magnatune.com

magnatune.com

Във връзка с предходното ми писание, а и защото този сайт си струва да не остане незабелязан, особено на фона на олелията около уж затварянето на сайтовете с нелегално съдържание. От няколко седмици слушам музика именно от него. Смятам дори да си купя няколко албума offline, защото много ми харесаха.

Каква е идеята? Magnatune.com e така наречения net label, който издава музика. Само че за разлика от типичните издатели, който изсмукват 95-99% от приходите на творците, които записват за тях, те поделят наполовина всеки приход между себе си и авторите като ги оставят да спечелят толкова, колко могат от реалните продажби на музиката им. Девизите им We Are Not Evil или Internet Music Without The Guilt са си съвсем на мястото. Ето едно живо приложение на здравословен бизнес-модел на приложение на свободната култура. При реална конкуренция, в която единствена дума имат тези, които я потребяват.

Музиката в magnatune.com е подредена по категории: класическа, електронна, джаз, рок и т.н. Щраквайки върху категорията се отварят албумите в съответната категория. И всеки от тях може свободно да бъде слушан online с високо или по-скромно качество в зависимост от връзката. BTK 256 ADSL позволява безпроблемно слушане на hi-fi докато правите каквото и да е друго. Аз докато пиша това слушам jazz компилацията на Magnatune например. Музиката в сайта е повече от стойностна. Има феноменално добри неща, за които никога няма да прочетете в Billboard или Ритъм. Примерно аз няколко дни се омагьосвам от всичко, което намирам в категория Ambient. Мега-добро е!

Какво ако държите да си имате музиката при себе си. Е, тогава трябва да си я купите. Имате две опции – да си поръчате истинско CD, което да дойде по пощата, с цветна обложка и всички екстри. Това струва само $5 повече от цената на албума за хората от САЩ или $8 отгоре за такива като нас дето сме извън US. И за да не ви е тъжно докато си чакате CD-то да преплува океана получавате и account за download. Ако пък не искате CD, а предпочитате само да си преточите музиката плащате само цената на албума. Всъщност не казахме колко струва албума, нали? Ето тук е следващото забавление – ами цената определяте вие – разбира се, в някакъв диапазон. Избирате си цена от падащо меню, където примерно пише, че ви се препоръчва да платите $8 или 6 евро, но това съвсем не означава, че не може да платите $15 ако много ви е харесал албума или пък $5 ако сте скръндза или мислите, че не струва повече. Половината от избраната от вас сума отива за изпълнителя. Е, трябва да имате кредитна карта, разбира се. След плащането можете да си свалите музиката в предпочитан от вас формат и при различна компресия: MP3, OGG, FLAC, AAC, както разбира се и zip-архив на audio track-овете в WAV формат за да може да си опечете CD, което да е точно копие на оригинала.

Различните албуми можете да купите и като лиценз ако ви е нужен такъв за някакви цели. Като 50% от сумата отново получават авторите. Просто щраквате license връзката за всеки от тях и се отваря списък от който можете да разберете колко ще трябва да платите ако искате да ползвате конкретен албум или песен от него за вашия сайт, за remix, за радио или TV реклама, за озвучаване на филм, за ресторанта ви, за да го ползвате във ваша компилация или пък дори за мелодия на on hold за телефонната ви централа.

За некомерсиална употреба или училищни цели по силата на Attribution-NonCommercial-ShareAlike Creative Commons лиценз можете да получите mp3-формат на всеки албум съвсем безплатно. Да, така можете да си свалите всяка тава! Бинго! А защо да не си купите това, което ви харесва, а? За бога, струва само $8 (или $5). Това са само 12 лева (или 7,50лв).

Току-що открих тази очарователна дама, например. И смятам да и позволя да ме приспи.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България