Новият HTML 5

Миналата седмица, някак тихо и незабележимо, бе публикувана първата работна чернова на новата пета версия на основния markup language, който задвижи Мрежата към очарователната лудница на хипертекста – HTML.

HTML 5 въвежда няколко нови елемента и атрибути, към досега познатия ни (X)HTML. Някои от тях са ориентирани към индексиращите функции на search-машините, други към аудио-видео поддръжката в web, а някои са в контекста на мобилните устройства и четците за хора с увредено зрение.

Много лошата новина е, че след като Nokia, Apple и Microsoft силно възроптаха и използваха подкрепата на други компании и влиянието си върху работната група и W3C-консорциума, това се оказа фатално за съдбата на контейнерните ogg-формати. Свободните Vorbis и Theora бяха препоръчваните от консорциума кодеци за публикуване на аудио и видео съдържание в Web в HTML 5 спецификацията, преди тя да бъде публикувана миналата седмица. За жалост изричната препоръка, че браузърите трябва да поддържат Ogg Vorbis и Ogg Theora, както и Ogg-контейнера по принцип, бе подменена с размития и блудкав текст

…we need a codec that is known to not require per-unit or per-distributor licensing, that is compatible with the open source development model, that is of sufficient quality as to be usable, and that is not an additional submarine patent risk for large companies…

с аргумента, че Ogg още е в „патентна възраст“ и евентуалната му употреба може да донесе неочаквани „патентни грижи“. Интересно как същите компании не намират употребата на mp3-формата за притеснителна.

11 мнения за “Новият HTML 5”

 1. OGG идеалисти… Като човек издал цял албум аудио на OGG ще кажа следното – този чудесен формат .. не работи. MP3 го смазва като достъпност, разпространение, предпочитание и всичко. За жалост немците от Fraunhofer IIS са алчни гъзове, ала има защо. Може да се окаже в някакъв момент, че M4A контейнера отговаря на тези изисквания? OGG е Betamax-а на дигиталните контейнери.

 2. Нали може да ти спестя реплика в твоя стил… след като ми мине ще трябва да измодерирам и двама ни…
  Не знаех, че чудесата на един формат се заключават най-вече в достъпността, разпространението, предпочитанията и подобните… но човек всеки ден научава по нещо. Като извинение и за твоя и за моя коментар мога само да кажа, че със сигурност гледаме от различни камбанарии – и със сигурност си предпочитам моята…

 3. Йовко, хич да не ти пука. Шумът около HTML 4, или 5, а защо не и 12, е безпредметен. И бездруго хората вече минават на Уеб 2.0, въпреки множеството предупреждения, че тя има още хляб да изпапа, докато добие висока сигурност.

  По повод Уеб 2.0 са възникнали немалко инструменти, които произвеждатдостатъчно валиден HTML, който се дъвче без проблеми от известните браузъри, да кажем нещо като 99.5% покритие, поне от моя опит това число ми произлиза в главата. Добави в кашата и Javascript и AJAX, и получаваш сайтове, които са по-шарени, по-лесно ти чупят браузъра, зареждат по-бързо (когато отблокират браузъра), предават паролата ти в чист текст по мрежата и т.н. модерни екстри. 🙂

  По моему, каквито и да ги говорят за HTML, той ще остане важен единствено за учените, които искат да индексират целия интернет, до последната страница. Работел съм в такъв екип, доста е интересно и предизвикателно, но и малко безсмислено.

  Разбира се, в качеството си на техничар съм отворен и за други мнения.

 4. Честно казано радвам се че ogg/ogm формата няма да влезе в никакви стандарти. Форматът трябва да умре по изцяло технически причини. Той поддържа неща които не само го усложняват, но на практика не помагат с нищо, а от друга страна липсва стандартен начин да се съхранят жизнено важни мета-данни (skeleton закъсня твърде много).
  Ако търсите свободен и добре замислен и поддържан формат, използвайте .mkv (matroska). Той без това е базиран на binary-xml.

  Огромен проблем на Vorbis и Theora е че са обвързани с файловия формат ogg/ogm. И двата кодека използват първите 3 пакета като extradata (Жизнено важни параметри еднакви за целия поток, резолюция, матрици). Ако трябва да се поставят в друг контейнер тези 3 пакета трябва да се обединят по някакъв начин. И тук идват проблемите, отново няма стандартен начин за това и всеки е свободен да си измисли свой. (mkv имат свой стандарт, mov/qt има поне 2 различни начина, avi не поддържа vorbis изобщо).

 5. HTML5 само препоръчваше Ogg, а не го е превръщало в част от негo. И беше добре да съществува препоръка, понеже щото Ogg е отворена спецификация. Каквото е и HTML и web (по подразбиране). Сегашният мрън-мрън текст на практика дефинира дупка. Липса, която всеки производител ще запълва с каквото се сети, а най-вече с неговото си… Нали някой не си мисли, че нещо друго са имали наум Apple, Nokia и Microsoft?… И сбогом на съвместимости, равнопоставеност, чист web, interoperability, мултиплатформеност и т.н.

  Ако нещо има шанс да се пребори с частните корпоративни медийни формати, то това e Ogg към този момент от време…

 6. @yovko, имам предвид че историята познава милион случаи в които хората предпочитат технически по-неиздържан продукт пред по-добър но слабо популярен. интернет душите си мислим, че ogg е разпространен и го бива, ала прати ogg на някой непознат и следи реакцията.. разбра ме.

  колкото до чудесата на ogg, те се чуват и се виждат. ала foss-хорицата никога не са имали чак толкова прогресивни идеи как да си натъпчат технологиите на-вся-къ-де. както и да си пазят територията. от там и това.

  p.s. под всички секси джвъчки в web 2.0 стои нещо, което се ревизира почти без шум – javascript се нарича. самият html5 е просто поредния повод браузърите да доближат rendering-а си максимално (както трябвало да е още в началото..)

  p.p.s ъф корс, казвам javascript ‘щото с правилния dom и на html4 си върви всичко…

 7. Вчера пратих едни FLAC-файлове на позната с хуманитарно образование. Попита ме с какво се отваря това. Изпратих и линк… Тя вече знае. Така и с ogg… Че не е толкова масов като mp3 е ясно… че му се пречи, също е ясно…

  А иначе FOSS-хората ги обичам точно заради това, че хабят креативността си да създават, вместо да завладяват 🙂

  p.s. Под всички секси дзвъчки на всички секси дзвъчки стои HTML… и под Web 2.0 също, и под javascript-а даже… всъщност web 2.0 не беше ли концепция 😉

 8. Мисля че беше абсолютно наложително да има препоръка за отворени формати. Подкрепям абсолютно Йовко, и съжалявам че всеки пак си натиска за неговото от алчност.

 9. А аз мисля, че зад комисиите на такива разпространени неща като HTML би трябвало да седи поне един старши програмист, който си е имал работа с търговски недомислици минимум две десетилетия. Същото важи и за ogg/vorbis. Обожавам open-source обществото, но то упорито страда от най-големия си недостатък – такива са ентусиасти, че надхитряват всички, особено себе си. Толкова добре го изпълняват технически, че накрая само те боравят свободно с него. 🙂

  По същата причина и Linux трудно набира популярност. Пусни му инсталатора на някой нормален потребител и си подсигури здрава батерия на видео-камерата. 🙂

  Again, не че аз не съм горещ привърженик на open-source софтуер и Linux, просто смятам, че тяхното общество трябва първо да се погрижи този софтуер да е едновременно heavy-duty (което отдавна важи за самият линукс) и едновременно user-friendly. Искрено се надявам, че на open-source ентусиастите им е 100% ясно, че докато не се погрижат най-обикновеният неразбирко да се оправя с лекота в софтуера им, „борбата с корпорациите“ винаги ще е неравна.

  Йовко (и останалите), извинявам се ако това се струва off-topic някому, но темата ми прилича на една конкретна инстанция на по-голям проблем.

Вашият коментар