ODF е абревиатура, която се разписва като Open Document Format и представлява файлов формат за съхранение на офис-документи – такива са електронните таблици, презентациите, диаграмите или създаваните от текстообработващи програми писмени документи или на практика това са файловете, с които работим всеки ден. ODF е базиран на модерния в последните години XML и е създаден от технически комитет на организацията OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) по напълно отворен модел, приемайки бележки, коментари и идеи от много компании, организации и експерти от целия свят. Основатели на организацията са няколко от най-големите IT компании в света, а членове, спонсори или участници са почти всички IT фирми на съвременния свят. След като дефинира спецификациите на ODF, организацията OASIS го внесе за одобрение в Международната организация по стандартите ISO и през миналата 2006 година той бе одобрен за международен стандарт за файлов формат за офис-документи под номер ISO/IEC 26300:2006. Спецификациите са отворени и свободни от всякакви авторски права и запазена интелектуална собственост, публикувани са и са публично и безплатно достъпни за всички заинтерсувани.

Причината да бъде създаден ODF е осъзнаването на индустрията, че общ, поддържан от всички стандарт ще улесни живота както на потребителите, така и на самата индустрия по отношение на преносимостта на данните, съхранявани в множество различни офисни файлови формати. Ако всички използваме ODF няма да има значение кой с каква операционна система работи и каква програма за електронни таблици или текстообработка използва. Всички ще имаме общ формат, в който лесно да съхраняваме и обменяме документите си. ODF вече се поддържа от много софтуерни компании в техните продукти – OpenOffice.org, StarOffice, NeoOffice, IBM Lotus Symphony, IBM Lotus Notes, kOffice, Google Docs и още много други.

Какво е нужно за да използвате ODF още днес? Всъщност нищо повече от желание да започнете да говорите с всички на един общ език и да решите да го направите.

 • Ако сте потребител на някоя Linux платформа или други UNIX-подобни операционни системи като FreeBSD навярно нямате никакви проблеми с това, доколкото цялата ви система идва готова с вградена поддръжка на ODF. Вие вероятно вече използвате OpenOffice.org или kOffice и този текст не ви казва нищо ново. Просто започнете да създавате и запазвате файловете си в ODF формат ако още не сте го направили. И когато някой ви поиска документ в различен формат понеже не знае как да отвори и прочете този – не му давайте наготово конвертиран файл, защото е по-лесно така, а му обяснете защо е по-добре и той да започне да използва ODF и как (това следва за другите OS) или му покажете този текст. Покажете му, че е лесно, улеснява кореспонденцията и обмяната на файлове и всички ще имаме една пречка по-малко да се разбираме по-добре без значение какви компютри и приложения използваме.
 • Ако сте потребител на Microsoft Windows и MS Office за съжаление не разполагате с готова поддръжка на ODF, въпреки че Microsoft е спонсор и участник в OASIS и започна наравно с всички работа по ODF, но в последствие се оттегли, предпочете да разработва свой нов формат и към момента няма изгледи MS Office да поддържа ODF в близко бъдеще. Това обаче не е проблем. Имате две възможности. Едната е да инсталирате създадения от Sun ODF Plugin за Microsoft Office и да започнете да създавате и съхранявате файловете си в ODF формат. Тази опция е подходяща за всички, които са свикнали с MS Office и не искат да се разделят с него или пък фирмената практика в компанията за която работят налага употребата на MS Office. Другата възможност е да си инсталирате свободния, прекрасния и безплатния пакет OpenOffice.org, който поддържа ODF по подразбиране. Ще свикнете бързо с него, дори много бързо ще оцените различни удобства – като например прекрасния експорт към PDF документи. Обяснявайте на всеки, който се чуди защо предпочитате да използвате ODF и помогнете на колегите и приятелите си да „заговорят на общ език“ с вас и останалия свят. Нима не е по-лесно да говорим един език?… Защо не опитате да обясните и на шефовете си, че използването на ODF като вътрешнофирмен стандарт също е много добра идея?
 • Ако сте потребител на Mac OS X и вече ползвате новата версия Leopard, ще имате поддръжка на ODF в QuickLook (преглеждайки файловете си) и TextEdit, но за съжаление iWork все още не поддържа ODF към този момент от време, а Apple е компания която трудно издава какво планира в едно или друго отношение. Но отново нямате проблеми да използвате ODF файлове и върху тази платформа. Даже пак имате няколко опции – най-близката до повечето закоравели Mac-потребители е да използват безплатния NeoOffice. Това всъщност е пълнофункционален офис-пакет, базиран на OpenOffice, но доведен до класическо Mac-приложение, което стои по-добре и native в типичната Mac OS X среда. Другата възможност е да инсталирате самия OpenOffice.org, който върху Mac OS X работи в X11 обкръжение. Все още OpenOffice.org няма стабилна native версия за Mac – върху такава се работи, кодовото и име е Aqua, но към момента на писане на този текст не е препоръчително да я използвате, тъй като не е завършена. Между другото никак не е лоша идея да драснете два реда на Apple, че искате да добавят ODF поддръжка в iWork.
 • Ако нямате офис-пакет, а само браузър или работите през интернет-таблет, тънък клиент или някакво мобилно устройство можете да ползвате Google Docs, където безгрижно можете да експортирате документите си в ODF (OpenOffice) формат.

Използвайте ODF файлове – лесно е – нямате никакви пречки да го правите – нужно е само желание! Това е прекрасен, отворен формат, одобрен и като международен стандарт, създаден за да общуваме и ние и системите ни по-лесно – за да сме различни, но и да се разбираме. Така вашите документи ще са готови за работа с всеки офис-пакет.

Накратко за Йовко Ламбрев

ИТ и Интернет експерт, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Чета този пост около 2 минути след като сам останових, че имам преглед на ODF файлове в QuickLook под Mac OS X 10.5, много приятна изненада!

  Отговор

 2. Йовко, като по-запознат в продуктите на IBM, какво би казал за Linux версията на Lotus Symphony?

  Спомням си, че моят първи IBM компютър (486) от началото на 90-те идваше с този Lotus-ки офис пакет (макар името тогава да беше друго), и бях сравнително доволен. Ползвах го някъде докъм ’97, ’98 година.

  Отговор

 3. Владо, срам не срам – още не съм смогнал да го пробвам. Дръпнал съм си го, но не съм го пускал оше…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *