Днес е тъжен ден за Micro$oft… Призът за потребителски десктоп отново е някъде другаде – при това безкомпромисно. Apple днес повдигнаха напълно завесата пред новия Mac OS X (Leopard), който ще се продава от есента. Ето как… А ето защо каквото и да каже или направи Стив Джобс той все си остава икона за Apple и IT бизнеса на нашето време.

А най-хубавото е, че Leopard е истински 64-битов Open Brand UNIX, съгласно SUSv3 и POSIX 1003. На този фон версията на Safari за Windows e само съкрушително смигване…

Astalavista, Vista! Hello, tomorrow…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. „Astalavista, Vista! Hello, tomorrow…“

  Много добре казано! Apple Forever :)

  Отговор

 2. бъгаво се оказа това safari, ще го видим като излезе от бета… да цитирам engadget „what better way to undermine an enemy than to present a concealed weapon in the form of a gift?“

  Отговор

 3. изгледах видеото
  в началото малко прекалява с онова: „можете това, а можете и онова. и.. опа. .. ето го файла в даунлоадс папката от където може да го отворите (уау). Много е cool“ ;)

  но, след половината идва интересната част
  определено си заслужаваше да се изгледа (64б, уеб уиджетите, ичат, тайм машината …)

  сафарито е бъгаво, но дано накарат Файерфокс да си пооптимизират нещата малко, че гълта рам като полудял

  Отговор

 4. А някой подкарвал ли е Епълска ОС на обикновено РС?

  Отговор

 5. Усещам, помирисвам как скоро актуалния въпрос ще бъде „Колко препечен го искаш, Йовко? Алангле или може би да ти го пръжна леко?“ :P

  Много мак-аджии станахте… Ще взема да се върна на Slackware, за да балансирам малко световната хубост :)

  Отговор

 6. Ценното на Safari е в това, че показва картинките в съответното цветно пространство, когато във файла има прикачен цветен профил. Фотографски мании… Всички други браузери под Windows и Linux показват само sRGB цветното пространство (освен ако ситуацията не е претърпяла развитие, за което не знам) съответно картинки с други профили изглеждат сякаш са измити… Изключение прави Opera, която може да показва освен sRGB, така и AdobeRGB, но ако не греша нищо повече…

  Димитърhttp://www.osx86project.org/

  Пейо, аз още не съм никакъв Mac-аджия, но сега което си става, става си… Иначе ти ако искаш и с FreeDOS можеш да балансираш ;-)

  Отговор

 7. Apple наскоро изгубиха много от моите точки за cool компания.

  Става въпрос за iTunes. Попитах Apple каква е причината в Европа да плащаме повече за техните песни, когато продуктът е де-факто същият като в Америка. Сигурно е много cool всички цени да са по 0,99. Но 99 U$ цента не са 99 евроцента, и още по-малко 99p.

  Отговорът на Apple: this is none of your business.

  Отговор

 8. Изглежда.. красиво! За съжаление, това си иска „native машина“ (правилно ли се изразих?), аз не бих си играл да я инсталирам на PC. А такава, поне за мен, е нерентабилна. Твърде скъпо ще ми излезе „фенщината“. Разбирам да работя на нея нещо, с което си вадя хляба, но .. не би. Е, ако ударя тото, след тази кукла, бих се сдобил и с някой Mac. Може и в мобилен вариант. :)

  Отговор

 9. @ Йовко
  Щом е Free… :)

  Отговор

 10. Новата операционна система на Mac страшно ме изпълни. Оригинален беше и начинът, по който са си направили презентацията (наистина малко дразни това very nice, very cool на всяка втора дума, но и аз като я гледах тази операционна система и на мен все тези изрази ми идваха в главата). Печелят моите адмирации изцяло. Ако не сте ползвали Mac няма как да знаете колко по-ралично е и колко е по по по от Windows, а с новата операционна система определено поставят Windows в задния си джоб.

  Отговор

 11. Е, за да не им е тъжно на МS, си гепиха Tom Hanrahan. Скоро и други.

  Отговор

 12. Apple винаги съм ги признавал заради красивия дизайн.

  Имаше един пич който беше работил в Майрософт по Виста-та и след като напуснал беше писал в блога си, че във всеки екип имало по един Мак, за да гледат красив интерфейс…

  Отговор

 13. Ха-ха, това последното беше много добро :)
  Mac винаги е красив. Независимо какъв е device-а.
  Димитър, Mac на PC ми звучи като Linux на Mac. Не технически, а логически.

  Отговор

 14. TramvaqBezGumi 18 юни 2007 в 8:33

  Имаше в нета проекти за пускане на МакОС на ПС, но до колкото си спомням процесора ти трябва да поддържа SSE2. Пробвай с гоогле.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо