Nikon DSLR система – проходилка

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Всички тези огледала сигурно са чудесна техника, но ако тръгна с тях на outdoor фотографиране после сигурно ще трябва да ми наместват я измъкнато рамо, я смачкан прешлен! No, Thank you :-)

  Йовко, след като изреди толкова много милиметри, F-ове, и $$$$, я дай малко данни и за килограмите, ако обичаш! Предполагам че тези данни биха били най-впечатляващи за публиката.

  А аз междудругото си оставам с моята джобна дигиталка. Която може да се използва и за навигация при излет: просто снимаш картата на района и после когато ти потрябва си я вадиш на дисплея (2,5″ на Fuji F10, който ползвам).

  Ура за джобните дигиталки, огледалата нека си стоят вкъщи!!!

 2. Чудесно! Сега остава и Жоро да отговори с една подобна статия за КАНОН и нещата ще си дойдат на место.

  Аз вече 3-ти ден държа в един от табовете на ФФокс отворено обективчето, което ми показа (не казвам препоръча, да не почнеш да се оправдаваш и да обявяваш коментара си за такъв под FDL). Може и да му се навия, а може направо да скоча на пейзажен.

  Но знаеш ли какво си мисля? Човек търси добра детайлност най-вече в не-пейзажните снимки. Затова ми се струва, че може би първия ми добър обектив трябва да е точно от този тип, който ми показа.

  Защо, по ****, не продават телата с читаво обективи от раз? Само парите ли са фактора, или има и нещо друго?!

 3. Така е Владо, типичния SLR апарат (огледално-рефлексен иде да рече абревиатурата) обикновено е от половин килограм нагоре. Отделно зависи какъв обектив ще му завинтиш. За да снимаш с DSLR това в общия случай значи отделна чанта за тялото + поне 1-2 обектива. И двата обектива, за които говоря горе са лекички, пластмасови и малки – 200-350 грама.

  Иначе тръбата/favicon е от бившия ми вече проект photozine.biz, който прекратих по едни странни причини, но за това някой друг път, че и без това е натопорчен хоризонта. Така или иначе статиите и материалите са импортирани при мен и не са загубени, а новите ще се появяват в секция Photography на yovko.net.

  Дончо, принципно основния ти обектив е нормален обектив (50 или около 50мм) или нормален zoom – 24-70, 28-80, 35-70, 18-50 за кроп-факторка или подобни. За пейзажи ти трябва нещо по-широко 10-20 или 12-24. За мен нещо като 24-70 е основен обектив. Виж ако снимаш само пейзажи е друга работа, но никой не ти е направил нещо толкова лошо, че да му правиш портрети с широкоъгълен обектив. Изчакай няколко дни да напиша продължението на статията.

  Защо не продават телата с читави обективи ли? Какво значи читав обектив? Принципно тяло се купува без обективи. Комплектите са измислени за средностатистическия неориентиран купувач, на който му трябва някакъв обектив за да снима – затова му се дава нещо масово, което за него е читаво. А ако той се осъзнае, че му трябва друг, той просто няма да си купи kit-овия. Иначе за какво да го набутваш с нещо като онази Sigma като той не вижда разликите.

  Между другото вторият обектив, за който говоря горе AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED е много добър обектив, нищо че комплектоват D70 с него. Цената му отделно е около 600лв, а втора ръка около 400.

 4. Владо, правилно питаш за килограмите… Аз, например, избягвам да му нося чантата повече от 2-3 метра. Изобщо не ми е в категорията :-)

 5. Е, хайде сега – колко са десетина килца оптика и електроника барабар с лаптопа – какво пък… Знаете ли колко други неща дължим на земната гравитация…

 6. Леле Йовко, не мога да повярвам че си карал една дама ти носи раницата!!! Какъв кавалер си само???

  Още един довод да открия фирма, която не само да дава физическа охрана на застрашени блогъри, но и да предлага хамали и шерпи за влачене на лапТОПОВЕ и ОГЛЕДАЛА :-)

  И така, търся яки момчета и потенциални акционери!!!

 7. Ами – тя дамата така си пълни своята раница с подобни неща, че понякога решава, че моята е по-лека… ;-P

 8. @ Владо
  Е… не така сега! Не ме е карал, той даже не ми дава. Ама то защото наистина не ми е в категорията като ги събере всичките лаптопове и огледала на едно място :-)

  @Йовко
  Аз засрамено отивам да си изпразня чантата :-(
  Така е, не й подхожда на една дама да носи компютър, кабели и дискове в чантата си…

 9. Като стана въпрос за дамски чанти, за тези неща могат да се разказват какви ли не истории :-)

  Веднъж майка ми си забрави дамската чанта в един ресторант. Когато се върнахме да я приберем пред ресторанта имаше паркирана полиция и се беше насъбрала купчина хора, между тях и персонала – сервитьори и готвачи. Тъкмо слизаме от колата и от ресторанта излиза един сапьор с изпотено лице и вика към насъбралата се публика „спокойно граждани, безопасно е, в чантата няма бомба!“

  При което майки ми вика „Влади, този полицай защо държи моята чанта?“

 10. гласувам за 18-200, туристическа радост (незнам дали тая сигма я има за никон).
  и 1-2-3 твърди обектива. докато човек научи какво точно му се снима и му се отдава. и разкара всичко без туристическата радост (все пак на разходка понякога си струва само 1 обективче да мъкнеш) и не си купи (постепенно) най-доброто за нуждите, които му трябва (да кажем в твоя случай никор 85/1.4 или 135 със стабилизация и май беше с дефокус контрол) :)

  добра тема :)

  дончо, дадено. ще направя подобна тема и аз. или защо не разменим няколко мейла с теб какво точно искаш да снимаш и на какво точно се каниш. наред с колко пари си готов да похарчиш, знаеш ми мейла :)

 11. и между другото в момента цена-възможности за прохождаща дслр система, мисля най-доброто е пентакс ист дл. няма по-добра алтернатива. и д50 и д70 и д70с, както и каноните 300 и 350д леко отстъпват на пентакса по цена/възможности (макар че имат предимството на цмоса, което не присъства в никон).

  защо? около 1200 лева цена с ддс за тяло с китов обектив и 2 год. гаранция. същата матрица, която е в никон д70, абсолютно същата ссд на сони е. възможност за завиване на всичко на м42, пентакс к, пентакс а иновите фа обективи. мерене и потвърждаване на фокуса с всичко което му завиеш. и доста добър и светъл визьор с поддръжка на доф превю и скачаща диафрагма. (разбира се всичко това е относително, канон и никон имат други предимства в 350д и респективно д70 и опираме до оптика, където пентакс не са по-напред от никон и канон, и до субективизъм).

 12. 18-200 я има и за Nikon, разбира се… ама тя е f/3.5-6.3 и е само за DSLR-и с кроп. Всъщност да си призная не съм фен на хипер-зумовете :-)

  А на какво съм фен – в следващата статия от поредицата… ;-)

 13. @george: Мисля, че Председателката на семейния съвет взе решение: никакви обективи тази година. Нейния вот далеч надвишава по тежест моя, така че… сещаш се :(. Ще се снима с китовия, не знам и аз още колко време.

  А ако случайно се промени статуквото, тогава знам към кой да се обърна :)!

 14. Ако става въпрос за напреднал любител, според руснаците, които са маниакално-обсесивни по отношение на ревюта, Nikon D50 просто няма алтернатива:
  http://zoom.cnews.ru/ru/catalog/photo/pages/choice/?5634_407%5B%5D=5488&if_and407=1&sort_id407=5647
  Да не говорим че цената от $523 ме кара да потръпвам конвулсивно…

 15. До george – Nikon ноември месец пуснаха AF-S 18-200 VR – приемлив като качество с оптичен стабилизатор второ поколение, цената му само е около 1300лв. колкото един D50 с китов обектив.
  До килограмите – „Кефа цена няма“ – особено когато снемеш от гърба си раницата, която тежи 10-15килца ;-) имаш усещането, че летиш. И като започнеш да вадиш от нея апарати, обективи, стативи, светкавици, резервни захранвания и още и още …

 16. цитат:

  „…много вероятно е жена ви да ви е изгонила от къщи… всъщност не – по-скоро тя се е изнесла, защото с вас освен за снимки и за обективи за нищо друго не можела да си говори. Е, голяма работа… и без това ви беше омръзнала като модел, нали… “

  :))

  Йовко, снимаш добре, но и в писането те бива! Блогът ти е ЧУДЕСЕН! Ако някога си купя Никон – да знаеш, че ти ще си основният „виновник“.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: