Nikon DSLR система – проходилка

Вече на няколко души обещавам да опиша някаква примерна SLR-система, която според мен е ОК за напреднал любител или профи/полупрофи фотограф. Отговорът на въпроса кой е най-добрият набор обективи няма как да има точен отговор. Най-добра за кого? За какво? И колко скъпа? Обикновено всеки фотограф си има собствена представа за това какво трябва да представлява една цялостна система. Какви обективи ще бъдат подбрани зависи от стила на фотографа, какво обича да снима или какво му се налага да снима най-често, не на последно място и с какъв бюджет разполага. Всъщност колко добър е един обектив, често се преценява във връзка с това колко струва. Съотношението цена/качество е важно, защото всеки читав обектив струва не малко пари и похарчването им точно за него трябва да има своята обосновка.

Заради това няма как да дефинираме еталонна система – пък макар и да е само пример за система на мечтите. По-долу следват само моите лични впечатления и представа за една достатъчно добра Nikon-система. И за да не изгрее пак някой flame защо Nikon – ами не заради друго, а защото познавам добре телата и обективите им и ги ползвам вече години наред, а и това, което описвам донякъде покрива обективи, които съм притежавал, притежавам или бих искал да притежавам някога. Nikon просто е моят избор, което не означава, че вашият не може да е друг.

Предполагам, че един запален фотограф все още не е изоставил напълно филма, макар и да го ползва рядко, затова си пази някое филмово тяло от носталгия или за кеф. Моето е F65, но бих препоръчал също F75, F80 или най-добре F100. Истината е, че тези тела струват смешни пари втора ръка, а са наистина велики. И до момента ми е трудно да проумея как някой би дал 600-700 лв за цифрова сапунерка без да има нещо истинско като гореизброените, които вървят по 200-300 лв. Всъщност дори мечтата на професионалиста – F5 – на старо може да се намери за някъде около 1500лв. Така или иначе инвестицията във филмово тяло си струва само ако ще снимате на филм и предвид цифровизацията на нашия свят можете да прескочите този парагаф.

В системата ви задължително трябва да влиза едно цифрово огледално-рефлексно тяло и ако можете да си позволите още едно като второ би било чудесно. Моят избор е Nikon D70s. С него съм от около година, но и до днес за мен си остава най-доброто балансирано като цена/качество/функционалност тяло, което можете да държите в ръцете си. D50 е добър избор за начинаещ с един-два обектива – тялото с автофокусен 18-55mm (на снимката) е под 1400лв в момента, а D70s с 18-70/3.5-4.5, който е един прекрасен обектив е точно 2000лв.

Ако имате излишни още 1000лв можете да ги инвестирате в D200, но преценете добре. D200 определено може повече от D70s, но дали тези екстри си струват едни 1200-1300 лева в повече решете сами. Не забравяйте, че инвестицията в тяло не е инвестиция – както и компютрите – след две години това тяло ще е поевтиняло сериозно, а на хоризонта ще има нов – пак по-хубав апарат. В същия момент инвестицията в добри обективи си струва – те много бавно поевтиняват и винаги могат да бъдат продадени, докато използваното тяло се продава далеч по-трудно.

В момента second hand D1 и D100 се продават за около и под 1000лв, което определено си струва за второ тяло. За мечтата D2X няма да говорим, но не пречи да си мечтаем…

И така допускаме, че сме се сдобили със златната среда Nikon D70s в комплект с AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED или още по-добре с AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED (на снимката). Чувствате се happy и някак олекнал (похарчили сте сериозна сума пари), но няма как – всяко удоволствие си струва цената. Но пък държите в ръцете си нещо истинско, което е повече от достатъчно да започнете да усещате свободата на твореца в ръцете си, затова бегом марш навън на лов за снимки.

Как да похарчите още доста пари за допълнителни обективи (Не наведнъж моля ви се! Хубава система се гради с години!) ще си приказваме пак идните няколко дни, следвайки почина „Кеф цена няма…“

Българският вносител на Nikon е фирма Профайлд, която напоследък започва да заема много сериозна позиция на българския пазар и стои много добре като цени и предлагане, което е повече от чудесно.

Ако имате нужда от побутване как точно се работи с апарата и контролите по него не пропускайте да разгледате уроците за своя модел в Nikon Digitutor. И добре дошли в света на Nikon – със сигурност няма да съжалявате!

17 мнения за “Nikon DSLR система – проходилка”

 1. Всички тези огледала сигурно са чудесна техника, но ако тръгна с тях на outdoor фотографиране после сигурно ще трябва да ми наместват я измъкнато рамо, я смачкан прешлен! No, Thank you 🙂

  Йовко, след като изреди толкова много милиметри, F-ове, и $$$$, я дай малко данни и за килограмите, ако обичаш! Предполагам че тези данни биха били най-впечатляващи за публиката.

  А аз междудругото си оставам с моята джобна дигиталка. Която може да се използва и за навигация при излет: просто снимаш картата на района и после когато ти потрябва си я вадиш на дисплея (2,5″ на Fuji F10, който ползвам).

  Ура за джобните дигиталки, огледалата нека си стоят вкъщи!!!

 2. Чудесно! Сега остава и Жоро да отговори с една подобна статия за КАНОН и нещата ще си дойдат на место.

  Аз вече 3-ти ден държа в един от табовете на ФФокс отворено обективчето, което ми показа (не казвам препоръча, да не почнеш да се оправдаваш и да обявяваш коментара си за такъв под FDL). Може и да му се навия, а може направо да скоча на пейзажен.

  Но знаеш ли какво си мисля? Човек търси добра детайлност най-вече в не-пейзажните снимки. Затова ми се струва, че може би първия ми добър обектив трябва да е точно от този тип, който ми показа.

  Защо, по ****, не продават телата с читаво обективи от раз? Само парите ли са фактора, или има и нещо друго?!

 3. Така е Владо, типичния SLR апарат (огледално-рефлексен иде да рече абревиатурата) обикновено е от половин килограм нагоре. Отделно зависи какъв обектив ще му завинтиш. За да снимаш с DSLR това в общия случай значи отделна чанта за тялото + поне 1-2 обектива. И двата обектива, за които говоря горе са лекички, пластмасови и малки – 200-350 грама.

  Иначе тръбата/favicon е от бившия ми вече проект photozine.biz, който прекратих по едни странни причини, но за това някой друг път, че и без това е натопорчен хоризонта. Така или иначе статиите и материалите са импортирани при мен и не са загубени, а новите ще се появяват в секция Photography на yovko.net.

  Дончо, принципно основния ти обектив е нормален обектив (50 или около 50мм) или нормален zoom – 24-70, 28-80, 35-70, 18-50 за кроп-факторка или подобни. За пейзажи ти трябва нещо по-широко 10-20 или 12-24. За мен нещо като 24-70 е основен обектив. Виж ако снимаш само пейзажи е друга работа, но никой не ти е направил нещо толкова лошо, че да му правиш портрети с широкоъгълен обектив. Изчакай няколко дни да напиша продължението на статията.

  Защо не продават телата с читави обективи ли? Какво значи читав обектив? Принципно тяло се купува без обективи. Комплектите са измислени за средностатистическия неориентиран купувач, на който му трябва някакъв обектив за да снима – затова му се дава нещо масово, което за него е читаво. А ако той се осъзнае, че му трябва друг, той просто няма да си купи kit-овия. Иначе за какво да го набутваш с нещо като онази Sigma като той не вижда разликите.

  Между другото вторият обектив, за който говоря горе AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED е много добър обектив, нищо че комплектоват D70 с него. Цената му отделно е около 600лв, а втора ръка около 400.

 4. Владо, правилно питаш за килограмите… Аз, например, избягвам да му нося чантата повече от 2-3 метра. Изобщо не ми е в категорията 🙂

 5. Е, хайде сега – колко са десетина килца оптика и електроника барабар с лаптопа – какво пък… Знаете ли колко други неща дължим на земната гравитация…

 6. Леле Йовко, не мога да повярвам че си карал една дама ти носи раницата!!! Какъв кавалер си само???

  Още един довод да открия фирма, която не само да дава физическа охрана на застрашени блогъри, но и да предлага хамали и шерпи за влачене на лапТОПОВЕ и ОГЛЕДАЛА 🙂

  И така, търся яки момчета и потенциални акционери!!!

 7. Ами – тя дамата така си пълни своята раница с подобни неща, че понякога решава, че моята е по-лека… ;-P

 8. @ Владо
  Е… не така сега! Не ме е карал, той даже не ми дава. Ама то защото наистина не ми е в категорията като ги събере всичките лаптопове и огледала на едно място 🙂

  @Йовко
  Аз засрамено отивам да си изпразня чантата 🙁
  Така е, не й подхожда на една дама да носи компютър, кабели и дискове в чантата си…

 9. Като стана въпрос за дамски чанти, за тези неща могат да се разказват какви ли не истории 🙂

  Веднъж майка ми си забрави дамската чанта в един ресторант. Когато се върнахме да я приберем пред ресторанта имаше паркирана полиция и се беше насъбрала купчина хора, между тях и персонала – сервитьори и готвачи. Тъкмо слизаме от колата и от ресторанта излиза един сапьор с изпотено лице и вика към насъбралата се публика „спокойно граждани, безопасно е, в чантата няма бомба!“

  При което майки ми вика „Влади, този полицай защо държи моята чанта?“

 10. гласувам за 18-200, туристическа радост (незнам дали тая сигма я има за никон).
  и 1-2-3 твърди обектива. докато човек научи какво точно му се снима и му се отдава. и разкара всичко без туристическата радост (все пак на разходка понякога си струва само 1 обективче да мъкнеш) и не си купи (постепенно) най-доброто за нуждите, които му трябва (да кажем в твоя случай никор 85/1.4 или 135 със стабилизация и май беше с дефокус контрол) 🙂

  добра тема 🙂

  дончо, дадено. ще направя подобна тема и аз. или защо не разменим няколко мейла с теб какво точно искаш да снимаш и на какво точно се каниш. наред с колко пари си готов да похарчиш, знаеш ми мейла 🙂

 11. и между другото в момента цена-възможности за прохождаща дслр система, мисля най-доброто е пентакс ист дл. няма по-добра алтернатива. и д50 и д70 и д70с, както и каноните 300 и 350д леко отстъпват на пентакса по цена/възможности (макар че имат предимството на цмоса, което не присъства в никон).

  защо? около 1200 лева цена с ддс за тяло с китов обектив и 2 год. гаранция. същата матрица, която е в никон д70, абсолютно същата ссд на сони е. възможност за завиване на всичко на м42, пентакс к, пентакс а иновите фа обективи. мерене и потвърждаване на фокуса с всичко което му завиеш. и доста добър и светъл визьор с поддръжка на доф превю и скачаща диафрагма. (разбира се всичко това е относително, канон и никон имат други предимства в 350д и респективно д70 и опираме до оптика, където пентакс не са по-напред от никон и канон, и до субективизъм).

 12. 18-200 я има и за Nikon, разбира се… ама тя е f/3.5-6.3 и е само за DSLR-и с кроп. Всъщност да си призная не съм фен на хипер-зумовете 🙂

  А на какво съм фен – в следващата статия от поредицата… 😉

 13. @george: Мисля, че Председателката на семейния съвет взе решение: никакви обективи тази година. Нейния вот далеч надвишава по тежест моя, така че… сещаш се :(. Ще се снима с китовия, не знам и аз още колко време.

  А ако случайно се промени статуквото, тогава знам към кой да се обърна :)!

 14. Ако става въпрос за напреднал любител, според руснаците, които са маниакално-обсесивни по отношение на ревюта, Nikon D50 просто няма алтернатива:
  http://zoom.cnews.ru/ru/catalog/photo/pages/choice/?5634_407%5B%5D=5488&if_and407=1&sort_id407=5647
  Да не говорим че цената от $523 ме кара да потръпвам конвулсивно…

 15. До george – Nikon ноември месец пуснаха AF-S 18-200 VR – приемлив като качество с оптичен стабилизатор второ поколение, цената му само е около 1300лв. колкото един D50 с китов обектив.
  До килограмите – „Кефа цена няма“ – особено когато снемеш от гърба си раницата, която тежи 10-15килца 😉 имаш усещането, че летиш. И като започнеш да вадиш от нея апарати, обективи, стативи, светкавици, резервни захранвания и още и още …

 16. цитат:

  „…много вероятно е жена ви да ви е изгонила от къщи… всъщност не – по-скоро тя се е изнесла, защото с вас освен за снимки и за обективи за нищо друго не можела да си говори. Е, голяма работа… и без това ви беше омръзнала като модел, нали… “

  :))

  Йовко, снимаш добре, но и в писането те бива! Блогът ти е ЧУДЕСЕН! Ако някога си купя Никон – да знаеш, че ти ще си основният „виновник“.

Вашият коментар