Nikon DSLR система - проходилка

Nikon DSLR система - проходилка

Вече на няколко души обещавам да опиша някаква примерна SLR-система, която според мен е ОК за напреднал любител или профи/полупрофи фотограф. Отговорът на въпроса кой е най-добрият набор обективи няма как да има точен отговор. Най-добра за кого? За какво? И колко скъпа? Обикновено всеки фотограф си има собствена представа за това какво трябва да представлява една цялостна система. Какви обективи ще бъдат подбрани зависи от стила на фотографа, какво обича да снима или какво му се налага да снима най-често, не на последно място и с какъв бюджет разполага. Всъщност колко добър е един обектив, често се преценява във връзка с това колко струва. Съотношението цена/качество е важно, защото всеки читав обектив струва не малко пари и похарчването им точно за него трябва да има своята обосновка.

Заради това няма как да дефинираме еталонна система – пък макар и да е само пример за система на мечтите. По-долу следват само моите лични впечатления и представа за една достатъчно добра Nikon-система. И за да не изгрее пак някой flame защо Nikon – ами не заради друго, а защото познавам добре телата и обективите им и ги ползвам вече години наред, а и това, което описвам донякъде покрива обективи, които съм притежавал, притежавам или бих искал да притежавам някога. Nikon просто е моят избор, което не означава, че вашият не може да е друг.

Предполагам, че един запален фотограф все още не е изоставил напълно филма, макар и да го ползва рядко, затова си пази някое филмово тяло от носталгия или за кеф. Моето е F65, но бих препоръчал също F75, F80 или най-добре F100. Истината е, че тези тела струват смешни пари втора ръка, а са наистина велики. И до момента ми е трудно да проумея как някой би дал 600-700 лв за цифрова сапунерка без да има нещо истинско като гореизброените, които вървят по 200-300 лв. Всъщност дори мечтата на професионалиста – F5 – на старо може да се намери за някъде около 1500лв. Така или иначе инвестицията във филмово тяло си струва само ако ще снимате на филм и предвид цифровизацията на нашия свят можете да прескочите този парагаф.

В системата ви задължително трябва да влиза едно цифрово огледално-рефлексно тяло и ако можете да си позволите още едно като второ би било чудесно. Моят избор е Nikon D70s. С него съм от около година, но и до днес за мен си остава най-доброто балансирано като цена/качество/функционалност тяло, което можете да държите в ръцете си. D50 е добър избор за начинаещ с един-два обектива – тялото с автофокусен 18-55mm (на снимката) е под 1400лв в момента, а D70s с 18-70/3.5-4.5, който е един прекрасен обектив е точно 2000лв.

Ако имате излишни още 1000лв можете да ги инвестирате в D200, но преценете добре. D200 определено може повече от D70s, но дали тези екстри си струват едни 1200-1300 лева в повече решете сами. Не забравяйте, че инвестицията в тяло не е инвестиция – както и компютрите – след две години това тяло ще е поевтиняло сериозно, а на хоризонта ще има нов – пак по-хубав апарат. В същия момент инвестицията в добри обективи си струва – те много бавно поевтиняват и винаги могат да бъдат продадени, докато използваното тяло се продава далеч по-трудно.

В момента second hand D1 и D100 се продават за около и под 1000лв, което определено си струва за второ тяло. За мечтата D2X няма да говорим, но не пречи да си мечтаем…

И така допускаме, че сме се сдобили със златната среда Nikon D70s в комплект с AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED или още по-добре с AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED (на снимката). Чувствате се happy и някак олекнал (похарчили сте сериозна сума пари), но няма как – всяко удоволствие си струва цената. Но пък държите в ръцете си нещо истинско, което е повече от достатъчно да започнете да усещате свободата на твореца в ръцете си, затова бегом марш навън на лов за снимки.

Как да похарчите още доста пари за допълнителни обективи (Не наведнъж моля ви се! Хубава система се гради с години!) ще си приказваме пак идните няколко дни, следвайки почина „Кеф цена няма…“

Българският вносител на Nikon е фирма Профайлд, която напоследък започва да заема много сериозна позиция на българския пазар и стои много добре като цени и предлагане, което е повече от чудесно.

Ако имате нужда от побутване как точно се работи с апарата и контролите по него не пропускайте да разгледате уроците за своя модел в Nikon Digitutor. И добре дошли в света на Nikon – със сигурност няма да съжалявате!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България