Уличните лампи на Malvern

Уличните лампи на Malvern

Malvern е малко градче, за което едва ли сте чували. То си имало 104 красиви улични лампи във викториански стил, които са неразделна част от градския облик и културно наследство. Толкова са били през 2010 година, когато изправена пред бюджетни съкращения, тамошната община излиза с тежкото решение да ги подмени със съвременно осветление, защото въпросните лампи са стари, много скъпи за поддръжка и консумират много… газ – да, газ – понеже са газови!!

Тогава малка група местни доброволци решават да измислят начин да спасят градското си осветление, което е емблема на градчето, а дори местната легенда разказва, че точно техните лампи са били вдъхновение за C. S. Lewis в книгата „Narnia“.

Речено-сторено. След размисли, опити и обмен на идеи те излизат с предложение да бъдат подменени с електронни механичните таймери, които преди е било нужно да бъдат обхождани един по един веднъж седмично (защото са били обикновени часовникови механизми с пружина, които трябвало да бъдат навивани и сверявани) и да бъдат монтирани рефлектори в тавана на лампите, които да насочват разсейваната нагоре светлина обратно към улицата, с което да се увеличи ефективността.

Общината решава да финансира осъвременяването на две от лампите в града за тест, който се оказва успешен и групата ентусиасти заедно с локалната компания Sight Designs осъвременяват всички улични лампи в градчето. Ефектът е поразителен. Емблематичните лампи са спасени, светят още по-добре, консумацията на газ спада с 92%, а разходите на общината за всяка една от тях се редуцират от 120 до само 22 британски лири годишно. Една от дамите от групата доброволци става първата жена във Великобритания, сертифицирана като газ-техник и тя сама остава единственият служител, който е необходим за поддръжката им.

Ето и видеопреразказ на историята от BBC:

Историята обаче не свършва до тук. От малката тогава група доброволци вече се е родила цяла общност, която се опитва да ограмотява и провокира съгражданите си как да пестят енергия, как да оптимизират транспортните си разходи, да отглеждат собствена продукция в градините си, да инвестират взаимно в малките квартални магазини и кафенета. Пример за вдъхновение и идеи са за още много подобни групи във Великобритания и по света. Общината подлага на предварителна дискусия с тази общност почти всяка генерална идея за управление на градчето.

А… лампите. В градчето вече те са 109. По техния модел са осъвременени и уличните лампи на няколко съседни общини, а миналата година, малко преди Коледа, приключи и втори проект за обновяване и оптимизация на уличното осветление в Malvern. Лампите вече са LED и само изглеждат „газови“, но занапред ще консумират съвсем минимално електроенергия, а поддръжката им ще стане съвсем пренебрежима.

Една история за силата на обикновените хора, които могат да донесат големи промени. Ще има още такива истории…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България