Nikon D200 - империята отвръща на удара

Nikon D200 - империята отвръща на удара

D200 Вече няма място за никакви съмнения – вчера Nikon са започнали да ship-ват първите поръчани предварително коледни подаръци тип D200. Едновременно с това се е появила и съответната секция в Никонския Digitutor.

Новото десетмегапикселово тяло на Nikon наследява реликвата D100 и последвалите го D70/D50 като разбира се ги превъзхожда. D200 определено не се отличава съществено по външен вид от серията, което е традиция за Nikon. Промените в дизайна са по-скоро козметични като са сменени само някои контроли. Вградена е нова автофокусна система с 11 зони, 7 от които избираеми. Най-накрая всички мрънканици за липсващото ISO 100 са удовлетворени и при D200 то вече е налице. Апаратът boot-ва за 15 стотни от секундата, има голям 2,5″ дисплей, може да снима с 5 кадъра в секунда, а затворът се справя с времена от 30 секунди до 1/8000 от секундата. Чудесната голяма батерия EN-EL3e е част от комплекта. Меренето е матрично през 1005 пикселово CCD, пробвано още в D70s. Настройките за цветност, яркост, острота, баланс на бялото още откъм апарата са най-подробните до момента.

За разлика от пластмасовите предходници D200 е тяло от магнезиева сплав, тежащо 830 грама, а апаратът поддържа GPS и wireless. Разбира се, че D200 затвърждава любовта на Nikon към DX формата. А dpreview.com решиха да го сравняват с D2X, като го нарекоха компактния D2X.

Най-разбиващото около това тяло е, че то се появява още отначало с изключително страхотна цена от $1700 (в САЩ), което удря наполовина цената на EOS 5D без да му отстъпва на практика в нищо (с разликата, че 5D е 12-мегапикселов full frame).

Сега отново Canon е на ход 😉

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България