В края на 2004-та се озовах в един много луксозен хотел в Братислава. Командировка. Бизнес хотел. С интернет в стаята. Само, че малко скопен, филтрирани някои и други неща, и портове на услуги, които по незнайно какви причини, хотела беше решил да не предлага. С едно писмо до Весо през криптиран тунел от моя mail клиент до моя си mail server в София, го помолих да ме посреща на порт, който хотела не филтрираше. Трябваха му 2-3 минути да ми подготви нещата от неговия край. След което си пуснах тунел, през който ползвах всичко останало, което иначе скопения хотелски интернет ми спираше.

Толкова по темата за следене на трафика в Интернет и разпознаване на това кой какво ползва. Не всяко нещо което се движи по асфалта, има светлини отпред и бръмчи е Москвич…

За неспециалистите горното може да изглежда сложно. Специалистите обаче знаят, че е (почти) тривиално. Знаят също, че може да се обясни и на неспециалистите по начин, по който да го разберат или поне да го използват правилно, дори и да не го разбират. Затова очаквайте из блогосферата публикации как да възпрете любопитството на Големия брат да наднича в личния ви живот в Интернет. А МВР и интелектуално импотентните политици да си търсят други начини да ловят терористи.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Хмъ, аз като един достатъчно грамотен неспециалист очаквам иснтрукции .
  Не за друго, просто ей така, напук. Доста отглагам момента да си ъпгрейдна моя комп, това е една добре причина да си купян нов и да се сдобия с едно софтуерно рутерче (настоящия ми комп). Или поне аз така си я представям идеята.

  Отговор

 2. Начинаещите могат да ползват I2P (все още е в ранен етап на разработка).

  „I2P is an anonymizing network, offering a simple layer that identity-sensitive applications can use to securely communicate. All data is wrapped with several layers of encryption, and the network is both distributed and dynamic, with no trusted parties.“

  http://www.i2p2.de

  Отговор

 3. Малко като самореклама може би ще изглежда и го изтрий ако мислиш, че не му е мястото тук. http://nikolajb.blogspot.com/2007/12/openvpn-debian-pam.html

  Отговор

 4. Всякакви подобни са ОК, но в този си вид, определено не са за начинаещи ;-)

  Дори от това има още какво да се желае, но би трябвало средния интернет-потребител да го стопли. Особено ако е на български…

  Отговор

 5. И аз щях да предложа Tor за тези, които са с Уиндоус или ги мързи да опъват тунели.

  Особено ми е интересно как ще следят с кого говоря в Skype. Първо, непрекъснато relay-вам на някой друг разговорите, които са изцяло непрозрачни за мен, второ моя разговор с А може да се relay-не през произволен компютър Б. Пък и така излиза, че най-лесния начин да избягаш от МВР е да ползваш IM с централен сървър, като GTalk, защото там ще трябват доста по-сериозни правни доводи от това, което явно е достатъчно в България.

  Отговор

 6. Не искам да казвам нищо по темата… Просто явно съм се събудил в неделнично настроение и ми се иска, Йовко, да ти напиша нещо, което и друг път съм ти казвал без писмена следа – супер пич си! …И, може би малко влияние за кратката апология има и това, че току-що прочетох последната ти статия, списана за Капитал:-) Иван Вълчев

  Отговор

 7. мерси за инфото :) започвам да чета усилено. Забелязах, че Tor-a има версия за mac, някой дали я е тествал?

  Отговор

 8. Има за Windows, Mac и Linux, но прочети внимателно как се ползва и имай наум, че не е решение от тип „панацея“.

  Отговор

 9. Все още някакси не се хващам на всяка гласувана и обнародвана глупост. Когато обаче стане факт – вариантите за противодействие има. Дори могат да се обособят 2 български интернет-а – government.bg и всичко останало :)

  Отговор

 10. Йовко, въпроса е не как да се пазим, а да направим така, че да не се налага да го правим. Сигурен съм, че можем, нали?

  Отговор

 11. Съгласен съм, че това е по-доброто решение. Иначе автоматично сработва второто, а то не е добро и за двете страни – понеже ще е партизанска съпротива срещу тоталитарен режим.

  Отговор

 12. Ами борбата трябва да се води с всички сили и средства. Не че и сега не слушкат телефоните, ама за нета ще им се усложни работата.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо