Nikon D700 се оказа реалност

Nikon D700 се оказа реалност

Най-зле пазената тайна в индустрията. С това определение започва пре-ревюто на новото профи тяло Nikon D700 сайта dpreview.com. Факт – за първи път слуховете се оказват толкова точни и изглеждаха реални, дори бяха публикувани в (хартиени) списания. Но и само инерцията от стила на Nikon, че нищо не е ясно, докато не стане ясно, хранеше твърде много дискусии и коментари къде ли не по отношение на новото тяло.

С две думи то може да се определи като флагмана D3 вкаран в по-малкия корпус на D300. Липсват разбира се някои дреболии, които от една страна са нужни различия за да не обезсмислят съществуването на D3, а от друга за тях не е имало място в по-малкия корпус – например допълнителния малък заден LCD дисплей или втория слот за CF-карта.

Въпреки това Nikon D700 е безкомпромисно профи тяло с пълноформатен FX CMOS сензор (изглежда да е същия като на D3) побрано в прекрасния удобен защитен от прах и влага корпус на D200/D300 за цена с 1500-2000 долара по-ниска о](/content/images/2008/07/d700press.jpg)

Дали Nikon ще свалят някога пълноформатния сензор в любителския клас не е ясно, друг е въпроса и дали изобщо има смисъл, но индустрията може и да ги принуди, но с този ход портфолиото им се подрежда прекрасно. Малък брой любителски тела до такива за по-силно запалени D40/x/60/80. И професионален клас с D300/D700/D3 за дълбоко запалени до профи потребители. D300/D700 са чудесния комплект от основно + резервно тяло и за запален любител и за професионалист, а D3 плюс D300/D200 или D700 за истинските професионални фотографи. Условно, разбира се.

Прогнозната цена на D700 засега е обявена около $2999 за Щатите и 2599 EUR за Европа. Ура за Nikon! Чуден подарък за July Morning. Сега на ход са Profiled и Photosynthesis за анонс на българската цена. И разбира се… ответният отговор на Canon 😉

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България