Не е време за Vista… No any business reasons…

Не смятах да пиша подобен текст, но различни коментари и мнения тук-там ме провокираха към размисли. Няма да коментирам технически подробности или възможности на този или онзи софтуер. Всичко по-долу е продиктувано единствено от размишленията, които един купувач следва да направи когато на тезгяха му е предложена съответната стока. Опитах се да намеря основателни бизнес-причини, които да накарат един потребител да посегне към новата версия на Windows Vista.

Пазарната ниша на Windows принципно няма как да се промени – тя е същата, която и до момента бе таргетирана с предишните версии. Това са два типа клиенти – типичният масов офис потребител и домашните потребители. Има и един трети вид клиенти – това са тези, които си купуват нови компютри и OEM-лицензът за Vista е част от сделката. За жалост все още е почти невъзможно да си купиш компютър от реномиран производител без той да включва в цената си OEM-лиценз за някаква версия на Windows. Тук включвам и неориентираните купувачи, които нямат никаква идея какъв компютър искат и съответно са се доверили на масовата инерция или някой къде компетентен, къде не особено, съвет на някой познат за това какъв компютър и операционна система да предпочетат. Консултантите в магазините за компютърна техника също най-често са много далеч от истината кое е най-добро за конкретния купувач. Както и да е – тези купуващите нов компютър принципно са единствените, които имат някаква разумна причина да се сдобият с Vista. Логиката е проста – в общия случай, купувайки нещо е добре да избереш най-новото… И тя е вярна, поне докато не откриеш, че е много вероятно да се окаже, че Windows XP работи по-добре (респ. по-бързо) с твоя наличен хардуер.

Да погледнем другата таргетирана публика – тази на досегашните Windows потребители, в двете разновидности – офисен и домашен. Бизнес потребителите обикновено не си купуват сами хардуера и софтуера, с който работят в офиса. Това най-често е инвестиция, която прави компанията. Не е тайна, че въпреки амортизационния срок от 3 години за компютърен хардуер често за работа в офиса се използват и по-стари компютри. Най-вероятно за същите ежедневни дела, както и преди и тяхната производителност се оказва достатъчна за период от време доста над амортизационния срок. Софтуерът често е по-скъпия компонент и е бил планиран с идея да се използва за максималното възможно време. Особено когато това не е конкретно приложение, а само операционна система, чиято цел е просто да стои под това, което всъщност ни е нужно за ежедневната ни работа.

Какво тогава би накарало една фирма да инвестира в нова операционна система в комбинация с доста нов и съответно по-скъп хардуер, каквито са не особено скромните изисквания на Vista? Особено ако вече са инвестирани значителни средства в техника и лицензи за XP? Аз не бих инвестирал, поне не и докато новата платформа не се наложи с времето и необходимостта от нея не стане очевидна или наложителна. Това е разумният подход. Опитът досега показва, че това изчакване докато една нова версия на Windows се напасне към нещата от живота (или той към нея) е поне две години…

Ако съм домашен потребител ситуацията е още по-тежка, доколкото това за мен няма да бъде инвестиция, а 100%-ов разход, обикновено без никаква възвращаемост. Нуждите на класическият домашен потребител са задоволени и от досегашното XP. Всъщност в далеч по-голяма степен дори, доколкото Vista е много вероятно да не хареса някаква част от хардуера или периферията ви, например. В момента в който пиша този текст периферията ми, която е наоколо на бюрото ми се състои от скенер, принтер, FM-радио тунер, web-камера, картов четец (всъщност два), комбо PCMCIA CardBus USB+Firewire адаптер, SIM-кард рийдър за електронен подпис и външен DVD-burner. И тези неща внимателно са подбрани за да работят добре и с Windows и с Linux. За периферията, която събира прах из шкафовете изобщо не отварям приказка, но тази по бюрото ми означава, че от време на време ми е необходима и ми е достатъчно само едно от тези устройства да не бъде припознато от Vista и да нямам друга опция освен да харча още пари за друго, което не искам да правя. Без каквито и да е притеснения смея да заявя, че от бегли наблюдения и сравнения тук и там най-вероятно в момента Linux поддържа много по-голям набор периферия отколкото Vista. Нещо повече! Ако нещо не работи с Linux обикновено това не е свършека на света, защото се оказва, че частично може да бъде пуснато с някакъв workaround или пък поддръжката му е въпрос на време. При затворена платформа като Vista мога само да се надявам производителя на устройството или MS да ме спасят, което нещо хич не ми звучи комфортно.

Класическият домашен потребител използва компютър вкъщи за да ползва Интернет, да играе игрички, да слуша музика, да гледа видео или пък да си доработва нещо извън офиса. Всички приложения, които е използвал до момента, особено игрите са създавани с мисълта за XP – те са правени за тази платформа. Миграцията им върху Vista, дори да не е проблемна, ще даде ли някаква нова революционна функционалност? Не, разбира се… Тогава оправдан ли е разход за upgrade на операционната система с риск хардуерът и периферията да се наложи също да бъде обновявана, което е свързано с допълнителни разходи? Твърдо не… Поне не и в близките две-три години, и не и преди Microsoft да използват безотказното си оръжие, наречено спиране на поддръжката на предходната версия.

Всъщност и за домашните и бизнес-потребителите Vista не носи революционно нова функционалност. Това, което маркетинг-гурутата на Microsoft са си изсмукали от пръстите всъщност са разтегнати локуми. Голяма работа, че най-накрая файловата търсачка на Windows работи, те хората и без това свикнаха да я няма. ОК, чудесно звучи, че сигурността била пооправена, дето се вика – айде дано, хаирлия да е… Че заради пробитото корито на MS вече страдат и останалите като се развилнее някой червей из адресните книги. То човек вече да се страхува да си даде email адреса на някой, който ще го запише в Windows адресна книга. Само, че всъщност това не е екстра – без това просто не може. Vista се опитва някак да си реши драмите със сигурността, друга опция просто няма, затова хайде да не ми го пробутвате този евтин трик пред очите. Още повече, че концептуално решаването на проблемите със сигурността на Microsoft си остава единствено при тях, а отраженията им при техните потребители – давещите се, са си пак давещи, което никак не ме кара да гледам оптимистично на нещата. Наблъсканата с глезотии и шарени интерфейси OS също не е рекламния трик, който ще ме накара да пускам лиги – нищо ново под слънцето, пиратстваме си Apple от край време. В същия момент обаче, поне засега първичния отзвук е толкова негативен по отношение на драмите с производителността и поддръжката на хардуер, колкото никога не е бил с предходни версии на Windows, което трябва да звучи като едно сериозно предупреждение.

Цените на които Vista се появява в магазините в България е 220/280 лв за Home Basic и Premium edition и 350/480 лв за Business и Ultimate edition. И човек много хубаво трябва да се вгледа коя версия иска за себе си, да не кажа, че Home Basic май са я направили само за да те накарат да си купиш още един лиценз. Определено според мен не е време за Vista – и от прагматична и от бизнес гледна точка. Хм, че за 500 евро (два пъти Ultimate) се купува Mac Mini заедно с MacOS X…

Признавам си, че аз съм консервативен потребител и използвам Windows само в краен случай, но съм посветил доста време на тази платформа включително в мащабни корпоративни проекти, което ме е принудило да я познавам добре, но както казах и в началото нямам за цел да сравнявам технически Vista с останалите, а единствено да погледна решението – да мигрирам или не – от бизнес гледна точка. Аз лично имам няколко лиценза за XP Pro, но не бях използвал (освен за проба) нито един от тях до преди около година и половина, когато фирмата, в която работя изостави 2000 като платформа, а за домашния си Windows-компютър преди година бях принуден да активирам XP-лиценз заради новата (тогава) версия на Adobe Photoshop Elements 4, която отказва да стъпи на нещо друго, различно от XP. За мен появата на Vista в този и вид е поредната проява на неуважение и гавра с Windows потребителите, поне с мислещата част от тях. И се надявам повече от тях да го осъзнаят.

Не знам колко голям пазар виждат Microsoft от хора, които ще решат да обновяват, но аз лично виждам голям шанс за Linux да се възползва от тази прекрасна ситуация и особено след още малко време, когато XP слезе от сцената и хората бъдат принудени да вървят към Vista насила. Имаше подобни ситуации и преди – при прехода от 98 към 2000 и от 2000 към XP, но тогава Linux не беше това, което е сега. През това време сами можем да се уверим къде стигна Linux и как Windows, включително с Vista, продължава да тъпче на място.

Мисля си, че и MacOS X и Linux имат небивал досега шанс да отхапят сериозен пай от баницата, която Microsoft все още очевидно си мислят, че им е гарантирана. И искрено се надявам да се случи!

23 мнения за “Не е време за Vista… No any business reasons…”

 1. Въпрос на време беше… и все още е Linux да вземе своя дял от пая… Дано това време дойде по-бързо, зашото на масовия потребител му писва от тези маркетингови глупости на чичко били… поздравления за статията! Все някой трябваше да го напише това нещо някъде… дано има все повече и повече хора, които мислят по този начин!

 2. Наистина какво би била ИТ индустрията без нашите приятели и благодетели от Microsoft! Нека се замислим каква е ситуацията сега. Нова операционна система – половината хардуер не се поддържа, а по-старичката половина от тази половина никога няма да бъде поддържана. И потребителите наливат пари в ИТ индустрията или по-точно казано в производителите на хардуер.
  Ами ако хората масово използваха Линукс или нещо подобно? Веднъж написани, драйверите за определен хардуер биха били достъпни за n на брой обновявания на операционната си система. А това е прекалено дълго. Кой тогава щеше да купува нов хардуер? От какво щяха да живеят производителите на хардуер? А без тях какво биха правили производителите на софтуер?
  Вечна слава на гения, дарил ни с този прекрасен модел за правене на пари! Поклон пред теб, властелине на мисълта! Без теб още щяхме да си пишем програмите на перфокари.

 3. Към андро:
  Не превъзнасяй рекетиращите бизнес модели. Бизнес моделите, основани на икономическа свобода винаги и по всяко време са по-добри.

  Социализмът се опита да премахне недостатъците на класическия капитализъм – безработица, икономически кризи, „неефективно харчене на пари за реклама“ като премахна конкуренцията и въведе планова икономика. За да получим накрая плачевни резултати.

  Така че икономическата свобода ще доведе до печалба за всички, освен за монополистите. И тия работи с перфокартите ги приказвай на внуците си.

 4. Значи какви перспективи виждаш ти в Линукс е едно. Обаче съвсем друго са тоновете софтуер изписан за Уиндоус. Като почнеш от най-простата счетоводна програмка и стигнеш до някакви мега-тлъсти-Х-tiered приложения. Вземи за пример Photoshop Elements който споменаваш…

  Виста-та рано или късно ще се наложи (заради успешния маркетинг на М$), независимо дали ни харесва или не. Дотогава обаче трябва да минат Х години, У сървис пак-а и т.н. В същото време Linux маниаците ще изкарат още ХХХХ на брой дистрибуции, а обикновения потребител в незнанието си коя от хилядите дистрибуции да избере пак ще си крета на Уиндоус.

 5. Не твърдя, че Vista няма да измести XP, нито че Linux ще анихилира Windows. На този Windows обаче този път ще му е по-трудно от преди, а Linux и MacOS X имат доста по-сериозни шансове за преразпределение на баницата. Заглавието е „Не е време за Vista“, а не „Никога Vista“…

 6. @Комитата
  това беше явно неуспешен опит за сарказъм или поне за завоалирано съжаление за това, че се превръщаме в цивилизация за еднократна употреба. И отрочето на чичо Бил далеч не е единствения проблем. И не, не смятам за редно със смяната на операционна система да се налага да сменям половината (примерно) от хардуера си.

 7. Мисля че по-добре от това което Йовко е написал трудмо може да се каже. Аз ще опитам да отговоря на Георги.

  Много М$ потребители дават за пример че има ХХХХ версии и дистрибуции и така не може да се бори човек с уиндоус. Има рационален елемент в това, не отричам. В началото много се дразнех от постоянните нови версии. Като започнаш РедХат 6 я ползвахме 2-3 години преди да се мине на 7. Но нещата в момента са много динамични и няма как да се избегне.

  Много груба аналогия, но Георги: колко обектива имаш? Знам обичаш много Такито, но покрай него имаш и други. Разнообразието е хубаво нещо и ти дава право на избор. Може би не е функционално, но аз ползвам 4-5 камери в зависимост от случая: едната има светъл визьор, друга има визьор от горе, трета има бърза синхронизация, четвърта спот мерене… Ако искаш повечето от тези неща си вземаш, според вярата, Канон 1/ Никон Ф6. Но и там имаш избор между различни опции: различни полета за фикусиране, мотори и т.н. Да не говорим за наборът от обективи.

  За мен няма универсално решение. Затова ползвам RHEL3 на работа и Федора5 в къщи. Не че нямаш избор и с уиндоус. Но тактиката всичко да е скрито покрито определено не ми харесва. И прктиката да се използват затворени формати и така да се спъва конкуренцията и развитието е на наш гръб.

  Още една груба аналогия: Линукс за мен е като Пентакс. Малкият Давид, който се опитва да бута големите Канон/Никон и да дава на потребителят алтернатива. Защото когато си на върха се самозабравяш. Ролята на Давид е жизненоважна според мен.

 8. Извинявам се… За мен има един Георги…. Съжалявам за недоразумението!

 9. Бях седнала да пиша задача, която е „What is the impact of windows vista release on the business world“ .. Но след тази статия, бих казала че няма да мога да напиша 600 думи за положителните последици.. което съм почти сигурна, че се очакваше от мен..

 10. иване, аз лично ползвам и двете. имам уиндоус на двата си компютъра (единия е служебен лаптоп, единия домашен компятър). и на точно тези двата компютъра просто нямам вариант да ползвам изключително линукс. досега служебния софтуер който ползвам не върви на друго. и понеже е написан ужасно кадърно заемо ужасно много процесорно време и не мисля че може да се пусне и работи нормално с емулация. няма да се оправдавам, че средата е дошла закупена с компютъра без да съм имал избор при купуването.

  от друга страна от години ползвам линукс на сървърно ниво (ползвал съм го и доста време като десктоп преди да се наложи ползването на въпросния специален служебен софтуер). и там нямам аналогия.

  намирам йовко за абсолютно точен в мнението му. аз самият съжалявам, че спряха поддръжката на 2000. който досега ми е харесвал най-много. сигурно след време ще ме принудят да сменям към виста като спрат поддръжката на хп. което никак няма да ми хареса. и не съм сигурен, че ще се получи като ход.

 11. @Ivan Genchev

  Аз имам един универсален „термин“ за средностатистическия потребител и това е „кака Наска“, ако е мъж – „чичо Наско“. Кака Наска в най-общия случай е 50 годишна леля, която ползва софтуера „Хурка“ и работи в държавно учреждение. Хората които обслужва всеки ден се оплакват че много бавно работи.

  Кака Наска ще работи на каквото й кажат да работи. Т.е. ако министърът Еди-Кой-Си реши че може да купи 10,000 лиценза за Виста – кака Наска ще работи на Виста. Такива решения рядко се диктуват от разума – дали има смисъл от ъпгрейд или не няма никакво значение. Важното е дали има г-н 10% (независимо кой е той). Така че е необходимо да се търси логика тук…

 12. Георги, тя кака Наска принципно не и е работа да решава какво да използва. На нея и се плаща да е изпълнител, а не мислител 🙂

 13. Кака Наска ще работи и на Линукс, ако й го инсталират, покажат как и какво, осигурят поддръжка, намерят драйвери за принтерите в офиса на учреждението на кака Наска, и направят така че 100% от документите, правени на MS Office се отварят без проблем и със софтуера на същия Линукс компютър 🙂

  Microsoft Windows версиите си имат недостатъци, но по-лесно се намират драйвери за всякакви устройства и операционните системи на Microsoft и програмите за MS Windows са много по-разпространени, отколкото тези за Linux. Това също е аргумент в полза на M$. Наложил се е на пазара, създал е стандарт. Дори и да не е най-добрият, но също Microsoft е и допринесъл за разпространението на IBM PC и компютрите да станат достъпни.

  Linux ми харесва, но мисля, че Windows все още ще задържи позициите си за дълго време. Apple Mac също е готино, обаче не владее повече от 5-10% от пазара, нали?:-)

 14. Склонен съм да споря за хардуерната поддръжка особено спрямо Vista… За огромната част хардуер под Linux най-вероятно не е нужен никакъв драйвер и нищо повече от това просто да plug-неш устройството и да откриеш, че то работи. Годината е 2007-ма, а не 97-ма…

 15. Вярно е, 2007-ма е, но през 2006-а хората от i-space.org не успяха да пуснат принтера ни под Линукс да работи в мрежа и въобще да печата… 🙂 Също и незнайно защо ми обясниха, че моята DVD+/-R/RW/DL записвачка няма да записва под Линукс. Аз като обикновен потребител не бях във възторг от новината и продължих да използвам Windows XP:)

  Колкото до Vista, още е рано да се каже, мисля, че в момента за XP e най-лесно да се намерят драйвери и програмите да работят безпроблемно (Windows програмите, разбира се;-)… Все пак XP е на пазара от толкова много време а Vista е нещо ново…

 16. И от твоят частен случай следва ли да се правят изводи и обобщения? Аз ни най-малко не те съветвам да си сменяш операционната система, ако имаш някакви опасения. Моята теза е, че НЕ Е ВРЕМЕ ЗА VISTA – с колко голям шрифт трябва да го напиша? Иначе if it makes you happy – вече се продава в БГ – можеш да си купиш Vista…

  Но, моля – не от Славейков!…

 17. Никакви изводи и обобщения!

  В нито един от коментарите ми няма да намериш заклеймяване на която и да било операционна система!:-) Windows, Linux, MacOS – всичките си имат предимства и недостатъци…

  Казах само, че в определен частен случай (моя) Linux не отговори на очакванията ми… А тъй като знанията ми са доста ограничени в тази област, и не мога сам да принапиша драйвер за принтер под Линукс, нещата не потръгнаха, това е 🙂

  За Vista – не мисля, че момента е СЕГА, за преминаване от XP към Vista, и си съвсем прав. Може би след година, или поне след първия ServicePack на Microsoft:) За „Славейков“ нищо не знам, там не съм пазарувал;-) Има си магазини за тази цел, и XP-то ми идва точно от такова място, заедно с цял наръч инструкции и стикерчета;-)

  Може би Vista ще е нещо хубаво, не знам… но докато не си купя още 1 gig RAM и не сменя видеото си с такова за 200 долара, надали ще опитам да я подкарам, дори и тестово:)

 18. Йовко, съгласен съм за хардуера, но с малки изключения. Сегашния ми ТВ тунер (със BT829A) успях дя го пусна първо под Линукс (Mandrake) и едва след година ATI пуснаха драйвер за XP. Ако реша някога да ползвам Vista, няма да мога да го използвам под нея, но аз вече не мога да го ползвам под съвременните Линукс дистрибуции. Така че има и изключения.

 19. Най-смешното ми е на такива фенове, като вас, на разни дистрибуции версия 8.2.34корен_от_пи, че не осъзнавате, че всъщност 98% от потребителите НЕ СА и не ИСКАТ да знаят и да разбират от никакво ИТ. И това е абсолютно правилно. Аз съм слагал едно кубунту, което всъщност е най-недомисления десктоп, който съм виждал (за хора, не за ИТ) и го дадох както си е на фреш инсталация (с драйвери) на жена ми да си свали филмчетата от камерата, да си цъка снимките от апарата, да си чати с приятелки и т.н. То е чудо – цирк невероятен, жена ми за 2 дена не успя да си пусне камерата и да си конвертира там на двд-то, та се стигна до семеен скандал – що не е както преди, да пъхаш, да работи, то да ти вика хайде сега ще записваме диск, я пъхни един, а, сега отивам при Мимето да гледаме диска:) Аз лично, ако не съм ИТ, не искам, НЕ ЗНАМ и НЕ МЕ ВЪЛНУВА какво е неговата мамка и usb, никой не ми плаща да знам, аз обаче плащам да работи, без да пита, искам да хвърля 3000лв за един лаптоп, да му мушна камерата и да работи отма. НЕ ИСКАМ И ДА ЗНАМ какво има под капака ми на колата, онова, което бръмчи там, нали сте го чували?, хич не ме вълнува, искам като натисна педала, да върви, ок?Що ли – щото съм археолог, да речем. 98% са счетоводители или лекари, да не мислите, че ги вълнува двигателя с вътрешно или външно горене е? Това Ви е проблема с Linux-a, той просто не работи, ако не си ИТ човек, работи, само ако си ИТ, а жена ми е перфектния тестер, от тези 98%, какво става за десктоп и какво не 🙂 А иначе тя за капак има доста по-сложна професия от едно ИТ – хирург е, сиреч не е тъпа. И тестовете с нея досега казват, че единственото, което става за десктоп е windows.

Коментарите са изключени.