Най-накрая (почти) неограничен мобилен интернет

Най-накрая (почти) неограничен мобилен интернет

Малко тихомълком в България, от няколко седмици вече, два от мобилните оператора предлагат (почти) неограничени планове за 3G-интернет. Това са Глобул и Мобилтел. Време беше…

Срещу 24 лева месечно Глобул предлагат GoWeb Unlimited 2500 (само данни) план, който обещава неограничен интернет трафик, като важната думичка е обозначена със звездичка, уточняваща, че първите 2,5GB трафик за месеца се предоставят на максималната възможна скорост, а ако бъдат надхвърлени скоростта се ограничава на 128Kbps. Най-накрая мобилен оператор предлага абонаментен план за мобилен интернет без да таксува допълнително за надвишен лимит или да спира връзката.

Mtel също имат аналогична оферта само за данни (Surf NonStop), която за 24,90лв обещава неограничен трафик, със същата звездичка, като в договора е записано, че си запазват правото да ви ограничат по скорост до 128Kbps ако месечния трафик надскочи 2,5GB. Не знам дали го правят наистина… още не съм минавал границата.

Всъщност и двата оператора имат вариации на услугите срещу други суми. Струва си да се разгледат, особено ако човек има изтекли предишни едногодишни договори за мобилен интернет и може да предоговори условията си.

И още нещо, което ме разхълца от удоволствие – Mtel имат и ново интересно устройство. Нарича се Mtel Hot Spot, но в бизнес центровете им може да се наложи да обясните, че искате безжичен 3G модем – аз имах малко злощастен опит, докато успея да си намеря такова.

Всъщност това е 3G модем, Wi-Fi access point и акумулаторна батерия в едно мини устройство с размери малко по-големи от кибритена кутия. Вътре се очаква да бъде поставена SIM карта с data план, а устройството споделя безжично връзката към Интернет с до 5 компютъра едновременно. Т.е. вече има не само неограничен по трафик план, но и не е обвързан с конкретни устройства. Джвъчката може да бъде конфигурирана да прекъсва връзката, ако тя не се ползва за някакъв период от време и да се свързва отново on demand, което означава, че човек може да го „забрави“ в някой джоб на компютърната си раница или чанта и неговия wi-fi hot spot ще е винаги наблизо при нужда. С едно зареждане на батериите (през USB) Mtel Hot Spot работи около 4 часа в активен режим и около 100 часа в standby и вече две седмици ми осигурява свързаност навсякъде. Това се оказа и моето решение да плащам само един план за данни, а да ползвам интернет с лаптоп, телефон или таблет, дори когато няма друга безжична мрежа наоколо. Устройството струва 109 лв с едногодишен договор за данни или е безплатно с двугодишен. Има web-базиран интерфейс за конфигурация, който е правен от много сърдит на клиентите си китаец, но се преживява. В крайна сметка това се прави веднъж и толкова.

Пробвах го с колеги и в движение, докато пътувахме в командировка. Оставихме Mtel Hot Spot на предното стъкло на автомобила, колегата на задната седалка през VPN работеше без проблем към офиса, а аз преглеждах поща на iPad-а си отпред. Само „шофьора“ ни нямаше друг избор освен да браузва през предното стъкло 😉

Btw, Глобул вече проучват интереса към iPhone 4 и го обещават скоро. А Mtel продават micro SIM карти, които за момента май са от значение само за собствениците на iPad и iPhone 4. Става интересно…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България