ICANN парцелира Интернет

ICANN парцелира Интернет

Нямам какво ново да кажа. Рядко сменям позициите си – оставам на своята. Проследих ескалацията на напрежение в локален контекст – по диагонала между блоговете на Вени Марковски [1] [2] и Григор Гачев [1] [2] с тревога. Танцът между популизъм и наивност по толкова значима тема никак не ме изпълни с оптимизъм за бъдещето. Не споделям ентусиазма (макар и разнопосочен) на нито един от двамата. За сметка на това не сто, а 200% заставам зад черногледството на Комитата. Честно казано скандалът на родна почва няма такова значение и както обикновено е по нашенски дребнав.

Иначе на всеки му се случва да греши – и ICANN го прави не за първи път. Това решение обаче събужда един стар и един нов въпрос – вечният е какви хора и водени от какви подбуди взимат решенията в тази организация – това е въпрос на репутация и наистина е достатъчно стар. Новият е още по-тревожен – кога точно ICANN съвсем изостави ролята си на регулатор за сметка на имиджа си на политически-конюнктурна структура?

Решенията на ICANN от вчера само на пръв поглед отварят вратите на други култури в Интернет. Просто защото досега не е имало никаква пречка това да се случва и то е факт. Истината е, че ICANN позволи парцелирането на Мрежата по културен признак (азбука). Изключително безпардонно се отнесе към зародишната идея на Интернет да бъде глобална мрежа за глобална комуникация между всички хора по света. Решението за имена на домейни, а оттам и за имена и адреси на сайтове, адреси за електронна поща и други на различни азбуки (включително кирилица) може и да изглежда като повече възможности за избор и културно многообразие. Само, че би изглеждало така само на хора, чийто сърца не туптят с ритъма на Интернет, като тези на политиците, които ежедневно показват, че не разбират Мрежата, или на току-що прохождащите потребители, които още не са натрупали опит и технически познания. И каквито не би трябвало да взимат надмощие в ICANN.

На мен лично ми е болно, че хора с имидж на Интернет-пионери заплюват с лекота една от най-важните характеристики на Мрежата. Латиницата в имената на домейните няма културен оттенък. Тя беше стандарт за съвместимост, интерфейс за разбирателство. До вчера… Съдържанието е друга тема – латиницата в адресите по никакъв начин не възпрепятства многообразието на култури и изразяване в Интернет. Но ICANN позволи на популизма да вземе надмощие и да бъде пусната по наклонената плоскост на кухи амбиции. За ICANN ефектът не е толкова драматичен – още малко загубена репутация – то остана ли им някаква всъщност…

Останалите обаче имаме проблем… и решение, което е очевидно – а именно да не се пускаме по същата плоскост. Защото цената на празноглавец@майната.ти няма да е толкова смешна, колкото изглежда на пръв поглед.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България