Местни избори 2015 и референдум за електронно гласуване

Местни избори 2015 и референдум за електронно гласуване

Поради обясними причини (отсъствието ми от България през тази година) не мога да гласувам на местните избори в неделя. Зад граница ще мога да участвам единствено в референдума за електронно гласуване и както вече споделих, ще го направя в Барселона с „ДА“.

По отношение на местните избори, предвид безличната кампания, която тече – направо изпитвам интелектуално облекчение, че не трябва да гласувам. Много от политическите сили дори не намериха мотивация да публикуват на сайтовете си листите за общински съветници по региони. И политическата сила, на която традиционно симпатизирам не го направи, а от сайта им към днешна дата дори не става много ясно още в кампания за парламентарни избори ли се намираме или нещо друго се е случило междувременно. Възмутително неуважение към симпатизантите! Да не говорим за „изпуснатите“ сътрудници на ДС в листите.

Съответно дори и да бях в София щях силно да се колебая дали да подкрепя кандидатите им за общински съветници – може би евентуално само заради някои по-млади хора с потенциал да разчупят статуквото.

Честно казано, ако бях в София, навярно щях да гласувам за листата за ДЕОС, в която откривам разпознаваеми имена, доста от които познавам лично и на които бих гласувал доверие именно заради техните индивидуални и професионални качества. Радвам се на гражданския формат, по който се случи ДЕОС и според мен това са формациите на бъдещето и само позитиви би могло да донесе такова присъствие в общинския съвет на София.

Между другото те са от тези, на чийто сайт има програми, представяния на кандидатите им, листи – така както трябва да бъде в 21 век и този свързан свят!

Занапред обаче, по-скоро ще гласувам в Пловдив, затова ще проследя с интерес какво ще се случи там в неделя.

А за тези, които също като мен беснеят заради липсваща информация за кандидатите – на подсайтовете на ЦИК за всяка общинска избирателна комисия (ОИК) поне има списъци с имената им. Ето линкове за Пловдив и за София-град.

И гласувайте! Важно е!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България