Nik Software за Lightroom

В поредица от анонси през няколко дни Nik Software обяви версии на повечето си продукти за Adobe Photoshop Lightroom. Започна се от Viveza, след което в края на март съвместимост с Lightroom бе анонсирана и за Color Efex Pro, а снощи долетя новината, че светлата стая се обзаведе и със Silver Efex Pro.

Така едни от най-революционните цифрови фотографски инструменти към този момент от време са вече налични и за потребителите на Lightroom, с което Apple Aperture загуби едновременно няколко от малкото си преимущества в борбата за територия в сегмента на водещите RAW-редактори. Времената на обикновените RAW-конвертори (без post-processing инструменти на pre-image фаза) според мен приключиха с появата на вторите версии на Aperture и Lightroom. А сега, имайки предвид огромната потребителска база на Adobe и мултиплатформеността на техните продукти, докато Aperture е затворена само в света на потребителите на Apple, и огромния скок на Lightroom от първата до втората си версия, новият лидер и стандарт в областта на професионалния фотографски софтуер май вече е ясен. Но пък следващият ход е на Apple с Aperture 3…

5 коментара за “Nik Software за Lightroom”

  1. Марине, не че имам нещо против да добавяш реклама на dcraw към всеки мой пост за RAW-софтуер, защото проектът го заслужава, но това, което казваш е вярно само донякъде, като все пак остава твърде далеч от истината. Още повече, че обобщения като всякакви raw-конвертирания стоят твърде несериозно. Занимавам се с темата отдавна и съм се заровил ужасно дълбоко в нея за да споря уверено надълго и широко в детайли – нека не разпространяваме неистини.

  2. Много се извинявам, не се сетих че съм писал в предна твоя тема.

    Проектът му е free, така че не може да става дума за реклама, човекът дава и source. Преди повече от 3 години му пратих неофициален RAW файл от моя апарат (по спецификация Oly C740UZ не поддържа RAW) и той включи поддръжката му след 2 дни. След време се появи възможността и в Irfanview (с плъгина formats.dll).

    Твърдението ми не е без основание, не се съгласявам с термина „неистина“. ОК, сигурно не съм прав за „всякакви“ RAW конвертирания.

  3. Концептуално подхода на dcraw и по-ключовите RAW-конвертори е различен. В момента стремежът е към максимално експлоатиране на всичките възможности на RAW от всеки производител – то не са профили на матриците, то не са маниакални цветни пространства. Още повече, че в момента се наблюдава далеч по-голяма склонност на производителите на камери да сътрудничат на ключовите производители на third party RAW-конвертори така щото възможно най-правилно да бъдат интерепретирани техните формати, за разлика от преди 2-3 години, когато всеки се опитваше да наложи собствената си фирмена пръчка за конверсия. Да, преди време имаше много приложения, които скрито или явно разчитаха на dcraw за да поддържат многообразието от затворени RAW-формати, но времената бяха други и хората бяха щастливи само да успеят някак да си отворят файла. И сега има – потребителското ниво. Вече това обаче не е интересно (освен на по-непретенциозните любителите) – днешната тема на деня не е дали се отваря някакси съответния файл, а как именно се отваря. И тук dcraw за съжаление не може да помогне. Не и на продукти като Capture One, DxO Optics Pro или ACR, където вече се изпада в дребнавост и маниащина и откъм производителите им и най-вече откъм потребителите. Що се отнася до Adobe те погълнаха твърде много RAW-технологии (заедно с някои компании даже) именно за да са сред първите в този бизнес, а в момента щом са се гушнали включително със скръндзи като Nikon за обмяна на технологии, нещата които следват ще са много интересни. Това последното е от кухнята. Няма да казвам от коя, че и без това казах твърде много.

Вашият коментар