Инициатива Шльокавица

Инициатива Шльокавица

В Хисар се оказа, че твърде много хора се дразним от зле форматирани писма в електронната си поща, със сбъркан encoding или нарочно написани на някаква странна комбинация от латински букви и арабски цифри. Затова решихме да започнем инициатива ПРОТИВ този кошмар, който единодушно нарекохме Шльокавица (Никола Антонов, respect! Той пръв употреби това название в един пощенски списък и сигурен съм подкрепя инициативата.). Абсурдно е в свят наблъскан с високи технологии средностатистически потребители да не могат да изпратят едно обикновено писмо на нормална кирилица. Най-страшно е когато се получават такива писма от държавни институции, ИТ компании или експерти! Единствените причини, които намираме за основателни са незнание или мързел, защото технически или технологични пречки няма, и докато първият проблем се решава със заплащане на компетентен специалист, то за втория няма никакво оправдание.

И така предлагам план за инициативата:

Създава се малък сайт – една проста страничка с разяснителен текст като горния и още една кратка, чийто линк всеки добавя в сигнатурата си, с която подписва пощата си. Нещо такова:

Ако не отговарям на писмата Ви – погледнете тук: http://www.somewhere.org/6lyokavitza

И там да стои текст, подобен на следния:

Здравейте,

Съжалявам, че не съм в състояние да ви отговоря лично, но тъй като получавам достатъчно много подобна поща, заради която често ми се налага да забавям отговорите си и дори да пропускам важни писма не мога да си го позволя.

Вашето писмо няма да получи отговор поради една от следните няколко причини:

  1. Написали сте писмото си на български език, но с латински букви и/или цифри, което може би е по-лесно за вас, но никак не предразполага към лесно разчитане. Когато чета български текст най-бързо, лесно и без напрежение това става ако е написан на кирилица.
    Нали се досещате, колко досадно би било да четете на кирилица английски текст например?
  2. Написали сте писмото си на кирилица в някакво кодиране, но вашата пощенска програма е настроена за друго кодиране и в резултат писмото ви е нечетимо. Отгатването, в какво кодиране сте го изпратили дори и лесно е досадно затова далеч по-лесно е да настроите правилно веднъж завинаги пощенската си програма. Или да заплатите на някого да го направи.
  3. Писмото ви съдържа само малки или само големи букви и никакви или тотално неправилни препинателни знаци. Нали не пишете телеграма?

Нека взаимно се уважаваме и ценим времето си!

Очакват се предложения и допълнения!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България