Кракер кракнал, майно льо…

Точно чувам по Нова, че на сайта на Бранко Цървенковски (Президентът на Република Македония) се появил българският национален флаг или герб (не чух добре) благодарение на действията на някой кракер. Разбира се, Нова телевизия го нарече хакер и изречението беше „хакер хакнал“… Не знам кога медиите ще се научат, че хакерите не правят такива неща, но определено трудно възприемат понятието кракер, което не бива да ни спира да ги иронизираме по повода…

Всъщност като извадим новината от контекста на неделния хумор, се сещам за две възможни хипотези. Едната е, че някои анти-БГ веселяци в Македония си играят с огъня – там напоследък не се забелязва дефицит на такова поведение, което никак не прави ниско-вероятна възможността това да си е македонско дело. Другата хипотеза е, че наистина се е случило по най-кракерския възможен начин. Това обаче е възможно ако за сигурността на сайта на господина са се грижили недобросъвестно (или не са го правили изобщо), което определено не е заслуга на евентуалния кракер.

Дето се вика – и в двата случая – хак им е…

P.S. Някой сега дали ще се сети ли да позатегне гащите на сайтовете на българската държава?…

9 коментара за “Кракер кракнал, майно льо…”

 1. А може би трябва да започнат да се случват подобни неща, за да се сетят институциите да си затягат гащите! Факт.

  И ти, и аз знаем, че добре „затегнат“ IIS 6 в/у W23K е с поносима сигурност даже за такава институция от ключова световна значимост като президента на Македония. Е, не че не може да му дръпнат сайта и на един кнопикс от LiveCD, но все пак… да не се излагаме :).

 2. Сега си мисля… на второ четене… днес цял ден вися на ДАРИК и не съм чул за подобна простотия. Ако беше истина, според мен ДАРИК щяха да го кажат също?

 3. в последния брой на в. 168 часа на трета страница има една голяма снимка – четири 10-13 годишни деца, едно от които е показало среден пръст. текста под снимката е „добър ден: тинейджъри от скопие поздравяват българите“

  та този човек е хакер – не имал лоши помисли, просто си е написал своето послание.

 4. Не изглежда като „кракерлък“. Според news-а просто е добавено посланието на страницата и няма нищо друго променено/трито/deface-нато.
  На фона на случващото се в Македония в последно време е детска игра 🙂
  А чисто технически, сайта си е „дупка“ от където и да го погледнеш – мирише на SQL injection като на бензин в бензиностанция 😉

 5. Мда, да си прост не е малка работа. Не мога да си обясня кое хлапе, наслушало се от по-големите е решило да свърши тая глупост, но не знам и дали може да разбере какво точно е направило …

  Не че е съвсем първия случай на подобно нещо…

 6. Йовко, мене ми се чини че няма да се научат… просто защото „кракер“ някакси е встрани от вече общоприетото, а те са толкова консервени че чак дрънкат.

  Това естествено не ни пречи да се надяваме, и да правим каквото можем, за да променим това… И все пак, в масовите медии сякаш не съм чувал „кракер“.

 7. Типично българска дивотия. Естествено, че няма да ни обичат, ние не сме за обичане. Никакви европейци няма да станем, докато не престанем с тези селско-тарикатски, дебилски номера.

Вашият коментар