В сряда сутринта имах удоволствието да присъствам на официалното представяне на новата компактна система Nikon 1 на моята любима фотографска фирма. И макар основните параметри да бяха изтекли вече по сайтовете за технологични слухове, за мен беше интересно позиционирането на цялата нова фамилия апаратчета и подробностите около екстравагантните нови функционалности, за които дори различни високопоставени източици от Nikon бяха намеквали в различни интервюта пред медиите.

Но понеже част от корпоративната култура на Nikon е да не разкрива нищо преди да се вдигнат завесите, това обикновено оставя територии за всевъзможни слухове, анализи и дискусии, които обаче нямат никаква друга основа освен различни непотвърдени предположения. И това не винаги е в полза на компанията. Беше много забавно, когато на 9 септември, около две седмици преди действителния анонс, Nikon излезе с вероятно най-краткото press-съобщение в историята си, а много е възможно да е най-краткото press-съобщение в историята на човечеството изобщо:

Nikon understands that some article appeared in the media regarding Nikon’s imaging product. Please note that Nikon has made no announcement in this regards.

Слуховете, че Nikon готви революционно нова и различна система се потвърждаваха косвено и от регистрациите на техни патенти, и от детайли като този, че от около година насам по-капачките на по-новите им модели DSLR-и започна да се появява надписа F-mount (байонет, който има повече от половин век история, за да има нужда да бъде обозначаван, освен ако няма причина за това… като например да има и друг, който не е F) и т.н., и т.н. Но до отминалата сряда не бяха ясни две ключови неща – дали Nikon просто ще се включи в отбора от компании, които предлагат компактни цифрови фотографски системи със сменяема оптика (от водещите фотографски фирми единствено Canon засега остана без такава) или ще предложи нещо изненадващо различно – и дали тази система ще е предназначена за любителите или за професионалистите.

Е, вече е ясно, че Nikon 1 е компактна, изцяло нова система, предназначена за любителите. Зад единицата в новия бранд е закодирана дигиталната природа на фамилията (смигване към нулите и единиците от бинарната алгебра), закачката че системата е разработена от нулата (изцяло наново), както и реверанс към първата им фотокамера Nikon I от 1948 и намек за историята и натрупания опит през всичкото това време.

За мен беше удоволствие да видя анонса на цяла нова система в типичния стил на Nikon – две тела, четири обектива и купчина аксесоари като светкавица, GPS модул, микрофон, преходник за съвместимост с досегашните F-mount обективи, сенници, дистанционно – и понеже все пак това е система за любители – също и разноцветни ремъци и калъфчета за всеки вкус. Беше обявено и че това е само началото, и бяха обещани още обективи. Никоя друга компактна система със сменяема оптика не бе анонсирана толкова мащабно и категорично. И определено има защо…

От една страна Nikon винаги са предлагали възможно най-пълна фотографска система и това си е техния стил, като винаги ясно и простичко разграничават продуктите си – за любители и професионалисти. От друга това е първият производител, който има много натрупвания и опит във високия сегмент, и който предлага компактна система със сменяема оптика. Досегашните играчи в тази ниша – Panasonic и Olympus (около m43), Sony (с NEX), Pentax (с Q) и Samsung (с NX) – или нямат силно развит DSLR сегмент, или все по-очевидно се оттеглят от него. Техните предложения (може би без Q) се опитват да обезмислят или подкопаят DSLR сегмента, конкурирайки се с него и (с изключение на NEX) търсейки баланс между малкия сензор и високото качество на изображенията, което за момента е технологичен оксиморон. Затова за мен не бе никаква изненада, че Nikon 1 няма за цел да впечатлява професионалистите и да се мери с високите им претенции, но за сметка на това има нескромните амбиции да изтръгва стонове на възхищение и удивление от любителите, които искат да направят крачка напред във фотографията и с готовност биха захвърлили „сапунерката“ си в полза на нещо по-добро, но не се чувстват привлечени от идеята да разхождат със себе си голям апарат със сменяема оптика и раница с обективи. Nikon 1 може да бъде и прекрасната туристическа или семейна камера, понеже дори с допълнителен обектив се побира в малка чантичка. Nikon 1 освен малък е и лек, а на всичко отгоре много секси, fashion, разноцветен и… достатъчно различен от всичко, което историята на фотографията познава до момента…

Имах удоволствието да поскитам няколко дни с приятелска компания, в която всички бяхме обзведени с най-различни фотоапарати, кой от кой по-претенциозен и модерен, но този, който почти непрекъснато беше център на вниманието на цялата компания бе именно един от новите Nikon 1.

Снимка: Йовко Ламбрев

И понеже рискувам да заблудя някого, че този текст е нещо като ревю на апарата, бързам да кажа, че нямам такива стремления, а просто преразказвам анонса на системата, заедно със свои размишления и впечатления като запален фен на марката, понеже силно се изкефих на нещо, което признавам си, се бях подготвил да ме разочарова.

Доколкото моите амбиции във фотографията (уж) са над средните, бях силно притеснен, когато още преди анонса мълвата разнесе слуховете, че новата система ще бъде с доста малък сензор (2.7x). Не крия, че и аз съм от хората, които биха се зарадвали да видят някой ден цифрова версия на Nikon Rangefinder фамилията, особено ако не е безбожно скъпа. Най-малкото Leica показа, че е възможно, макар там да липсват много неща, които повечето съвременни фотографи трудно ще преглътнат, и най-вече отсъствието на автофокусна система и стабилизация. Но и не случайно казах, че компактна камера и високо качество на изображението в едно засега не е лесно постижение, защото високото качество предполага по-голям сензор, което пък означава по-големи обективи, особено ако трябва да имат стабилизация и автофокус, което пък означава край на идеята за компактност. Sony NEX е възможно най-красноречивият пример – чудесна по замисъл и качество система с APS-C сензор, но с отвратителна ергономия – малко тяло и неадекватно големи обективи. При m43 като че ли балансът е по-премерен, като сензорът е по-малък (2x), но пък в общия случай са пожертвани незаменими удобства като визьора, нещо което примерно аз не успявам да преглътна. И каквото и да твърди маркетинга, че тези системи могат почти да заменят DSLR-а, това всъщност все още е силно невярно. И ключовата дума е почти. За много неща (и от гледна точка на универсалност) DSLR-системата засега е незаменима и това е голата истина.

В този ред на мисли, Nikon ме изненадаха, когато се дочу, че новият CMOS CX-сензор ще е по-малък и от този на m43. Но пък така вече бях почти сигурен, че Nikon 1 ще бъде любителска система, освен ако Nikon не са успели да променят фундамента на физиката и технологиите. И това е логично – да подмениш една универсална система с традиции и история като DSLR си струва само ако го направиш по-добре, а не по-зле, както се напъват всички останали, което не е стила на Nikon. Отделно, че Nikon като един от двата лидера в този сегмент няма никаква полза от това, доколкото професионалистите са комфортно задоволени. Просюмърите като мен има още за какво да подсмърчат, но междувременно Nikon са насочили усилията си към любителите, които са повече (всъщност най-много като абсолютен брой), имат специфични претенции за размер и леснота на употреба и при тях има повече възможности да се търси баланс между качество и компактност.

И ето го – балансът, а и революцията – Nikon 1 – любителска система, с малък сензор, но достатъчно по-голям от този в „сапунерките“ за да предлага видимо отличимо качество, малко и леко тяло, адски лесно за употреба меню, бързина и изчислителна мощност, каквато нямат и най-високия клас камери. И благодарение на това любителят получава в ръцете си нови функции, които ще направят снимането с камерата преживяване и удоволствие, както и разглеждането на снимките след това.

Снимката е от официалните press-материали на Nikon

Пред мен държа един огромен албум със снимки, правени с Nikon 1 и разпечатани до размер A4, които изглеждат повече от добре и с качество недостижимо от сапунерка. А има и достатъчно кадри с приятно bokeh и дефокус, което теоретично е най-нерешимият проблем на малките сензори. Окей, може би не е най-великото bokeh на света, на което са способни едва една шепа светлосилни и доста скъпи обективи, но за този формат сензор е изненадващо приятно и добро, а любителите вече могат да имат системка с един-два обектива, която да носят навсякъде със себе си и да не им липсва никакво изразително средство, нито пък да се чувстват ограничени от възможностите на сапунерката си. Аз съм впечатлен, наистина! Особено след тези два-три дни, в които имах възможността да си поиграя малко с новата играчка на Nikon, докато Джъмбо трупаше впечатления и кадри. Аз чакам да прочета ревюто му час по-скоро, понеже доста от кадрите вече ги видях :)

Снимка: Иван Масларов - jumbo

Снимка: Йовко Ламбрев

Aпаратчетата са доволно малки и леки. Всъщност редно е да кажа, че засега са две – едното се нарича J1, а другото V1. J1 (може би идва от junior) е по-малкото, по-лекото и по-евтиното тяло. Има вградена светкавичка, електронен затвор от 30s до 1/16000s, но за мой ужас няма визьор (не ми е комфортно без визьор и това си е). В същия момент си мисля, че нормалните любители (аз не съм нормален) ще го харесват повече – най-малкото защото е адски стилно, много секси и ще се предлага засега в пет (бял, черен, сребрист, червен и розов), а по-късно и в повече различни цветове. Отделно и калъфчетата за него ще могат да се поръчват в съответния цвят, така щото освен камера, то да бъде и fashion аксесоар. В същия момент, по качество на изображението и функционалност, то не отстъпва по-нищо на по-голямото си братче, а особено с обективчето тип „палачинка“ (за него малко по-късно) е изключително компактна комбинация:

V1 е по-сериозната опция – по-здраво тяло, леко по-дебеличко и с прекрасен вграден електронен визьор. Ура! Наистина разкошен! Казвам го като човек, който е болен на тема визьори и който има Fujifilm X100 и една от причините да си го купя е именно хибридния му визьор. Този на Nikon 1 V1 не е хибриден, а само електронен (EVF), но е по-добър от този на X100, когато е в режим на EVF. И не просто по-добър – няколко пъти по-добър! V1 има заден дисплей с по-висока резолюция от тази на J1, слот за аксесоари, в който може да бъде монтиран GPS модул, микрофон за по-качествен звук на видеото и… светкавица… понеже при този модел пък е пожертвана вградената светкавица. Освен електронен затвор (същия като на J1) има и механичен от 30s до 1/4000s като може да се избира между двата.

Ето как изглежда V1 в ръцете на Jumbo:

А ето как изглежда с китовия обектив 10-30 (еквивалент на 27-81) до Nikon D5100 с китовия 18-105 (екв. на 27-157):

(Забележка: Цветовете и на двете последни снимки са леко странни заради околното осветление…)

Nikon 1 V1 е и по-консервативен на външен вид – ще се продава само в две цветни разновидности – черен и бял:

Иначе системата стартира с четири обектива като обещанията са, че ще последват още. За да се отличават от другите Nikkor обективи на F-байонет, тези за Nikon 1 ще се маркират с 1 Nikkor. Най-интересният за мен обектив е 1 Nikkor 10/2.8 (еквивалент на 27mm), който е от тип „палачинка“ и е чудесна опция за street (особено в комбинация с една от новите революционни функции). Другите два са вариообективи 10-30 и 30-110 като и двата са стабилизирани и се приравняват на 27-81mm и 81-270mm, т.е. комбинацията от двата би трябвало да покрива повечето обичайни фотографски нужди. И двата са от тип „сгъваеми“ като се „отключват“ преди употреба. Четвъртият обектив също е стабилизирано варио 10-100mm, и представлява специализиран видеообектив, с управление от корпуса на обектива.

Обективчетата са компактни и леки, а изработката е доста солидна и вдъхва доверие.

И след като толкова пъти споменах за революционни функции да взема накрая да кажа нещо и за тях. Всички те са възможни благодарение на новия супербърз двуядрен процесор Nikon EXPEED 3, който е в състояние да предъвква 600 мегапиксела в секунда без да се задави. Това прави системата Nikon 1 най-бързата фотографска система в света за момента. Този процесор, такава производителност и такива функции, нямат дори най-мощните профи DSLR-камери в най-високия сегмент на който и да е производител. Nikon са безкомпромисни и по отношение на иновациите, свързани с уникално прецизните си и бързи автофокусни системи. И тук е поредната революция – Nikon отново надскачат себе си с много бърза и прецизна автофокусна система, за която могат да завиждат и някои DSLR-производители. Трябва да се види и пробва собственоръчно, каквото и да напиша ще е просто блед преразказ. Nikon твърдят, че е най-бързата в света за момента – а аз не виждам дори повод да се усъмня.

И до какво води всичко това… Ами до най-бързото серийно снимане в света. Nikon 1 може да прави снимки в пълната резолюция на сензора си (3872 x 2592 пиксела) и с фиксиран фокус със скорост 60 кадъра в секунда!! Професионалните спортни фотографи се радват като малки деца на DSLR-и, които успяват да направят едва десет пъти по-малко! Нещо повече – Nikon 1 може да снима отново в пълна резолюция със скорост 10 кадъра в секунда като в същото време следи движещ се обект с автофокусната си система. Тук има само две опции – да замълчим или да въздъхнем с едно „Уау“! По избор!…

Всъщност, след тези цифри едва ли ще е изненада за някого, че Nikon 1 няма проблем със снимането на HD видео във формати 1080/60i, 1080/30p и 720/60p. Nikon 1 може да снима едновременно докато записва видео – именно за тази цел бутончето за видео и бутончето на затвора са различни. В момента, в който решите, че искате статичен кадър, докато записвате видеоклипче, просто натискате бутончето на затвора и готово. Толкова е просто!

И разбира се, най-интересното оставих за накрая…

Едното нещо се нарича Smart Photo Selector и работи приблизително така… В момента, в който си помислите, че искате да снимате нещо и натиснете бутончето на затвора, Nikon 1 започва да снима като прави ни повече ни по-малко от серия от 20 единични снимки (със скорост 30 кадъра в секунда), след което отсява петте най-добри, от тях избира тази, която според алгоритмите на апарата е перфектната и ви я предлага (а запазва и останалите 4, ако случайно сте на друго мнение). Така при снимане на бързи и движещи се обекти вече няма да бъде толкова трудно да се уцели момента. Именно това би била много подходяща функция за снимки на тичащи наоколо малки деца, които никога не стоят достатъчно кротко за да ги фокусирате. Тази функция би била чудесна и за street или когато само за част от секундата мимиката на човешкото лице се сменя. Това е изцяло нов начин на снимане, особено подходящ за любители, които още не са развили усет за… верния момент…

Снимките са от официалните press-материали на Nikon

Другата интересна и необичайна функция е Motion Snapshot и комбинира видео със статична снимка. Работи приблизително така – докосвайки бутона на затвора на Nikon 1, камерата записва около секунда видео, от което вади един статичен кадър (когато донатиснете бутона) и ги комбинира в кратко slow motion видео, добавяйки и музика по избор (предварително си харесвате тема). Звучи сякаш леко безполезно, но всъщност е голяма играчка и като нищо може да се окаже нов жанр във видеофотографията :)

В допълнение Nikon 1 снима в RAW, поддържа Active D-lighting и Picture control като големите Nikon-и, снима прилично на високо ISO, има изключително опростено и линейно меню, минимално количество бутончета, с доста добре премислени функции, закачени по тях, има автоматични режими като портрет, пейзаж и други, USB и HDMI-интерфейси и чрез преходник дори могат да се ползват досегашните Nikkor обективи, включително с автофокус (AF-S и AF-I), макар това да не е особено смислено, доколкото те са големи и това би нарушило ергономията и комфорта на работа.

Системата е удобна, ергономична, много мислена и силно очарователна. И знам, че е трудно да се повярва, но преди седмица и аз изобщо не предполагах, че ще пиша с толкова възторг за нея. Ако трябва все пак да напиша нещо, което не ми харесва, то е, че ми се струва леко скъпа и се надявам, че ценово ще претърпи малка редукция надолу. В момента е позиционирана над най-мощните Coolpix апаратчета и подпира ниския до средния сегмент DSLR-и, което е донякъде логично, но една любителска система се предполага да има и по-любителска цена – т.е. ще е още по-логично да натиска сапунерките отгоре, без да се настъпва чак със среден клас DSLR.

Дали Nikon 1 ще бъде успешна система е въпрос на малко време да разберем, но потенциалът е повече от обещаващ, а ключови според мен ще бъдат две неща – цената и дали ще има достатъчно любители, които биха заменили сапунерките си за компактна система със сменяема оптика, която им дава отличимо по-добро качество, но на около или малко по-висока цена от тази на скъпа сапунерка. Както и какви други обективи ще последват, разбира се…

Не е за пропускане и факта, че процесор като EXPEED 3 едва ли ще остане само в този сегмент…

Дали аз бих си купил Nikon 1 – вероятно няма да устоя на изкушението, особено ако се появи оранжев J1, макар че съм сигурен, че с по-голямо удоволствие бих street-вал с бял V1 :) Най-хитро е, човек да го подари на жена си или приятелката си и да дебне, кога тя няма да го ползва ;) Така или иначе преди 20 октомври това няма да бъде възможно, понеже едва тогава започва официалната им доставка и продажби. Но демонстрационните бройки можете да пипнете на живо идните няколко дни във Photosynthesis.

Ето и официалните промо-клипчета на J1 и V1:

И нещо като видео-резюме на цялата фамилия дотук:

Официалното видео I AM NIKON 1 е повече от прекрасно, но незнайно защо Nikon още не са го пуснали в YouTube канала си, затова ще го линкна, когато го пуснат. Дотогава при запитване ще изпращам линк за download от моя сървър – само на проверени и нетърпеливи Nikon фенове :)

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Разбирам възторга ти от различните нововъдения в Nikon 1, аз също се вдъхнових от доста от нещата, но като отидох да видя ценовия обхват, в който се очаква, и се отказах. 899 USD е с пъти над това, което 90% от любителите (поне в България) са склонни да отделят за фотоапарат, по мои наблюдения. Изглежда, че пазарната ниша за този фотоапарат е много много тънка или близка до несъществуващата.

  Отговор

  1. Мисля, че цената на малкото тяло с китов обектив ще е 999лв у нас, в което има някаква логика предвид, че P7100 е малко над 800лв и е нормално в началото да се пробва пазара първо на по-висок price tag, за да има накъде да се слиза надолу.

   Отговор

 2. В YouTube каналът на ClubNikonBulgaria клипчетата на J1 и V1 ги има на български :)

  Отговор

 3. Страхотно си ги описал, J1 и V1! :)

  А аз гледам с интерес към новия Nikon 1, но все още не знам, дали m4/3 на Lumix не ми звучи по-обещаващо (като възможности и размер на сензора)… Все още търся идеалния фотоапарат за любител-фотограф, който да не е голям, но да снима изключително добре (вероятно този фотоапарат все още не е измислен…). ;)

  Отговор

 4. @Никола: Благодаря за подсказването – подмених линковете.

  @Michel: Ти си решаваш – но този идеален апарат го търсят всички поколения фотографи от деветнадесети век насам и още не са го намерили :)

  Отговор

 5. Дарин Димитров 25 септември 2011 в 21:18

  Докато се прави съпоставката с DSLR по кой да е показател, 1 изглежда доста зле. Когато обаче се разгледа като друг клас фотоапарати, всъщност е много симпатично предложение.

  Отговор

 6. Сравненията с DSLR според мен са неуместни. Дори и тези със сапунерките. В едната посока очевидно накъде натежават нещата, докато в другата ще е обратното. Най-справедливо е наистина на Nikon 1 да се гледа като на нов междинен сегмент.

  Отговор

 7. С такъв свръхбърз чип процесът на снимане може наистина коренно да се измени: камерата записва през цялото време, после алгоритъм или потребителят избира най-удачните кадри от видео стрийма. Особено ако процесорът e low-power и има голямо количество памет.

  Как според теб се сравнява сензорът с този на Olympus EPL2?

  Отговор

 8. Не мога да кажа колко точно, но явно Nikon 1 има сериозен буфер според беглите ми наблюдения…

  Иначе пряко сравнение ми е трудно да направя, но… сензорът в PEN и другите m43-тела е по-голям (кроп-фактор 2) спрямо Nikon 1 (кроп-фактор 2.7) и на теория би трябвало да се справя по-добре на тъмно и при големи увеличения. На теория… Понеже от друга страна Olympus си позволяват да правят вече трета генерация PEN с един и същ сензор, което освен, че е гадничко спрямо потребителите, означава, че този сензор вече е технологично стар. Иначе Джъмбо в ревюто си ще каже доколко добре се справя Nikon 1 на високо ISO. При PEN обикновено някъде между ISO800 и ISO1600 шумът започва да личи. Очаквам някъде там да бъде и Nikon 1 предвид уникалните способности на новите им CMOS-сензори напоследък.

  Що се отнася до по-големите увеличения… виждал съм снимки от PEN разпечатани до около A3, които изглеждат чудесно. От Nikon 1 разполагам само с увеличения до А4, които също изглеждат чудесно, но нямам как да сравня в A3. Но пък тук резонен е въпроса колко от любителите искат по-големи от A4 увеличения.

  По-малкият сензор ще има по-голяма дълбочина на фокус (при еквивалентни фокусни дължини), демек е по-подходящ за пейзажи и макро, по-големият ще докарва по-плитка дълбочина и ще бъде по-силен за портрети.

  Отговор

 9. аз да си призная честно след като си поиграх с некса, и сложен на него механичен 58/1.2 …. мога да кажа че този тип апарати имат сериозна ниша, която ще става още по-сериозна – малко апаратче с относително голям сензор, което се събира по джобовете.

  Отговор

 10. Ниша има. Затова и става все по-интересно около нея. Аз заложих на x100 – тази камера сякаш ме вика още преди да я пуснат в продажба. И съм безутешно влюбен в нея. Просто няма такова друго бижу :)

  Отговор

 11. Да, това е един добър опит на Никон хем да запазят DX сегмента, хем да влязат на пазара на безогледалните камери. Изглежда, че наистина трябва да са луди – за да започнат да убиват DX в момент, когато той носи огромни приходи. Въпросът обаче е, че точно поради тази липса на смелост много огромни компании са станали малки.

  Нали помните, че при стартирането на м4/3 се предвиждаше един огромен (>60% ако не се лъжа) пазар. Какво се оказа? Че потребителите със сапунерки въобще не искат да се качват нагоре (и сега пак няма да искат – те си имат суперзумове и светлосила, и компактност, и липса на 3-4 обектива за мъкнене и смяна (и светкавица)). А точно една малка част от потребителите от DSLR сегмента, започнаха да купуват тези камери – точно DX-сегмента. Т.е. Никон така или иначе ще трябва да вземат от този пазар. Но ако на тези потребители не им дадеш това, което те искат – няма да дойдат при теб.

  Какво дава на запалените фотолюбители Никон-1? И какво не им дава? Отговорите на тези въпроси ще решат бъдещето на системата. Засега съм песимистично настроен. В момента м4/3 е лидер в сегмента и с най-добри позиции за развитие.

  Но явно и аз не съм голям разбирач, защото смятам, че NEX е една глупост – а пък хората го купуват!?

  Отговор

 12. Аз също безнадеждно се влюбих в този Nikon 1 J1, много искам да си го взема в розов цвят с двата обектива – 10-30, и 30 -110, но на този етап във фотосинтезис има само черен, а в амазон британския – бял, черен , сребрист, червен. Хич не ми пука че е 700 лири – просто полудях като го видях… А принципно ще си купувам d7000 и много мечтая за d700, ох, горкия ми финансов баланс :(

  Отговор

 13. Доколкото успях да видя от разпространените из мрежата сравнения, „уникалния“ сензор на Nikon 1 се представя малко по-добре от компактните Canon G12/Nikon P7000, но по-лошо от D3100/E-PM1/NEX-C3. Изглежда никонците залагат главно на „торбата с трикове“ и поради тази причина и аз съм песимистично настроен, но (както винаги) времето ще покаже…

  Отговор

 14. @Светлана: След 20 октомври ще се продават – още няма нищо никъде. Това са само демо-бройки. И нали знаеш, че не можеш да очакваш Nikon 1 да снима като D7000, още по-малко като D700…

  @max: Ами дето се вика, точно така се очаква да се представя – по-добре от сапунерските сензори и по-зле от DX-формата. И изобщо никакви трикове няма – това е единствено логичното. Всичко друго би било странно.

  Отговор

 15. Ясно е, че законите на физиката още не са отменени, а под „торбата с триковете“ имах пред вид супербързия процесор, Motion Snapshot, Active D-lighting, Smart Photo Selector и с каквото там още никонците се опитват да примамят купувачи ;-)

  Отговор

 16. Страхотно представяне наистина – с този си ентусиазъм да те вземат на работа при тях като баш шеф на рекламата :-)

  Аз все още не съм си взела нищо и като че ли сега му е времето. Ако правилно съм разбрала от коментарите по-горе, че цената е около 900 щ.д., си мисля, че е напълно добра за този апарат. А правилно ли съм разбрала?

  Отговор

 17. Dxo Labs публикуваха първите резултати от DxOMark тестовете на новия Nikon 1 (CX) сензор спрямо конкурентните и резултатите са впечатляващи. Ето как стои Nikon 1 спрямо доста по-големия сензор на PEN EP3 (m43) – по-добра динамика и само много малко по-лошо представяне на тъмно (високo ISO), но така е, като Olympus правят трета поредна генерация камера с един и същи (стар) сензор. Представянето и спрямо DX-формата дори не е зле.

  Nikon 1 vs. PEN

  Ето и спрямо m43 Panasonic GF2 и дори x100 (DX-сензор):

  Nikon 1 vs. PEN

  А ето и спрямо най-добрата (за момента) „сапунерка“ на Nikon – J1 и V1 се представят чувствително по-добре:

  Nikon 1 vs. PEN

  Интересно е също, че по-евтиният модел J1 е пренебрежимо, но лееееко по-добър от по-скъпия V1 :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо