Как да отключим сами MTel Hotspot (Е5832)

Как да отключим сами MTel Hotspot (Е5832)

В продължение на предишната тема за отказа на Mtel да отключи собственото ми устройство, след като договорът ми към тях е изтекъл… след около 20-30 минути ровене с Google и още толкова време за извършване на firmware-ен ъпгрейд и разкодиране, устройството, наречено MTel Hotspot 3G Wi-Fi (Mi-Fi), което всъщност е Huawei E5832, е вече отключено и свободно за ползване с карта от абсолютно всеки оператор.

В Интернет могат да бъдат намерени доста начини и инструментчета това да бъде направено. Реално задачата се свежда до това да бъде намерен верният отключващ код за конкретната бройка (зависи от IMEI номера му). След което е нужно едно щракване с мишката и устройството е свободно.

Как се намери кода, обаче, е по-сложната задача. Има сайтове, които го генерират на база IMEI (понякога тази услуга се продава). Има други tool-чета, като това на Zibri.org, които просто опростяват процеса до закачане на устройството по USB и натискане на Enter, но доколкото процеса по отключване остава напълно неясен, особено ако не протече според очакванията, аз не съм фен на такива изпълнения.

Отделно, броят опити за въвеждане на отключващи кодове е ограничен (до 5 или 10 – не запомних точно), а оказа се, че моята бройка фабрично (понеже аз не съм правил опити досега) е с изхабен лимит на такива опити. Хитро, нали… Не ме убеждавайте, че не е нарочно. Но и това се лекува – с префлашване на firmware-а.

Та в резюме, всичко, което е нужно е машина с Windows XP (аз дори ползвах виртуална, понеже нямам истинска), един USB порт, самото устройство и около половин час свободно време. Съвсем подробно упражнението е описано тук, като аз използвах за префлашване firmware от тук. Добре е да имате под ръка SIM-карта и от друг оператор за да се уверите, че сте успели да го отключите наистина, потребителя и паролата по подразбиране за настройка на web-интерфейса на рутерчето (admin/admin), SSID-то и ключът по подразбиране на wi-fi мрежата, която устройството създава (обикновено са залепени под батерията и след префлашването ще са ви нужни).

Между другото този подход трябва да работи за всички устройства от фамилията E583x, или поне за тези, известни на пазара към днешна дата.

Редно е все пак да кажа, че при подобни упражнения винаги има доза реален риск да прецакате устройството до степен, в която то да се превърне в напълно безполезна вещ. Това е риск, които всеки сам си решава дали да поеме. Enjoy!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България