Joi Ito в България

Joi Ito в България

Joi Ito е име, което незаслужено не е особено популярно сред българските блогъри, а всъщност неговият блог е един от най-четените в световен мащаб. Като той не само е един от най-популярните блогъри, един от пионерите нa блогосферата, а и един от първите в твърде много начинания, свързани с глобалната мрежа Интернет.

В началото на деветдесетте години дава под наем банята си за създаването на първата точка на присъствие (POP) на IIKK в Япония. Американската IIKK (или Intercon International, по късно част от PSINet) е първият комерсиален доставчик на Интернет в Япония, а Joichi Ito става първият жител на Токио със 128К наета линия в тоалетната си. През 1993 с приятелите си, с които в последствие основава компанията Eccosys, купуват стар Sun SPARC 1+ сървър, който инсталират с тогавашния NCSA web server и пускат едни от първите web-сайтове в Япония. Създава join venture компанията Digital Garage и я слива с Eccosys като на практика тази компания пионер дефинира посоката на развитие на Интернет бизнеса в Япония и до сега. Digital Garage създава Infoseek Япония, която Ito оглавява, напускайки компанията майка, и която малко преди това е спомогнала появата на PSINet, а и до днес е замесена в големи проекти като Zope например.

След големите промени около Infoseek (придобита от Disney, в последствие препродадена, а сега превърната в go.com) Joi Ito се концентрира около собствената си компания Neoteny.

В момента той е Manager International Operations на блог-търсачката Technorati, ръководи японската част на Six Apart, компанията създател на една от най-популярните blog-CMS MovableType, член е на борда на Creative Commons, фондацията MetaBrainz и Technorati Япония. От 2004 година е член на борда на ICANN, а от 2005 на бордовете на Open Source Initiative и Mozilla Foundation.

Въпреки няколкото си недостатъчно настоятелни опити да се дипломира (благодарение на един, от които е съквартирант с Pierre Omidyar – създателят на еBay), в момента завършва докторантура по бизнес администрация с фокус върху подаръчните икономики.

В момента живее в Япония заедно с приятелката си. Водач е на клан във виртуалното общество на играта World of Warcraft и е гражданин, населяващ виртуалния свят Second Life, за който специално е създадена фамилията Ito. Чрез неговия блог е и сътрудник на Metroblogging Токио. Той без съмнение е един от хората, за които може да се твърди със сигурност, че определено е жител на Интернет.

Joichi Ito ще бъде няколко дни в България по покана на Интернет общество. Всички желаещи могат да се срещнат и да разговарят наживо с него на 25 октомври 2006 (сряда) в 65-та аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 17:30 часа.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България