Nik Software за Lightroom

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

  1. Марине, не че имам нещо против да добавяш реклама на dcraw към всеки мой пост за RAW-софтуер, защото проектът го заслужава, но това, което казваш е вярно само донякъде, като все пак остава твърде далеч от истината. Още повече, че обобщения като всякакви raw-конвертирания стоят твърде несериозно. Занимавам се с темата отдавна и съм се заровил ужасно дълбоко в нея за да споря уверено надълго и широко в детайли – нека не разпространяваме неистини.

  2. Много се извинявам, не се сетих че съм писал в предна твоя тема.

    Проектът му е free, така че не може да става дума за реклама, човекът дава и source. Преди повече от 3 години му пратих неофициален RAW файл от моя апарат (по спецификация Oly C740UZ не поддържа RAW) и той включи поддръжката му след 2 дни. След време се появи възможността и в Irfanview (с плъгина formats.dll).

    Твърдението ми не е без основание, не се съгласявам с термина „неистина“. ОК, сигурно не съм прав за „всякакви“ RAW конвертирания.

  3. Концептуално подхода на dcraw и по-ключовите RAW-конвертори е различен. В момента стремежът е към максимално експлоатиране на всичките възможности на RAW от всеки производител – то не са профили на матриците, то не са маниакални цветни пространства. Още повече, че в момента се наблюдава далеч по-голяма склонност на производителите на камери да сътрудничат на ключовите производители на third party RAW-конвертори така щото възможно най-правилно да бъдат интерепретирани техните формати, за разлика от преди 2-3 години, когато всеки се опитваше да наложи собствената си фирмена пръчка за конверсия. Да, преди време имаше много приложения, които скрито или явно разчитаха на dcraw за да поддържат многообразието от затворени RAW-формати, но времената бяха други и хората бяха щастливи само да успеят някак да си отворят файла. И сега има – потребителското ниво. Вече това обаче не е интересно (освен на по-непретенциозните любителите) – днешната тема на деня не е дали се отваря някакси съответния файл, а как именно се отваря. И тук dcraw за съжаление не може да помогне. Не и на продукти като Capture One, DxO Optics Pro или ACR, където вече се изпада в дребнавост и маниащина и откъм производителите им и най-вече откъм потребителите. Що се отнася до Adobe те погълнаха твърде много RAW-технологии (заедно с някои компании даже) именно за да са сред първите в този бизнес, а в момента щом са се гушнали включително със скръндзи като Nikon за обмяна на технологии, нещата които следват ще са много интересни. Това последното е от кухнята. Няма да казвам от коя, че и без това казах твърде много.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: