Nikon D90

Какво друго може да наруши лежерната ваканция на блога ми ако не и нов модел от Nikon. Слуховете за него отдавна лъкатушеха насам-натам из виртуалните фотографски свърталища и отново повечето от тях се оказаха верни – дори най-невероятния.

Nikon D90 е първата цифрова SLR камера на този свят с възможност за видео – в цели три формата – най-потресаващия, от които е с резолюция 1280×720, демек 720p HD. Новината, за което пораздруса стабилно фотосредите вчера. Какъв е смисълът в подобна камера да има функция за видео е спорен въпрос. Факт е, обаче, че това макар и в горния клас на любителския сегмент все пак остава любителска камера, а любителите (или поне по-голямото сечение от тях) винаги са искали подобна функционалност. Сериозно ли е обаче предложението? Така изглежда. Ако се замисли човек, наличната фотографска оптика, включително непретенциозната, в по-голямата си част напълно покрива и задминава в пъти тази, която се използва в масовите днешни цифрови любителски видеокамери. Набъбналите обеми на flash паметите в днешните камери също вече покриват нуждите за любителско видео, а D90 дори има и HDMI изход… Тогава, кое точно би го направило по-лоша камера от средностатистическите любителски играчки? Ако помислим за D90 като за семейна камера (имам предвид фотографска) – на добра цена в нея (напрактика почти безплатно ако сравним със сходни други тела) се предлага възможност и за много читаво видео.

Разбира се, да си купиш фотоапарат за да снимаш видео не може да бъде водещ мотив, но тази изгодна добавка за много любители ще бъде аргумент, който накланя везните. И макар да не ми се вярваше, че това ще се случи, аз лично съм впечатлен от този оригинален ход/тест на Nikon и с любопитство ще следя какво ще се случи след този анонс. Nikon е фирма, която в историята си е направила толкова първи неща преди всички, че всички останали фотографски фирми трудно биха събрали и малка част от тях в актива си… и много от тези неща са звучали дори още по-странно на първо четене.

Аз лично не вярвам, че в обозримо бъдеще тази функционалност ще се качи в професионалния сегмент – няма логика за това – нито пазарна, нито концептуална такава. Но не бих се изненадал ако в любителския DSLR сегмент това се превърне първо в болезнена, а после стандартна тема. Болезнена, защото не очаквам Canon или Sony да се втурнат да отговарят на предизвикателството пред факта, че те имат приличен бизнес с любителски camcorder-и и не е логично да си го самоконкурират добавяйки видео към DSLR-ите си, докато Nikon няма такива комплекси. Всичко зависи от това как ще реагира негово величество потребителя…

На всичкия този фон – обилно напомпан от стоновете на фенове на други фотографски фирми – някак на заден план остана по-важният факт, че в най-горния сегмент на любителския клас на Nikon имаме нов играч и водач – D90 с 12-мегапикселовия CMOS сензор на Nikon, познат ни от D300, чудния и наложил се вече EXPEED процесор, active D-lighting, live view върху 3-инчовия дисплей, визьор, покриващ 96% от кадъра, 11-точкова автофокусна система и dust-reduction система в компактно тяло. Едно прекрасно балансирано тяло, което (ако човек не иска да експериментира с различни стари обективи или не се увлича по модата да се сменя тяло със скоростта на смяна на мобилен телефон) не виждам какво повече е нужно на един любител с амбиции над средните. И спокойно може да бъде тяло за цял живот (ако такова изобщо може да съществува).

Вече работи и специалния микросайт за новия модел D90, пълен с информация, спецификации и тестови снимки, направени с D90. А Chase Jarvis е бил от първите привилегировани да го изпробват. Всички, които го очакваха с нетърпение сега е редно да почерпят 🙂

7 мнения за “Nikon D90”

 1. Относно глезотията с видеото. Братята американци и японци снимат само с DLSR. Имам предвид средностатистическите туристи. За три седмици в САЩ предимно DLSR срещах сред останалите туристи.

 2. Ех, дочакахме и това тяло! Само, че от много чакане и многото клюки, като че ли лично на мен ентусиазма ми се уби…

  Сигурен съм, че от фотографска гледна точка няма човек какво повече да желае (в този клас и за предполагаемата улична цена след 2-3 месеца).

  Видеото е гореща тема. След като всичко с основната функция на апаратчето е наред не виждам защо трябва да ритаме срещо нещо, което дори може да се окаже полезно и удобно в определени случаи.

  Има обаче доста какво да се желае точно там – клипчетата няма да е хич лесно да се правят (без автофокус и с малка дълбочина на полето). Та изглежда точно това, което е най-апетитно за масовият потребител май единствено най-умеятните и експериментиращи хора ще могат да си играят с някакъв успех.

  Както и да е – да ни е честито още едно Никонче и пожелавам на всички, които са го чакали да си го набавят бързо!

 3. Както си говорихме с Георги, ще се окаже интересна екстра, стига да не избута основната задача на фотоапарата на заден план.

  И все пак, кой любител в действителност ще похарчи малко състояние за хубав обектив като онези, използвани за промо-клиповете? При все че повечето така и не поглеждат друг, освен китовия… 😉

 4. Има любители и любители… нали затова се появи и понятието просюмър… честно казано си мисля, че любителите харчим повече пари за хобито си, отколкото доста профита за професията си…

 5. Да не забравяме, че D90 е идеален ъпгрейд на D80, тъй като ползва същите батерии EN-EL3e и същия грип MB-D80. Като единствен недостатък мога да отбележа отново намаляването на максималната скорост на синхронизация със светкавицата на 1/200сек. (D50, D70 – 1/500 sec, D80 – 1/250 sec)

Вашият коментар