Използвай ODF

Използвай ODF

ODF е абревиатура, която се разписва като Open Document Format и представлява файлов формат за съхранение на офис-документи – такива са електронните таблици, презентациите, диаграмите или създаваните от текстообработващи програми писмени документи или на практика това са файловете, с които работим всеки ден. ODF е базиран на модерния в последните години XML и е създаден от технически комитет на организацията OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) по напълно отворен модел, приемайки бележки, коментари и идеи от много компании, организации и експерти от целия свят. Основатели на организацията са няколко от най-големите IT компании в света, а членове, спонсори или участници са почти всички IT фирми на съвременния свят. След като дефинира спецификациите на ODF, организацията OASIS го внесе за одобрение в Международната организация по стандартите ISO и през миналата 2006 година той бе одобрен за международен стандарт за файлов формат за офис-документи под номер ISO/IEC 26300:2006. Спецификациите са отворени и свободни от всякакви авторски права и запазена интелектуална собственост, публикувани са и са публично и безплатно достъпни за всички заинтерсувани.

Причината да бъде създаден ODF е осъзнаването на индустрията, че общ, поддържан от всички стандарт ще улесни живота както на потребителите, така и на самата индустрия по отношение на преносимостта на данните, съхранявани в множество различни офисни файлови формати. Ако всички използваме ODF няма да има значение кой с каква операционна система работи и каква програма за електронни таблици или текстообработка използва. Всички ще имаме общ формат, в който лесно да съхраняваме и обменяме документите си. ODF вече се поддържа от много софтуерни компании в техните продукти – OpenOffice.org, StarOffice, NeoOffice, IBM Lotus Symphony, IBM Lotus Notes, kOffice, Google Docs и още много други.

Какво е нужно за да използвате ODF още днес? Всъщност нищо повече от желание да започнете да говорите с всички на един общ език и да решите да го направите.

  • Ако сте потребител на някоя Linux платформа или други UNIX-подобни операционни системи като FreeBSD навярно нямате никакви проблеми с това, доколкото цялата ви система идва готова с вградена поддръжка на ODF. Вие вероятно вече използвате OpenOffice.org или kOffice и този текст не ви казва нищо ново. Просто започнете да създавате и запазвате файловете си в ODF формат ако още не сте го направили. И когато някой ви поиска документ в различен формат понеже не знае как да отвори и прочете този – не му давайте наготово конвертиран файл, защото е по-лесно така, а му обяснете защо е по-добре и той да започне да използва ODF и как (това следва за другите OS) или му покажете този текст. Покажете му, че е лесно, улеснява кореспонденцията и обмяната на файлове и всички ще имаме една пречка по-малко да се разбираме по-добре без значение какви компютри и приложения използваме.
  • Ако сте потребител на Microsoft Windows и MS Office за съжаление не разполагате с готова поддръжка на ODF, въпреки че Microsoft е спонсор и участник в OASIS и започна наравно с всички работа по ODF, но в последствие се оттегли, предпочете да разработва свой нов формат и към момента няма изгледи MS Office да поддържа ODF в близко бъдеще. Това обаче не е проблем. Имате две възможности. Едната е да инсталирате създадения от Sun ODF Plugin за Microsoft Office и да започнете да създавате и съхранявате файловете си в ODF формат. Тази опция е подходяща за всички, които са свикнали с MS Office и не искат да се разделят с него или пък фирмената практика в компанията за която работят налага употребата на MS Office. Другата възможност е да си инсталирате свободния, прекрасния и безплатния пакет OpenOffice.org, който поддържа ODF по подразбиране. Ще свикнете бързо с него, дори много бързо ще оцените различни удобства – като например прекрасния експорт към PDF документи. Обяснявайте на всеки, който се чуди защо предпочитате да използвате ODF и помогнете на колегите и приятелите си да „заговорят на общ език“ с вас и останалия свят. Нима не е по-лесно да говорим един език?… Защо не опитате да обясните и на шефовете си, че използването на ODF като вътрешнофирмен стандарт също е много добра идея?
  • Ако сте потребител на Mac OS X и вече ползвате новата версия Leopard, ще имате поддръжка на ODF в QuickLook (преглеждайки файловете си) и TextEdit, но за съжаление iWork все още не поддържа ODF към този момент от време, а Apple е компания която трудно издава какво планира в едно или друго отношение. Но отново нямате проблеми да използвате ODF файлове и върху тази платформа. Даже пак имате няколко опции – най-близката до повечето закоравели Mac-потребители е да използват безплатния NeoOffice. Това всъщност е пълнофункционален офис-пакет, базиран на OpenOffice, но доведен до класическо Mac-приложение, което стои по-добре и native в типичната Mac OS X среда. Другата възможност е да инсталирате самия OpenOffice.org, който върху Mac OS X работи в X11 обкръжение. Все още OpenOffice.org няма стабилна native версия за Mac – върху такава се работи, кодовото и име е Aqua, но към момента на писане на този текст не е препоръчително да я използвате, тъй като не е завършена. Между другото никак не е лоша идея да драснете два реда на Apple, че искате да добавят ODF поддръжка в iWork.
  • Ако нямате офис-пакет, а само браузър или работите през интернет-таблет, тънък клиент или някакво мобилно устройство можете да ползвате Google Docs, където безгрижно можете да експортирате документите си в ODF (OpenOffice) формат.

Използвайте ODF файлове – лесно е – нямате никакви пречки да го правите – нужно е само желание! Това е прекрасен, отворен формат, одобрен и като международен стандарт, създаден за да общуваме и ние и системите ни по-лесно – за да сме различни, но и да се разбираме. Така вашите документи ще са готови за работа с всеки офис-пакет.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България