MTMetaInfo plugin (Image::ExifTool)

MTMetaInfo plugin (Image::ExifTool)

Преди няколко дни се втрещих, как на практика няма читав EXIF-екстрактор на метаданни за картинки във фотоблог, базиран на MovableType. Единственото нещо, което горе-долу върши някаква работа в базата за plugins бе ImageInfo на David Phillips. С един малък недостатък, чете само EXIF и output-а на данните е леко странен. Друг голям недостатък е че името на файла трябва някак си допълнително да се параметризира, което се решава лесно с KeyValues на Brad Choate.

Не повярвах на очите си – не е възможно темата EXIF да е най-кошмарното мазало в Интернет. Факт е обаче, че нещата са много сбъркани – различни параметризации, нещастни софтуерчета за четене на EXIF, липса на читави редактори и т.н.

В крайна сметка намерих най-истинския проект по темата EXIF, a именно Image::ExifTool. Без никакви колебания печели златните медали без никаква конкуренция. Не само, че чете и пише всичко, което човек може да му мине през ума, ами самата му документация може да е учебно-справочно помагало.

Какво направих ли? Ами взех ImageInfo и го пренаписах така, че да ползва Image::ExifTool – скоро не бях писал на Perl (две-три години, ако не и повече), но си го спомних за по-малко от 30 минути – чуден език е Perl… Така се появи нов MovableType plugin, който може да чете EXIF, GPS, IPTC, XMP, ICC, както и всякакви company specific тагове на Nikon, Canon, Minolta и т.н. – демек всичко, което чете и Image::ExifTool.

Към момента не мога да го публикувам, тъй като някои части от кода на ImageInfo не са писани от автора му, а са използвани с нечие разрешение, което е неясно. Изпратих своята версия на David с коментар да я публикува ако прецени – нямам идея какво ще реши. Иначе аз ще я тествам веднага.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България