Nikon D3 и D300 вече са факт - и няколко прекрасни обектива

Nikon D3 и D300 вече са факт - и няколко прекрасни обектива

Преди около два часа Nikon обявиха това, което много техни фенове (и не-фенове) очакваха – две нови професионални тела – едното наслeдник на добрата стара D2x и е прицелено в най-горния сегмент, а другото наследник на по-малкото братче D200 – може би най-успешния модел на Nikon от присъствието им в цифровата ера досега и ориентирано към професионалисти с по-скромен бюджет или много запалени любители. За всеки който познава традиционализма на Nikon имената не са тайна отдавна и там изненади няма – след D2 следва D3, а след D200, разбира се D300.

Какви са новините – D3 е първият огледално-рефлексен цифров апарат на Nikon с full frame матрица, която компанията е решила да нарича FX-формат, в съзвучие с DX-формата (с кроп-фактор 1,5x). Казано с други думи сензора вече е с размера на класическия формат на кадъра от традиционната филмова 35mm фотография. (Full frame е много тъпо и неопределено словосъчетание всъщност.) Въпреки съмненията, че слуховете са неточни той наистина е 12-мегапикселов CMOS, с абсурдната теоретична чувствителност от 25600 ISO. D3 може да прави 9 кадъра в секунда докато следи фокуса и 11 ако следенето на фокуса не е нужно. Камерата има автофокусна система с 51-точки, следене на фокуса по цвят, потвърждение на хоризонта, а новият image-процесор EXPEED се справя с 14-bit A/D конверсии. LiveView с автофокус функционалност върху 3-инчовия дисплей определено също звучи интересно. Камерата ще бъде по магазините преди Коледа и се очаква да струва около $5000. Аз лично очаквам да чуя първите и по-скоро последващите ревюта с реални впечатления от тази нова камера, повече от технологично любопитство.

Интересното за мен тяло е D300 – вече с CMOS сензор, също 12-мегапикселов, с DX-формат, вероятно същия, който досега се ползваше в D2x. Същия image-процесор EXPEED, 14-bit A/D, 51-точкова AF система и LiveView с автофокус на цената на D200 – около $1800. Аз вече знам кой ще е следващия убиец на пазара в този сегмент.

Най-хубавата новина за мен обаче са два от обявените пет нови обектива, а именно AF-S Nikkor 14-24/2.8G ED и очаквания малко по-късно slimline AF-S Nikkor 24-70/2.8G ED. Засега с неясна цена. Три нови телеобектива със стабилизация за профи-спортни фотографи, сафари-любители, птичари и подобни, отново на неясна цена, вероятно доста висока, но запълващи ясни очаквания на Nikon феновете, а именно AF-S 400/2.8G ED VR, AF-S 500/4G ED VR и AF-S 600/4G ED VR.

На този фон, моята нова Tokina 12-24/4 мисля, че вече се продава – и без това не съм сигурен защо точно я купих, както и предполагам Sigma-та ми 24-70/2.8, с което ще се сбогувам с всички third-party обективи. Няма да кажа с какво ще ги заменя… 😉

A днес е много, ама много хубав ден за феновете на системата Nikon, която стана още по-пълна, смислена, богата и достъпна… И събирайте парички за дядо Коледа…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България