Инициатива Шльокавица

В Хисар се оказа, че твърде много хора се дразним от зле форматирани писма в електронната си поща, със сбъркан encoding или нарочно написани на някаква странна комбинация от латински букви и арабски цифри. Затова решихме да започнем инициатива ПРОТИВ този кошмар, който единодушно нарекохме Шльокавица (Никола Антонов, respect! Той пръв употреби това название в един пощенски списък и сигурен съм подкрепя инициативата.). Абсурдно е в свят наблъскан с високи технологии средностатистически потребители да не могат да изпратят едно обикновено писмо на нормална кирилица. Най-страшно е когато се получават такива писма от държавни институции, ИТ компании или експерти! Единствените причини, които намираме за основателни са незнание или мързел, защото технически или технологични пречки няма, и докато първият проблем се решава със заплащане на компетентен специалист, то за втория няма никакво оправдание.

И така предлагам план за инициативата:

Създава се малък сайт – една проста страничка с разяснителен текст като горния и още една кратка, чийто линк всеки добавя в сигнатурата си, с която подписва пощата си. Нещо такова:

Ако не отговарям на писмата Ви – погледнете тук: http://www.somewhere.org/6lyokavitza

И там да стои текст, подобен на следния:

Здравейте,

Съжалявам, че не съм в състояние да ви отговоря лично, но тъй като получавам достатъчно много подобна поща, заради която често ми се налага да забавям отговорите си и дори да пропускам важни писма не мога да си го позволя.

Вашето писмо няма да получи отговор поради една от следните няколко причини:
1. Написали сте писмото си на български език, но с латински букви и/или цифри, което може би е по-лесно за вас, но никак не предразполага към лесно разчитане. Когато чета български текст най-бързо, лесно и без напрежение това става ако е написан на кирилица.
Нали се досещате, колко досадно би било да четете на кирилица английски текст например?
2. Написали сте писмото си на кирилица в някакво кодиране, но вашата пощенска програма е настроена за друго кодиране и в резултат писмото ви е нечетимо. Отгатването, в какво кодиране сте го изпратили дори и лесно е досадно затова далеч по-лесно е да настроите правилно веднъж завинаги пощенската си програма. Или да заплатите на някого да го направи.
3. Писмото ви съдържа само малки или само големи букви и никакви или тотално неправилни препинателни знаци. Нали не пишете телеграма?
4. …

Нека взаимно се уважаваме и ценим времето си!

Очакват се предложения и допълнения!

24 мнения за “Инициатива Шльокавица”

 1. Йовко, благодаря ти че написа това. Аз се канех да го направя, но винаги е хубаво когато някой го свърши вместо теб. Значи моите добавки:

  – Текст на български написан с латиница (дори и да се спазват правила) е напълно непонятен за чужденец, който ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ.

  – Изключително лесно е на съвременна операционна система да си пуснеш кирилица (да четеш и да пишеш). Фактът е, че повечето хора четат (поне според мен, защото аз се старая да отговарям на кирилица).

  Кратко обяснение за кодиранията на кирилицата и защо хедърите на писмата трябва да са правилни.

  CP1251 – стандартното кодирано използвано от windows и най-разпространеното кодиране на кирилицата в българия.

  KOI-8r – Стандартното кодиране което праща outlook express (текста е в 1251 но хедъра е KOI-8r) – най-бъгавият клиент, след netscape 4, който за щастие вече не се използва.

  http://georgi.unixsol.org/texts/nsmail.txt

  Има толкова възможностти за писане на български с латински букви (повечето неправилни), че е практически невъзможно за програма да направи latinitza -> кирилица конверсия.

  Мисля че си го споменал, но най-големият проблем е че четенето на текстове на latinica ГУБИ ВРЕМЕ на четящият. Времето за писане на кирилица и на латиница е едно и също за този, който пише.

  Повечето хора, който пишат на латиница го правят единствено с цел да прикрият неграмотността си. Лозунг – „Грамотните хора пишат на кирилица“. Никой не обича да го жегват, че е неграмотен…

  Толкова засега ако се сетя още нещо ще пиша.

 2. Давай да качваме сайта 🙂
  Wall of shame ще има ли?
  Могат да се допълнят още неща, но тук ли е мястото да пускаме предложения?

 3. Радев точно за теб си мислех да направиш банерчета 🙂 Идеята ми беше банер на който пише
  „Не ползвайте 6lokavitca (шльокавица). Интелигентните хора пишат на кирилица,
  българи сме“

 4. Бравост. Отдавна трябваше някой да вдигне глас срещу това вредно явление, което за съжаление не е от вчера. Още през 97 година във FIDO се четеше следното: Pishi na Latinitza bre, po-hakersko e.
  Аз даже предлагам /а ако не ме мързи и ще го направя/ да се приготвят банери дето да се прикачват след писмата, нещо от рода – "Аз пиша на КИРИЛИЦА, а ти?"

 5. Днес ще има такава страничка на сайта на ССС.. 😉 Подкрупям идеята, а и тук се изказаха достатъчно други членове, за да е коректно качването на страничката, поне според мен. 😉
  Много лошо, че още нямаме работещо на официалния сайт уики-уики, иначе тази разработка на текст щеше да е бърза. Но нищо 😉
  Йовко, поздрави за идеята и изказването й! 😉

 6. Не съм убеден, че тази инициатива трябва да е разположена на сайта на Сдружение „Свободен софтуер“, защото това означава принципен ангажимент, който не е свързан с целите и задачите на Сдружението.

  В рамките на инициативата смятам да напиша потребителски ориентирано HOWTO за това какво представляват тия шантави кодирания. Освен това искам да поддържам FAQ със съвети за настройка на най-различни програми и системи. Включително и съвети за несвободен софтуер.

 7. мейл с прикачен подобен банер е по-зле и от тия от безпратните провайдери, дето фуутъра им е по-дълъг от мейла.

  Не е приятно да се получават мейлове на латиница (аз самия понякога пиша такива и получавам такива) но мен лично не ми е приятно да получавам с атачнати фуутъри – мигащи, светкащи, шарени. Неможе ли да е просто текст, който ще атачваш към мейла си?

 8. Йовко, текста е добър. Мен ми допада и съм склонен да се присъединя към инициативата, с изключение на мигащите прикачени банери 🙂

 9. За инициативата на ССС: донякъде мисля като Калоян и донякъде като Йовко (простено ми е – Везна съм, от най-везнивите).
  Но като цяло идеята на Йовко ми хареса! И си мисля, че не е чак-толкова-в-противоречие с целите на Сдружението – да направим света по-достъпен за хората (било чрез използване на Свободен Софтуер където може, а то може навсякъде, било чрез борба с/у шльокавицата).
  Така че – нека го сложим там (на фса-бг).
  Калояне – идеята за HowTo никак не е лоша, дано имаш време да го напишеш. Готов съм да помагам с проверка за грешки, предварително четене и т.н.

 10. Калояне, нищо не пречи това да е инициатива на сдружението. Вярно е, че това не е пряко свързано с целите му и популяризирането на свободния софтуер, но това е само на пръв поглед. Факт е, че именно хората използващи свободен софтуер сме по-критични и към себе си и към останалите ИТ-ползватели. Факт е, че кирилица, кодирания и всичко останало се поддържат по-прецизно и пълно именно в света на свободния софтуер. А и факта, че именно ние си позволяваме да се изкрещим и за този проблем е повече от показателен за това, че именно на нас ни пука. Затова не мисля, че това е нещо, от което общността ще се разграничи или ще и навреди. Напротив – мисля, че имиджът е добър!

 11. Всъщност както писах лично на Калоян може би той е по-прав от мен. Мислех си, че ако една идея е добра бих я подкрепил даже и да я намеря на сайта на Майкрософт, но може би не всички така реагират… и можем да вземем да загубим твърдия електорат на MacOS, Windows, OS/2, whatever.
  Така, че май е по-добре да е другаде, а винаги може, който иска да я подкрепи.

 12. Да, за такива неща си говорихме преди доста време. Дали ще има такава инициатива или не … божа работа. Ако не ме лъже спомена имаше такава инициатива на няколко преподавателя от софийския университет.
  Както и да е. Исках само да ви кажа, че ШЛЬОКАВИЦА в северна България (все още с главна буква) наричат някаква ракия. Така, че да не стане объркване и после защо българското Linux общество криволичело по правия път…

 13. Ти би ли хостнал идеята? Или да питаме Никола, ако смяташ че някой може да погледне на това като на "посегателство"?

 14. хм, аз днес качих на сайта на ССС страничка http://fsa-bg.org/6lyokavitza.html Не следя толкова активно коментарите на сайтовете, които иначе следя ;);Р
  Ако/когато се направи нещо друго, няма проблем да я махнем, аз ще укажа промяната на сайта си. 😉

 15. Аз предлагам обаче да концентрираме работата в http://6lyokavitza.org

  Ако се разпилеем в множество сайтове няма да свършим нищо – всеки ще си има своя версия и трудно ще синхронизираме нещата. Затова призовавам даже и тук да не линквате нещата. Сайта там вече работи и ще се обновява читаво и навреме.

 16. Реших да последвам идеята ви и да се опитам да накрам 60-тина души, водещи се за интелигентни и разбрани хора да пишат на кирилица. Получавам писма заедно с тях, като и аз съм в списъка на получателите. Става въпрос за Студентски Съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Ето какво пратих аз на всички тях:

  Sent: Friday, April 30, 2004 1:51 AM
  To: students
  Subject: Re: [FMIstudents] Sybitiq i konkursi

  Здравейте
  Хайде научете се да пишете е-мейли и да ги събирате в по-малко думи 🙂 Това първо.
  Второ измислете ден, в който ше ги пращате и пращайте максимум веднъж в седмицата. Иначе се получава СПАМ (Съжалявам, че го казвам, но дори писмата, които се опитват да ми рекламират Виагра идват по-рядко)!
  И трето, пишете на кирилица! Ако като хора с достатъчна култура в компютърните науки не можем да прочетем/напишем едно писмо на кирилица, на къде сме тръгнали?! Информация за е-майли на кирилица прочетете на http://www.6lyokavitza.org/

  Чао за сега!

  P.S. Ако не отговарям на писмата Ви – погледнете тук: http://6lyokavitza.org/mail

  И вече получих два отговора, ето ги и тях, аюкато няма да си позволя да споменавам кои са подателите им:
  Номер 1:

  Koi si ti?
  Ili tova e SPAM?
  I ot kyde imash dostyp do tezi e-maili?

  Номер 2:
  Message
  Здрасти,

  Това писмо се нарича СПАМ!!!

  Поздрави,

  Това е, изводите от вас! 🙂

Вашият коментар