Къде сбърка Nokia?

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.
 1. Неколко забележки:

  1. Докато не излезе иФоун сегментът на смартфоните беше единствено за бизнес потребители (с три изключения – нГейдж, нГейдж2 и неонод), които не искаха никаква промяна – факт е че до 2007 основните два конкурента на пазара на бизнес/смартфони Нокиа и МС имаха доста подобни операционни системи, защото никой от потребителите не искаше нищо ново. Функционалността, която бе необходима примерно беше неограничен брой контакти, да се получи некой мейл и подобни неща, при положение че държиш повече от половината пазар на бизнес телефони в подобен момент е безсмислено да правиш нова операционна система (въпреки че Нокиа го правеха с Маемо, защото имаха няколко свестни екзекютиви, които сега се разпръснаха примерно в ХП)
  2. Епъл имаха всички шансове да направят да кажем революционен продукт, защото тепърва излизаха на този пазар и за тях нямаше ограничения какво точно ще предложат
  3. В този момент и МС и Нокиа осъзнаха, че операционните им системи са по-назад от конкуренцията, особено в мрежовите възможности и потребителския интерфейс и двете компании решават да започнат на чисто (като всяка от компаниите поема по грешен път, особено Нокиа – при положение, че Маемо е 80% готова ОС за краен потребител, мениджмънта решава да заложи всичко на МееГо, което не е супер лошо решение, но и досега не им позволява да пуснат готов продукт)
  4. Малко по късно се появява Андроид, който необременен от нищо, може да изкопира иОС до степен реализация на това, което пазарът иска плюс някакви уникални неща. Това, че донякъде е на базата на линукс кърнъл им позволява да пускат различни по формат устройства със същата операционна система (нещо, което Симбиан откровено не може)
  5. Озоваваме се в днешни дни, МС със принципно модерна операционна система, но без нито един от големите производители, който да я използва за основна (т.е. 55$ за телефон лиценз срещу 0$ при андроид), а Нокиа с 3 различни ОС – Симбиан (кофти мрежа, слаб браузер, създаден през 90-те), Маемо (никак лоша ОС, но недостатъчно добра за краен потребител) и МееГо (същото, като дори няма продукт на пазара). Единствената логична стъпка за двете компании я видяхме вчера…
  Повечето хора виждат единствено проблемите на Нокиа, но за МС също нямаше никакъв подходящ ход с който да се борят с Андроид и иОС и е така от няколко години вече, ако не се бяха споразумели с Нокиа, можеха да си изхвърлят цялата мобилна стратегия и да се опитат да купят Епъл хехе

 2. всяка голяма компания е тромава. освен епъл, там джобс решава всичко лично и единия отдел не знае какво пише другия

  финландците имат перфектен хардуер. ако адаптират андроид ще са пак в лидерската група

  по американските сайтове пишат за техния пазар, там нокия са гола вода

 3. А, уви имаха много ходове дори и изненадващи (примерно закупуване на webOS).

  Можеха да форсират MeeGo/Maemo – няколко години и все още нямат пълен набор от продукти които да ги изпозват.

  Можеха да скочат на Android влака докато потегляше.

  Уви всичко е в минало време…

 4. Много добре казано Йовко! И аз около 15 години не признавах никаква друга марка за GSM дръжки освен Нокия и ми е чудно как успяха да се ***** толкова, но както казват католиците

  Sic transit gloria mundi.

 5. Преди година си мислех, че Nokia + Palm ще е страхотна комбинация, а и още го мисля. На пръв поглед 2 противоположни компании – едната със свежи идеи, другата консервативна, но едните ги бива в софтуера, а другите в хардуера. Сега Nokia няма да е поредната компания с андроид устройства, но за сметка на това ще е поредната с windows такива :-)

 6. Само не мога да се съглася, че потребителите не са искали нищо ново и че Apple е голяма компания. Apple може да е много скъпа компания, но още е малка и бива управлявана като малка. Иначе анализаторите само преди една година твърдяха, че потребителите не искат и таблети… Потребители се възпитават… и провокират.

 7. Ако говорим за брой служители, Apple никога няма и да бъде голяма. Стийв Джобс няма подобна визия за успешната компания, в „Inside Steve’s Brain“ се набляга адски много на това. Именно това е една от основните причини да е по-голяма от повечето/всички останали.

 8. Йовко,
  базирал си статията си на грешна основа. Нокиа не е сбъркала с това, за което пишеш, а с назначаването на този господин за президент: http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Elop
  Нима си очаквал нещо друго от финландска компания с шеф, дошъл от „Майкрософт“?

 9. Вени, този още няма 6 месеца в Nokia, а техните проблеми са от години. Пък и както казах за тях вече дори не ми е мъчно :-)

 10. Най-странното нещо в Нокия е ovi store. Абсолютно не вдявам защо производител на телефонни слушалки ще налага с мощна рекламна кампания подобно нещо.

 11. Нокия беше компания, известна с това, че може да прави уникално здрави, надеждни и дълготрайни телефони (все още използвам Нокия на 6 години с оригинална батерия, знам и за хора с 9-10 годишни Нокии в употреба) на изключително ниска цена (Samsung предлагат по-евтини, но ако се сметне TCO всъщност не са).

  По мое лично мнение, Нокия имаха 2 печеливши пътя:
  1) разработват собствена ОС, задължително open source, и се фокусират да предложат СВЯСТНА онлайн-услуга, свързана с нея, от която да печелят, предлагайки много услуги с добавена стойност (cloud services, content, storage, backup), таксувайки по долар-два и печелейки от обем. Ovi е недоразумение, Nokia PC Suite – също (както вече беше отбелязано).
  2) фокусират се единствено върху разработката на железен хардуер, и го комбинират с вече съществуващ железен софтуер – засега (освен iOS) единствено Android има бъдеще. Правят това, което Samsung и другите по-малки компании не могат – легендарните си железни телефони.

  Защо избраха губеща позиция не ми е ясно, но ще е жалко толкова силен двигател в конкуренцията и символ за качество да изчезне от пазара.

 12. Странна симбиоза, но не ни остава нищо друго освен да почакаме малко и да видим как ще се развият нещата и за двете компании. А м/у другото WM7 НЕ Е никак лош!!! Имах възможност да си поиграя за няколко дни и съм доста впечатлен!

Коментарите за затворени.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: