Micron придобива Lexar

Micron придобива Lexar

Вчера бе обявено споразумението за обединение между двете компания, според което Micron придобива Lexar за стойността от 688 млн. долара. Поглъщането ще попълни портфолиото на Micron с продуктите на Lexar, които се славят с еталонното си качество. Lexar произвежда едни от най-добрите (ако не и най-добрите) flash-карти, USB-flash памети, четци на карти, ATA-контролери, използвани не само във фотографията, но изключително харесвани именно от професионалните фотографи. Nikon например винаги твърдо е препоръчвала именно продуктите на Lexar.

Компанията се слави като генератор на know-how в областта на NAND-бизнеса. Има над 90 патента в областта, като права за използването им са откупили компании като Olympus, Samsung, SanDisk и Sony. Lexar продава карти и под марката Kodak на база споразумение между двете компании.

До приключване на сделката, което се очаква около есента и подлежи на одобрение от регулаторните органи, Lexar ще работи като подразделение, притежавано от Micron и акциите му ще се търгуват на борсата.

NAND-пазарът се оценява на 10 млрд. долара и се доминира от Samsung, който притежава около половината. Micron е нов играч на този пазар – едва от малко повече от година и пазарният му дял се оценява едва на около 5%. Повечето коментари са, че на практика Micron купува марката Lexar за да засили позициите си. Lexar от своя страна се славят като производител на много качествени памети, но позиционирани във високия ценови сегмент. В третото тримесечие на 2004-та Lexar отчете 74 млн. долара загуби и прогнозира още 23 млн. за останалите три месеца до края на годината.
Сде
лката се очаква да снижи цената на Lexar продуктите, тъй като ще занижи цената на NAND-чиповете, които те купуват от Micron. Това ще удари и техния пряк конкурент SanDisk. Засега няма официално становище дали след сливането Micron ще запази марката Lexar, но всички анализи засега предполагат именно това.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България