Клонът на бъдещето на UniCredit Bulbank

За първи път чух за този проект преди около година и като типичен geek веднага си представих разни технологични удобства и съвършенства. Предимно такива. Затова с любопитство откликнах на поканата на екипа на UniCredit Bulbank да покажат на няколко подобни на мен любопитковци как в най-голямата българска банка си представят клона на бъдещето. И ме изненадаха. Приятно!

Изненадаха ме, защото акцентите не бяха върху технологиите. Или поне – не основно там. Интересно ми беше да чуя именно за разсъжденията извън технологичния контекст – например за различната настилка на входа и след това навътре в клона – с идеята да е все по-уютно навътре. За едва доловимия аромат или музика, които забелязах едва като ми обърнаха внимание, защото пак зяпах предимно дисплеите и машините около себе си. Впечатли ме идеята клиентът да не усеща времето, през което чака реда си, защото междувременно има с какво да се забавлява, информира или просто да изпие едно кафе, понеже фоайето на клона прилича повече на кафене, отколкото на конвенционален банков клон.

Голям интерактивен дисплей в предверието за бързо и самостоятелно банкиране
Голям интерактивен дисплей в предверието за бързо и самостоятелно банкиране

Изобщо струва си да се разходи човек до Бизнес парка в Младост и да надникне в пилотния клон на бъдещето на Булбанк, който е в подножието на Сграда 2. Технологиите там не са нечувани и невиждани, но рядко у нас се случва да се сблъскаш с толкова внимателно и прецизно вглеждане в детайлите. А те са важни – това е нещо, което – признавам си – и аз често забравям. А най-хубавото е, че голяма банка като Булбанк не го прави, а се опитва да провокира друг модел на обслужване и презентация на самата себе си. Защото нито технологиите, нито банките, нито услугите, нито каквото и да е било – няма особено значение, ако не е фокусирано върху човека. Не върху самите технологии като самоцел, не върху самата услуга като самоцел – а именно върху потребителя. И това прави успешните успешни всъщност.

Главният изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян разказва накратко за идеите на банката за клона на бъдещето
Главният изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян разказва накратко за идеите на банката за клона на бъдещето

И все пак в бъдещето трябва да има технологии, и на Булбанк ще им е нужен още един клон на бъдещето – виртуален – който все пак има за цел да спести времето за ходене до офис, колкото и уютен и приятен да е той. И като потребител на текущото мобилно банкиране си позволявам да си мечтая за едно по-добро приложение от днешното. Пожелавам им го! Както и все повече такива случки… от бъдещето! Днес 🙂

P.S. Повече детайлна информация за клона на бъдещето на Булбанк има и в техния корпоративен блог.

5 коментара за “Клонът на бъдещето на UniCredit Bulbank”

  1. Дисплея от първата снимка определено грабва окото! Ако бяха сложили и нещо по-така (младичко с поличка), направо щяха да разцелят 🙂

    Банките са много бааавно подвииижни институуууциии, за които често „нови технологии“ не е това, което крайния потребител разбира. Като например удобен, бърз и лесен за употребан електронен клон или пък удобен начин за интегриране на елекронно банкиране извън тяхната система. Все неща, които няма нищо общо с хубавия дисплей.

  2. Като знам как работят съществуващите клонове на тази точно банка въпросното светло бъдеще е някъде след поне 100 години а може би 1000.

  3. За всяка банка в България може да се намери човек, който да сподели по нещо, от което не е щастлив или доволен. Затова е двойно по-важно, когато някои от тях се стараят нещо да пооправят или да направят по-добре и по-различно – това да се забелязва.

Вашият коментар