D200 Вече няма място за никакви съмнения – вчера Nikon са започнали да ship-ват първите поръчани предварително коледни подаръци тип D200. Едновременно с това се е появила и съответната секция в Никонския Digitutor.

Новото десетмегапикселово тяло на Nikon наследява реликвата D100 и последвалите го D70/D50 като разбира се ги превъзхожда. D200 определено не се отличава съществено по външен вид от серията, което е традиция за Nikon. Промените в дизайна са по-скоро козметични като са сменени само някои контроли. Вградена е нова автофокусна система с 11 зони, 7 от които избираеми. Най-накрая всички мрънканици за липсващото ISO 100 са удовлетворени и при D200 то вече е налице. Апаратът boot-ва за 15 стотни от секундата, има голям 2,5″ дисплей, може да снима с 5 кадъра в секунда, а затворът се справя с времена от 30 секунди до 1/8000 от секундата. Чудесната голяма батерия EN-EL3e е част от комплекта. Меренето е матрично през 1005 пикселово CCD, пробвано още в D70s. Настройките за цветност, яркост, острота, баланс на бялото още откъм апарата са най-подробните до момента.

За разлика от пластмасовите предходници D200 е тяло от магнезиева сплав, тежащо 830 грама, а апаратът поддържа GPS и wireless. Разбира се, че D200 затвърждава любовта на Nikon към DX формата. А dpreview.com решиха да го сравняват с D2X, като го нарекоха компактния D2X.

Най-разбиващото около това тяло е, че то се появява още отначало с изключително страхотна цена от $1700 (в САЩ), което удря наполовина цената на EOS 5D без да му отстъпва на практика в нищо (с разликата, че 5D е 12-мегапикселов full frame).

Сега отново Canon е на ход ;-)

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Красота е!
  Макар че, както отдавна ми е ясно, фотоапарата не прави фотограф!

  Отговор

 2. Днес си играх за около час с D50, и определено мога да заявя че това е камерата за мен – качеството на изработката е далеч над това на съответните оферти от Canon, Pentax, и Olympus. По това което чувам, D200 ще е невероятен успех – сигурно много по-значителна камера от Canon 5D в дългосрочен план (макар че заклетите Canon-исти едва ли биха се съгласили ;) ).

  Отговор

 3. най-хубавото на тоя никон е тялото и меренето с механични стъкла. за първи път позволено от никон в по-евтино тяло. иначе все тая дали 20Д на канон или никона. още повече че за разликата в парите си купуваш един обектив от най-високата серия. и се получава никон д200 с китов обектив срещу канон 20д със 17-40Л или 70-200Л. или 2 сигми, примерно 12-24/4 и 24-70/2.8.

  отговора на канон ще е 8 или 10 меги тяло, до 2-3 месеца макс. кроп 1.3, а до още няколко месеца 4ти фулфрейм ама на цената на д200.

  и в крайна сметка от това печелим ние като клиенти. конкуренция, падащи цени и т.н. а от друга страна нещата са – почти все тая с какво тяло и какъв обектив. важното е друго. а там почти работата е или го имаш или не.

  честито на ваште за модела. хубав фотощрак.

  Отговор

 4. george, то това се подразбира – канон ще си продължават да правят камери за гиър фетишисти, и т.н. … до безкрай :-)

  Отговор

 5. kay хубавата фотка зависи повече от хубавото стъкло, отколкото от хубавото турбо мега гъзарско тяло… надявам се го знаеш :)

  yovko като дойдеш из варна обади се да скивам никора :) радвам се че ме послуша и го грабна. аз мъча да грабна един такумар 105/2.8 ама е много рядък и пича, който го притежава въобще не иска и да чуе да го продава :D

  Отговор

 6. Nikkor-а специално го дебнах една седмица из eBay и не спах една нощ за да го купя, леко скъпичко ми дойде с money-трансферите на Western Union, че и транспорт от US до тук, но съм адски доволен. Стъклото е в перфектно състояние, почти все едно от магазин излиза и определено – това е НАЙ-СТРАХОТНИЯ обектив, който някога съм имал.

  Варна е хубава дестинация… Трябва да взема да помисля… Ама няма да е по Нова година. А и едно пътуване до Германия ми се отваря в средата/края на януари. След това ще да е…

  А може и ти по-скоро да се появиш около София… ;-)

  Отговор

 7. мисля януари месец, дори съм запазил студио за снимане, и 1-2 каки :) може да дойдеш да ми редиш осветлението да разпуснем снимайки някоя мазна софиянка :D така де да видим нагледно вечната дилема никон или канон :Р

  Отговор

 8. Виждам аз, че с каките напредваш доста… И разни сайтове са се появили из мрежата ;-) Старата истина е, че за хубави каки и Canon и Nikon вършат работа ;-P

  Отговор

 9. george, разбира се :-)

  yovko, кой никкор си купи, ако не е тайна?

  Отговор

 10. Nikkor 105mm 1:2,5 ръчно фокусен. Бях чувал, че е един от най-добрите портретчици правени някога. Сега вече го знам със сигурност. Убиец е…

  Отговор

 11. Мдам… 200D… и „Сега отново Canon е на ход…“ почнаха да се чуват приказките за canon eos 35D

  Отговор

 12. Абсолютно! Хубави слухове се носят… Нека да изчакаме само 21-ви за да се реализират. Време е за заместник на 20D… а и това ще бутне цените на другите модели още надолу.

  Отговор

 13. Баща ми се взе такъв – невероятен е :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо