Преди време, по повод 90-тата си годишнина, Nikon направиха една 6-минутна видеоимпресия, която за всеки фен на марката си струва отделеното време. За мен най-вълнуваща е средната част на видеото, която съдържа крайъгълните моменти в историята на фирмата, свързани с иновативни изобретения, с които днес сме свикнали до болка и отдавна са част от камерите и на други производители, но за първи път са видели бял свят именно в творение на Nikon. За тези които често ме питат защо толкова предпочитам Nikon – може би отговорът е някъде именно около тези две минути по средата на тази видеоимпресия… Падам си безусловно по креативните хора и компании…

И понеже от днес разполагам с неограничен обем пространство и безлимитен трафик от своя хостинг оператор реших да споделя версията на това клипче с български субтитри, с която разполагам от известно време. Файлът е почти 55 MB и е за offline гледане. Първо трябва да го свалите на компютъра си, преди да го стартирате. Форматът за жалост е WMV – не разполагам с друг. Оригиналът на английски може да се намери например в YouTube.

Фанатизираните канонци, които напоследък си мислят, че Canon е изобретила фотографията да си глътнат по някое успокоително преди това и най-накрая да приемат факта, че това не е така. И да броят, колко пъти и за какви неща се появява надписа World-First ;-)

Десен клик на този линк за сваляне

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. генщаба на вражеския лагер го тегли вече :-)

  всъщност нито канон, нито никон са измислили фотографията. въпреки тоновете иновации от двете фирми и лидерските им позиции на масовия/професионалния пазар.

  Отговор

 2. Важно е такова признание от вражеския генщаб – може да подпишем временно примирие за по някоя и друга бира ;-)

  Отговор

 3. Филмчето се свали бързо, нещо като 200-300 kB/sec се сваляше, като скорост :)

  Сега отивам да гледам! (Блажени са тези, които не са в нито един лагер…)

  Отговор

 4. PS Хубаво е филмчето! И ако вярвам на Nikon, те май са били първи във всичко… ;-)

  Отговор

 5. Дали това е всичко не знам, но тези неща във филмчето са верни… Само за едно нещо превода не е съвсем коректен, но в оригинала е вярно.

  Отговор

 6. От другия лагер съм, но ми хареса филмчето :) От развитието и иновациите всички печелят, независимо кой е пръв.
  PS. Nikon са и първите с HD-видео в DSLR, но това ще го вмъкнат в клипчето по случай 100-годишнината :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо