Linux десктоп от IBM и Red Hat

Linux десктоп от IBM и Red Hat

4 March 2008 – VDEL, a Services Distribution company headquartered in Vienna, Austria, announced it has signed a new Original Equipment Manufacturer (OEM) software agreement with IBM (NYSE: IBM) and IBM distributor LX Polska to offer a new desktop document software solution called „Open Referent“ embedded with IBM Lotus Notes, IBM Lotus Symphony and Red Hat (NYSE RHT) Enterprise Linux Desktop.

Така започва официалният press release документ, който се появи на бял свят днес в 11:00 CET. Този пост се появява час по-късно и определено го пиша с удоволствие, споделяйки именно такава новина. От една страна защото съм IBMer, а от друга, защото много години преди да стана айбиемър живея с любовта към UNIX и Linux в душата си, предпочитайки ги и за десктоп.

Алтернативи на Microsoft десктопа вече има много. Някои по-успешни и по-популярни от други. Вечната критика към Linux десктопа обаче винаги е била, че към него няма достатъчни ангажименти от компаниите, които го предлагат и че липсват сериозни enterprise приложения върху тези платформи. След днешният анонс горните критики ще звучат все по-несериозно. Решението Open Referent, което VDEL, IBM и партньорите ни обявяват днес, обвързва в едно силата на IBM Lotus Notes за съвместна работа (електронна поща, календарни услуги и корпоративна система за chat/voice съобщения), офис-пакета Lotus Symphony (поддържащ ODF стандарта на ISO) и стабилността на операционната система Red Hat Enterprise Linux Desktop в комбинация с приложните услуги за управление на документи на дистрибутора VDEL и полския системен интегратор LX Polska.

Сред първите пазари на Open Referent се очаква редом с Русия, Полша, Сърбия, Унгария и Румъния да бъде и… България.

Това е поредната стъпка на IBM в подкрепа на решенията върху open source платформи и популяризирането на употребата на OpenDocument форматите (ODF), които спомагат бизнеса да развърже информацията и данните си от оковите на специфични приложения от един или друг доставчик и да може лесно да получи преносимост между приложенията и Web. ODF форматите са XML-базирани и могат да се използват за съхраняване на текстови документи, електронни таблици, мултимедийни презентации, диаграми и други типични офис документи. Много правителства вече обявиха или започват да дефинират политики, които изискват информацията да се съхранява в отворени формати и стандарти, и в частност ODF…

Трите компании, заедно с Red Hat, ще работят върху сертификацията на десктоп решението си за да отговорят на правителствените стандарти за сигурност и поверителност. Сървърната версия на Red Hat Enterprise Linux вече има EAL 4+ сертификация в САЩ и аналогична за Европа и Русия.

На мен лично ми е адски интересен отзвука след този анонс и още повече реакцията на пазара. Ще следя темата с интерес и отблизо, доколкото признавам си – до миналата година аз лично не очаквах подобен ход.

Повече информация, малко след официалния анонс ще има на следните адреси в Интернет:
http://www.redhat.com/partners/partnerspotlight/ibm/lotus/
http://www.ibm.com/press/lotusphere
http://www.vdel.com
http://logix.pl/

Повече информация за ODF тук:
http://www-306.ibm.com/software/lotus/products/wp-managed-client/odf.html

Цитираните по-горе търговски марки и запазени имена са собственост на притежателите им. Редно е също да декларирам, че съм служител на IBM от 2003 година. Въпреки това, написаното по горе е моя лична интерпретация и не ангажира с нищо компанията, за която работя. Допуснати по моя вина и недоглеждане неточности са напълно възможни. Единствено официалните позиции на IBM и партньорите могат да бъдат считани за прецизна и достоверна информация.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България