Не е време за Vista... No any business reasons...

Не е време за Vista... No any business reasons...

Не смятах да пиша подобен текст, но различни коментари и мнения тук-там ме провокираха към размисли. Няма да коментирам технически подробности или възможности на този или онзи софтуер. Всичко по-долу е продиктувано единствено от размишленията, които един купувач следва да направи когато на тезгяха му е предложена съответната стока. Опитах се да намеря основателни бизнес-причини, които да накарат един потребител да посегне към новата версия на Windows Vista.

Пазарната ниша на Windows принципно няма как да се промени – тя е същата, която и до момента бе таргетирана с предишните версии. Това са два типа клиенти – типичният масов офис потребител и домашните потребители. Има и един трети вид клиенти – това са тези, които си купуват нови компютри и OEM-лицензът за Vista е част от сделката. За жалост все още е почти невъзможно да си купиш компютър от реномиран производител без той да включва в цената си OEM-лиценз за някаква версия на Windows. Тук включвам и неориентираните купувачи, които нямат никаква идея какъв компютър искат и съответно са се доверили на масовата инерция или някой къде компетентен, къде не особено, съвет на някой познат за това какъв компютър и операционна система да предпочетат. Консултантите в магазините за компютърна техника също най-често са много далеч от истината кое е най-добро за конкретния купувач. Както и да е – тези купуващите нов компютър принципно са единствените, които имат някаква разумна причина да се сдобият с Vista. Логиката е проста – в общия случай, купувайки нещо е добре да избереш най-новото… И тя е вярна, поне докато не откриеш, че е много вероятно да се окаже, че Windows XP работи по-добре (респ. по-бързо) с твоя наличен хардуер.

Да погледнем другата таргетирана публика – тази на досегашните Windows потребители, в двете разновидности – офисен и домашен. Бизнес потребителите обикновено не си купуват сами хардуера и софтуера, с който работят в офиса. Това най-често е инвестиция, която прави компанията. Не е тайна, че въпреки амортизационния срок от 3 години за компютърен хардуер често за работа в офиса се използват и по-стари компютри. Най-вероятно за същите ежедневни дела, както и преди и тяхната производителност се оказва достатъчна за период от време доста над амортизационния срок. Софтуерът често е по-скъпия компонент и е бил планиран с идея да се използва за максималното възможно време. Особено когато това не е конкретно приложение, а само операционна система, чиято цел е просто да стои под това, което всъщност ни е нужно за ежедневната ни работа.

Какво тогава би накарало една фирма да инвестира в нова операционна система в комбинация с доста нов и съответно по-скъп хардуер, каквито са не особено скромните изисквания на Vista? Особено ако вече са инвестирани значителни средства в техника и лицензи за XP? Аз не бих инвестирал, поне не и докато новата платформа не се наложи с времето и необходимостта от нея не стане очевидна или наложителна. Това е разумният подход. Опитът досега показва, че това изчакване докато една нова версия на Windows се напасне към нещата от живота (или той към нея) е поне две години…

Ако съм домашен потребител ситуацията е още по-тежка, доколкото това за мен няма да бъде инвестиция, а 100%-ов разход, обикновено без никаква възвращаемост. Нуждите на класическият домашен потребител са задоволени и от досегашното XP. Всъщност в далеч по-голяма степен дори, доколкото Vista е много вероятно да не хареса някаква част от хардуера или периферията ви, например. В момента в който пиша този текст периферията ми, която е наоколо на бюрото ми се състои от скенер, принтер, FM-радио тунер, web-камера, картов четец (всъщност два), комбо PCMCIA CardBus USB+Firewire адаптер, SIM-кард рийдър за електронен подпис и външен DVD-burner. И тези неща внимателно са подбрани за да работят добре и с Windows и с Linux. За периферията, която събира прах из шкафовете изобщо не отварям приказка, но тази по бюрото ми означава, че от време на време ми е необходима и ми е достатъчно само едно от тези устройства да не бъде припознато от Vista и да нямам друга опция освен да харча още пари за друго, което не искам да правя. Без каквито и да е притеснения смея да заявя, че от бегли наблюдения и сравнения тук и там най-вероятно в момента Linux поддържа много по-голям набор периферия отколкото Vista. Нещо повече! Ако нещо не работи с Linux обикновено това не е свършека на света, защото се оказва, че частично може да бъде пуснато с някакъв workaround или пък поддръжката му е въпрос на време. При затворена платформа като Vista мога само да се надявам производителя на устройството или MS да ме спасят, което нещо хич не ми звучи комфортно.

Класическият домашен потребител използва компютър вкъщи за да ползва Интернет, да играе игрички, да слуша музика, да гледа видео или пък да си доработва нещо извън офиса. Всички приложения, които е използвал до момента, особено игрите са създавани с мисълта за XP – те са правени за тази платформа. Миграцията им върху Vista, дори да не е проблемна, ще даде ли някаква нова революционна функционалност? Не, разбира се… Тогава оправдан ли е разход за upgrade на операционната система с риск хардуерът и периферията да се наложи също да бъде обновявана, което е свързано с допълнителни разходи? Твърдо не… Поне не и в близките две-три години, и не и преди Microsoft да използват безотказното си оръжие, наречено спиране на поддръжката на предходната версия.

Всъщност и за домашните и бизнес-потребителите Vista не носи революционно нова функционалност. Това, което маркетинг-гурутата на Microsoft са си изсмукали от пръстите всъщност са разтегнати локуми. Голяма работа, че най-накрая файловата търсачка на Windows работи, те хората и без това свикнаха да я няма. ОК, чудесно звучи, че сигурността била пооправена, дето се вика – айде дано, хаирлия да е… Че заради пробитото корито на MS вече страдат и останалите като се развилнее някой червей из адресните книги. То човек вече да се страхува да си даде email адреса на някой, който ще го запише в Windows адресна книга. Само, че всъщност това не е екстра – без това просто не може. Vista се опитва някак да си реши драмите със сигурността, друга опция просто няма, затова хайде да не ми го пробутвате този евтин трик пред очите. Още повече, че концептуално решаването на проблемите със сигурността на Microsoft си остава единствено при тях, а отраженията им при техните потребители – давещите се, са си пак давещи, което никак не ме кара да гледам оптимистично на нещата. Наблъсканата с глезотии и шарени интерфейси OS също не е рекламния трик, който ще ме накара да пускам лиги – нищо ново под слънцето, пиратстваме си Apple от край време. В същия момент обаче, поне засега първичния отзвук е толкова негативен по отношение на драмите с производителността и поддръжката на хардуер, колкото никога не е бил с предходни версии на Windows, което трябва да звучи като едно сериозно предупреждение.

Цените на които Vista се появява в магазините в България е 220/280 лв за Home Basic и Premium edition и 350/480 лв за Business и Ultimate edition. И човек много хубаво трябва да се вгледа коя версия иска за себе си, да не кажа, че Home Basic май са я направили само за да те накарат да си купиш още един лиценз. Определено според мен не е време за Vista – и от прагматична и от бизнес гледна точка. Хм, че за 500 евро (два пъти Ultimate) се купува Mac Mini заедно с MacOS X…

Признавам си, че аз съм консервативен потребител и използвам Windows само в краен случай, но съм посветил доста време на тази платформа включително в мащабни корпоративни проекти, което ме е принудило да я познавам добре, но както казах и в началото нямам за цел да сравнявам технически Vista с останалите, а единствено да погледна решението – да мигрирам или не – от бизнес гледна точка. Аз лично имам няколко лиценза за XP Pro, но не бях използвал (освен за проба) нито един от тях до преди около година и половина, когато фирмата, в която работя изостави 2000 като платформа, а за домашния си Windows-компютър преди година бях принуден да активирам XP-лиценз заради новата (тогава) версия на Adobe Photoshop Elements 4, която отказва да стъпи на нещо друго, различно от XP. За мен появата на Vista в този и вид е поредната проява на неуважение и гавра с Windows потребителите, поне с мислещата част от тях. И се надявам повече от тях да го осъзнаят.

Не знам колко голям пазар виждат Microsoft от хора, които ще решат да обновяват, но аз лично виждам голям шанс за Linux да се възползва от тази прекрасна ситуация и особено след още малко време, когато XP слезе от сцената и хората бъдат принудени да вървят към Vista насила. Имаше подобни ситуации и преди – при прехода от 98 към 2000 и от 2000 към XP, но тогава Linux не беше това, което е сега. През това време сами можем да се уверим къде стигна Linux и как Windows, включително с Vista, продължава да тъпче на място.

Мисля си, че и MacOS X и Linux имат небивал досега шанс да отхапят сериозен пай от баницата, която Microsoft все още очевидно си мислят, че им е гарантирана. И искрено се надявам да се случи!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България