е въпрос на репутация и наистина е достатъчно стар. Новият е още по-тревожен – кога точно ICANN съвсем изостави ролята си на регулатор за сметка на имиджа си на политически-конюнктурна структура?

Решенията на ICANN от вчера само на пръв поглед отварят вратите на други култури в Интернет. Просто защото досега не е имало никаква пречка това да се случва и то е факт. Истината е, че ICANN позволи парцелирането на Мрежата по културен признак (азбука). Изключително безпардонно се отнесе към зародишната идея на Интернет да бъде глобална мрежа за глобална комуникация между всички хора по света. Решението за имена на домейни, а оттам и за имена и адреси на сайтове, адреси за електронна поща и други на различни азбуки (включително кирилица) може и да изглежда като повече възможности за избор и културно многообразие. Само, че би изглеждало така само на хора, чийто сърца не туптят с ритъма на Интернет, като тези на политиците, които ежедневно показват, че не разбират Мрежата, или на току-що прохождащите потребители, които още не са натрупали опит и технически познания. И каквито не би трябвало да взимат надмощие в ICANN.

На мен лично ми е болно, че хора с имидж на Интернет-пионери заплюват с лекота една от най-важните характеристики на Мрежата. Латиницата в имената на домейните няма културен оттенък. Тя беше стандарт за съвместимост, интерфейс за разбирателство. До вчера… Съдържанието е друга тема – латиницата в адресите по никакъв начин не възпрепятства многообразието на култури и изразяване в Интернет. Но ICANN позволи на популизма да вземе надмощие и да бъде пусната по наклонената плоскост на кухи амбиции. За ICANN ефектът не е толкова драматичен – още малко загубена репутация – то остана ли им някаква всъщност…

Останалите обаче имаме проблем… и решение, което е очевидно – а именно да не се пускаме по същата плоскост. Защото цената на празноглавец@майната.ти няма да е толкова смешна, колкото изглежда на пръв поглед.

17 мнения за “ICANN парцелира Интернет”

 1. „Истината е, че ICANN позволи парцелирането на Мрежата по културен признак (азбука).“

  Не мисля така. Светът така или иначе е разделен по много признаци и парцелирането в Интернет е просто отражение на това разделение.

  Има много сайтове, които са предназначени за посещение само само за „местни жители“ и както и да е написан адресът им, това няма значение за посетителите, неговорещи съответния език.

  Аз никога не бих посетил сайт написан само на китайски да речем, понеже не разбирам езика, а щом адресът му е с йероглифи няма опасност да попадна там погрешка. Това ми спестява най-малко време.

  (Не бих разбрал нищо и от монголски сайт между другото, нищо че е на кирилица)

  Така че освен неизбежните технически затруднения не мисля, че домейните не на латиница (между другото има толкова „латиници“ колкото и народите, пишещи на някоя такава азбука) пречат на свободното общуване между хората. Има смисъл да се притесняваме от нарастващите апетити за контрол върху Мрежата, а не да хабим енергия срещу безобидните домейни на разнообразни азбуки.

  А за свободата на общуване помага единствено ученето на езици 🙂

 2. И на мен ми е неприятно, но хей, знаеш ли — все пак идеята на Интернет е нещо повече от това. И с времето вярвам ще преодолеем и тая бъркотия, дето някои много се радват, че се получава.
  Интересно е как аргументите, които и ти казваш и то не за първи път не могат да се оборят пряко, а срещу им застава само някакво екзалтирано врякане „ау, кирилицата, ау, културата, ау, вижте как някой като не знае английски едва ли не не може да ползва домейни на латиница“. Луда работа. и пълна глупост, прав си.
  Но ще ми е интересно и друго — как няма да обръщаме никакво внимание на такива домейни и как ако нещата много загрубеят и наистина започне по-мащабно разбиване и сегментиране на мрежата, все ще се измисли някакъв нов начин за етикетиране на адресите.
  И друго се сещам — как сега пак ще ти наскачат някои… Но ти това си го преценил, де 😉 Накратко, здраве да е и ако това пречи в мрежата, просто ще развием ново. Важното е да има точно такива ентусиасти на съвместимостта и споделимостта на информацията. Като теб, като доста други и, надявам се, като мен също 😉
  Поздрави за статията!

 3. Божо, нека правим разлика между съдържание на някаква азбука и адресиране на това съдържание. Да не забравяме и че домейн-имената се ползват освен за web-адреси и за email-адреси, jabber-ID-та и т.н.

  Защото нямам намерение да чета сайт на японски, но по ред причини може да ми се наложи да изпратя email на човек, на чиято визитка стои този email адрес:

  億円減額@塔を爆破.設定

  Искам да те видя как ще го изпишеш без да ползваш copy/paste… Между другото идея си нямам какво означава – изгенерирах го на случаен принцип 😉

  Ясене, няма да ми е за първи път 🙂

 4. Тази новина направо ми скри шайбата. Наистина не виждам голям смисъл от това да има domain имена на нещо различно от латиницата. И аргумента, че някои хора не разбирали английски и по тази причина дайте да почнем да пишем на това на което разбират, е пълно безумие. Според мене така вместо да се глобализира интернет той наистина се парцелира. И хората вместо да се напрегнат да се научат да пишат и да говорят на английски, нещо което според мене е абсолютно задължително за века, в който живеем ептен няма да се ограмотят.
  Аз лично никога не бих тръгнал да пиша на кирилица URL адрес само за да отворя някакъква страница и съм сигурен, че много хора няма и да го направят…Така излиза, че се прави нещо което трябва да е от полза само на аналфабетите (извинявам се за силните думи, но човек който не знае да пише и да говори сносно на Английски език в 2008-ма година, си е аналфабет). Тази стъпка само ще подсили шувинистичните нагласи в хората, вместо да ги подтикне да мислят малко по глобално и отворено към света.

 5. А за да може все пак да се комуникира нормално – малко сайтове-шлюзове, които да улесняват комуникацяията между интернет парцелите. Естествено, предоставени с любезното съдействие на цру, ми6, кгб и тям подобни хуманитарни организации :-/

 6. Според мен причините са далеч по прозаични… Заглавие като „Най-голямата експанзия на Интернет за последните 40 години“ (което стои в момента на първа страница на ICANN-ския сайт) е смешно само за тези, които наистина са в час. За всички замесени в него си е PR-звездичка в кариерката им, отскок, нова кариера… и то каква… и за да свети тази звездичка очаквам да последва и най-голямото тупане на гърдите в Интернет за последните 40 години… Да не девалвира блясъка на звездичката…

 7. Парички в гушите на регистраторите, за това е борбата. За това бяха и всякаквите измислени „нови“ TLD напоследък. Борба за кокал и папо.

  Както и сега — айде, има все още свободни трибуквени домейни в .бг, давайте, пазарувайте… Чудо голямо, че има — пълна идиотщина. Вярно е май — единствените, които кярат от цялата работа са регистраторите. Който се е намърдал в българския — честито.

 8. Комита, аз вече прегледах линковете, но благодаря, че ги пускаш и тук…

  Ясене, да и това e вярно…

 9. Всъщност тезата че който не разбира даден език няма какво да търси на сайт който е написан само на него е напълно погрешна. Лично аз с помощтта на Babel Fish и на translate.google.com съм чел доста сайтове съдържащи текст само на немски и китайски. Това при положение че разбирам само Български, Английски и донякъде Руски. Това се е случвало когато съм търсил информация за чужди университети, за определени градове в Германия, за различни продукти на китайски фирми и т.н. Мога да давам много примери.

  След като транслатора на google поддържа и Български може да се окаже че има хора без кирилица които ще искат да четат нещо от български сайтове. И с подобряването на превода тези хора които само може да стават повече.

  От друга страна търсачките доста ще помогнат за справяне с този проблем.

 10. Поредното решение в търсене на проблем. Домейни изписани не с латиница са пълна глупост, а още по-голяма глупост са TLD на нещо различно от латиница. И без това ICANN си измисля всякакви тъпи LTD (Hello, .mobi), та сега трябва да търпим и измамниците опитващи се да пробутват на заблудения народ .бг

  Просто трябва да кажем – НЕ!

 11. Преди да напиша долното, искам да отбележа, че аз не съм поет с китара, ченге-цензор, не употребявам опиати, алкохол, цигари и мазни храни. Минал съм успешно през пет психо-теста (по един на година), за да мога да получа достъп до определени информационни и изчислитени ресурси, така както се изисква по правилника за достъп на контрагентите, с които работя. Следователно твърдя, че съм нормален, което трудно може да се каже за някои от описаните по-долу субекти. Освен това въпреки 13 години опит в UNIX и мрежи и комуникации, аз не искам, а вече дори забранявам да бъда наричат ИТ специалист, ИТ кадър и какъвто и да е друг обезценил се шаблон. Написаното отразява личната ми гледна точка, но поради обвързаност с различни организации, аз искам да използвам правото си на анонимност. Казаното по-долу не изисква подпис, защото това са констатации на явни неща, а не творчество.

  Днес сутринта попаднах на тези невероятни записи:

  http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-1162373067333092800&hl=en&fs=true

  http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-2102147580404265089&hl=en&fs=true

  Аз съм съгласен с тезите на Константин Павлов. Но останах шокиран от въведението на журналиста, който нарече Григор Гачев „ИТ специалист“. Да наречеш Григор Гачев ИТ специалист е почти толкова трагично, колкото да сложиш титлата „ИТ експерт“ на редовия милиционер със слушалка, палка, гола глава и пистолет за 800 долара Явор Колев. Подобно абсурдно и нямащо нищо общо с действителността титуловане е част от трагедията на сегашното профинизирано и разложено общество. И причината за абсурдното титуловане е, че самото общество няма нужния минимум знания в каквато и да е област, за да прецени кой е специалист и кой експерт. И докато на един журналист неправещ разлика между бит и молив е някак си позволено да бърка понятия и създава гротеска, то кой е виновника за това, че всеки ден се сблъскваме със специалисти и експерти, които не решават нито един наш проблем, но за сметка на това създават стотици нови?

  Същите тези набедени експерти и специалисти убеждават по-науките от тях в правилността на едно или друго решение, което в края на краищата засяга потребителите до последното ниво.

  Всъщност как се стигна до тук или какъв е генезиса на споменатите вече „експерти“ и „специалисти“, които направиха света на технологиите тресавище, от което спасение няма? На първо място трябва да се спомене неоспоримият факт, че технологиите станаха общодостъпни и то не само от гледна точка на клиентското им потребление, но и на ниво управление и внедряване. Докато преди години изграждането на един сървър за имена изискваше ловкост и доста добър набор знания, в момента всеки владеещ писмено английски език може да си пусне такъв сървър. Може да го реализира дори на старата си домашна машина, която не става за друго. Обикновено технологиите се пускат в използване и разпространение от тези, които имат ясна представа какво предлагат и къде са границите на приложение и оптимума. Следващото ниво използващи и създаващи услуги на основата на технологиите обаче все по-рядко си задават въпроса какво може услугата и как тя да бъде управлявана. Нещо повече, услугата се превръща в работно магаре, което може да бъде товарено, бито и измъчвано по всякакви ориенталски начини, за които се сети човек. Като следствие от неправилното използване на технологията следват често стотици проблеми, които накрая се обединяват в един голям проблем, който се нарича „некачествени услуги“, най-често предефинирани в уродлив и почти неизползваем начин.

  На второ място следва да се опише огромния приток на „ИТ кадри“, които дойдоха от какви ли не други области и се вляха в ИТ бизнеса. Докато за един човек специализирал инженерни и природоматематически науки ИТ сектора е сравнително лесен за навлизане и оптимално реализиране, то навлизането на хора с хуманитарно образование беше равносилно на навлизането на слон в стъкларски магазин (въпреки, че има един много малък брой такива, които са кадърни и прилежни специалисти). Хора, които по замисъла на образованието си, не могат да решават транспортни задачи и нямат и елементарна представа от факторна оптимизация и статистическо моделиране, яхнаха едни сървъри, станаха системни оператори, межови администратори и какви ли още не, с което просто превърнаха ИТ сектора в едно напълно мрачно ТНТМ изложение, без надежда за оправяне. Общо взето в момента ИТ сектора може да се опише подобно на шоу бизнеса, а именно, че всяка година хиляди млади хора напускат селското стопанство, за да се влеят в редиците на ИТ бизнеса. Навлизането на толкова хуманитарни кадри, особено на такива с изкривени представи за свят, в който печели този, който повече говори хубави приказки и надприказва другия, доведе до пълна загуба на представа какво може и какво не може една технология. Огромна част от споменатите тук хора са религиозни, което е самоналожено мисловно ограничение прерастващо в невъзможност за реално обяснение на заобикалящия ни свят, а това води до купища неправилно взети решения, обременени „иновации“ и т.н. Те са авторите и политически пригодните технологии и прочие. Като добавим към тези културтрегери и все по-неграмотните кадри от инженерните и природоматематически специалности, можем да получим една отчайваща картина на положението в сектора. Без надежда за оправяне. Битката е изгубена. На пазара няма да намерите без търсене с лупа качествено направено и поддържано ИТ решение. Но ще намерите такива, плод на болния мозък на такива като титулования по-горе ИТ специалист.

  На трето място следва да се постави групата, към която се числи и „ИТ специалиста“ Григор Гачев. Това е една много колоритна група на поети с китари, живеещи в измислен свят, които обичат да прилагат социално-обществени модели в технологичния свят (това знаят – това прилагат). Самата представа, че можеш да налагаш социални модели в света на технологиите, е като със закон да накараш числото пи да стане 666, защото повече хора се радват на това число. Подобни опасни утопии за съжаление са вече и модел на подражание. Хората, които ги проповядват с нищо не се различават от наркоманите – и едните и другите живеят в измислен свят и губят връзка с ралността. Тяхното поведение е достойно за изучаване от страна на психиатри. Не може някой да има здрав разум и реална преценка върху нещата и да иска сумата 2+2 да различен резултат за всеки, защото така е социално справедливо. За тях не съществуват понятия като инвариантност, оценка на натоварването, техническа приложимост и аспекти на сигурността. И те с нищо не са по-добри от полицаите навлезли и цензуриращи Интернет. И поетите с китари в ИТ и полицаите в ИТ, са изявата на пълното остъствие на трезва мисъл, правилна оценка и далновидно управление и използване на технологиите. Точно такива категории антимислители са виновни за забавянето на технологичния растеж в ИТ. За последните пет години няма почти нито една нова и значима технология. И това е така, защото хората, които трябваше да ги направят, избягаха от сектор пълен с мисловни наркомани и ченгета. И с право. Насочиха се към областти, в които никой няма да им изисква да не се съобразяват със законите на физиката, химията и математиката…

  На мен ми се ще да обясня технически къде е проблема с DNS и безконтролното разклоняване на основното дърво в DNS при самия корен. Но кой го интересува това… На хората им е нужно връщане назад в развитието и аз лично мисля този път да не спирам никого. А и е нужно машината за правене на пари от домейни да се пусне наново и този път с по-голяма мощност. Но не можеш да вразумяваш хора без техническо образование по технически теми. Както не мога да науча ДАИТС на нищо, защото в гумена глава няма дори ехо, така и не мога да науча Григор Гачев, че комлексарщината му, че не е станал регистър на нещо, не може да се избива в ненормални и чудовищни решения и подигравка с нормални технически и математически принципи и че ако хипарщината го кефи, да ходи на хипарски сборища, а не да превъща в такова системата за имена. Помислете и ще видите, че между Григор Гачев, ДАИТС и ГДБОП няма никаква разлика – всички те с изключителна прилежност работят за да върви обществото назад. При това работят с такова старание и такъв светъл пример, че няма как да не успеят в начинанието си. Но и потребителите им помагат, защото най-лесно можеш да накараш да тръгнат назад тези, които никога не са вървяли напред. А те са милиони…

 12. @Intruder: Как хубаво се пише с ник, нали? И как в такъв дълъг коментар, по-скоро постинг, не прозвуча поне един факт?!
  Ама аз съм пристрастна, де 🙂

 13. Intruder написа:
  „…просто превърнаха ИТ сектора в едно напълно мрачно ТНТМ изложение, без надежда за оправяне….“

  Мухахахаааа, приветствам размазването на бардовете-ИТ специалисти, т.нар. поети с китари. Трябва да отбележа обаче, че бидейки труженик в голяма западна ИТ фирма съм свидетел на доста голяма техническа некомпетентност на всички нива. Последната се тушира от голямо количество проджект-мениджъри, вицепрезиденти, маркетинг-гурута и тям подобни инструменти за омагьосване на клиента. Така че Intruder е излишно взискателен, маймуните се ловят и с трици и не е задължително системните администратори да могат да решават транспортни задачи. По темата – домейни на кирилица и прочее различни азбуки ще има, и то много, защото явно има търсене и това няма нищо общо с техническата страна на въпроса. Преждеговорившите противници на различните от латиница домейни няма защо да се хабят, защото те самите ще поддържат тези домейни и ще изкарват някой лев от това – дай Боже всекиму. Амин.

 14. Sami, нямам никакви скруполи:) Освен това аз не уважавам вестникарския тип хора, за които е важно кой ще каже нещото, а не какво е. Подобен принцип на избирателно възприятие на база кой ни е по-симпатичен, заложен в добрите традиции на червената милиционерщина и комсомолско мислене, е в основа на общественото явление „юзерщина“ и е част от народопростотията. Тя е двигателя на цялото това ТНТМ изложение дето го виждаме.

  Да продължа да те дразня обаче. Цялата истерия покрай тези домейни на кирилица е експониране на явлението „пазаруващ истерик“. Явлението има дълбоки корени и е свързано с липса на ясна ориентация кое става за ядене и кое може само да се облича. Повечето от тези кето теб са си недоволни щото видите ли било много „фешън“ да имате домейн на кирилица. Прекрасно! И какво ще си го правите? Ще си пишете вътрешно в село България и ще обменяте овчи мисли. Примерно може да си обменяте информация дали сиренето в Люлин е по-евтино от това в Бусманци. И толкова. Глобално нищо няма да дадете на Интернет. Най-много да накарате разни селскостопански работници да опознаят „народния“ уеб. И заради цялата тази уродлива проява на локализирано мислене, ще бъде занимавана глобалната система за имена. Щеше да има някакво понятно обяснение, ако български автори публикуваха небивало по своята важност и обем глобално съдържание. Но ако се направи още една мисловна итерация ще се види, че ако такава лавина от съдържание излизаше от България и имаше лобално значение, за да бъде достъпвано глобално от всички, то трябваше да е на английски. Тогава отпада изобщо нуждата домейна да е на кирилица. Между другото достоен за панахида е факта, че почти никой не си задава въпроса какво ще струва на глобалната система за имена безогледната регистрация на домейни от първо ниво. Но не в пари, както всички са свикнали да измерват всичко в едно комерсиализирано общество на купувачи, а в качество на услугата, устойчивост на атаки, време за анализ на проблем и прочие. Схемата е същата, по която се унищожава природата. Вие сте точно като селяните в Паничище, които от алчност и желание за имене превърнаха Рила в свлачище. По нищо не се различавате от тях. Ще дойде време и някои услуги в Мрежата ще достигнат кричиното си ниво на работоспособност. След това Гачев ще ходи да ви пуска по стара традиция BBS-и, а Софтуерния изравнител ще идва с една раница дискети да ви изравнява версиите на BBS софтуера.

  Бидейки космополитен човек, винаги съм се шокирал как нещо някъде се налага на принципа на „патриотизма“ и „националните ценности“. А, да не забравим и обществения морал. Някой някъде в някой форум много добре беше казал, че морала най-голямата к***а, защото всеки е с него. Ако попиташ някой дали има морал? О-о-о-о, че как. Пълен е с морал като DNS системата с домейни. След това се почва и патриотизма и тинтири-минтири заблуди за хора с ограничено мислене и нагласа да виждат не по-далеч от кварталната бакалия. Да се съсипва обаче системата за имена на патриотичен принцип е брутално. Но пък ще стане факт. Насилието над технологиите винаги е било принцип на уж миролюбиви по своя характер хора. Но сме се нагледали на лозунги. Ако мислите, че баба-пена.бг допринася като име за предаване на знания в Интернет и че кварталната-бакалия.бг продава знания, регистирайте на воля. Товарете кореновите сървъри, увеличавайте UDP трафика глобално. Скоро ще почне искане на имена на домейни за градове и села. Примерно домейн от първо ниво .требич звучи мега култово. Само дето един не се сети, че ако иска да ползва нещо локално, да си направи и един локален Интернет, да си трансферира виртуални фекалии колкото иска и да не занимава целия Интернет с душевните си трагедии и мозъчни катастрофи!

 15. Цъ-цъ-цъ… Ама пък ти е подходящ ника.
  А сега отивам да ровя за дискети, да събирам за свършека на интернет. Нещо като Ноевия ковчег на интернета ще трябва да се построи явно. Очаквам оферти, местата са ограничени. И по двойки, моля – само единици и нули /не кръгли!/.
  И понеже съм на гости, е редно да кажа и нещо сериозно. Интернет се развива. Не искайте да бъде това, което някога е бил, или сте искали да бъде. Той е като поток, който запълва всяко срещнато по пътя му празно място. Ако няма нужда от различни домейни, те няма да се търсят, ще отмрат и всички ще спят спокойно. Но сега не е 90-та, вече всеки иска да е в интернет и достъпът става все по-лесен. Т.е. потреблението расте. Съответно трябва да се увеличи и предлагането. Аз, например искам да имам избор. Не става въпрос за патриотизъм, нито за морал. Просто за удобство и свободата да избереш какво на теб ти върши работа.

 16. Интернета няма да се свърши, но и развитието му може да бъде в една или друга посока. Има развитие както нагоре, така и надолу. И няма нищо страшно някои хора, които бяхме в Интернет отдавна да се опитваме да го пазим такъв, какъвто трябва да го опазим. С развитие нагоре. И ще се съпротивляваме (щом се налага) на всякакви безумия. Тези, които са безумия в нашите очи. Какво ще се случи ще видим след време, историята показва, че напоследък побеждава не най-доброто или правилното, а конюнктурно удобното. В Интернет беше различно, преди „пионерите“ да започнат да го предават. Темата е много по-дълбока отколкото изглежда… Все едно… И понеже вече преля в безполезни реплики я затварям при мен.

Коментарите са изключени.