Конференцията на МДААР за FOSS на видео

3 мнения за “Конференцията на МДААР за FOSS на видео”

 1. Изгледах видеото с твоята презентация. Ами така си е, предлагаш нещо, което е хубаво. Обаче стената от неразбиране и пари, която стои срещу тебе (и не само срещу тебе) е висока и дебела. „Невежеството е сила“, казано е, а аз бих добавил, особено, когато е с пари и е на власт.

  Друго нещо, направих търсене на „Office“ в две-три книжарници. Излязоха ми по около 40 резултата за MS Office и нито един за Open Office. Средностатистическият служител, който не е в час с борбата M$ и софтуера с отворен код, какво да прави? Особено, когато не той дава парите за MS Office, а шефа му, няма значение дали е държавна организация или частна фирма. На служителя му се иска да му е лесно и удобно. Как тая маса ще бъде раздвижена в посока софтуер с отворен код? Пиша тоя коментар защото преди малко получих един e-mail с молба да потърся книга на български език за Open Office. Досега не съм търсил, но това е резултата, който получих. А, преди малко говорих с един колега, занимаващ се с поддръжка на счетоводните програми при нас. И той ми каза, че програмите при него (написани от български фирми) при някои от функциите стартират MS Excel и никъде няма възможност да се посочи друго. Тая маса от софтуер как да бъде преборена? Готови ли са производителите на счетоводен софтуер в България да дадат избор за офис пакет на потребителя или така си им е добре и защо да правят излишни според тях разходи? Задавам въпроси, на които не им виждам отговорите…

 2. Големият проблем на OpenOffice.org са VBA макросите на Microsoft. Маса хора ги използват, а нещо което е черна кутия сами знаете е много трудно да се гадае какво прави. Но… има светлина в тунелчето. Специално за нашата „добра“ ДА има решение за този проблем. Казва се StarOffice 8. Имат специални предложения за организации, включително за правителства и съм сигурен, че на нашата ДА ше им излезе доста по-евтино от лицензи за MS Office. Стандартната цена е $70, а за организации мисля, че беше май $35 за лиценз. Тук единствения проблем е че няма превод за StarOffice. Пичовете не използват нашия превод на OpenOffice.org. Мога да си направя труда да разбера какви са стъпките за да се разреши този проблем.
  Иначе в плановете на OpenOffice.org има залегнало да се включи поддръжка на VBA от версия 3.0. И там пише че тези неща се разработват от Sun и Novell и те са обещали да ги предоставят на OpenOffice.org организацията. Планово няма идея кога ще излезе тази версия. За сега мога да кажа, че се планира през март 2008 година да излезе версия 2.4, която ще е последната за 2.х сериите.

  Относно книгите. Ами никой не е писал. Не знам дали знаеш, но да издаваш книги никак не е евтино. Аз не мога да си намеря хора да превеждат програмата, камоли да превеждат наличните свободни ръководства от английски на български език. Иначе книги за OpenOffice.org на английски език има колкото искаш за всякакви категории хора. Както свбодни (СС лиценз) така и не свободни.

 3. Инсталирах ODF Plugin 1.1 for Microsoft Office в MS Office 2003. Експортирах съществуваща Excel таблица (данни + графика от тях) в ODF, след това излязох/влязох в Excel и импортирах току-що създадения ODF файл, също заредих и оригиналния файл. Двата много си приличаха, но не бяха еднакви. Например в ODF имената на графиките (series) бяха изчезнали. Самата легенда беше поставена by default отдясно на графиките, въпреки, че в оригиналния XLS файл я бях поставил на друго място. Някъде по пътя се губят някои неща, очевидно. Но хайде, ако това е пропуск, вероятно в следващата версия на ODF Plugin той ще бъде отстранен.

  Главният проблем си остава, както и да го мисля, липсата на държавен интерес към тези неща. А държавата би могла да се намеси именно в превода на книги на български Open Office. Държавата също трябва да възприеме ODF формата, наравно с форматите на MS. В края на краищата споменатия plugin решава проблема. Понеже не е 100% съвместимостта, могат да бъдат дефинирани ограничения относно съдържанието на документите. Не зная доколко е допустимо държавата да изисква счетоводния софтуер да съдържа поддръжка за ODF – да бъдат стимулирани фирмите да я вграждат. Относно VBA, то докато поддръжката за него в Open Office стане факт, дали MS някоя по-нова версия и пак да бъде с крачки напред? ….

Вашият коментар