Инициатива Шльокавица

Default Featured Image

В Хисар се оказа, че твърде много хора се дразним от зле форматирани писма в електронната си поща, със сбъркан encoding или нарочно написани на някаква странна комбинация от латински букви и арабски цифри. Затова решихме да започнем инициатива ПРОТИВ този кошмар, който единодушно нарекохме Шльокавица (Никола Антонов, respect! Той пръв употреби това название в един пощенски списък и сигурен съм подкрепя инициативата.). Абсурдно е в свят наблъскан с високи технологии средностатистически потребители да не могат да изпратят едно обикновено писмо на нормална кирилица. Най-страшно е когато се получават такива писма от държавни институции, ИТ компании или експерти! Единствените причини, които намираме за основателни са незнание или мързел, защото технически или технологични пречки няма, и докато първият проблем се решава със заплащане на компетентен специалист, то за втория няма никакво оправдание.

И така предлагам план за инициативата:

Създава се малък сайт – една проста страничка с разяснителен текст като горния и още една кратка, чийто линк всеки добавя в сигнатурата си, с която подписва пощата си. Нещо такова:

Ако не отговарям на писмата Ви – погледнете тук: http://www.somewhere.org/6lyokavitza

И там да стои текст, подобен на следния:

Здравейте,

Съжалявам, че не съм в състояние да ви отговоря лично, но тъй като получавам достатъчно много подобна поща, заради която често ми се налага да забавям отговорите си и дори да пропускам важни писма не мога да си го позволя.

Вашето писмо няма да получи отговор поради една от следните няколко причини:
1. Написали сте писмото си на български език, но с латински букви и/или цифри, което може би е по-лесно за вас, но никак не предразполага към лесно разчитане. Когато чета български текст най-бързо, лесно и без напрежение това става ако е написан на кирилица.
Нали се досещате, колко досадно би било да четете на кирилица английски текст например?
2. Написали сте писмото си на кирилица в някакво кодиране, но вашата пощенска програма е настроена за друго кодиране и в резултат писмото ви е нечетимо. Отгатването, в какво кодиране сте го изпратили дори и лесно е досадно затова далеч по-лесно е да настроите правилно веднъж завинаги пощенската си програма. Или да заплатите на някого да го направи.
3. Писмото ви съдържа само малки или само големи букви и никакви или тотално неправилни препинателни знаци. Нали не пишете телеграма?
4. …

Нека взаимно се уважаваме и ценим времето си!

Очакват се предложения и допълнения!

24 коментара

Leave a comment
 • И аз имам да добавя предложения и идеи, но нека да е утре, че днес вече ми се кръстосаха няколко обещания. :-)

 • Йовко, благодаря ти че написа това. Аз се канех да го направя, но винаги е хубаво когато някой го свърши вместо теб. Значи моите добавки:

  – Текст на български написан с латиница (дори и да се спазват правила) е напълно непонятен за чужденец, който ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ.

  – Изключително лесно е на съвременна операционна система да си пуснеш кирилица (да четеш и да пишеш). Фактът е, че повечето хора четат (поне според мен, защото аз се старая да отговарям на кирилица).

  Кратко обяснение за кодиранията на кирилицата и защо хедърите на писмата трябва да са правилни.

  CP1251 – стандартното кодирано използвано от windows и най-разпространеното кодиране на кирилицата в българия.

  KOI-8r – Стандартното кодиране което праща outlook express (текста е в 1251 но хедъра е KOI-8r) – най-бъгавият клиент, след netscape 4, който за щастие вече не се използва.

  http://georgi.unixsol.org/texts/nsmail.txt

  Има толкова възможностти за писане на български с латински букви (повечето неправилни), че е практически невъзможно за програма да направи latinitza -> кирилица конверсия.

  Мисля че си го споменал, но най-големият проблем е че четенето на текстове на latinica ГУБИ ВРЕМЕ на четящият. Времето за писане на кирилица и на латиница е едно и също за този, който пише.

  Повечето хора, който пишат на латиница го правят единствено с цел да прикрият неграмотността си. Лозунг – „Грамотните хора пишат на кирилица“. Никой не обича да го жегват, че е неграмотен…

  Толкова засега ако се сетя още нещо ще пиша.

 • Давай да качваме сайта :)
  Wall of shame ще има ли?
  Могат да се допълнят още неща, но тук ли е мястото да пускаме предложения?

 • Радев точно за теб си мислех да направиш банерчета :) Идеята ми беше банер на който пише
  „Не ползвайте 6lokavitca (шльокавица). Интелигентните хора пишат на кирилица,
  българи сме“

 • Бравост. Отдавна трябваше някой да вдигне глас срещу това вредно явление, което за съжаление не е от вчера. Още през 97 година във FIDO се четеше следното: Pishi na Latinitza bre, po-hakersko e.
  Аз даже предлагам /а ако не ме мързи и ще го направя/ да се приготвят банери дето да се прикачват след писмата, нещо от рода – "Аз пиша на КИРИЛИЦА, а ти?"

 • Днес ще има такава страничка на сайта на ССС.. ;) Подкрупям идеята, а и тук се изказаха достатъчно други членове, за да е коректно качването на страничката, поне според мен. ;)
  Много лошо, че още нямаме работещо на официалния сайт уики-уики, иначе тази разработка на текст щеше да е бърза. Но нищо ;)
  Йовко, поздрави за идеята и изказването й! ;)

 • Не съм убеден, че тази инициатива трябва да е разположена на сайта на Сдружение „Свободен софтуер“, защото това означава принципен ангажимент, който не е свързан с целите и задачите на Сдружението.

  В рамките на инициативата смятам да напиша потребителски ориентирано HOWTO за това какво представляват тия шантави кодирания. Освен това искам да поддържам FAQ със съвети за настройка на най-различни програми и системи. Включително и съвети за несвободен софтуер.

 • мейл с прикачен подобен банер е по-зле и от тия от безпратните провайдери, дето фуутъра им е по-дълъг от мейла.

  Не е приятно да се получават мейлове на латиница (аз самия понякога пиша такива и получавам такива) но мен лично не ми е приятно да получавам с атачнати фуутъри – мигащи, светкащи, шарени. Неможе ли да е просто текст, който ще атачваш към мейла си?

 • Йовко, текста е добър. Мен ми допада и съм склонен да се присъединя към инициативата, с изключение на мигащите прикачени банери :)

 • За инициативата на ССС: донякъде мисля като Калоян и донякъде като Йовко (простено ми е – Везна съм, от най-везнивите).
  Но като цяло идеята на Йовко ми хареса! И си мисля, че не е чак-толкова-в-противоречие с целите на Сдружението – да направим света по-достъпен за хората (било чрез използване на Свободен Софтуер където може, а то може навсякъде, било чрез борба с/у шльокавицата).
  Така че – нека го сложим там (на фса-бг).
  Калояне – идеята за HowTo никак не е лоша, дано имаш време да го напишеш. Готов съм да помагам с проверка за грешки, предварително четене и т.н.

 • Калояне, нищо не пречи това да е инициатива на сдружението. Вярно е, че това не е пряко свързано с целите му и популяризирането на свободния софтуер, но това е само на пръв поглед. Факт е, че именно хората използващи свободен софтуер сме по-критични и към себе си и към останалите ИТ-ползватели. Факт е, че кирилица, кодирания и всичко останало се поддържат по-прецизно и пълно именно в света на свободния софтуер. А и факта, че именно ние си позволяваме да се изкрещим и за този проблем е повече от показателен за това, че именно на нас ни пука. Затова не мисля, че това е нещо, от което общността ще се разграничи или ще и навреди. Напротив – мисля, че имиджът е добър!

 • Всъщност както писах лично на Калоян може би той е по-прав от мен. Мислех си, че ако една идея е добра бих я подкрепил даже и да я намеря на сайта на Майкрософт, но може би не всички така реагират… и можем да вземем да загубим твърдия електорат на MacOS, Windows, OS/2, whatever.
  Така, че май е по-добре да е другаде, а винаги може, който иска да я подкрепи.

 • Да, за такива неща си говорихме преди доста време. Дали ще има такава инициатива или не … божа работа. Ако не ме лъже спомена имаше такава инициатива на няколко преподавателя от софийския университет.
  Както и да е. Исках само да ви кажа, че ШЛЬОКАВИЦА в северна България (все още с главна буква) наричат някаква ракия. Така, че да не стане объркване и после защо българското Linux общество криволичело по правия път…

 • Ти би ли хостнал идеята? Или да питаме Никола, ако смяташ че някой може да погледне на това като на "посегателство"?

 • хм, аз днес качих на сайта на ССС страничка http://fsa-bg.org/6lyokavitza.html Не следя толкова активно коментарите на сайтовете, които иначе следя ;);Р
  Ако/когато се направи нещо друго, няма проблем да я махнем, аз ще укажа промяната на сайта си. ;)

 • Аз предлагам обаче да концентрираме работата в http://6lyokavitza.org

  Ако се разпилеем в множество сайтове няма да свършим нищо – всеки ще си има своя версия и трудно ще синхронизираме нещата. Затова призовавам даже и тук да не линквате нещата. Сайта там вече работи и ще се обновява читаво и навреме.

 • сложете един чарсет… уж `не` на писането на неразбираема поща, а страницата…. още по-йероглифна :)

 • Да, и не може ли шрифтът да не е серифен? Болят оче от толкова гледане на серифни заврънтулки ;)

 • Реших да последвам идеята ви и да се опитам да накрам 60-тина души, водещи се за интелигентни и разбрани хора да пишат на кирилица. Получавам писма заедно с тях, като и аз съм в списъка на получателите. Става въпрос за Студентски Съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Ето какво пратих аз на всички тях:

  Sent: Friday, April 30, 2004 1:51 AM
  To: students
  Subject: Re: [FMIstudents] Sybitiq i konkursi

  Здравейте
  Хайде научете се да пишете е-мейли и да ги събирате в по-малко думи :) Това първо.
  Второ измислете ден, в който ше ги пращате и пращайте максимум веднъж в седмицата. Иначе се получава СПАМ (Съжалявам, че го казвам, но дори писмата, които се опитват да ми рекламират Виагра идват по-рядко)!
  И трето, пишете на кирилица! Ако като хора с достатъчна култура в компютърните науки не можем да прочетем/напишем едно писмо на кирилица, на къде сме тръгнали?! Информация за е-майли на кирилица прочетете на http://www.6lyokavitza.org/

  Чао за сега!

  P.S. Ако не отговарям на писмата Ви – погледнете тук: http://6lyokavitza.org/mail

  И вече получих два отговора, ето ги и тях, аюкато няма да си позволя да споменавам кои са подателите им:
  Номер 1:

  Koi si ti?
  Ili tova e SPAM?
  I ot kyde imash dostyp do tezi e-maili?

  Номер 2:
  Message
  Здрасти,

  Това писмо се нарича СПАМ!!!

  Поздрави,

  Това е, изводите от вас! :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>