Моят избор

Мартин Заимов - кандидат за кмет на София Никога досега не съм декларирал за кого съм гласувал или за кого бих гласувал. Въпреки, че никога не съм крил антипатията си към идиотщината в българската политика и администрация. Презумпцията ми да не го правя е, че считам, че всеки би следвало да гласува с чисто съзнание и със собствена рационална преценка. Знам че това рядко се случва в главата на българския избирател и въпреки това… той трябва да порасне сам… Надявам се… все някога…

Този път обаче ще кажа кой е моят избор. Ще го направя, защото считам, че мислещите трябва да казват какво мислят и защо мислят така. Защото това също е форма на поемане на гражданска инициатива и отговорност.

Ще кажа и защо Мартин Заимов е моят избор. Защото е от малобройния отбор на мислещите, а това е и моят отбор. Защото е моят кандидат – защото за първи път от много време насам имам за кого да гласувам със „ЗА“, а не с най-малкото „ПРОТИВ“. Защото българската политика има нужда от катарзисно пречистване от марионетките и кукловодите им, от нови и много мислещи хора. И защото все някой ден България трябва да започне да мисли, когато избира.

38 мнения за “Моят избор”

 1. Браво. Той е и моят избор. Защото другите кандидати не подлежат дори на коментар. И ще гласувам, защото не обичам други да избират вместо мен.

  Смел пост, дано троловете не го залеят с помия 🙂

 2. Поздравявам те за избора. Яд ме е, че не само няма да съм в София, но и няма да имам право да гласувам на тези общински избори. От сърце ми се ще разумът да надделее, но мисля че ще сме свидетели на поредната чалга.

 3. Много добро впечатление ми прави този човек. Харесва ми позитивизма му, харесва ми и увереността, с която говори, което идва да покаже, че все пак разбира това, което казва. Знам как звучи, просто искам да кажа, че не е папагалчето, повтарящо като замаяно това, което е назубрило, без да влага грам мисъл в думите си.

  Само съжалявам, че във Варна нямаме подобна личност. Имам усещането, че това ще се първите избори, които ще минат без моя глас. 🙁

 4. Пожелавам успех на Мартин Заимов и на София! Ако бъде избран за кмет, това ще е много добра индикация за порастването на българския избирател. А онези двамата генерали, чиито кампании засега се изчерпват с обиди един към друг, няма какво изобщо да ги коментирам… Само знам, че не искам такива хора да ме управляват.

 5. В сравнение с двамата генерали наистина е по-добър. Не споделям ентусиазма на останалите, но може би наистина е една от по-добрите кандидатури

 6. И аз ще гласувам за него. И защото изборът за кмет е мажоритарен и не върви с друг списък, който определено би ме подразнил.

 7. И на мен ми харесва този (бъдещ?;-) кмет… Обикновено няма мислещи кандидати като него, сега дори съм учуден, че имаме такъв участник… А какво ще се случи – не знам…

 8. Подкрепям вота за Мартин Заимов. Изглежда човечен, земен и логичен в думите си. В случай че той стане кмет на София, искрено ще се надявам да не се омърси от властта – нещо, което за съжаление се случва с всичките ни „политици“. Принципно не се сещам кога за последен път съм гласувала – по простата причина, че в никой досегашен кандидат не намирах качествата, необходими за един наистина добър политик. Но сега такива откривам в Заимов, дано оправдае очакванията ми.

 9. Мен пък не ме грабва толкова. Аз май не съм от мислещите. Да си го кажем – направо съм си тъп. Абе ще взема да гласувам за комунистите и ДС, май май…

 10. Е ако Мартин Заимов е мислещ аз съм трамвай. Или по-скоро мотриса от метрото.
  Щял бил да пусне метрото до летището през 2008. То бива да се изхвърляш, бива ама пък чак пък толкова. Да не говорим, че е просто поредната маша на Костов който пък никога не е допускал никакво „мислене“ сред антуража си.

 11. Йовко, и на мен Мартин ми прави супер впечатление с блога си и сайта obichamsofia.com, но не мислите ли че и той е марионетка, а кукловодът е Иван Костов?

 12. Най- после една кандидатура за която си заслужава да гласуваш. Ще бъде много важно и много показателно какъв вот ще получи, защото това наистина ще бъде вота на мислещите, дано не са останали твърде малко. Време е всички да започнем да мислим със СОБСТВЕНИТЕ си глави.

 13. Много лично и навътре го взехте това за мисленето (някои)… ОК – всеки може да мисли в различна посока. Никой не ви пречи. Само дето аз мислене в другите посоки (от кандидатите изпонабъбнали там трудно виждам)… За призрака на Костов или на комунизма ми е скучно и банално да си говорим… И тъпо…

 14. Естествено, че ще гласувам за Мартин (слава Богу, по това време съм в София). Много ще се радвам някой от плювачите по Костов да ми обясни какъв им е проблемът.

 15. Мартин кара колело, за мен това е достатъчно основание да повярвам, че е по-различен човек. При това не кара колело от момента на започването на кампанията, а ОТ ПРЕДИ! И 10 велоалеи да направи и да затвори центъра за колите, това е достатъчно за мен, за да гласувам за него:)

 16. Още едно потвърждение на теорията, че хората гласуват за политици, с които имат известна външна прилика :))

  Като гледам този господин, прическата му доста напомня на твоята. Ризата му също не се различава фрапантно от тези, които ти носиш. И ако би си сложил очила, представям си, че биха изглеждали точно като твоите :)))

 17. Добре, че с последната поправка на избирателният закон за уседналостта ми отнеха конституционното право на вот, както и демократичното право да пътувам. Та с тази поправка, в крайна сметка ще гласуват българо-турци, турски българи, англичани, собственици на имоти в България, неговорещи и не разбиращи български език, ама пък с предпочитания, за които не питам как са ги сформирали. Само аз, българската българка и други подобни на мен – няма как да гласуваме.:):):) Не че се натискам да избирам вече избрани, ама да си кажа :):):)

 18. За мен Костов си остава най-ясно говорещия политик. Затова бях взел решение да гласувам за кандидата на ДСБ преди да знам кой е. Сега най-много да се окаже, че съм „ултрасин“ 🙂

  Но след като попаднах на Мартин Заимов в „Бар нощни птици“, разбрах че избора ми е правилен. Това за метрото не го бях чувал, но доколкото знам идеята е то да стигне до летището над земята от Младост. За 2008 не знам, но май няма да е много трудно.

  На мен ми хареса друго обещание на Мартин Заимов. За поне 100 точки безжичен Интернет в София.
  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=380686

 19. Според мен изборът ни ще бъде между това дали искаме да продължаваме по старому – с мутри, чалги, заплахи с досиета, липса на истински културен живот – или да изберем човек, който очевидно знае какво е европейска столица, как се управляват пари и как да имаме по-добри условия на живот в нашата столица. Така че – малко е необходимо, за да се ориентираме. И този път не може да се каже, че нямаме избор!

 20. просто 1 факт – докато някои други правеха предизборни концерти с тони стораро и азис, той организира почистване на боянския водопад – наистина пак предизборно, но…
  гласувайки за този човек показваш, че има 1 човек повече, който може да оцени подобно нещо. смислено е.

 21. Знаеш, че си един от най-уважаваните от мен хора, така че ми е трудно да ти противореча. Нещата се утежняват и когато в твоя си блог си си пуснал твоето си мнение. Единствената причина изобщо да си позволя коментар е, че има много хора, които също толкова те уважават и ще се повлияят от теб неминуемо без грам съмнение.
  Вярвам ти, че е свестен човек, тъй като, по инициатива на бг-мамма, организирахме с него среща по два основни въпроса: проблемите с липсата на места в детските градини (само за предходната в София вкъщи са си останали 3000 жени, а следващите две години тази бройка ще достигне около 10000, поради повишената раждаемост) и възмутителния репортаж за Могилино и безумието, което се твори в детските домове, особено в част от тези, които се грижат за дечица с проблеми.
  И така. Като оставим настрана, че не знаеше и една цифра по нито един от проблемите, човекът дойде абсолютно неподготвен на тази среща. Позицията му по няколкото въпроса, които дискутирахме, беше следната:

  1. За детските градини. В момента липсата е от 20 градини, до края на мандата му ще са нужни 60. Той не знаеше това, но каза, че в рамките на 12-18 месеца ще се построят още 20 градини. На въпроса къде, при условие, че в центъра просто няма място, попита дали знаем с колко общински имота разполага общината, каза че и той не знае, но били много. Все пак не си представям деца набутани в някой апартамент без елементарни условия, отделна кухня, градинка, но това си е мое мнение. Каза за практиката на кметицата от Русе, която в същността си е чудесна: предоставяш на фирма терен за строителство, като я задължаваш да построи и детска градина. Чудесно, но отново в центъра и вече по доста места просто няма къде да се извършат такива строежи, а те няма да бъдат и навременни със сигурност. По този ъпрос беше, меко казано, неубедителен.

  2. За ремонтите в детските градини и парите, давани отделно от 40те лв. такса. Каза си, че е десен, нищо лошо. Обаче дясното му предложение включва да се увеличат таксите и освен това ремонтите да се поемат от родителите. При цялото ми уважение, това е просто немислимо при стандарта, при който живеем. Веднъж се плащат данъци, с които се издържат тези заведения (аз си плащам всичките), втори път е таксата от 40 лв. Ако тя стане 50-60 и нагоре, аз просто не знам кой ще може да си го позволи. Дано стандартът ни се повиши, но, при условие, че съм даскал и ме правят на маймуна в момента и чистата ми заплата е 230 лв., не виждам вариант, в който да се върна на работа и да си дам детето на градина при още по-висока такса. Още по-невероятно и неприемливо ми се струва родителите да дават парите за ремонта на съответните сгради. Просто, защото не сме бедни, а отвъд предела. Но да речем, че здравият разум и логика на нещата казват – като си родил дете, ще се погрижиш за него и ще дадеш и сто лева. Вероятно е така. НО, когато Мартин Заимов каза, че от такси ще бъдат освобождавани най-бедните… Аз знам кои се правят на най-бедни и не, няма да допусна отново на мой гръб да се возят мургави братя и други, за които просто не ми се говори.

  3. По въпроса със сиропиталищата не беше подготвен, макар предварителния анонс за срещата се фокусираше изключително около тази тема.

  4. В изказването му през минута се чуваше, че ще накаже онзи, ще санкционира този и ще контролира общината и средствата, които се разходват.

  Разказа за част от дейностите си и как е организирал почистване около своя квартал. Това е чудесно. Сигурна съм, че е привлекателен, харизматичен човек, но не беше убедителен, не беше подготвен, а в частите, които цитирах, както и в други, програмата му е, меко казано, абсолютно неприемлива за мен.

  Ние сме социална държава и трябва да си останем такава. С равен достъп до социалните услуги на всички, особено на онези, които са редовни данъкоплатци и е невероятна разсипия да караш да стоят вкъщи 6 години, докато детето не стане на възраст за училище, вместо да им дадеш възможност за кариера.

  Мога да пиша и още, но стига толкова.

 22. Яна, подобен коментар, очевидно предполага реплика. Няма да я направя. Защото не съм адвокат на Мартин Заимов и всъщност нямам ангажимент да познавам и защитавам всичките му тези. Той си има блог, виждам, че не отказва диалог и срещи никому. Плюс, който също има значение. Аз не съм казал на никого за кого да гласува. Аз казах за кого аз ще гласувам. Имам това право и смятам да го правя и ЗАНАПРЕД без значение дали това ще се харесва на приятели, познати, врагове, etc. Както винаги казвам каквото мисля – може и да греша – не знам – но така мисля.

  За мен това е безалтернативна и уникална за последните години кандидатура. Идеални кандидатури и хора няма. Безгрешни също. Нали не очакваш всеки да е подготвен по всяка тема безупречно?… И от колко от останалите кандидати ти получи смислени и разумни отговори за всички (или същите) въпроси, които те тревожат? И за колко от тях предварително знаеш, че с тях дискусията няма смисъл?…

 23. @Яна: Стана ми интересно. Няма да го обръщам на политическа дискусия, но… хайде моля ти се! И аз съм против да давам и лев за нещо обществено. Но ще ми се наложи. Когато парите не ми стигат, ще търся по-платена (или втора, трета и т.н.) работа.

  Да, детските градини сега струват 40 лв (толкова ли са? Последната ми информация беше за 18). Средната заплата в София е… абе поне 400 лв. Ако не и нагоре. 1/10 от средната заплата, значи цената е ОК. Толкова е и в „европата“, която познавам. €230/месец => 1/10 от средната заплата.

  Но ремонтите ги финансира общината. И градинките светят. И преподавателите (пак нископлатени, между другото!) и те светят. Може би защото има разлика между €230 и 40 лв на месец… Но това е (пак!) заради средната заплата.

 24. Е, недейте сега така. Аз си казвам впечатленията, никога, ама никога не бих се скарала с когото и да било на политическа тема. Камо ли пък с теб. По-добре да не ми беше пускал коментара, той така или иначе си беше лично за теб.

  Дончо, не знам къде видя да съм против да се дава лев, два или 100 за обществото. Аз съм даскал в крайна сметка и самата вярвам в силата на обществото (какъв наивник, нали), а и на това уча децата. Казвам ти, че за много хора 40 лв. вече са предела на възможностите, особено с две деца. Радвам се, че получаваш повечко (такова ми е усещането от поста ти), както казах, аз взимам 230 лв. За мен 40 лв. са …1/6 от дохода ми. Но не бих коментирала увеличение, дори съм съгласна лично да платя колкото е необходимо, не само защото бих искала максимално качество, но и просто защото за моето дете НЯМА място в детска градина. Когато стане време от следващия септември да го дам на ясла, ще има липса на около 9000 места в тези заведения.

  Йовко, мисля че това е достатъчно сериозен социален въпрос, по който един кандидат кмет трябва да мисли, защото това са 9000 семейства в затруднено положение. Самата аз съм от организаторите (вече) на протестните шествия с колички, които скоро ще станат като река.

  Да, за мен 50-100 лв. за детската градина ще са много по-добър вариант от 300 за частната. Но това не означава, че няма да са жесток удар по бюджета ми. И все пак, аз съм китаист, ще си намеря начин да ги набавя. НО, както казах, за сметка на това циганчета (не крия отношението си към онези от тях, които се возят на наш гръб) и други групи да влизат безплатно в градините…

  Мартин Заимов би могъл да бъде добър кандидат, ако се доверява на експерти. Както би трябвало всеки в политиката да го прави. Аз лично го харесвам като човек, макар на срещата хич да не му бях приятна заради въпросите.

  Няма да правим дискусия тук, просто ще видим какво ще стане. Уважавам Йовко, уважавам мнението му дотолкова, че се замислих за Мартин в друга светлина. Мисля че е голяма сила да движиш хората, Йовко. Страхотен си!

  Очаквам с нетърпение твоя коментар по отношение на учителското недоволство, ако имаш такъв, разбира се 😉

 25. Яна, не сме се карали – аз просто уточних позицията си 🙂 Както виждаш (почти) не участвам в дискусията под поста ми. Каквото имах да казвам, го казах още в началото.

  А що се отнася до учителската стачка, може би ще напиша нещо, но не съм сигурен точно кога. Нямам едносмислено отношение към нея.

 26. Попаднах на някакъв сутрешен блок със Коритаров и въпросния Мартин Заимов. Човека има самочувствие в излишък, ако ви стане кмет (на софиянци) ви пожелавам да е с покритие.

  Йовко, за какво всъщност ти беше да пускаш този пост? Аз лично, когато говоря с някого, не само не държа да знам за кой ще гласува ами направо държа да не знам. Просто защото мненията ни се различават, смятам че мислещите хора не трябва да гласуват за този човек. Няма лошо мненията да се различават, все пак блоговете изразяват лична позиция, но когато става въпрос за политика на място като това в което се намираме, нещата не стоят добре. Напоследък гледам да чета неща в които не се говори за избори, след като днес отворих блога ти, нещата в списъка стават с едно по-малко.

 27. То кой ли има…

  С мненията, които чета, се убедих, че съм живяла в някакъв син балон. Защото имам чудесни колеги, децата са изключителни, работи се лесно с тях, стига да знаеш как да им засилиш интереса. Показателно е, че от първата ми паралелка, която съм обучила от начало до край от 25 души 24 са в университет. И изведнъж се оказва, че учителите са най-мразеното съсловие, най-презираното, какви са им тези искания, ма те не работели, та и времето им било на работа кратко, а ваканциите дълги…

  Знам аз, три години работих по 10 часа на ден извън часовете в клас. Няма събота, няма неделя. А сега продължавам и работя, работя, работя, за да съм по-добър преподавател. За 230 лв. след седем години в училище, след Награда за принос към българо-китайската дружба, след 10% ученици, заминали за Китай още докато учат, след 30000 лв. привлечени от мен инвестиции за паралелката ми. Без благодаря, без разбиране, без уважение се оказва…

  Не мога да понеса този позор. Най-вече защото, ако така продължават нещата, след шест години, когато Максим тръгне на училище, за него няма да има учител. Не добър, не лош – никакъв.

 28. Blum, единственото обяснение защо пиша всеки един пост е… защото така съм преценил за правилно. Аз не пиша за да ме четат, последното може да е само следствие и никога причина…

 29. Аз също ще публикувам в блога си своят избор да гласувам за Мартин Заимов. Когато научих, че е той е кандидата на ДСБ бях скептична, защото нито ДСБ нито СДС са партии които бих подкрепила. Но след като се поинтересувах не можех да повярвам, че за първи път имам алтернатива да гласувам за човек, чиито принципи са близки до моите. Искам да споделя своя избор, защото се надявам да го подкрепят повече хора, за да може града ни и ние заедно с него да вървим към по-добро.

 30. Бих гласувал за него от чисто прагматични причини.Например – т.нар дясно е толкова изчерпано от към смисъл и съдържание че ако не демонстрират управленско качество това ще са им последните избори.Само от тази гледна точка бих повярвал че въпросния кандидат може да свърши нещо свястно.И то само ако светло и тъмно сините не се сбият по махленски за софрата.Освен всичко друго, и двамата други кандидати са ми черни в очите – бившо ченге и бившо ченге-мутра.Но с тази инфантилна кампания и натъпкан с пари Пи Ар едва ли може да трогне някого освен сляпо вярващите че двете разцветки „смърфове“ са някакви носители на демокрация.Тия утопии отдавна потънаха в сините води.Някак си не вярвам че любовта към София го е домъкнала да става кмет.

Вашият коментар