Имидж за 17 стотинки

Днес трябваше да закарам колата на гаранционен преглед. Направих го. Процедурата отнема около половин час. Почаках, пих едно кафе и приемчикът ме извика да ми върне ключовете. Каза, че сменили някакъв болт или щипка (не го чух добре), но на фактурата пише болт. Въпросният болт не го покривала гаранцията. Е, аз си мислех, че цялата кола е гаранционна, но щом точно този болт е толкова специален, че не го покрива гаранцията – ОК ще си го платя… Човекът ме запита по банков път ли ще платя или в брой. Отговорих, че щом може по банков път това е за предпочитане за да не се занимавам с осчетоводявания на кешови плащания, а той се посконфузи и каза: „Ама тя сумата е 17 стотинки“.

…Вероятно съм изглеждал невероятно глупаво. По дяволите, за какво ме питат изобщо тогава… Болт за 17 стотинки изобщо повдига ли се на въпрос…

Това е Абсурдистан, без съмнение! Искам да се запозная с този дето е решил, че точно този болт, дето струва 17 стотинки не се покрива от гаранцията!! Искам!

Но пък какво ли се чудя… Жената от автосалона на същата фирма, когато ми връчваше ключовете на колата – съвсем нова преди половин година – заедно с пожеланията за добър път промълви: „Предаваме колите само с 4 литра бензин – трябва да заредите на първата срещната бензиностанция – да не закъсате“…

5 мнения за “Имидж за 17 стотинки”

 1. Хубаво за оплакването в твоя блог, но даде ли и на сервиза да разбере мнението ти? Имаш очаквания за добро обслужаване, но ти също така си клиент, и ако си добър такъв, поне най-малкото ще драснеш два-три гневни реда в книгата им за клиенти. Не може в тази фирма да няма някого, на когото да не му пука за бизнеса, или да не е в състояние да промени тези неща.

  Предполагам, че хората които са те обслужили („човекът“ и „жената“) също се чудят над смисъла на нещата, които не са ти харесали. Много такива абсурди оставят непоправени, защото всички ние се оплакваме, но рядко на този, когото трябва. Или просто защото сме прекалено „учтиви“ (но това е лицемерна учтивост според мен).

  Миналата година бях с две девойки в една пловдивска пицария. Ножовете им бяха доста тъпи, така че двете ужасно се озориха докато си нарежат пиците. Имаше възможност да се оплачеш писмено с някакви бележки, и аз разбира се го сторих. Написах, че ножовете им се нуждаят от сериозно наточване, дори може би съм цитирал фраза на George Orwell, че острите ножове правят ресторанта добър (The Ins and Outs of Paris and London). Няколко месеца по-късно попаднах отново в тази пицерия и познай какво – ножовете бяха сменени с по-добри! Може да не е било заради моето оплакване, но пък и може да съм предизвикал някаква вълничка все пак.

  А ти като работещ при IBM попадал ли си на такива абсурдни клиентски ситуации? И ако клиентът е имал важно мнение или критика, предавал си го към отговорната личност?

  И така, пожелавам на всички тази вечер преди лягане да си обещаят да бъдат по-добри клиенти! Аз правя същото и също така се моля всички грехове като клиент да ми бъдат простени!

 2. Ох, лелеее, щеше да е смешно ако не беше вярно.
  Поне са имали болта на склад, а не си чакал 6 месеца за доставка на резервни части!

 3. Владо, специално по темата с бензина това е политика на фирмата. Не само, че е рапортувано, иронизирано и т.н. вкл. един колега прави демонстрация занасяйки се с туба бензин като отиде да получава колата си. И въпреки, че сме купили един паркинг коли от тях, това дето си е българско си е непреходно.

  Дали аз съм рапортувал издънки – да рапортувал съм, както и не – има и такива, които не съм рапортувал. Всичко това е било на база лична преценка за конкретната ситуация.

 4. Аз кола нова не съм си купувал, все още, но за мен, а и за другите незапознати, с колко литра (галона) гориво продават колите в ЕС?

 5. Аз лично нямам идея как е в ЕС, но преди две години един приятел си купи Шкода Октавия с 20 литра дизел тук в България. Така, че явно зависи от кой купуваш…

Вашият коментар