На пресконференцията в БТА някой попита как сме пресметнали, че новата сделка на ДА с MS ще е около 60 милиона. Е, сбъркали сме малко – 68 760 000 лв без ДДС е цената на 60 000 пакета Vista + Office и още 2 674 100 лв без ДДС са 2000 лиценза за Windows сървър.

Само за справка – отваряме сайт на произволен компютърен магазин – харесах си този, че има и двата продукта на едно:

 • MS Win Vista Business – 219 лв
 • MS Office Basic 2007 – 295 лв

Ако допуснем, че мога да събирам, това дава 514 лв без ДДС. О, какъв съм глупав, разбира се, че държавната администрация не може да използва толкова скромни версии на Microsoft. Министър Василев не може да отличи разликите между едно и друго решение, но явно министерството му е добре запознато с разликите в продуктите на MS, знае на коя от версиите пасиансите работят най-добре или пък… пазарува само най-доброто за себе си… Няма да жалим държавни пари, я…

 • MS Vista Ultimate – 294 лв
 • MS Office Pro 2007 – 470 лв

Пак събираме и получаваме… 764 лв без ДДС, ако си купим комплекта от магазина по-горе като простосмъртни люде…

Иначе 68 760 000 лева, разделени поравно на 60 000 комплекта Vista+Office обаче дава 1146 лв без ДДС, които плаща държавата ни (пазарувайки на едро!) от обичайните си доставчици ЦАПК Прогрес. А с насрещната си оферта Стемо направо са се напъвали да не спечелят…

Иначе всичко е точно, че даже прозрачно – офертите са отворени публично… и всичко е толкова прозрачно… ясно…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Да му се не види… Човек като се залиса с математика… Случайно или не… ако сложим надценка 50% на приблизителната пазарна цена от 764 лв се получава точно 1146 лв.

  Отговор

 2. Не ме учудва сделката. Можеше и по-зле да е. Тази е направо в интерес на данъкоплатците…

  Отговор

 3. Йовко Йовков 11 декември 2007 в 18:47

  Не, не си прав. Не можеш да смяташ…
  Тези 50% не са надценка, а комисионна. Надценката е разликата в цените на дребно и на едро…

  Отговор

 4. Или 18-20 милиона лева разлика… А Стемо явно са калкулирали и безплатната Кирила, нали била част от офертата. В няколко коментара в блог-а на дзвер се хвърля светлина и върху друга нашумяла вчера и днес държавна поръчка. Не че не си го знаем…

  Отговор

 5. Ех… направо не знам какво да кажа. Да беше 2-3-4-5 пъти, да седнеш и да се възмутиш, ама то е постоянно и просто човек започва да махва с ръка, да тегли една лека и да отминава. Или заминава, в зависимост от останалото търпение.

  Тази гавра с нашите пари напомня на търга за стола на Министерски съвет, продължил 30 секунди. Колкото да се спазят изискванията на закона. И нищо не можеш да кажеш, защото законът е спазен.

  Някой да има опит в правенето на ТНТ/хексаген/нитроглицерин? :)

  Отговор

 6. Деян Стойков 11 декември 2007 в 21:51

  Проблемът наистина е в твоя телевизор, но ти куца не смятането, а изборът на началните величини. Твоята сметка включва само цени за закупуване. На практика поръчката на МДААР е за 3-годишен наем + закупуване на актуалната версия след изтичане на наема.

  Отговор

 7. yovko, сравнението ти е некоректно.
  Това, което ти продават „стилтех“ на линка, който си посочил, са ОЕМ лицензи, които не би трябвало да се продават отдлно от компютри, не могат да се прехвърлят (например при замяна на компютрите) и са без поддръжка (или, ако са купени заедно с компютри, продадени от „стилтех“, с поддръжка от тази фирма, а не от MS). Не е и съвсем за забравяне и разсроченото плащане за 4 години, обучението и т. нар. Software Assurance benefits, както и възможността за ъпгрейд до последна версия преди изтичане на договора. Което съвсем не значи, че това е най-добрата възможна сделка, но това е друга тема..

  Отговор

 8. В такъв случай да си купим още толкова лицензи. Щом е такава далавера… Другото питане, на което така и не чух смислен отговор беше къде отиват тогава ОЕМ лицензите, когато ДА пазарува компютри?…

  Отговор

 9. Аз викам, да започнем отсега да им събираме с`тинки за нов хардуер. Че като дойдат Вистите…

  Отговор

 10. По принцип съм защитник на идеята да се изкорени MS от държавната ни администрация.. но след един дълъг ICQ спор.. който даже в един момент прерастна във класиката „windows .Net developer vs. linux system administrator“.. се стигна до няколко въпроса на които не успяхме да намерим отговор в разъжденията си.

  Значи като цяло притеснението на приятелчето което защитава windows е че в крайна сметка като се подпише договор между държавата и microsoft .. и ако се получи все пак някакъв гаф.. на държавно ниво.. било то hackers.. viruses или каквото и да е.. има там една компания – собственик на внедрения продукт която би трябвало да поеме някаква отговорност за цялата работа. Интересно ми е това ли е механизма по който става цялата работа, тъй като ми се струва че разглеждаме само една част от нещата – съответно най-очевидната.

  И следва чисто юридическия въпрос. Ако нещо се случи… от кой ще се търси отговорност. Лично аз смятам че при форсмажорни обстоятелства (разглеждане на пълни с вируси порно сайтове там някъде между пасиансите) няма как някой да поеме отговорност и да плаща глоби за държавата ни. Какво казва закона при това положение? И съответно ако се избере Linux… кой е собственика му? Или виновни са само интеграторите на системите и администраторите които ги поддържат.

  Знам че цялата тази работа може да ви звучи тъпо но.. това са аспекти за които никой не говори тъй като всеки умира да завижда как някой има възможност да се набута със 50% комисионна. Не че защитавам някого но така се изпускат детайли.

  И другия въпрос.. който е базиран на този пост.. и на новината във linux-bg:

  http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=399133695

  Значи имаме обществена поръчка и се явяват 2 фирми които казват.. така и така ще купим еди колко си Windows-а.. едните казват една цена.. другите още по-голяма за едно и също нещо. Моите подозрения са че просто участниците предварително са се договорили по някакъв начин.. тъй като са нужни минимум двама за да се проведе търга.

  И въпроса ми е.. добре.. след като толкова много искаме Linux в държавната администрация… къде е фирмата или консорциума която да се яви на търга с това предложение?!

  Дано не е това което си мисля и просто да се окаже че наистина не съм запознат с нещата защото това би означавало 2 неща:

  – тарикатите във властта крадат парите на данъкоплатците
  – хората които предлагат разумната алтернатива не правят нищо освен да увеличават размера на базите на форумите и блоговете си

  Отговор

 11. Деян Стойков 12 декември 2007 в 2:10

  Ти имаш ли информация колко такива има? Големите доставки със сигурност не включват лицензи, така че преобладаващата част от машините със сигурност са дошли като голо желязо или с преинсталирана безплатна ОС. Останалите (най-вече лаптопи) биха могли и би трябвало да бъдат извадени от бройката още когато ведомствата са изпращали информация за необходимите лицензи. Ако все пак някъде са били толкова неориентирани, че да се окажат с по два лиценза за компютър, за това едва ли е виновен Н. Василев.

  Отговор

 12. Постинг на Вени Марковски, който обобщава всичко много добре в digg.com. Съжалявам, че нямам време да го преведа. Digg-нете го колкото може повече. Благодаря.
  http://digg.com/politics/Bulgarian_Government_abuses_taxpayers_funds_to_pay_MS

  Отговор

 13. Въпроси към Деян и Сашо:
  – Ще има ли нова версия на Windows след 4 години? Аз лично се съмнявам.
  – Имаше ли нова версия в края на предишния договор? (това е риторичен въпрос – отговорът е „не“)
  – За какво обучение говорите, след като поръчката е само за доставка на софтуер?
  – Можете ли да посочите какви точно software assurance benefits са получили по сегашния договор в МДААР?
  – Сметките на Йовко – правилно, смятал е ОЕМ; ако държавата се беше договорила с „Майкрософт“, цените щяха да са значително по-ниски от тези на ОЕМ.

  За повече конкретни данни – моя блог: Най-голямата далавера в областта на ИТ в България е вече факт!

  Отговор

 14. afx, не може да се яви никой предлагащ решение с отворен код, когато в поръчката пише конкретен продукт на Microsoft – нали за да продадеш нещо някому, той първо трябва да го поиска… Хайде да не си приказваме на вятъра и да впрягаме каруцата пред коня. Никога до този момент не е имало запитване за нещо подобно – съответно затова не се е появило и предложение. Няма и да имаме open source бизнес в България докато няма пазар за open source – просто и ясно. Когато има запитване за такова ще се появят и хора, които ще оферират и ще го направят, поддържат и носят отговорността за него.

  Деян, нямам информация за конкретни бройки – аз от около 6-7 години се опитвам да получа официално нещо далеч по-простичко – какво е описанието на типично работно място, което да бъде преобразувано в такова с отворен код – няма такъв отговор – последният обещал спецификация беше Юрий Алкалай онзи ден. Да видим – засега нищо…

  Почти не се сещам за доставчик на PC хардуер, който да продава компютри без OEM Windows. След като на пазара има начин да се купуват по-евтини OEM лицензи, защо не се ползва тази опция – резонен въпрос, не мислиш ли… Дори държавата да не се беше напъвала да преговаря за отстъпки с MS. Хей, ако тръгна да пазарувам 60000 броя от каквото и да е – вафли дори – знаеш ли за какви отстъпки ще стигна да преговарям. А софтуера, който има в себе си гигантски процент uplift знаеш ли колко ще натисна да ми discount-нат… Зарежете моите сметки – дори цената да е пазарна, пак е срамно, че няма отстъпка за количество. Срамно е, че има недопуснати алтернативи. И не трябва да бъде простено на МДААР – през деветте кръга на ада трябва да минат за да си изстрадат такава сделка, а твърде малко гърч им се случва. И хич не ми пука дали е виновен министър ни Василев съгласно закона – аз го обвинявам за себе си в недържавническо мислене и тесногръдие – не знам дали клишираните политици ни доведоха до тинята, в която живеем, но със сигурност липсата на поглед напред, на хора с мисия, е една от причините да продължаваме да живеем в клоаката, която продължава да е държавата ни.

  Обучението… обучението е по основна компютърна грамотност (в общия случай) – със същото обучение нормално интелигентен човек ще заработи на всичко. Имам опит – не говоря на вятъра, обучавал съм хора (част от които на възраст, че е могло да са ми деца, а други лели или баби дори), внедрявал съм далеч по-сложни решения от тези, за които ДА някога ще си помисли дори. На хората им трябва побутване нищо повече…

  Онзи ден се спрях около рафта за учебници на голяма софийска книжарница. Разлистих около 4-5 учебника по ИТ за различни класове – похвално е, че има такъв предмет, срамно е, че вътре всичко е обяснено с примери от Windows сякаш друго не съществува. Ето до то такива странични ефекти води танцът на държавата ни с MS. Тези деца ще поемат още едно клише в съзнанието си – ще си мислят, че знаят много, а то ще е малко… Ще се репчат, че са голяма работа. Даже и награди и конкурси ще печелят, може и никога да не излязат от Матрицата… А IT не е само MS – никога не е било и никога няма да бъде…

  Software Assurance… не ме карайте да се търкалям от смях… Утре ако MS bundle-оват полет до Луната към Next Generation Prima Vista Hyper-sexy edition и него ли ще си напазаруваме?…

  Изобщо пък колко пъти сте останали доволни от support-а на Microsoft – аз съм го ползвал три пъти – не искам никога повече да ми се случва. A propos, не съм останал доволен от support-а на който и да е софтуерен продукт, за който някога съм имал опцията за някакъв (какъвто и да е) support… Не само на MS… Support-а звучи добре до момента докато не се наложи да го използваш.

  Отговор

 15. yovko, напълно съм съгласен с теб. Като цяло, тази сделка е поредното арогантно заплюване в лицето на данъкоплатеца от страна на ДА и правителството. Не, че това не може да се случи другаде по света – може, но само веднъж, след което министъра ще бъде „издухан“ от медиите на следващия ден. Къде са българските журналисти – имат ли право да се нарекат така, или са просто драскачи на евтини историйки. Къде е данъкоплатеца – докога ще се държи като дойна крава, която само мучи като й вземат сеното?
  От някъде всичко трябва да започне – ние сме тези, които виждат проблема най-ясно. Да направим кампания, която да хвърли светлина върху проблема, да предизвикаме медиитте – не трябва само да пишеме по форумите, всичко е напразно иначе.
  Вижте съседна Македония – цялото образование преминава на FOSS. Всичко е възможно, дори и на Балканите.

  Отговор

 16. Мда, журналистите виновни. Ами, като не ги нахраниха… На прав крак там някакви кафенца само раздаваха… Ааааа…. безобразие! Аз пък питам къде бяха всички пишещи по блоговете? Да видим как ще се развият нещата със сезирането на прокуратурата.

  Отговор

 17. yovko – да.. точно нещо такова очаквах да прочета. Значи до колкото разбирам независимо каква операционна система се използва, отговорността е изцяло при хората които я интегрират и поддържат.. а не на компанията – производител. Не че аз лично се съмнявам във гъвкавостта на отворения код.. но просто възникна въпрос и исках да използвам коментарите към post-а ти за да се изясни този момент. :)

  Пък.. щом е бил поставен въпроса конкретно за оферти за точно определена система, както казваш.. то жална ни майка :(

  Отговор

 18. yovko, аз посочих неточност – сравняваш ябълки с круши. Няма да коментирам дали крушите или ябълките са по-добри, по-евтини или дали пазарната им цена е такава или онакава. Твоята (Марковски не го коментрам) позиция би изглеждала по-сериозно, ако сравняваш с цени, постигнати по подобни сделки от други администрации. Между другото, MS изисква _винаги_ да имаш ОЕМ лиценз отдолу, т.е. всички volume сделки са за ъпгрейд върху ОЕМ. А, и са за т.нар. enterprise desktop, т.е. Windows и Office заедно.

  Отговор

 19. Моята позиция е ПРОТИВ по далеч по-комплексна дефиниция – ако тръгна да споря истински цените ще са сред последните ми аргументи. Просто в конкретния случай правят впечатление. Иначе сравнението на ябълки с круши е типичен похват в бранша… Омръзна ми да се боря с него – очевидно по-ефективно е като го прилагаш. А аз само показвам, че има такива цени на пазара – какво – не е вярно ли?… Не е вярно, че могат да се постигнат ли?…

  Иначе днес Стемо оферират Черчевета за над 1300 лв парчето (без включен безплатен компютър)… Интересно ми в този ред на мисли дали и миналия месец цените са били такива?…

  Отговор

 20. Стемо - служител 12 декември 2007 в 21:41

  Ех няма да успеем да спечелим конкурса от СТЕМО. Колко жалко май няма да има премии за Коледа (то и миналата година нямаше :( ). Колко жалко – няма да има пари да се купят още няколко джипа за да се возят шефовете удобно в софийските задръствания.
  Ама знае ли човек току виж и да спечелим конкурса ако сме бутнали повече пари от ЦАПК Прогрес на някой от Комисията. Тогава може и да вземем по 50 лв за коледа :) и ще останат парички за 10-тина нови джипове + 2-3 БМВта.

  Отговор

 21. Далеч съм от мисълта, че ще има някаква адекватна реакция на прокуратурата. Това което може да последва е един търг за хардуер (сещате ли се кой ще го спечели), при който ще се купуват работни станции на цени от 10,000 лв за бройка…

  Отговор

 22. Малко IT – много бизнес…

  Отговор

 23. Аз си задавам един друг въпрос – относно прозрачността на разходите по сделката. Даже и да предположим, че има включено обучение и Software Assurance във сделката – защо не се разбият плащанията по сделката – За софтуерни лицензи – еди колко си пари, за обучение – еди колко си пари, за SA – еди колко си.

  В момента какво се получава – плаща се една купчина пари за няколко неща (както твърдят защитниците на сделката), но няма никакъв контрол после колко точно обуение е извършено, колко инцидента са покрили от Software Assurance и т.н – съответно при следващата такава сделка да се изчисли колко точно е струвал един час обучение и колко един иннцидент от SA.

  Отговор

 24. http://www.technews.bg/info.php?id=6349

  Макар и да не дава пряка оценка на OpenOffice.org, Николай Василев е пределно ясен със завършека на писмото: „Това писмо все пак бях принуден да напиша на MS Word, за да могат повече хора да го отворят”…

  Имаме си ЗЛАТЕН министър и сега ще започнат да ни завиждат всички! :D:D:D:D
  Как може да ни управляват такива дечица… опа, хора ? :D

  Отговор

 25. Има си термин за управляващи като нашите – клептократи.
  http://en.wikipedia.org/wiki/kleptocracy

  Не виждам изход от ситуацията, освен като гласувам с краката си, емигрирайки.

  Отговор

 26. Ей сега попаднах на следната новина; с други думи – как го правят другите:
  http://ap.google.com/article/ALeqM5gK-eb7SFzG8QLvOOlfdt_cPMnFmwD8TGNLJ80

  Холандското правителство, за разлика от нашето, преминава на Open Source платформа. Очаква се да спестяват по $8,8 милиона на година. Тези които ползват MS Office ще трябва да си инсталират OpenDocument plug-ins. Лоша седмица за Майкрософт.

  Отговор

 27. Аз попаднах на същата новина през CNN и даже вече пуснах кратка бележка.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо