Nikon D90

Nikon D90

Какво друго може да наруши лежерната ваканция на блога ми ако не и нов модел от Nikon. Слуховете за него отдавна лъкатушеха насам-натам из виртуалните фотографски свърталища и отново повечето от тях се оказаха верни – дори най-невероятния.

Nikon D90 е първата цифрова SLR камера на този свят с възможност за видео – в цели три формата – най-потресаващия, от които е с резолюция 1280×720, демек 720p HD. Новината, за което пораздруса стабилно фотосредите вчера. Какъв е смисълът в подобна камера да има функция за видео е спорен въпрос. Факт е, обаче, че това макар и в горния клас на любителския сегмент все пак остава любителска камера, а любителите (или поне по-голямото сечение от тях) винаги са искали подобна функционалност. Сериозно ли е обаче предложението? Така изглежда. Ако се замисли човек, наличната фотографска оптика, включително непретенциозната, в по-голямата си част напълно покрива и задминава в пъти тази, която се използва в масовите днешни цифрови любителски видеокамери. Набъбналите обеми на flash паметите в днешните камери също вече покриват нуждите за любителско видео, а D90 дори има и HDMI изход… Тогава, кое точно би го направило по-лоша камера от средностатистическите любителски играчки? Ако помислим за D90 като за семейна камера (имам предвид фотографска) – на добра цена в нея (напрактика почти безплатно ако сравним със сходни други тела) се предлага възможност и за много читаво видео.

Разбира се, да си купиш фотоапарат за да снимаш видео не може да бъде водещ мотив, но тази изгодна добавка за много любители ще бъде аргумент, който накланя везните. И макар да не ми се вярваше, че това ще се случи, аз лично съм впечатлен от този оригинален ход/тест на Nikon и с любопитство ще следя какво ще се случи след този анонс. Nikon е фирма, която в историята си е направила толкова първи неща преди всички, че всички останали фотографски фирми трудно биха събрали и малка част от тях в актива си… и много от тези неща са звучали дори още по-странно на първо четене.

Аз лично не вярвам, че в обозримо бъдеще тази функционалност ще се качи в професионалния сегмент – няма логика за това – нито пазарна, нито концептуална такава. Но не бих се изненадал ако в любителския DSLR сегмент това се превърне първо в болезнена, а после стандартна тема. Болезнена, защото не очаквам Canon или Sony да се втурнат да отговарят на предизвикателството пред факта, че те имат приличен бизнес с любителски camcorder-и и не е логично да си го самоконкурират добавяйки видео към DSLR-ите си, докато Nikon няма такива комплекси. Всичко зависи от това как ще реагира негово величество потребителя…

На всичкия този фон – обилно напомпан от стоновете на фенове на други фотографски фирми – някак на заден план остана по-важният факт, че в най-горния сегмент на любителския клас на Nikon имаме нов играч и водач – D90 с 12-мегапикселовия CMOS сензор на Nikon, познат ни от D300, чудния и наложил се вече EXPEED процесор, active D-lighting, live view върху 3-инчовия дисплей, визьор, покриващ 96% от кадъра, 11-точкова автофокусна система и dust-reduction система в компактно тяло. Едно прекрасно балансирано тяло, което (ако човек не иска да експериментира с различни стари обективи или не се увлича по модата да се сменя тяло със скоростта на смяна на мобилен телефон) не виждам какво повече е нужно на един любител с амбиции над средните. И спокойно може да бъде тяло за цял живот (ако такова изобщо може да съществува).

Вече работи и специалния микросайт за новия модел D90, пълен с информация, спецификации и тестови снимки, направени с D90. А Chase Jarvis е бил от първите привилегировани да го изпробват. Всички, които го очакваха с нетърпение сега е редно да почерпят 🙂

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България