/ Apple

Цветна калибрация на iPad със SpiderGallery

Таблетът на Apple е страхотен фотографски инструмент. Дори първият iPad, който си няма камера е изтръгнал не едно „Уау!“, когато съм показвал фотографии на неговия прекрасен дисплей. Смешно или не, но дори скучна бизнес-презентация върху iPad изглежда поне два пъти по-пленителна, а пък какво остава за фотографско портфолио.

И макар iPad да има наистина чудесен дисплей и за него да има купчина фотографски приложения, включително как да го използвате като референтна сива карта, до днес нямаше приложение или начин да сте сигурни, че цветовете на този прекрасен дисплей са наистина верни. От няколко часа това вече не е така. Ако имате Spyder от Datacolor за да поддържате верен цветен профил на компютърните монитори, с които разглеждате или обработвате фотографии (цената му е сравнима с тази на евтин обектив, не е сериозно да имате фотографски претенции и да нямате колориметър), с него вече можете да калибрирате и дисплея на своя iPad. При това много бързо и лесно.

Нужно е да инсталирате безплатното приложение SpyderGallery от AppStore, чието име подсказва, че можете да го използвате и като viewer за разглеждане на снимки, но с негова помощ можете да калибрирате и дисплея на iPad. Нужно е обаче и още едно приложение – понеже Spyder-а остава вързан през USB към вашия десктоп – там също трябва се инсталира SpyderGallery сървърче, с чиято помощ протича калибрационния процес. То също е безплатно и има версии за Mac и Windows.

Ето колко лесно е всичко:

  Моят iPad е вече калибриран и снимките през SpyderGallery изглеждат още по-живи и истински. А ако си имате Spyder всичко останало ви е напълно безплатно и отнема само 5 минути.

Продукти на Datacolor в България, съответно и Spyder, можете да купите от BVIPhotoVideo.com.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

Инженер, IT експерт, предприемач и блогър. От време на време - запален фотограф. Фен на книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Повече
Етикети: Apple, Технологии, Фотография
Цветна калибрация на iPad със SpiderGallery
Сподели

Абонамент за yovko in a nutshell