Не е време за Vista… No any business reasons…

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.
 1. Въпрос на време беше… и все още е Linux да вземе своя дял от пая… Дано това време дойде по-бързо, зашото на масовия потребител му писва от тези маркетингови глупости на чичко били… поздравления за статията! Все някой трябваше да го напише това нещо някъде… дано има все повече и повече хора, които мислят по този начин!

 2. Наистина какво би била ИТ индустрията без нашите приятели и благодетели от Microsoft! Нека се замислим каква е ситуацията сега. Нова операционна система – половината хардуер не се поддържа, а по-старичката половина от тази половина никога няма да бъде поддържана. И потребителите наливат пари в ИТ индустрията или по-точно казано в производителите на хардуер.
  Ами ако хората масово използваха Линукс или нещо подобно? Веднъж написани, драйверите за определен хардуер биха били достъпни за n на брой обновявания на операционната си система. А това е прекалено дълго. Кой тогава щеше да купува нов хардуер? От какво щяха да живеят производителите на хардуер? А без тях какво биха правили производителите на софтуер?
  Вечна слава на гения, дарил ни с този прекрасен модел за правене на пари! Поклон пред теб, властелине на мисълта! Без теб още щяхме да си пишем програмите на перфокари.

 3. Към андро:
  Не превъзнасяй рекетиращите бизнес модели. Бизнес моделите, основани на икономическа свобода винаги и по всяко време са по-добри.

  Социализмът се опита да премахне недостатъците на класическия капитализъм – безработица, икономически кризи, „неефективно харчене на пари за реклама“ като премахна конкуренцията и въведе планова икономика. За да получим накрая плачевни резултати.

  Така че икономическата свобода ще доведе до печалба за всички, освен за монополистите. И тия работи с перфокартите ги приказвай на внуците си.

 4. Значи какви перспективи виждаш ти в Линукс е едно. Обаче съвсем друго са тоновете софтуер изписан за Уиндоус. Като почнеш от най-простата счетоводна програмка и стигнеш до някакви мега-тлъсти-Х-tiered приложения. Вземи за пример Photoshop Elements който споменаваш…

  Виста-та рано или късно ще се наложи (заради успешния маркетинг на М$), независимо дали ни харесва или не. Дотогава обаче трябва да минат Х години, У сървис пак-а и т.н. В същото време Linux маниаците ще изкарат още ХХХХ на брой дистрибуции, а обикновения потребител в незнанието си коя от хилядите дистрибуции да избере пак ще си крета на Уиндоус.

 5. Не твърдя, че Vista няма да измести XP, нито че Linux ще анихилира Windows. На този Windows обаче този път ще му е по-трудно от преди, а Linux и MacOS X имат доста по-сериозни шансове за преразпределение на баницата. Заглавието е „Не е време за Vista“, а не „Никога Vista“…

 6. @Комитата
  това беше явно неуспешен опит за сарказъм или поне за завоалирано съжаление за това, че се превръщаме в цивилизация за еднократна употреба. И отрочето на чичо Бил далеч не е единствения проблем. И не, не смятам за редно със смяната на операционна система да се налага да сменям половината (примерно) от хардуера си.

 7. Мисля че по-добре от това което Йовко е написал трудмо може да се каже. Аз ще опитам да отговоря на Георги.

  Много М$ потребители дават за пример че има ХХХХ версии и дистрибуции и така не може да се бори човек с уиндоус. Има рационален елемент в това, не отричам. В началото много се дразнех от постоянните нови версии. Като започнаш РедХат 6 я ползвахме 2-3 години преди да се мине на 7. Но нещата в момента са много динамични и няма как да се избегне.

  Много груба аналогия, но Георги: колко обектива имаш? Знам обичаш много Такито, но покрай него имаш и други. Разнообразието е хубаво нещо и ти дава право на избор. Може би не е функционално, но аз ползвам 4-5 камери в зависимост от случая: едната има светъл визьор, друга има визьор от горе, трета има бърза синхронизация, четвърта спот мерене… Ако искаш повечето от тези неща си вземаш, според вярата, Канон 1/ Никон Ф6. Но и там имаш избор между различни опции: различни полета за фикусиране, мотори и т.н. Да не говорим за наборът от обективи.

  За мен няма универсално решение. Затова ползвам RHEL3 на работа и Федора5 в къщи. Не че нямаш избор и с уиндоус. Но тактиката всичко да е скрито покрито определено не ми харесва. И прктиката да се използват затворени формати и така да се спъва конкуренцията и развитието е на наш гръб.

  Още една груба аналогия: Линукс за мен е като Пентакс. Малкият Давид, който се опитва да бута големите Канон/Никон и да дава на потребителят алтернатива. Защото когато си на върха се самозабравяш. Ролята на Давид е жизненоважна според мен.

 8. Извинявам се… За мен има един Георги…. Съжалявам за недоразумението!

 9. Бях седнала да пиша задача, която е „What is the impact of windows vista release on the business world“ .. Но след тази статия, бих казала че няма да мога да напиша 600 думи за положителните последици.. което съм почти сигурна, че се очакваше от мен..

 10. иване, аз лично ползвам и двете. имам уиндоус на двата си компютъра (единия е служебен лаптоп, единия домашен компятър). и на точно тези двата компютъра просто нямам вариант да ползвам изключително линукс. досега служебния софтуер който ползвам не върви на друго. и понеже е написан ужасно кадърно заемо ужасно много процесорно време и не мисля че може да се пусне и работи нормално с емулация. няма да се оправдавам, че средата е дошла закупена с компютъра без да съм имал избор при купуването.

  от друга страна от години ползвам линукс на сървърно ниво (ползвал съм го и доста време като десктоп преди да се наложи ползването на въпросния специален служебен софтуер). и там нямам аналогия.

  намирам йовко за абсолютно точен в мнението му. аз самият съжалявам, че спряха поддръжката на 2000. който досега ми е харесвал най-много. сигурно след време ще ме принудят да сменям към виста като спрат поддръжката на хп. което никак няма да ми хареса. и не съм сигурен, че ще се получи като ход.

 11. @Ivan Genchev

  Аз имам един универсален „термин“ за средностатистическия потребител и това е „кака Наска“, ако е мъж – „чичо Наско“. Кака Наска в най-общия случай е 50 годишна леля, която ползва софтуера „Хурка“ и работи в държавно учреждение. Хората които обслужва всеки ден се оплакват че много бавно работи.

  Кака Наска ще работи на каквото й кажат да работи. Т.е. ако министърът Еди-Кой-Си реши че може да купи 10,000 лиценза за Виста – кака Наска ще работи на Виста. Такива решения рядко се диктуват от разума – дали има смисъл от ъпгрейд или не няма никакво значение. Важното е дали има г-н 10% (независимо кой е той). Така че е необходимо да се търси логика тук…

 12. Георги, тя кака Наска принципно не и е работа да решава какво да използва. На нея и се плаща да е изпълнител, а не мислител :-)

 13. Кака Наска ще работи и на Линукс, ако й го инсталират, покажат как и какво, осигурят поддръжка, намерят драйвери за принтерите в офиса на учреждението на кака Наска, и направят така че 100% от документите, правени на MS Office се отварят без проблем и със софтуера на същия Линукс компютър :)

  Microsoft Windows версиите си имат недостатъци, но по-лесно се намират драйвери за всякакви устройства и операционните системи на Microsoft и програмите за MS Windows са много по-разпространени, отколкото тези за Linux. Това също е аргумент в полза на M$. Наложил се е на пазара, създал е стандарт. Дори и да не е най-добрият, но също Microsoft е и допринесъл за разпространението на IBM PC и компютрите да станат достъпни.

  Linux ми харесва, но мисля, че Windows все още ще задържи позициите си за дълго време. Apple Mac също е готино, обаче не владее повече от 5-10% от пазара, нали?:-)

 14. Склонен съм да споря за хардуерната поддръжка особено спрямо Vista… За огромната част хардуер под Linux най-вероятно не е нужен никакъв драйвер и нищо повече от това просто да plug-неш устройството и да откриеш, че то работи. Годината е 2007-ма, а не 97-ма…

 15. Вярно е, 2007-ма е, но през 2006-а хората от i-space.org не успяха да пуснат принтера ни под Линукс да работи в мрежа и въобще да печата… :) Също и незнайно защо ми обясниха, че моята DVD+/-R/RW/DL записвачка няма да записва под Линукс. Аз като обикновен потребител не бях във възторг от новината и продължих да използвам Windows XP:)

  Колкото до Vista, още е рано да се каже, мисля, че в момента за XP e най-лесно да се намерят драйвери и програмите да работят безпроблемно (Windows програмите, разбира се;-)… Все пак XP е на пазара от толкова много време а Vista е нещо ново…

 16. И от твоят частен случай следва ли да се правят изводи и обобщения? Аз ни най-малко не те съветвам да си сменяш операционната система, ако имаш някакви опасения. Моята теза е, че НЕ Е ВРЕМЕ ЗА VISTA – с колко голям шрифт трябва да го напиша? Иначе if it makes you happy – вече се продава в БГ – можеш да си купиш Vista…

  Но, моля – не от Славейков!…

 17. Никакви изводи и обобщения!

  В нито един от коментарите ми няма да намериш заклеймяване на която и да било операционна система!:-) Windows, Linux, MacOS – всичките си имат предимства и недостатъци…

  Казах само, че в определен частен случай (моя) Linux не отговори на очакванията ми… А тъй като знанията ми са доста ограничени в тази област, и не мога сам да принапиша драйвер за принтер под Линукс, нещата не потръгнаха, това е :)

  За Vista – не мисля, че момента е СЕГА, за преминаване от XP към Vista, и си съвсем прав. Може би след година, или поне след първия ServicePack на Microsoft:) За „Славейков“ нищо не знам, там не съм пазарувал;-) Има си магазини за тази цел, и XP-то ми идва точно от такова място, заедно с цял наръч инструкции и стикерчета;-)

  Може би Vista ще е нещо хубаво, не знам… но докато не си купя още 1 gig RAM и не сменя видеото си с такова за 200 долара, надали ще опитам да я подкарам, дори и тестово:)

 18. Йовко, съгласен съм за хардуера, но с малки изключения. Сегашния ми ТВ тунер (със BT829A) успях дя го пусна първо под Линукс (Mandrake) и едва след година ATI пуснаха драйвер за XP. Ако реша някога да ползвам Vista, няма да мога да го използвам под нея, но аз вече не мога да го ползвам под съвременните Линукс дистрибуции. Така че има и изключения.

 19. Най-смешното ми е на такива фенове, като вас, на разни дистрибуции версия 8.2.34корен_от_пи, че не осъзнавате, че всъщност 98% от потребителите НЕ СА и не ИСКАТ да знаят и да разбират от никакво ИТ. И това е абсолютно правилно. Аз съм слагал едно кубунту, което всъщност е най-недомисления десктоп, който съм виждал (за хора, не за ИТ) и го дадох както си е на фреш инсталация (с драйвери) на жена ми да си свали филмчетата от камерата, да си цъка снимките от апарата, да си чати с приятелки и т.н. То е чудо – цирк невероятен, жена ми за 2 дена не успя да си пусне камерата и да си конвертира там на двд-то, та се стигна до семеен скандал – що не е както преди, да пъхаш, да работи, то да ти вика хайде сега ще записваме диск, я пъхни един, а, сега отивам при Мимето да гледаме диска:) Аз лично, ако не съм ИТ, не искам, НЕ ЗНАМ и НЕ МЕ ВЪЛНУВА какво е неговата мамка и usb, никой не ми плаща да знам, аз обаче плащам да работи, без да пита, искам да хвърля 3000лв за един лаптоп, да му мушна камерата и да работи отма. НЕ ИСКАМ И ДА ЗНАМ какво има под капака ми на колата, онова, което бръмчи там, нали сте го чували?, хич не ме вълнува, искам като натисна педала, да върви, ок?Що ли – щото съм археолог, да речем. 98% са счетоводители или лекари, да не мислите, че ги вълнува двигателя с вътрешно или външно горене е? Това Ви е проблема с Linux-a, той просто не работи, ако не си ИТ човек, работи, само ако си ИТ, а жена ми е перфектния тестер, от тези 98%, какво става за десктоп и какво не :) А иначе тя за капак има доста по-сложна професия от едно ИТ – хирург е, сиреч не е тъпа. И тестовете с нея досега казват, че единственото, което става за десктоп е windows.

Коментарите за затворени.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: