Клонът на бъдещето на UniCredit Bulbank

Клонът на бъдещето на UniCredit Bulbank

За първи път чух за този проект преди около година и като типичен geek веднага си представих разни технологични удобства и съвършенства. Предимно такива. Затова с любопитство откликнах на поканата на екипа на UniCredit Bulbank да покажат на няколко подобни на мен любопитковци как в най-голямата българска банка си представят клона на бъдещето. И ме изненадаха. Приятно!

Изненадаха ме, защото акцентите не бяха върху технологиите. Или поне – не основно там. Интересно ми беше да чуя именно за разсъжденията извън технологичния контекст – например за различната настилка на входа и след това навътре в клона – с идеята да е все по-уютно навътре. За едва доловимия аромат или музика, които забелязах едва като ми обърнаха внимание, защото пак зяпах предимно дисплеите и машините около себе си. Впечатли ме идеята клиентът да не усеща времето, през което чака реда си, защото междувременно има с какво да се забавлява, информира или просто да изпие едно кафе, понеже фоайето на клона прилича повече на кафене, отколкото на конвенционален банков клон.

![Голям интерактивен дисплей в предверието за бързо и самостоятелно банкиране](http://yovko.net/content/images/2013/03/DSF3496-690x458.jpg)
Голям интерактивен дисплей в предверието за бързо и самостоятелно банкиране
Изобщо струва си да се разходи човек до Бизнес парка в Младост и да надникне в пилотния клон на бъдещето на Булбанк, който е в подножието на Сграда 2. Технологиите там не са нечувани и невиждани, но рядко у нас се случва да се сблъскаш с толкова внимателно и прецизно вглеждане в детайлите. А те са важни – това е нещо, което – признавам си – и аз често забравям. А най-хубавото е, че голяма банка като Булбанк не го прави, а се опитва да провокира друг модел на обслужване и презентация на самата себе си. Защото нито технологиите, нито банките, нито услугите, нито каквото и да е било – няма особено значение, ако не е фокусирано върху човека. Не върху самите технологии като самоцел, не върху самата услуга като самоцел – а именно върху потребителя. И това прави успешните успешни всъщност.
![Главният изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян разказва накратко за идеите на банката за клона на бъдещето](http://yovko.net/content/images/2013/03/DSF3486-690x458.jpg)
Главният изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян разказва накратко за идеите на банката за клона на бъдещето
И все пак в бъдещето трябва да има технологии, и на Булбанк ще им е нужен още един клон на бъдещето – виртуален – който все пак има за цел да спести времето за ходене до офис, колкото и уютен и приятен да е той. И като потребител на текущото мобилно банкиране си позволявам да си мечтая за едно по-добро приложение от днешното. Пожелавам им го! Както и все повече такива случки… от бъдещето! Днес 🙂

P.S. Повече детайлна информация за клона на бъдещето на Булбанк има и в техния корпоративен блог.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България